Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#76 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Velkoski »

Pa kakvo je to ponašanje muslimana ? Meni lično bi bilo bitno da ODEM i obavim Hadž k'o čovjek i ne bi mi uopšte bilo bitno da li sam smješten 10 metara ili 10 kilometara od Kabe.
Ubejde

#77 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Tvrtko II Kotromanić wrote:trol ili samo idiot question is now? :-)

nadam se da je trol, ako je ovo drugo onda fkt :(
Pa jesam li idiot samo zato sto volim Islam i Ameriku?!
Man of steel

#78 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Man of steel »

A ko je to sebi uzeo za pravo da te dvije džamije proglasi svetim?

Od kada se to naslage cigli i kamenih blokova proglašavaju "svetim"!?

Zar u doba Muhameda a.s, te džamije, koje danas više liče na lansirne lampe za spejs šatlove,nisu bili jednostavni prostori građeni od blata i maltera sa krovom od grana i pruća.

Zar nije i više nego licemjerno pozivati se na tradiciju zavrćući pantalone i hodajući u suknjama, dok sa druge strane se od džamija prave megalomanske građevine izvrćući samu bit i smisao tih vjerskih građevina?
Ubejde

#79 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Man of steel wrote:A ko je to sebi uzeo za pravo da te dvije džamije proglasi svetim?

Zar u doba Muhameda a.s, te džamije, koje danas više liče na lansirne lampe za spejs šatlove,nisu bili jednostavni prostori građeni od blata i maltera sa krovom od grana i pruća.

Zar nije i više nego licemjerno pozivati se na tradiciju zavrćući pantalone i hodajući u suknjama, dok sa druge strane se od džamija prave megalomanske građevine izvrćući samu bit i smisao tih vjerskih građevina?
Izvini, jesi li ti musliman? Svetost tih Dzamija je potvrdjena Kur'anom i Sunnetom Bozjeg Poslanika s.a.v.s. Treca sveta Dzamija je Al Aksaa u Kudsu (Jerusalem).
ActionWoman

#80 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by ActionWoman »

Sasvim moguce da o vjeri znaju od nas.... ali o urbanizmu, o estetici, o znacaju i znacenju spomenika - izgleda NISTA. :lol:[/quote]

Pa Arapi su izmislili estetiku. Ja ne vidim sto nije u redu sa ovom gradjevinom u Mekki? Stvarno lijepo je uradjeno i luksuzno je. To je druga stvar sto kod vas prevladava hir i zavidnost. Ne brinite se nisu Arapi toliki naivci kao sto vi mislite. Vi mi izgledate kao neke ruge koje se rugaju pokraj puta a njima se svako ruga. :D[/quote]

Kako si, jesi li dobro? Mi ti izgledamo kao ruge?! Ako ti je ono divno onda stvarno ne znam kako izgleda ono sto je tebi ruzno. Boze sakloni. Onako mjesto hodocasca muslimana koje je davalo smiraj kad samo pogledas na njega sada izgleda tako sablasno sa onim neboderima. Ma sta sablasno, izgleda vulgarno.
HM 2011

#81 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by HM 2011 »

ActionWoman wrote:Sasvim moguce da o vjeri znaju od nas.... ali o urbanizmu, o estetici, o znacaju i znacenju spomenika - izgleda NISTA. :lol:
Pa Arapi su izmislili estetiku. Ja ne vidim sto nije u redu sa ovom gradjevinom u Mekki? Stvarno lijepo je uradjeno i luksuzno je. To je druga stvar sto kod vas prevladava hir i zavidnost. Ne brinite se nisu Arapi toliki naivci kao sto vi mislite. Vi mi izgledate kao neke ruge koje se rugaju pokraj puta a njima se svako ruga. :D[/quote]

Kako si, jesi li dobro? Mi ti izgledamo kao ruge?! Ako ti je ono divno onda stvarno ne znam kako izgleda ono sto je tebi ruzno. Boze sakloni. Onako mjesto hodocasca muslimana koje je davalo smiraj kad samo pogledas na njega sada izgleda tako sablasno sa onim neboderima. Ma sta sablasno, izgleda vulgarno.[/quote]

Eh kad smo već kod toga i mene izgledom podsjeća na srednji prst ali to je možda do perspektive....

To definitivno moramo otići vidjeti pa nastaviti rapsravu, kad smo već u blizini, nije problem ni koji tavaf odraditi, i klanjati....

Šalu/zbilju na stranu

Mnogim je cilj odlaska na HAdždž između ostaloga i
barem ovlaš dodirnuti crn ogrtač Bejtulaha, jer se prema tome licem okreću čitavog života....
Last edited by HM 2011 on 15/07/2012 23:37, edited 1 time in total.
Ubejde

#82 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Ne izgleda vulgarno nego moderno. Izgleda savremeno. Saudijcima ne znaci nista drevna arhitektura. Svi kazu da su Vehabije zaostale ali nisu jer oni se vode savremenoscu i koraku sa vremenom. Mekka nije izgradjena kao sumorni srednjovjekovno krscanski grad kako bi u covjeku pobudili duhovnost i strah. Sa tim se muslimani ne zanose. Oni zele da se hodocasnici osjecaju isto kao dda su otisli u Kaliforniju ili u Nju Dzersi.
Last edited by Ubejde on 15/07/2012 23:37, edited 1 time in total.
Man of steel

#83 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Man of steel »

Ubejde wrote:
Man of steel wrote:A ko je to sebi uzeo za pravo da te dvije džamije proglasi svetim?

Izvini, jesi li ti musliman? Svetost tih Dzamija je potvrdjena Kur'anom i Sunnetom Bozjeg Poslanika s.a.v.s. Treca sveta Dzamija je Al Aksaa u Kudsu (Jerusalem).
Nisam religiozan.

Znam ponešto o Islamu ali se moje znanje može nazvati veoma skromnim.

Zbog čega se upravo te dvije džamije smatraju svetim i postoji li sura u Kuranu koja potvrđuje njihovu svetost?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#84 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Velkoski »

Ubejde wrote:Ne izgleda vulgarno nego moderno. Izgleda savremeno. Saudijcima ne znaci nista drevna arhitektura. Svi kazu da su Vehabije zaostale ali nisu jer oni se vode savremenoscu i koraku sa vremenom. Mekka nije izgradjena kao sumorni srednjovjekovno krscanski gradovi kako bi u covjeku pobudili duhovnost. Sa tim se muslimani ne zanose. Oni zele da se hodocasnici osjecaju isto kao dda su otisli u Kaliforniju ili u Nju Dzersi.
Troll materem' :mrgreen:

Čuj New Jersey :lol: :lol: :lol: :lol:
hzsa22

#85 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by hzsa22 »

Ubejde wrote:Ne izgleda vulgarno nego moderno. Izgleda savremeno. Saudijcima ne znaci nista drevna arhitektura. Svi kazu da su Vehabije zaostale ali nisu jer oni se vode savremenoscu i koraku sa vremenom. Mekka nije izgradjena kao sumorni srednjovjekovno krscanski grad kako bi u covjeku pobudili duhovnost i strah. Sa tim se muslimani ne zanose. Oni zele da se hodocasnici osjecaju isto kao dda su otisli u Kaliforniju ili u Nju Dzersi.

Izvini al' fakat ne mogu da vjerujem da neki musliman ovo moze napisati. Sta je sljedece, bazeni sa golim trebama k'o u Kaliforniji? Slotovi,pokeri i casina prije Mekke da se ljudi izigraju pa da onda obave hadz pa da budu "ko tek rodjeni"?
Halcyon

#86 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Halcyon »

Mislim da muslimani definitivno na Hadždžu ne žele da se osjećaju k'o u New Jersey-u. :lol: :lol:
Halcyon

#87 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Halcyon »

hzsa22 wrote:
Ubejde wrote:Ne izgleda vulgarno nego moderno. Izgleda savremeno. Saudijcima ne znaci nista drevna arhitektura. Svi kazu da su Vehabije zaostale ali nisu jer oni se vode savremenoscu i koraku sa vremenom. Mekka nije izgradjena kao sumorni srednjovjekovno krscanski grad kako bi u covjeku pobudili duhovnost i strah. Sa tim se muslimani ne zanose. Oni zele da se hodocasnici osjecaju isto kao dda su otisli u Kaliforniju ili u Nju Dzersi.

Izvini al' fakat ne mogu da vjerujem da neki musliman ovo moze napisati. Sta je sljedece, bazeni sa golim trebama k'o u Kaliforniji? Slotovi,pokeri i casina prije Mekke da se ljudi izigraju pa da onda obave hadz pa da budu "ko tek rodjeni"?
Pa to da se hadžije osjećaju k'o u Las Vegasu. Tewbe ja Rabbi šta sve neću pročitat... :lol:
forest gump

#88 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by forest gump »

Ovaj lik je neka saudijska varijanta pokojne Mileve.
HM 2011

#89 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by HM 2011 »

hzsa22 wrote:

pogrešno se izražava -Mekka bi trebala biti Eko grad budućnosti....

http://en.wikipedia.org/wiki/Eco-towns

Abu DHabi je već na dalekom putu u tom smijeru, puno se može naučiti od njih za njihovu klimu....

http://www.alternative-energy-news.info ... -eco-city/
orgon

#90 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by orgon »

harač wrote:the tower of sauron :lol:
blizu si:
http://pokit.org/get/?dca9c096ccf1c5b01 ... 395c81.jpg
Last edited by orgon on 15/07/2012 23:44, edited 1 time in total.
Ubejde

#92 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Man of steel wrote:
Ubejde wrote:

Nisam religiozan.

Znam ponešto o Islamu ali se moje znanje može nazvati veoma skromnim.

Zbog čega se upravo te dvije džamije smatraju svetim i postoji li sura u Kuranu koja potvrđuje njihovu svetost?
Cim sumnjnas u to uzmi Kur'an i procitaj pa nadji ajet o Kabi. Zatim uzmi Hadise i nadji Hadis i svetosti Poslanikove Dzamije u Medini.

U stvari hovu da ti pomognem tako sto cu ti reci da nadjes suru 17:1

Slava Onome koji je proveo nocu Svoga roba od Mesdzidil Harama do Mesdzidil Aksaa ciju smo okolicu blagoslovili da mu pokazemo Nase znakove. Zaista on sve cuje i sve vidi.

Kur'an, Isra 1
Platformas

#93 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Platformas »

Sto bi Azem Dautovic reko "svi ste vi u zabludi" :lol: :lol: :lol:
m_l

#94 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by m_l »

ubejd, idi spavaj, hajde. Vrijeme je!
Ubejde

#95 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

m_l wrote:ubejd, idi spavaj, hajde. Vrijeme je!
Necu spavati jer moram klanjati nek Nafile namaze. Do Sabaha nema mnogo. Ljetno je vrijeme.
forest gump

#96 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by forest gump »

Ubejde wrote:
Necu spavati jer moram klanjati nek Nafile namaze. Do Sabaha nema mnogo. Ljetno je vrijeme.
Idi klanjaj, samo bježi sa foruma. :lol:
Ubejde

#97 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

forest gump wrote:
Ubejde wrote:
Idi klanjaj, samo bježi sa foruma. :lol:
Molim vas odnosite se prema meni sa postovanjem. Mozda sam vjerska manjina na ovom forumu ali morate znati da trebate imati postovanja prema meni. Ako budete dobri prema meni spomenucu vas u mojoj dovi.
nemoguce vruce

#98 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by nemoguce vruce »

Upitan o predznacima Sudnjeg dana, Poslanik s.a.w.s kaze: "Kada vidis gole i bose stocare kako se nadmecu u gradnji kuca".
Na pitanje ko su goli i bosi stocari, Poslanik s.a.w.s odgovara:"Arapi".
Hadis se navodi u Buhariji, Muslimu i Ahmedu.
ActionWoman

#99 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by ActionWoman »

Ti si iz Pristine ko sto sam ja iz "Nju Dzersija" :) Nasmijao si nas, ali si vec providan pa hajd malo, setnja.
hzsa22

#100 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by hzsa22 »

New age muslimani. Sine dragi, sam sebi klanjas i dovis i akobogda tebi ide nagrada kod Allaha dz.s. Nema potrebe da na forumu iznosis svoj raspored i naume.
Post Reply