Ako se roditelji odreknu drzavljanstva automatski i djeca ga vise nemaju pod uslovom da su maloljetna. Vecina se odrice BiH drzavljanstva iz praktickih i beneficiskih razloga. U pojedinim drzavama nije isto npr. imati penziju kao drzavljanin te drzave ili kao ne, neka prava imaju samo njeni drzavljani itd.Eborg wrote:Koliko često naši dijasporci uopće svojoj djeci rođenoj u inostranstvu pribavljaju BH-državljanstvo i pasoš? Uglavnom je to sentimentalni čin ali po meni može biti i više nego korisno.
Dvojna državljanstva u praksi
- hrle1976
#76 Re: Dvojna državljanstva u praksi
- pohakontas
#77 Re: Dvojna državljanstva u praksi
a koliko cesto te u opstini izgnjave kad dodjes da prijavis djete ,lakse bi upisao kineza nego vlastito 
-
terremoto
#78 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Zna li neko sta je sa Italijom,uskoro se udajem za Italijana,dali mogu zadrzati i bosansko drzavljanstvo?
- graue_maus
#79 Re: Dvojna državljanstva u praksi
manje papira za kredit .....Eborg wrote:Kakav je status naših ljudi u recimo Njemačkoj sa BH državljanstvom/pasošem? Šta oni uopće dobijaju uzimanjem njihovog državljanstva osim prava na glasanje i rada u nekim državnim službama?
-
udrch
#80 Re: Dvojna državljanstva u praksi
BiH i Srbija imaju neki sporazum o dvojnom državljanstvu..
znam da recimo Srbi iz PC-a bez ikakavih problema idu u Srbiju i dobiju državljanstvo..
zanima me kakva je situacija sa Bošnjacima iz Sandžaka? - imaju li oni problema da dobiju naše državljanstvo?
znam da recimo Srbi iz PC-a bez ikakavih problema idu u Srbiju i dobiju državljanstvo..
zanima me kakva je situacija sa Bošnjacima iz Sandžaka? - imaju li oni problema da dobiju naše državljanstvo?
-
milojicabrzi
#81 Re: Dvojna državljanstva u praksi
[quote="udrch"]BiH i Srbija imaju neki sporazum o dvojnom državljanstvu..
zanima me kakva je situacija sa Bošnjacima iz Sandžaka? - imaju li oni problema da dobiju naše državljanstvo?[/quote]
Dezinformacija je velika da Srbi iz BiH, dobijaju olako drzavljanstvo Srbije, nego je obrnuto...Znam puno ljudi koji su izbjegli u ratu u BG, bili tamo po 5-6 godina, cak i vojsku sluzili, a nisu dobili drzavljanstvo i kasnije su mnogi sto se kaze "krv propisali" da dobiju...
Sasvim je razlicita situacija sa Srbima iz BiH, za razliku od Hrvata u BiH, koji vecinom imaju hrvatsko drzavljanstvo...
Bosnjaci iz Sandzaka, su relativno lako dobijali drzavljanstva u ratu, nakon rata to je islo malo teze, sada se ta situacija uozbiljila, pa vise nema tek tako drzavljanstva

zanima me kakva je situacija sa Bošnjacima iz Sandžaka? - imaju li oni problema da dobiju naše državljanstvo?[/quote]
Dezinformacija je velika da Srbi iz BiH, dobijaju olako drzavljanstvo Srbije, nego je obrnuto...Znam puno ljudi koji su izbjegli u ratu u BG, bili tamo po 5-6 godina, cak i vojsku sluzili, a nisu dobili drzavljanstvo i kasnije su mnogi sto se kaze "krv propisali" da dobiju...
Sasvim je razlicita situacija sa Srbima iz BiH, za razliku od Hrvata u BiH, koji vecinom imaju hrvatsko drzavljanstvo...
Bosnjaci iz Sandzaka, su relativno lako dobijali drzavljanstva u ratu, nakon rata to je islo malo teze, sada se ta situacija uozbiljila, pa vise nema tek tako drzavljanstva
-
Eborg
#82 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Bosnjaci iz Sandzaka prema BiH imaju isti status kao i Nigerijci, Kanadjani i Vijetnamci - nikakav. Drzavljani komsijske zemlje i to je to, nemaju nikakva posebna prava na BH-drzavljanstvo.
-
amazon
#83 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Ne vjerujem, dobivanjem Austrijskog drzavljanstva automatski gubis ostala..tako je bar meni receno. Mozes ti legalno ponovo uzeti svoje bivse, ali ako saznaju automatski gubis Austrijsko...i to znam za slucaj, je rekla, kazala--kolacic29 wrote:...i u Austriji ima dosta slucajeva, gdje vlada nije postavljala uslov da se ljudi moraju ispisati iz svog drzavljanstva. Postojao je period u kojem je argument vlade bio: "nas ne interesuje da li je vasa vlada zainteresovana da vi i dalje budete drzavljanin te zemlje ili ne. Mi vama legalno dodjeljujemo nase drzavljanstvo i ne zahtjevamo od vas, da se odreknete svoga."drndalo wrote:Sta znaci "sud je dokusurio"? Ako ti npr. Austrija kao uslov za prijem u drzavljanstvo trazi da dones papir o ispisu iz starog drzavljanstva? Bilo kojeg...
Znam za slucaj, gdje je djevojka prilikom udaje (nakon dodjeljivanja Austrijskog drzavljanstva) legalno dobila uvjerenje o Bosanskom drzavljanstvu...
-
Eborg
#84 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Ovih dana sam se kroz posao susretao sa dosta ljudi koji su rođeni u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Danskoj i sličnim zemljama a žive u BiH. Pretpostavljam da su svi "nogirani" i onda egzistiraju samo na našem državljanstvu.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#85 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Ponovni upis u drzavljanstvo Bosne [iza ledja Danske] ima sljedece posljedice: glubis pravno na Dansko drzavljanstvo i stalni boravak = deportacija. Licno poznam dva slucaja.Eborg wrote:Ovih dana sam se kroz posao susretao sa dosta ljudi koji su rođeni u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Danskoj i sličnim zemljama a žive u BiH. Pretpostavljam da su svi "nogirani" i onda egzistiraju samo na našem državljanstvu.
-
Eborg
#86 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Ma ovi su svi imali državljanstvo Bosne i Hercegovine, baš niko nije imao drugo državljanstvo. Mislio sam recimo da Švicarska omogućava dvojno državljanstvo prilično liberalno.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#87 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Omogucava ako je drugo drzavljanstvo Italije, Njemacke ili Francuske, barem sam tako nacuo.Eborg wrote:Ma ovi su svi imali državljanstvo Bosne i Hercegovine, baš niko nije imao drugo državljanstvo. Mislio sam recimo da Švicarska omogućava dvojno državljanstvo prilično liberalno.
- hrle1976
#88 Re: Dvojna državljanstva u praksi
terremoto wrote:Zna li neko sta je sa Italijom,uskoro se udajem za Italijana,dali mogu zadrzati i bosansko drzavljanstvo?
Ako ste vjencani prije 23. aprila 1983 god. onda bi trebala vec imati njihovo drzavljanstvo
Last edited by hrle1976 on 01/03/2013 12:57, edited 1 time in total.
- hrle1976
#89 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Mozes imati vise drzavljanstava samo problem je sto druge drzave nepordzavaju isto pa tu nastaje problem. Recimo svicarac moze imati Cesko drzavljanstvo po Svicarskom zakonu ali ne po Ceskom zakonu, pa zato nece nikada moci imati Cesko drzavljanstvo dok se neispise iz Svicarskog.Zviz wrote:Omogucava ako je drugo drzavljanstvo Italije, Njemacke ili Francuske, barem sam tako nacuo.Eborg wrote:Ma ovi su svi imali državljanstvo Bosne i Hercegovine, baš niko nije imao drugo državljanstvo. Mislio sam recimo da Švicarska omogućava dvojno državljanstvo prilično liberalno.
- graue_maus
#90 Re: Dvojna državljanstva u praksi
drzavne kase su kronicno prazne pa se gleda na sve strane da se uspara ........ primjecujem ,u njemackoj konkretno , svi ovi koji su bili problematicni , kao kradje , sverc , tuce itd ........malo su vise stavljeni pod lupu i kad zavrse u zatvoru cujes samo deportacija ......bilo je malo prostora na onom da nema nikakvo drzavljanstvo na balkanu da se proces otegne u duljinu......... da skontate o kakvim se ljudima radi , to su vecinom mjesani brakovi ili ljudi iz ratnih zarista ,kao krajina u hr neki nece da uzmu hr pasos iz sebi poznatih razloga , na pocetku nisu ni mogli srbi uzet hr pasos tako lako .......onda su njemci nasli da je kod nas zakonski bilo regulisano drzavljanstvo po ocu i tako ti dodje sto ti je otac po drzavnosti to si i ti .........npr . momak rodjen ovdje , otac sa kosova . majka iz hrvatske, porijeklo , zadnji pasos koji je otac posjedovao je bio crveni yu pasos ....jer je otac 80 ti poginuo .....zadnji yu pasos izvadjen u beogradu , jer je bila frka neka da se ide nazad za njemacku ........Eborg wrote:Ma ovi su svi imali državljanstvo Bosne i Hercegovine, baš niko nije imao drugo državljanstvo. Mislio sam recimo da Švicarska omogućava dvojno državljanstvo prilično liberalno.
sad momka vracaju u beograd ....au beogradu nikad nije bio u zivotu niti koga pozna ........
fazon je da se ovakvi slucajevi vrlo malo razumiju u njemacko pravo, da su vecinom slabog obrazovanja i losih ili nikakvih radnih navika , onda ne uzimaju advokata na vrijeme ..........tako da se to zakomplicira u nedogled...
-
terremoto
#91 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Ja se nisam ovdje registrovala da bi mangupisala,kao pojedini.hrle1976 wrote:terremoto wrote:Zna li neko sta je sa Italijom,uskoro se udajem za Italijana,dali mogu zadrzati i bosansko drzavljanstvo?
Ako ste vjencani prije 23. aprila 1983 god. onda bi trebala vec imati njihovo drzavljanstvoposto nisi, ni tvoj muz ti nije granacija za drzavljanstvo. Mozes ga dobiti kroz naturalizaciju za koju moras kao udata da imas 2 do 3 godina permanentnog LEGALNOG boravka u Italii i ako nema KRIMINALNI ZAPIS, no posto si ti vec umazala sebi taj status ti mozes zaboraviti na njihovo drzavljanstvo kroz sva vremena, jedino ako za ono mangupisanje sto si pricala na drugoj temi prodjes nekako da ne skontaju ili ako se zakon izmjeni.
- %tacno*
#92 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Ima drzava koje precutno priznaju i drugo drzavljanstvo.
Za ''nas'' ti nemas drugo drzavljanstvo a ako ga i imas, nikakav problem.
Za ''nas'' ti nemas drugo drzavljanstvo a ako ga i imas, nikakav problem.
- hrle1976
#93 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Pa ceri nisam ti ni reko da se ovdje mangupises, nego sa tim tvojim svercovanjem i hapsenjem po italiji, infomacije koje si sama iznjela o sebi na temi kako skinuti zabraanu na ulaz u schengen zonuterremoto wrote:Ja se nisam ovdje registrovala da bi mangupisala,kao pojedini.hrle1976 wrote:terremoto wrote:Zna li neko sta je sa Italijom,uskoro se udajem za Italijana,dali mogu zadrzati i bosansko drzavljanstvo?
Ako ste vjencani prije 23. aprila 1983 god. onda bi trebala vec imati njihovo drzavljanstvoposto nisi, ni tvoj muz ti nije granacija za drzavljanstvo. Mozes ga dobiti kroz naturalizaciju za koju moras kao udata da imas 2 do 3 godina permanentnog LEGALNOG boravka u Italii i ako nema KRIMINALNI ZAPIS, no posto si ti vec umazala sebi taj status ti mozes zaboraviti na njihovo drzavljanstvo kroz sva vremena, jedino ako za ono mangupisanje sto si pricala na drugoj temi prodjes nekako da ne skontaju ili ako se zakon izmjeni.
- TrgSolidarnosti
#94 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Postoje li kakve pravne sankcije na carini ako nekome nadju dvije putovnice različitih država?
- %tacno*
#95 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Meni trazi papire od auta na hrvatskoj granica sa bosanskim pasosem. Ja ga fino zamolim da mi vrati bosanske pasose i izvadim druge EU pasose. ''Aaaaa to je vec druga prica'' i vrati mi sve pasose.TrgSolidarnosti wrote:Postoje li kakve pravne sankcije na carini ako nekome nadju dvije putovnice različitih država?
Nikakav problem niti se to treba njega da dotice.
- TrgSolidarnosti
#96 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Nisam baš siguran u vezi toga da li se smije unositi dvije putovnice u treću državu i naizmjenično ih koristiti, ali valjda po vašem slučaju izgleda da to nema veze.
- hrle1976
#97 Re: Dvojna državljanstva u praksi
TrgSolidarnosti wrote:Postoje li kakve pravne sankcije na carini ako nekome nadju dvije putovnice različitih država?
Ne ako je sve legalno! Ali ako zele mogu te na kratko pridrzati dok ne provjere legalnost pasosa.
-
Keiko
#98 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Treba i dalje viza ali je vise formalnost. S' obzirom da taj neko vec ima uredjen status van drzave ciji je drzavljanin, ne zapitkuju I ne peglaju puno.Eborg wrote:Je li u pasošu imaš boravišnu ili radnu njemačku vizu ili nešto tako? Mislio sam da sa takvim dokumentom imaš pravo putovati svugdje kao i Nijemci. Jednom davno sam čitao da Hasan Salihamidžić upravo zbog toga nije morao vaditi vize za svoj bosansko-hercegovački pasoš kada je sa Bayernom igrao Ligu prvaka diljem Evrope, očito je neko bacio šuplju onda.Ženski Dr.Med wrote:Pa evo ja primjer , imam mogucnost da uzmem Njemacki pasos ,ali nije mi potrebno jer uzivam sva prava kao i Njemci ,jedino zasto bi bilo "zanimljivo" uzeti Njemacki pasos je razlog sto ti ne treba vize za druge zemlje recimo USA ,dok sa Bosanskim da izvines jebada ...Eborg wrote:Kakav je status naših ljudi u recimo Njemačkoj sa BH državljanstvom/pasošem? Šta oni uopće dobijaju uzimanjem njihovog državljanstva osim prava na glasanje i rada u nekim državnim službama?
-
Keiko
#99 Re: Dvojna državljanstva u praksi
Drzava Bosna i Hercegovina je toliko zakomplikovala registraciju rodjenja djeteta van BiH da sam ja licno na kraju odustala. Traze 101 papir, sve prevedeno kao da su na Swahiliju a ne na jeziku koji je ukljucen i u Bosanske dokumente, sve ovjereno pecatima koji kostaju po €30-tak po papiru,... i jos jedno dva mjeseca aktivnog hodanja da se to sve skupi (nista starije od 6 mjeseci, itd - ovo mi je btw najveca moguca nebuloza kao da se rodni list moze promijeniti). Moj rodni list, izvod o drzavljanstvu i njegov rodni list, cak i prevedeni, naravno nisu dovoljni. Smatram da bi to mogao biti jedan od razloga sto se djeca rodjena van BiH sve vise asimiliraju u novu sredinu, pogotovu ako im je jedan roditelj stranac. Isto po meni vazi i za drugog roditelja, od vlastite domovine izmaltretiranog i razocaranog. Ako ga Bosna nece, nema veze, hoce ga zemlja u kojoj je rodjen.Eborg wrote:Koliko često naši dijasporci uopće svojoj djeci rođenoj u inostranstvu pribavljaju BH-državljanstvo i pasoš? Uglavnom je to sentimentalni čin ali po meni može biti i više nego korisno.
Ovo sam jucer napisala na jednoj drugoj diskusiji.
Last edited by Keiko on 02/03/2013 22:01, edited 1 time in total.
- LeonardoAC
#100 Re: Dvojna državljanstva u praksi
ne prijavljuješ dijete svaki dan... jednom u životu, inače je to problem sa dijasporom... uvijek pitanje "šta je meni ta Bosna dala..., pitate li se ikad šta vi njoj date osim što je brukate po svijetuirishgirl wrote:Drzava Bosna i Hercegovina je toliko zakomplikovala registraciju rodjenja djeteta van BiH da sam ja licno na kraju odustala. Traze 101 papir, sve prevedeno kao da su na Swahiliju a ne na jeziku koji je ukljucen i u Bosanske dokumente, sve ovjereno pecatima koji kostaju po €30-tak po papiru,... i jos jedno dva mjeseca aktivnog hodanja da se to sve skupi (nista starije od 6 mjeseci, itd - ovo mi je btw najveca moguca nebuloza kao da se rodni list moze promijeniti). Moj rodni list, izvod o drzavljanstvu i njegov rodni list, cak i prevedeni, naravno nisu dovoljni. Smatram da bi to mogao biti jedan od razloga sto se djeca rodjena van BiH sve vise asimiliraju u novu sredinu, pogotovu ako im je jedan roditelj stranac. Isto po meni vazi i za drugog roditelja, od vlastite domovine izmaltretiranog i razocaranog. Ako takvih Bosna nece, nema veze, hocemo game zemlja u kojoj je rodjenog.Eborg wrote:Koliko često naši dijasporci uopće svojoj djeci rođenoj u inostranstvu pribavljaju BH-državljanstvo i pasoš? Uglavnom je to sentimentalni čin ali po meni može biti i više nego korisno.
Ovo sam jucer napisala na jednoj drugoj diskusiji.