Dva kompjutera konektovana na internet u isto vrijeme

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
Sarayman
Posts: 1313
Joined: 25/10/2006 09:12
Location: Sarajevo

Dva kompjutera konektovana na internet u isto vrijeme

Post by Sarayman » 11/12/2006 00:24

Kucni sam korisnik kablovskog interneta i na koji nacin mogu u isto vrijeme biti konektovan s laptop i desktop racunarem? Treba mi jos jedan modem, ili switcher..? Pomagajte, prvi put se srecem s ovim! :)


Arslan_
Posts: 309
Joined: 11/09/2006 10:35
Location: BiH

Post by Arslan_ » 11/12/2006 00:33

Potreban ti je switcher ako zelis da su ti istovremeno i desktop komp i laptop konektovani na internet.
U slucaju da nabavis switcher i da konektujes racunare istovremeno postoji mogucnost da ti oslabi signal i da malo uspori download/upload sa mreze.Ovo ne mora biti slucaj, ali bi najbolje bilo da se informises kod proveidera kolika je jacina signala i dali bi doslo do problema ako su dva ili vise racunara istovremeno spojeni na mrezu.

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

Post by Šandor » 11/12/2006 00:42

Sarayman, pretpostavljam da si na Logosoftu?

Ako si tamo treba ti kabl za usb i kabl za mrežnu. Komp sam nakačio na usb port a laptop na mrežnu. Vjerovali ili ne, fercera! :D

Možeš biti nakačen istovremeno na oba kompa. Radi se o dvije potpuno odvojene konekcije koje uspostavljaš sa istim korisničkim imenom i šifrom. Dobijaš dvije različite IP adrese.

Postoji mogućnost da Logosoft ukine opciju ostvarivanja duple konekcije na ovaj način. Al vjerovatno neće jer ovo neće probati više od 5% korisnika (jednostavno nemaju tu mogućnost - nemaju dva kompa).

User avatar
Sarayman
Posts: 1313
Joined: 25/10/2006 09:12
Location: Sarajevo

Post by Sarayman » 11/12/2006 00:49

Šandor wrote:Sarayman, pretpostavljam da si na Logosoftu?

Ako si tamo treba ti kabl za usb i kabl za mrežnu. Komp sam nakačio na usb port a laptop na mrežnu. Vjerovali ili ne, fercera! :D

Možeš biti nakačen istovremeno na oba kompa. Radi se o dvije potpuno odvojene konekcije koje uspostavljaš sa istim korisničkim imenom i šifrom. Dobijaš dvije različite IP adrese.

Postoji mogućnost da Logosoft ukine opciju ostvarivanja duple konekcije na ovaj način. Al vjerovatno neće jer ovo neće probati više od 5% korisnika (jednostavno nemaju tu mogućnost - nemaju dva kompa).


Jesam na LogoSoftu. Zanimljiv nacin, priznajem! Jos samo da kupim laptop, i... Hvala na odgovorima, sada sam usmjeren.

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 11/12/2006 10:36

Moj savjet je ipak da kupis dodatnu mreznu karticu i ubacis je u desktop racunar. Nisam bas siguran za to da ako ides preko usb-a dobijas novu adresu...(nema mi smisla da se ISP tako razbacuje IP adresama koje vec postaju veliki problem,i ne razmislja se bezveze o tom prelasku na IP v6) no ako je tako...cinis ilegalnu stvar, sto je doduse za BiH Internet scenu nepoznanica no u ugovoru sigurno imas kako je to nelegalno. Ovo sa duplom mreznom karticom...vec nije jer koristis jednu IP adresu.Postupak je jednostavan, mrezna kartica koja je spojena sa modemom ostaje dakle na Obtain adress automatically, drugu mreznu koja je spojena sa laptopom ... na njoj postavis adresu 192.168.0.1 / subnet mask 255.255.255.0. Na laptopu mreznu konfigurises ovako: IP 192.168.0.2/subnet mask: 255.255.255.0/default gateway: 192.168.0.1 ... i legalno uzivas :D

User avatar
DaysleepeR
Posts: 10654
Joined: 29/05/2003 00:00
Location: Rajvosa

Post by DaysleepeR » 11/12/2006 10:43

Ja sam na LOL-u i imam laptop i desktop i obadva su konektovana u isto vrijeme na jednu konekciju.

Potrebno ti je da imas mreznu kartu u oba racunara i crossover kabl.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Re: Dva kompjutera konektovana na internet u isto vrijeme

Post by ztluhcs » 11/12/2006 10:57

Sarayman wrote:Kucni sam korisnik kablovskog interneta i na koji nacin mogu u isto vrijeme biti konektovan s laptop i desktop racunarem? Treba mi jos jedan modem, ili switcher..? Pomagajte, prvi put se srecem s ovim! :)


Jal modem/router sa vi¹e portova
Jal modem/router + switch
Jal modem: i jedan na LAN jedan na USB port (zavisi od modema)
Jal internet connection sharing - jedan komp upaljen vazda...

Ili ne¹to slièno (ovo gore va¾i za ADSL recimo) :)

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Re: Dva kompjutera konektovana na internet u isto vrijeme

Post by chinese_water » 11/12/2006 11:03

ztluhcs wrote:
Sarayman wrote:Kucni sam korisnik kablovskog interneta i na koji nacin mogu u isto vrijeme biti konektovan s laptop i desktop racunarem? Treba mi jos jedan modem, ili switcher..? Pomagajte, prvi put se srecem s ovim! :)


Jal modem/router + switch
Jal modem: i jedan na LAN jedan na USB port (zavisi od modema)
Jal internet connection sharing - jedan komp upaljen vazda...

Ili nešto slično (ovo gore važi za ADSL recimo) :)

Ako su 2 racunara u pitanju malo skuplja oprema poput routera ili switcha je glupost... jednostavno Internet Connection Sharing ili to preko usb-a... ja licno ne koristim usb za net jer imam losih iskustava na pretek, uvijek je mrezna kartica stabilnija od usb-a.To router ili switch ce ti predloziti dragi ISP... naravno nebil' ti prodali router za stotinjak maraka ... a stvar koju oni urade sa routerom za 100 KM ti uradis za 15KM sa kupovinom dodatne mrezne kartice...

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 11/12/2006 11:08

ostro i na prvu wrote:kupi router i rijesi stvar.

Hehehee ja sad govorim da je to bacanje para ako su samo 2 racunara u pitanju... doduse onaj wireless je dobra stvar...cisto da se rijesi covjek kablova...

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Re: Dva kompjutera konektovana na internet u isto vrijeme

Post by ztluhcs » 11/12/2006 11:20

chinese_water wrote:
ztluhcs wrote:
Sarayman wrote:Kucni sam korisnik kablovskog interneta i na koji nacin mogu u isto vrijeme biti konektovan s laptop i desktop racunarem? Treba mi jos jedan modem, ili switcher..? Pomagajte, prvi put se srecem s ovim! :)


Jal modem/router + switch
Jal modem: i jedan na LAN jedan na USB port (zavisi od modema)
Jal internet connection sharing - jedan komp upaljen vazda...

Ili ne¹to slièno (ovo gore va¾i za ADSL recimo) :)

Ako su 2 racunara u pitanju malo skuplja oprema poput routera ili switcha je glupost... jednostavno Internet Connection Sharing ili to preko usb-a... ja licno ne koristim usb za net jer imam losih iskustava na pretek, uvijek je mrezna kartica stabilnija od usb-a.To router ili switch ce ti predloziti dragi ISP... naravno nebil' ti prodali router za stotinjak maraka ... a stvar koju oni urade sa routerom za 100 KM ti uradis za 15KM sa kupovinom dodatne mrezne kartice...


I jednim raèunarom koji mora da radi non stop... I istim problemom ako se pojavi dodatni raèunar u kuæi... ICS je rije¹enje za nu¾du...

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Re: Dva kompjutera konektovana na internet u isto vrijeme

Post by chinese_water » 11/12/2006 11:30

ztluhcs wrote:
chinese_water wrote:
ztluhcs wrote:
Sarayman wrote:Kucni sam korisnik kablovskog interneta i na koji nacin mogu u isto vrijeme biti konektovan s laptop i desktop racunarem? Treba mi jos jedan modem, ili switcher..? Pomagajte, prvi put se srecem s ovim! :)


Jal modem/router + switch
Jal modem: i jedan na LAN jedan na USB port (zavisi od modema)
Jal internet connection sharing - jedan komp upaljen vazda...

Ili nešto slično (ovo gore važi za ADSL recimo) :)

Ako su 2 racunara u pitanju malo skuplja oprema poput routera ili switcha je glupost... jednostavno Internet Connection Sharing ili to preko usb-a... ja licno ne koristim usb za net jer imam losih iskustava na pretek, uvijek je mrezna kartica stabilnija od usb-a.To router ili switch ce ti predloziti dragi ISP... naravno nebil' ti prodali router za stotinjak maraka ... a stvar koju oni urade sa routerom za 100 KM ti uradis za 15KM sa kupovinom dodatne mrezne kartice...


I jednim računarom koji mora da radi non stop... I istim problemom ako se pojavi dodatni računar u kući... ICS je riješenje za nuždu...

Meni jedan racunar radi non-stop ... tako da mi to nije nikakav problem... definitivno najbolje rjesenje je wireless router... ali i najskuplje... koliko para toliko i muzike... Samo mi nesto nije jasno oko tog sistema sa USB-om ... kao ovaj racunar ne treba biti upaljen da bi radio na taj nacin? Nema mi smisla... jer ako su povezani preko mrezne a ovaj desktop dobija net preko usb-a ... ako je ugasen desktop...dakle kako uopste dobija internet taj laptop..posto si gore naglasio ICS kao nesto sto treba uvijek da je upaljen racunar...a za usb nisi to naglasio...mislim i to preko usb-a ja ics...i samim tim mora biti upaljen "server"...

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 11/12/2006 11:34

Neki modemi na sebi imaju 1 LAN i 1 USB port... Opet govorim za ADSL modeme, za kablovske neæu ruku u vatru stavljati :)

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 11/12/2006 11:38

Surfboard Motorole za cable imaju USB i rj45

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 11/12/2006 11:41

ztluhcs wrote:Neki modemi na sebi imaju 1 LAN i 1 USB port... Opet govorim za ADSL modeme, za kablovske neću ruku u vatru stavljati :)

U pravu si...zaboravih na te portove posto preko usb-a se ne kacim nikako...samo sam sebi pukao ics...meni je preko tog usb-a non stop padala konekcija...ne znam kakva je sada situacija ali i nisam pretjerano zainteresovan...dakle ipak je ova verzija sa usb-om najisplativija... i pretpostavljam da konekcija ne puca svaka 4 sata kao sto je to bilo ranije

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

Post by Šandor » 11/12/2006 14:01

chinese_water wrote:Moj savjet je ipak da kupis dodatnu mreznu karticu i ubacis je u desktop racunar. Nisam bas siguran za to da ako ides preko usb-a dobijas novu adresu...(nema mi smisla da se ISP tako razbacuje IP adresama koje vec postaju veliki problem,i ne razmislja se bezveze o tom prelasku na IP v6) no ako je tako...cinis ilegalnu stvar, sto je doduse za BiH Internet scenu nepoznanica no u ugovoru sigurno imas kako je to nelegalno. Ovo sa duplom mreznom karticom...vec nije jer koristis jednu IP adresu.Postupak je jednostavan, mrezna kartica koja je spojena sa modemom ostaje dakle na Obtain adress automatically, drugu mreznu koja je spojena sa laptopom ... na njoj postavis adresu 192.168.0.1 / subnet mask 255.255.255.0. Na laptopu mreznu konfigurises ovako: IP 192.168.0.2/subnet mask: 255.255.255.0/default gateway: 192.168.0.1 ... i legalno uzivas :D


Sad sam pročitao ugovor. Piše da je pokušaj pridobijanja neovlaštenog pristupa zabranjen ali tu se misli na hacking i tome slično.
Ne piše ništa o IP adresama.

Vjerujem da Logosoft ovo i ne zna. Ali sada će sigurno saznati i ako im smeta ukinut će tu opciju ili će me pozvat na informativni razgovor. :D:D:D :roll:

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 11/12/2006 14:08

wireless router koji sam nedavno kupio ima mogucnost "kloniranja" MAC adrese, tako da je pravo lako umjesto racunara, na onaj providerski modem skovcati router, "predstaviti" ga kao racunar i na njega onda spojiti sve sto se spojiti da..

u biti, 10 minuta posla, a neogranicene mogucnosti..

xon_sa
Posts: 1181
Joined: 30/10/2005 14:16

Post by xon_sa » 11/12/2006 14:19

Pusti se tih gluposti. Ako kacis modem na USB port onda prikljuci laptop na mreznu karticu kompjutera sa crossover kablom (moze se kupiti ja mislim u mercatoru, robotu i sl.). Ako ipak kacis modem na mreznu onda nabavi jos jednu mreznu. Sve ostalo receno su neka polovicna i sumnjiva rjesenja.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 11/12/2006 15:11

Èuj polovièna i sumnjiva :)

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 11/12/2006 15:12

car-x wrote:wireless router koji sam nedavno kupio ima mogucnost "kloniranja" MAC adrese, tako da je pravo lako umjesto racunara, na onaj providerski modem skovcati router, "predstaviti" ga kao racunar i na njega onda spojiti sve sto se spojiti da..

u biti, 10 minuta posla, a neogranicene mogucnosti..


Ma ja... Kod mene ADSL router ima isto to... Ka¾e¹ mu fino koju MAC adresu treba da prikazuje :)

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 11/12/2006 15:16

ostro i na prvu wrote:
xon_sa wrote:Pusti se tih gluposti. Ako kacis modem na USB port onda prikljuci laptop na mreznu karticu kompjutera sa crossover kablom (moze se kupiti ja mislim u mercatoru, robotu i sl.). Ako ipak kacis modem na mreznu onda nabavi jos jednu mreznu. Sve ostalo receno su neka polovicna i sumnjiva rjesenja.[/quote]

wireless router je po tebi polovicno i sumljivo rijesenje :roll:


i switch, i router... :D

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 11/12/2006 15:23

ostro i na prvu wrote:
ztluhcs wrote:
ostro i na prvu wrote:
xon_sa wrote:Pusti se tih gluposti. Ako kacis modem na USB port onda prikljuci laptop na mreznu karticu kompjutera sa crossover kablom (moze se kupiti ja mislim u mercatoru, robotu i sl.). Ako ipak kacis modem na mreznu onda nabavi jos jednu mreznu. Sve ostalo receno su neka polovicna i sumnjiva rjesenja.[/quote]

wireless router je po tebi polovicno i sumljivo rijesenje :roll:


i switch, i router... :D


postovanje profeseore

long time no see :D


:-) alejkum selam :D

User avatar
KAMI666
Posts: 1070
Joined: 02/07/2006 01:45
Location: Aljaska

Post by KAMI666 » 11/12/2006 15:26

Potreban ti je samo router i nista vishe.
I sam idem sa dva-tri kompa preko njega.
Ja sam svoj platio 40EUR i do sada bez problema.

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 11/12/2006 15:40

sumnjiv mi je taj router nesto KAMI ... :-) :-) jako sumnjiv

xon_sa
Posts: 1181
Joined: 30/10/2005 14:16

Post by xon_sa » 11/12/2006 18:38

Covjek samo pokusava da prikaci laptop na internet preko desktop racunara, a vi mu savjetujete router, switch... Zasto da potrosi par maraka, kad moze par stotina maraka...

Gdje ste strucnjaci, nisam vas prepoznao... :-)

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 11/12/2006 18:40

xon_sa wrote:Covjek samo pokusava da prikaci laptop na internet preko desktop racunara, a vi mu savjetujete router, switch...

Gdje ste strucnjaci, nisam vas prepoznao... :-)


Pa najjednostavnije je da iskljuèi PC i ukljuèi laptop... Tada mu ne treba ni 15KM :)

Sarayman wrote:na koji nacin mogu u isto vrijeme biti konektovan s laptop i desktop racunarem? Treba mi jos jedan modem, ili switcher..?


Ili ¾eli¹ da ka¾e¹ da ovo ¹to mu je navedeno kao rije¹enje nije validno? Ako pa¾ljivije proèita¹ vidjeæe¹ da je i "tvoj" recept veæ naveden... Njegovo je da pronaðe omjer ugodnosti., praktiènosti i cijene...

Post Reply