DVD RW problem .....

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
La_Forge

#1 DVD RW problem .....

Post by La_Forge »

juče sam instalirao dvd rw (dvd pržač) i imam slijedeći problem :

kada ubacim dvd (film npr) najnormalnije ga otvori, prikaže, u stanju sam da pregledam foldere sa tog dvda

kada ubacim dvd sa softwerom takodje mogu da instaliram isti, da pregledam foldere dvda, običnr cdove takodje čita ...

medjutim, kada ubacim prazan dvd i hocu da spržim nešto na njega Nero pada a u Exploreru mi se naziv dvd rw drive mijenja u cd drive, nisam u stanju uopšte da otvorim dvd niti da spržim bilo šta na njega...

help...

šta bi mogao pokušati ...

:? :shock:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Koji dvd rw, koji ti je OS?Meni to sve lichi na drivere pod uslovom da je dvd rw ispravan.
List

Post by List »

I kod mene Nero pada k'o metkom pogođen ako pržim pri velikoj brzini. Imam CD pržač Artec i od prije par dana DVD pržač NEC.
Ali kad podesim brzinu prženja negdje blizu najmanje funkcioniše normalno. Samo što prženje traje malo duže (u slučaju DVD-a mnogo duže :roll: :D ). Al' nije ni čudo. Kompjuter je star oko šest i po godina. :-) 8-)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Nema na forumu niko da ne zna Historiju tvoje kante :lol: ...jel to ponavljash ovim novim :D ?
eHost

Post by eHost »

postoje dva standarda kod DVD medija.. radi se o + i - standardima koje su razni proizvodjaci uveli. ako ti imas DVD+RW pisac i ubacis mu -R medij, ovaj ga nece prepoznati i obrnuto... pripazi malo..

Pozdrav

E.S.
eHost
La_Forge

Post by La_Forge »

Dvd rw je marke NEC ... do drajvera nije, kada sam potražio iste na netu dobio sam poruku "radi se o plug&play hardwareu kojem nije potreban novi drajver" ...
OS je XP ...

u medjuvremenu sam uspio spržiti neke bitnije backupe ali mi i dalje pravi slične probleme ..

eHost, imaš li neki link gdje bih mogao detaljnije proučiti te standarade kao i sve bitno a vezano za DVD ... novi sam kolač i ineteresuje me posebno sekcija "rippovanje" filmova :-)
valajbeg

Post by valajbeg »

:-P
hehe jeli to uopšte DVD pisač :-P
nekidan sam u oglasim avidio da neko je prodavao NEC za 100 Km.. kao to nešto extra jeftino a eno u PLUS kompjuters na skenderiji 102
km..
:-P
vala dao bih i 20 Km da budem bez brige a ne dvij e:-P
:-D
shin

Post by shin »

De ti stavi dvd nek bude sam na jednom kanalu, i 133 ide kablic.
La_Forge

Post by La_Forge »

ma pisač je, nisam toliki ćutuk! :-)

a što se tiče problema uspio sam naći riješenje ... :shock:

očito je dvd koji sam koristio pri prženju bio na neki način oštećen (vjerovatno kod prvih pokušaja prženja) tako da ga nije mogao učitati t.j. prepoznati ....
nakon toga sam ima malih problema sa multisesion prženjem, ...
u drugoj sesiji mi npr ne prikaže ono što je predhodno prženo itd ... :?
bmx

Post by bmx »

e, raja, hajd sad i meni da pomognete :D

problem je sa prikopcavanjem dvd pisaca na komp...imam windows xp i prikopcan cd rom i cr pisac...izvadim cd rom i umjesto njega stavim dvd pisac, komp ne moze da se upali...dizanje sstema traje vjecno, i ja ga moram rucno ugasiti...mislim da mi je cd pisac nastiman kao master, a cd rom kao slave...nije ni pomoglo da obrnem mjesto cd pisaca i dvd pisaca...

e, sad: kazu mu da trebam neke jumpere namjestiti, a ja nemam pojma kako...moze mala pomoc?

i, generalno, sta jos da namjestim osim tih jumpera?
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

bmx wrote:e, raja, hajd sad i meni da pomognete :D

problem je sa prikopcavanjem dvd pisaca na komp...imam windows xp i prikopcan cd rom i cr pisac...izvadim cd rom i umjesto njega stavim dvd pisac, komp ne moze da se upali...dizanje sstema traje vjecno, i ja ga moram rucno ugasiti...mislim da mi je cd pisac nastiman kao master, a cd rom kao slave...nije ni pomoglo da obrnem mjesto cd pisaca i dvd pisaca...

e, sad: kazu mu da trebam neke jumpere namjestiti, a ja nemam pojma kako...moze mala pomoc?

i, generalno, sta jos da namjestim osim tih jumpera?
Je li ti dvd pisač interni ili eksterni?
bmx

Post by bmx »

onaj sto se ubaci u kuciste. valjda je to interni :-D
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

bmx wrote:onaj sto se ubaci u kuciste. valjda je to interni :-D
U redu. Mislio sam da ti je eksterni.
La_Forge

Post by La_Forge »

pa istu sam stvar i ja uradio ...

izvadio cd rom i na njegovo mjesto ubacio dvd pisač. Pošto je cd rom bio na slave-u prebacio sam onu puljku (na pozadini pisača) na slave i sve isto priključio kao kod cd roma... xp ga prepozno odmah i radi normala .. .
:-?
shin

Post by shin »

DVD/RW sam na IDE kanal(secondary) i to kao master. Na drugi odnosno (master) stavi HDD na master. Trebalo bi sve raditi bez problema.
Qler

Post by Qler »

ZNAM JA STA JE :):):):D:D:D:D

ako ti je XP SP2 prebaci SVE regional sttings sa Bosnian na bilo koji drugi, ugasi komp, skopcaj pisac, upali komp, win ce ga uredno prepoznati, instalirati i onda vrati na bosnian!

Ja sam se tako hebavao! dok mi haver nije to rekao. nekim cudnium bozijim putevima win xp nece da prepozna dvd pisac ako si u Bosni!!!!! :x
bug

Post by bug »

hjoj :D qler :D:D
Qler

Post by Qler »

bez zajebancije to je, eto neka proba, sta ga kosta, ako ne bude, javno cu priznati :D
bmx

Post by bmx »

uspjelo mi je bez prebacivanja regional settingsa, ali je to fakat moguce sto qler kaze...jos neko mi je predlozio isto sto i on...
Qler

Post by Qler »

meni je tako uspjelo. nema sta nisam drugo radio! mijenjao kablove, kanale, kontrolere, ma sve, master/slave, ovo ono, i na kraju haver mi kaze za ovo i to me i spasi, ja vec htio da razbijem pisac! :D
Post Reply