Dvojna državljanstva u praksi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

cindrlimindrli

#26 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by cindrlimindrli »

melb26sa wrote:Amerika.
Aha, malo morgen...
"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the armed forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God."
chupacabra

#27 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by chupacabra »

To je zakletva koju svi naturalizovani drzavljani USA moraju poloziti, a koja se u praksi ne primjenjuje. Kongres i Supreme Court (Ustavni Sud) su se oglasili davno o tome i dvojna drzavljanstva se tolerisu.

"...Although naturalizing citizens are required to undertake an oath renouncing previous allegiances, the oath has never been enforced to require the klix termination of original citizenship..."
mO k3

#28 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

Eborg wrote:Kakav je status naših ljudi u recimo Njemačkoj sa BH državljanstvom/pasošem? Šta oni uopće dobijaju uzimanjem njihovog državljanstva osim prava na glasanje i rada u nekim državnim službama?
Pa evo ja primjer , imam mogucnost da uzmem Njemacki pasos ,ali nije mi potrebno jer uzivam sva prava kao i Njemci ,jedino zasto bi bilo "zanimljivo" uzeti Njemacki pasos je razlog sto ti ne treba vize za druge zemlje recimo USA ,dok sa Bosanskim da izvines jebada ...
BOGUS

#29 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by BOGUS »

Australija
muzicar_iz_parka

#30 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by muzicar_iz_parka »

Ženski Dr.Med wrote: Pa evo ja primjer , imam mogucnost da uzmem Njemacki pasos ,ali nije mi potrebno jer uzivam sva prava kao i Njemci ,jedino zasto bi bilo "zanimljivo" uzeti Njemacki pasos je razlog sto ti ne treba vize za druge zemlje recimo USA ,dok sa Bosanskim da izvines jebada ...
Za razliku od evropskih mangupa koji su nas kao Afrikance tretirali tokom izdavanja viza, Amerikanci su hiljadu puta korektniji. Moj rođak iz Njemačke (sa BiH pasošom) je dobio amer. vizu bez ikakvih problema na 10 godina i bez ikakvih trzavica par puta išao preko bare da posjeti rodbinu. Čak mu ni garatno pismo tražili nisu.
I u samoj BiH je procedura poprilično jednostavna, niko sa normalnim životnim okolnostima nije bio odbijen, čak su Zlovenci znali naše ljude više zezati nego Amerikanci kojima imamo onoliko veze kao sa gaćicama Pamele Anderson.
Eborg

#31 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Eborg »

Ženski Dr.Med wrote:
Eborg wrote:Kakav je status naših ljudi u recimo Njemačkoj sa BH državljanstvom/pasošem? Šta oni uopće dobijaju uzimanjem njihovog državljanstva osim prava na glasanje i rada u nekim državnim službama?
Pa evo ja primjer , imam mogucnost da uzmem Njemacki pasos ,ali nije mi potrebno jer uzivam sva prava kao i Njemci ,jedino zasto bi bilo "zanimljivo" uzeti Njemacki pasos je razlog sto ti ne treba vize za druge zemlje recimo USA ,dok sa Bosanskim da izvines jebada ...
Je li u pasošu imaš boravišnu ili radnu njemačku vizu ili nešto tako? Mislio sam da sa takvim dokumentom imaš pravo putovati svugdje kao i Nijemci. Jednom davno sam čitao da Hasan Salihamidžić upravo zbog toga nije morao vaditi vize za svoj bosansko-hercegovački pasoš kada je sa Bayernom igrao Ligu prvaka diljem Evrope, očito je neko bacio šuplju onda.
Edin H.

#32 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Edin H. »

Eborg wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
Je li u pasošu imaš boravišnu ili radnu njemačku vizu ili nešto tako? Mislio sam da sa takvim dokumentom imaš pravo putovati svugdje kao i Nijemci. Jednom davno sam čitao da Hasan Salihamidžić upravo zbog toga nije morao vaditi vize za svoj bosansko-hercegovački pasoš kada je sa Bayernom igrao Ligu prvaka diljem Evrope, očito je neko bacio šuplju onda.
Mogao je putovati bez vize u okviru zemalja Sengena, sto sada moze ionako.
Ali npr. ako putuje u Englesku ili Irsku trebala mu je i treba mu viza sa bosanskim pasosem.
Sa njemackim pasosem naravno ne treba viza.
mO k3

#33 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

@edin h.
bas tako,u zemlje sengena bez problema

@eborg
imam stalnu vizu ,tu sam rodjen

@muzicar iz parka
Ma kontam ja to ,ali ako hocu zenu da izenanadim recimo vodim te u NY moram prvo ganjati vizu ,znaci ne mogu biti spontan ...kontas
Eborg

#34 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Eborg »

Ti bas specifican, i rodjen i zivis u Njemackoj a bosansko-hercegovacko drzavljanstvo. :)
Eborg

#35 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Eborg »

Edin H. wrote:Mogao je putovati bez vize u okviru zemalja Sengena, sto sada moze ionako.
Ali npr. ako putuje u Englesku ili Irsku trebala mu je i treba mu viza sa bosanskim pasosem.
Kako onda ide to pravilo onda? Ko ima stalni boravak na teritoriji zemlje koja je članica Šengenskog sporazuma pada pod njen utjecaj?

Etiopljanin iz Etiopije (van EU) nema pravo ulaska u EU bez vize.
Etiopljanin sa stalnim boravkom u BiH (van EU) nema pravo ulaska u EU bez vize.
Etiopljanin sa stalnim boravkom u Norveškoj (van EU, Šengen) ima pravo ulaska u EU bez vize.
Etiopljanin sa stalnim boravkom u Francuskoj (EU, Šengen) ima pravo slobodnog kretanja po EU.

Tako nekako?
mO k3

#36 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

Eborg wrote:Ti bas specifican, i rodjen i zivis u Njemackoj a bosansko-hercegovacko drzavljanstvo. :)
:? :shock: da izgleda... sto drugar??
mO k3

#37 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

Eborg wrote:
Edin H. wrote:Mogao je putovati bez vize u okviru zemalja Sengena, sto sada moze ionako.
Kako onda ide to pravilo onda? Ko ima stalni boravak na teritoriji zemlje koja je članica Šengenskog sporazuma pada pod njen utjecaj?

Etiopljanin iz Etiopije (van EU) nema pravo ulaska u EU bez vize.
Etiopljanin sa stalnim boravkom u BiH (van EU) nema pravo ulaska u EU bez vize.
Etiopljanin sa stalnim boravkom u Norveškoj (van EU, Šengen) ima pravo ulaska u EU bez vize.
Etiopljanin sa stalnim boravkom u Francuskoj (EU, Šengen) ima pravo slobodnog kretanja po EU.

Tako nekako?
bas tako, strani gradjani koji ima stalni boravak u zemljama sengena imaju pravo da se slobodno krecu po zemljama sengenskog sporazuma ,ali ne da rade
Eborg

#38 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Eborg »

Ženski Dr.Med wrote:
Eborg wrote:Ti bas specifican, i rodjen i zivis u Njemackoj a bosansko-hercegovacko drzavljanstvo. :)
Pa pozitivan si primjer. Time si više sebi zakomplikovao nego olakšao, pretpostavljam iz nekih sentimentalnih razloga.

A ovi naši koji su više od pola života proveli u BiH postadoše veći Nijemci od Stefana Effenberga preko noći.
Eborg

#39 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Eborg »

Ženski Dr.Med wrote:
Pa pozitivan si primjer. Time si više sebi zakomplikovao nego olakšao, pretpostavljam iz nekih sentimentalnih razloga.

A ovi naši koji su više od pola života proveli u BiH postadoše veći Nijemci od Stefana Effenberga preko noći.
Ženski Dr.Med wrote:bas tako, strani gradjani koji ima stalni boravak u zemljama sengena imaju pravo da se slobodno krecu po zemljama sengenskog sporazuma ,ali ne da rade
Čekaj, zar stalni boravak ne povlači i dozvolu za rad sa sobom?
sha_ba

#40 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by sha_ba »

Ženski Dr.Med wrote:bas tako, strani gradjani koji ima stalni boravak u zemljama sengena imaju pravo da se slobodno krecu po zemljama sengenskog sporazuma ,ali ne da rade
Čekaj, zar stalni boravak ne povlači i dozvolu za rad sa sobom?[/quote]

i meni to upade u oci!!??
ne znam za Njemacku, al u vecini (da ne kazem u svim) evropskih zemalja ako neko ima stalnu boravisnu vizu naravno da ima pravo da radi... ili sam ja pogresno informisana...
voljela bih da neko iz iskustva napise nesto o tome..
mO k3

#41 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

Logicno da stalni boravak povlaci i radnu vizu ,ali mozda se nisam dovoljno jasno objasnio

Ovako cemo pokusati ,ja imam njemacku radnu vizu, neogranicen boravak , radna viza mi vazi za njemacku ,ali ne za sengenske zemlje,znaci prije nego sto je BiH dignut vizni rezim da bi dosao iz BiH morao si imati turisticku vizu za tu neku zemlju gdje si putovao ,e sada nama koji smo vamo mogli smo slobodno putovati kroz evropu ka onim zemljama koji su pod sengenom i tamo boraviti kao turista,ali nikako da boravis ili da se tu nastanis .... viza i radna dozvola su dvije razlicite stvari .

Nadam se da sam bio dovoljno jasan ... :shock: :?
sha_ba

#42 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by sha_ba »

sha_ba wrote:

oprosti opet sam te vitirala... ovdje mi nije bilo jasno...
a znam o cemu govoris, post poslije si mnogo bolje objasnio... :)
mO k3

#43 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

:thumbup: uf sad pomislih .....sada ces reci opet te nisam razumijeo/la
sha_ba

#44 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by sha_ba »

Ženski Dr.Med wrote::thumbup: uf sad pomislih .....sada ces reci opet te nisam razumijeo/la
ma ne... razujela sam ja ;) ako dozvolis, malo si se lose Odrazio :D hahahha
i ako znas, da li je jos uvijek u Njemackoj slucaj ako uzimas njihovo drzavljanstvo da se moras odreci svoga?? ako jest, bas je bezveze... :o
mO k3

#45 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

sha_ba wrote:
Ženski Dr.Med wrote::thumbup: uf sad pomislih .....sada ces reci opet te nisam razumijeo/la
i ako znas, da li je jos uvijek u Njemackoj slucaj ako uzimas njihovo drzavljanstvo da se moras odreci svoga?? ako jest, bas je bezveze... :o
Da da malo sam se lose odrazio :) opusteno ... :)
Da jeste tako ja imam od "vlade" da bez problema mogu dobiti pasos ,znaci i ja sam prosao tu neku proceduru koliko poznajem drzavu da li priznajem ustav njemacke i te neke stvari

Samo ja ponovo kazem imam ista prava kao i Njemac zasto ce mi Njemacki pasos onda...
sha_ba

#46 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by sha_ba »

Ženski Dr.Med wrote:
sha_ba wrote:
Da da malo sam se lose odrazio :) opusteno ... :)
Da jeste tako ja imam od "vlade" da bez problema mogu dobiti pasos ,znaci i ja sam prosao tu neku proceduru koliko poznajem drzavu da li priznajem ustav njemacke i te neke stvari

Samo ja ponovo kazem imam ista prava kao i Njemac zasto ce mi Njemacki pasos onda...
upravo zbog toga i pitam, da li i dalje traze da se odreknes naseg drzavljanstva? u mnogo EU drzava nije nikakav problem...
mO k3

#47 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by mO k3 »

Da zaboravih napisati ,starim ti ;)
Da traze od tebe da se odrekenes drzavljanstva BiH , ali !!!!!!

Koliko sam upucen kod jednog moga druga poljaka da on ima oba ,iz razloga sto je Poljska u EU i to Njemackoj ne "smeta" ....ali ovo je druga prica
sha_ba

#48 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by sha_ba »

Ženski Dr.Med wrote:Da zaboravih napisati ,starim ti ;)
Da traze od tebe da se odrekenes drzavljanstva BiH , ali !!!!!!

Koliko sam upucen kod jednog moga druga poljaka da on ima oba ,iz razloga sto je Poljska u EU i to Njemackoj ne "smeta" ....ali ovo je druga prica
s oprostenjem, budalastina.... nidje veze... al hajd nadam se da ce to promijeniti :)
Eborg

#49 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by Eborg »

Pa zar se teoretski ne možeš odreći BH državljanstva, uzeti njemačko i zadržati ga i onda se u povratku u Bosnu "predomisliti" i tražiti BH državljanstvo nazad? :mrgreen: Mislim, ovim novim izmjenama bi našim institucijama trebalo biti svejedno imaš li ti drugo državljanstvo ili ne tako da neće tražiti nikakav dokument o ispisu iz njemačkog. :)
sha_ba

#50 Re: Dvojna državljanstva u praksi

Post by sha_ba »

Eborg wrote:Pa zar se teoretski ne možeš odreći BH državljanstva, uzeti njemačko i zadržati ga i onda se u povratku u Bosnu "predomisliti" i tražiti BH državljanstvo nazad? :mrgreen: Mislim, ovim novim izmjenama bi našim institucijama trebalo biti svejedno imaš li ti drugo državljanstvo ili ne tako da neće tražiti nikakav dokument o ispisu iz njemačkog. :)
vidis mislim da je to moguce... a ti i dalje mijenjaj kafanu pod hitno :D
Post Reply