Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
TOM SCHOLZ
Posts: 354
Joined: 19/01/2010 04:30

Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#1

Post by TOM SCHOLZ » 01/03/2011 19:41

Pozdrav svima na forumu.Moj problem je sljedeći.Imam dva spojena računara preko kablovskog modema(jedan spojen preko USB-ja,a drugi preko mrežnog kabla(ne koristim ruter,jer mi nije ni trebao,pošto su oba računara radila neovisno jedan od drugog već 2 godine).U posljednjih nekoliko dana nikako ne mogu da ostvarim konekciju preko mrežnog kabla na tom drugom računaru.Mislio sam da je virus,ali vjerovatno nije jer računar radi kad se poveže preko USB-a???.Provjeravao sam i mrežnu,stavljao drugu,provjeravao i kabal,ali poruka je uvijek ista LIMITED OR NO CONNECTIVITY(crni uzvičnik na žutom trokutiću).Pokušavao sam upisivati i statičke adrese ali nije išlo.Ima li neko neku ideju.Hvala.


User avatar
fole13
Posts: 608
Joined: 05/09/2007 16:29
Location: Sarajevo

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#2

Post by fole13 » 01/03/2011 19:46

Treba ti router i radit ce .Isti problem sam i ja imao.

Diplomata
Posts: 40
Joined: 23/11/2006 14:57

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#3

Post by Diplomata » 01/03/2011 20:09

Drug, imao sam isti problem, danima sam se zezao, trazio rjesenje po internetu, zvao providera...nista. Izludilo me totalno. Onda sam slucajno otvorio neki link na netu za koji sam mislio da je bezveze i nasao rjesenje.
Uradi sljedece: otvori device manager i nadji mreznu kartu, otvori properties, pa onda advanced, na listi sa lijeve strane nadji ''network address'', pojavice ti se desno ''value'' sa brojevima, prepise negdje te brojeve i slova za svaki slucaj, a onda izmjeni par brojeva i slova. Meni je to rijesilo problem. Sretno!

User avatar
Qler
Posts: 19396
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 20 times

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#4

Post by Qler » 01/03/2011 23:11

Ne znam sto komplikujete tako kada ke daleko jednostavnije i lakse to odraditi sa najobicnijim switch-em. A router je jos bolja opcija.

Ja kuci imam dva kompa i tri mobitela svi idu na net preko routera. Samo jedan komp spojen kablom ostalo sve wi-fi i pici bez ikakvih problema. Ne moze jednostavnije.

TOM SCHOLZ
Posts: 354
Joined: 19/01/2010 04:30

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#5

Post by TOM SCHOLZ » 02/03/2011 01:39

Diplomata hvala lijepo na konkretnom prijedlogu koji mi nažalost nije pomogao.Naime,na mjestu koje si opisao su bile samo nule,tako da nije bilo nikakvih slova ni brojeva.Pokušao sam da tu unesem mac adresu kartice(00-50-BA-D4-A5) kao i ip adresu kartice(169.254.189.253)ali nijedna solucija nije bila uspješna.Hvala i kolegama koji mi savjetuju da kupim ruter ali ne želim to uraditi iz principa.Smatrate li da je problem hardverske ili softverske prirode? :roll:

Ripicipi
Posts: 4102
Joined: 11/01/2007 21:55
Location: BiH, a vi???
Been thanked: 2 times

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#6

Post by Ripicipi » 02/03/2011 03:11

TOM SCHOLZ wrote:Diplomata hvala lijepo na konkretnom prijedlogu koji mi nažalost nije pomogao.Naime,na mjestu koje si opisao su bile samo nule,tako da nije bilo nikakvih slova ni brojeva.Pokušao sam da tu unesem mac adresu kartice(00-50-BA-D4-A5) kao i ip adresu kartice(169.254.189.253)ali nijedna solucija nije bila uspješna.Hvala i kolegama koji mi savjetuju da kupim ruter ali ne želim to uraditi iz principa.Smatrate li da je problem hardverske ili softverske prirode? :roll:
Do neki dan je moglo samo sa switchem, ali vise ne, tako da MORAS kupiti router :)
Isti problem sam imao sve dok nisam kupio router, cak i kada sam kupio router nije radilo sve dok nisam nazvao HS da oni "resetuju" modem.
Znaci nista bez routera

User avatar
Qler
Posts: 19396
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 20 times

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#7

Post by Qler » 02/03/2011 08:36

Ja fino postavio router, clone MAC adresu, i sve fercera. A iz principa, ili ne, ti nemas internet :D pa ti sad vidi ko je uporniji :) Vjeruj mi, ne misli ti niko lose s tim kad ti kaze da kupis router, jednostavno to je daleko najbolja i najjednostavnija opcija.

User avatar
Filter
Posts: 6444
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: no country for old men
Has thanked: 8 times

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#8

Post by Filter » 02/03/2011 12:51

TOM SCHOLZ wrote:Diplomata hvala lijepo na konkretnom prijedlogu koji mi nažalost nije pomogao.Naime,na mjestu koje si opisao su bile samo nule,tako da nije bilo nikakvih slova ni brojeva.Pokušao sam da tu unesem mac adresu kartice(00-50-BA-D4-A5) kao i ip adresu kartice(169.254.189.253)ali nijedna solucija nije bila uspješna.Hvala i kolegama koji mi savjetuju da kupim ruter ali ne želim to uraditi iz principa.Smatrate li da je problem hardverske ili softverske prirode? :roll:
hmm ajd sad ovako probaj...local area connection / properties / configure (adapter ili kartica) / advanced /Speed & duplex / value ... tu probaj mijenjati postavke ...

zna nekad pubudaliti i ne zeli da radi automatici...

elSaik
Posts: 11640
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#9

Post by elSaik » 02/03/2011 16:02

Koji provajder?

TOM SCHOLZ
Posts: 354
Joined: 19/01/2010 04:30

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#10

Post by TOM SCHOLZ » 03/03/2011 02:52

Mene priča sa ruterom prati otkako sam postao korisnik HS kablovskog interneta.Kada sam im rekao da želim spojiti dva računara na jedan modem,prvo što su rekli,bilo je da mi treba ruter.I tada sam im rekao da mi ruter ne treba,pa se duboko nadam da mi ne treba ni sad jer ne vidim nijednu tehničku prepreku za to.Dakle internet imam,ali za sad nemam na oba računara istovremeno tako da za sad najviše ispašta rodbina koja koristi drugi računar.Hvala svima na prijedlozima koje ste dali ili će te dati na ovu temu. :sax:

User avatar
Qler
Posts: 19396
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 20 times

Re: Dva računara i jedan modem-Limited or no connectivity

#11

Post by Qler » 03/03/2011 08:04

Pa ako je pristup netu vezan za MAC adresu uredjaja, onda ti opet ne gine router. I ne znam sto si zapeo da ne uzimas router? Ne kontam? Sta je problem? Svi ti kazu da ti je to najbolja i najjednostavnija opcija, i dodje te najjeftinije jer si do sada mogao imati net bez problema na 100 racunara.

Uzmi router i ne zezaj ni sebe, ni raju.

Post Reply