Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Možda nisam dovoljno precizno napisao - kroz jedan kabel idu i tv i FM, a uskoro i DAB
tako da sada u mojoj sobi ako stavim razdjelnik, mogu imati i na tv, na liniju, radio, na što želim...
Satelitsku nemam, jer imam pay tv koja se u HR emitira preko mux-eva C i E
Koja naravno "ide" kroz kabel zajedno s drugim free tv kanalima...
Pokreće se kod nas i digitalni radio. Dasto Semtel dobio dozvolu RAK-a za DAB+ MUX 1. RAK će uskoro da raspiše javni poziv za zahtjev za pristup otvorenom MUX 1 DAB+. Veoma sam zadovoljan. U mojoj opštini neke dobre stanice na fm imaju šum. Sada bi to trebalo da se poboljša.Od onih koje mene interesuju najbolje se čuje BN radio na RDS piše Modriča Bijeli Potok. Tu je jak fm signal. Ostalo što mene interesuje sve granični prijem. Imam i hrvatski DAB+ ali za mene nema tu dobre muzike i zabave.
Boki Antena na kojem principu radi DAB radio? Nisam nešto upućen u to, ali koliko sam shvatio, npr. slušam radio Brčko u autu i idem van Brčkog, i dalje mogu slušati istu stanicu?. E sad, ako je radio Brčko uključen u DAB znači da ga mogu slušati u čitavoj BiH.?
Pitanje za Mrvica 77: kako ide plaćanje kod vas u Hrvatskoj MUX-C, tj programi koji se plaćaju? Kako se aktiviraju?
Brcak1971 wrote: ↑09/05/2025 22:47
Boki Antena na kojem principu radi DAB radio? Nisam nešto upućen u to, ali koliko sam shvatio, npr. slušam radio Brčko u autu i idem van Brčkog, i dalje mogu slušati istu stanicu?. E sad, ako je radio Brčko uključen u DAB znači da ga mogu slušati u čitavoj BiH.?
Pitanje za Mrvica 77: kako ide plaćanje kod vas u Hrvatskoj MUX-C, tj programi koji se plaćaju? Kako se aktiviraju?
Ja ne znam šta vam je … zar ne vidite temu, koja vam sve govori o digitalnom radiju … Uključite se u raspravu u temi na donjem linku!
Ja ne znam šta vam je … zar ne vidite temu, koja vam sve govori o digitalnom radiju … Uključite se u raspravu u temi na donjem linku!
Da,tako je. U mene je auto iz 2015. i ima DAB prijemnik i FM tjuner
Znam ja za tu temu. Ali ti tu pišeš o stanicama iz Slovenije i Austrije. Mi te signale u BiH ne hvatamo pa ne čitam tu temu.
Ma pusti ti to šta ja pišem. To su općenite svari. Prijem doma i prijem vani. Kakvi bakrači. Kakve to ima veze sa ovom ovdje temom o DVB-T u BiH. Radi se o DAB prijemu. Došao sam ovdje da vam pomognem, a vi ovako. Naslov teme je DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH. Dakle, ako prevedem na vaš jezik, DAB u EU i svijetu, s posebnim osvrtom na DAB u BiH. Valjda niste nepismeni. Ako pišeš o digitanom radiju, onda piši u toj temi.
@Brcak1971 što se tiče muxeva C i E koji su za Evotv (pay tv)
Evotv je u vlasništvu Hrvatskog telekoma
Ugovoriš uslugu, odabereš paket, uzmeš CI modul ili receiver i dobivaš svaki mjesec račun
Više na https://www.hrvatskitelekom.hr/televizija/evotv
Što se tiče DAB-a, ako neka stanica emitira u DAB, ne mora značiti da se čuje u cijeloj državi...
Može biti u državnom, ali i regionalnom muxu...
Znači kod nas je Slavonija regija DA0 i npr. Radio Slavonija se čuje na području Slavonije, ali ne i npr. u Dalmaciji
herdarko wrote: ↑09/05/2025 23:01
Znam ja za tu temu. Ali ti tu pišeš o stanicama iz Slovenije i Austrije. Mi te signale u BiH ne hvatamo pa ne čitam tu temu.
Bas tako
Osim DAB radio negdje sam procitao da je dobio i MUX C.
Da tako je. Nakon objave Javnog poziva i spovedene procedure od strane RAK-a dodijeljena je Dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u BiH - Multiplex C.
Pa dobro nek se radi.Sjecamo se kad su dobili posao za mux D nekako su se brzo poceli pustat i prvi predajnici sto nas je svakako obradovalo.Tako samo nek ide...
genius 723 wrote: ↑10/05/2025 17:36
Pa dobro nek se radi.Sjecamo se kad su dobili posao za mux D nekako su se brzo poceli pustat i prvi predajnici sto nas je svakako obradovalo.Tako samo nek ide...
Nadamo se do kraja godine da će biti nešto vidljivo od toga što se priča (svi mux i taj dab).
Da nije prevelik zalogaj njima uzeti sve osim MUX A? Nekako mi djeluje "previše" ... Ali eto opet ne znam. ... Nisam puno upućen ...
Vec postojece stubove ce vjerovatno koristit Dasto semtel tako da ce pasat smjer antena za mux c.Mene interesuje sta bi moglo ic u taj mux c dal ce bit prebacivanja kanala iz mux d?
Sto se tice javnih servisa tu ima ǰos jedan slobodan mux b ili m2 kak vec sta ce tu ubacit trenutno javnih emitera ima 3.kanla
U toku je javni poziv za popunu multipleksa C. Takođe mislim da bi to mogao da zakupi jedan od telekoma, i da šifruje kanale i to da naplaćuju. Vidjećemo.
Meni vec 4. nedelja kako d mux ne hvatam sa majevice ch27 i ako ga uhvatim to je minimalno a i brzo nestane.Mislim da nije do mene sve je menjano i adapter za mrezastu sve druge muxove redovno pratim.Cekao sam i cutao mislim vratice se mux d al nista.
Refik4 wrote: ↑18/05/2025 15:03
Iznenadio nas snijeg koji je pao 15 ili 16 maja na Vlašiću, na kojem još uvijek ništa nije urađeno po pitanju MUX-A. Prije će MUX-C proraditi ...
Sudeći po pisanju na drugim portalima očekivati je da puštanje MUX-A bude u skorije vrijeme, možda i u ovom mjesecu. Ako je tačno da je oprema instalirana na Udrigovu, Ilinčici, Lisina, Hum - možda još negdje, onda bi trebalo da se puste bar te lokacije.
Ministar Forto je rekao na BHT da očekuje da sve bude gotovo do kraja ove godine. E sad, da li kompletna II i III faza digitalizacije ili samo ove glavne lokacije, vidjećemo.
Ja se ipak nadam da bi i Vlašić "upao" u ovu prvu turu.