Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#376 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

ljubav_aha wrote:
Ateista wrote:
ljubav_aha wrote:Ateista,ellec,niste me razumjeli :D nacin "otkirvanja" vlasititog stava u sredini koja je takodje,na zalost,vjerski fantaicna ,defitivno je urodila plodom > zrtvovati svoj zivot u ime ateizma :skoljka: On j evrlo dobro znao sto su posljedice ;-)

zasto se osjecate kao pripanik/ica ateizma :?:
Razumijem ja sta ti hoces da kazes, on je vjerovatno mogao pretpostaviti sta ce se desiti, ali to ne znaci da je on fanatican ako vise nije htio da se ulizuje.

Ja time sto sam ateista svjesno sebi pravim probleme jer je diskriminacija u ovom drustvu jako izrazena, pogotovo nakon budjenja nacionalno-vjetske svijesti i kada vecini vise smetaju ateisti nego pripadnici druge religije. Ja sam svjestan da su mi zbog toga mnoge stvari teze, ali ne smatram da sam fanatik ako samo hocu da budem dosljedan sebi i pored posljedica, ne zelim da budem licemjer kakve god da to posljedice nosilo.
Tip je reagirao jer je nezadovoljan drzavom indonezijom,ali ne razumijem,kakvu ulogu "igra" ateizam u prici,ima i vjernika koji su sigurno nezadovljni svojom indonezijom
Zato sto je ovo direktan primjer diskriminacije nad ateistima, sto ne znaci da nema diskriminacije i prema nekim drugim grupama ljudi, recimo neke druge religije koje nisu legalne i slicno.
oridjidji

#377 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by oridjidji »

Ateista wrote: Zato sto je ovo direktan primjer diskriminacije nad ateistima, sto ne znaci da nema diskriminacije i prema nekim drugim grupama ljudi, recimo neke druge religije koje nisu legalne i slicno.
A šta je bilo u prethodnom sistemu? Sastavljanje zelenih knjiga, udba ti sudba svi te ganjaju ti ni kriv ni dužan postao žrtva sistema samo zato što si završavao neki islamski fakultet van države... Da ne govorimo i o mladim muslimanima, običnom gradskom i seoskom puku koji su silom prilika morali promjeniti običaje, neki su i odselili odavdje radi toga sto im se sloboda ispovijedanja vjere ogranicavala na minimum...

diskriminacije ce uvijek biti i nema sistema gdje vecina prema manjini nenosi diskriminaciju... ni na zapadu nije onako kako se prica iako su slobode vidnije...
quasar

#378 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Čekaj ba šta je bilo? Nije bilo baš tako, ali neise.
Nemožete pravdati diskriminaciju danas sa nečim što je bilo prije.
Valjda je cilj da imaš društvo jednakih prava i obaveza.
NIN

#379 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

Iskreno, pretjerali ste!

A sto se teme tice, po mom skromnom misljenju, radi se o kulturi, nama prilicno nepoznatoj, isprepletenoj sa religioznim uredjenjem, nama relativno poznatim. Da bi se bolje razumjelo mora se solidno informisati, kako o kulturi i tradiciji, tako i o religiji drzave o kojoj pricamo. Licno, ne slazem se sa rigidnim zakonom u ovom konkretnom slucaju i tu sve staje jer niti sam kadar bilo sta promjenuti, niti se identifikujem sa ljudima te drzavne zajednice. Stoga, tema je po mom misljenju suvisna i moze se, sa prilicnom sigurnoscu, protumaciti kao sredsvo ispoljavanja frustracija, kako postavljaca teme, tako i onih koji u njoj ucestvuju sa svojim agresivnim komentarima.

Takodjer, misljenja sam, sto je uostalom i cinjenica, da zivimo na planeti koja vrvi razlicitim kulturama, tradicijama i religijama, kao i razlicitim drzavnim, sekularnim uredjenjima. Da bi se izbjegla plitkost i, prije svega, zajedljivost kao i animozitet prema drugom i drugacijem, misljenja sam da se ucesnici u ovakvim razmjenama misljenja prvenstveno trebaju malo bolje informisati, sto podrazumjeva istoriju, kulturu i geopolitiku odredjenog podneblja. Kada bi ovo bio slucaj, uvjeren sam da bi dosta manje bilo pljuvanja na ovakvim temama.

Razmislim o zakljucavanju teme.
harač

#380 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

još sam na 9. stranici sugerisao zatvaranje i brisanje.

također, ne mogu reći da dijelim taj moralni relativizam, naročito ako "razumijevanje" znači "prihvatanje"
Ateista

#381 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

oridjidji wrote:
Ateista wrote: Zato sto je ovo direktan primjer diskriminacije nad ateistima, sto ne znaci da nema diskriminacije i prema nekim drugim grupama ljudi, recimo neke druge religije koje nisu legalne i slicno.
A šta je bilo u prethodnom sistemu? Sastavljanje zelenih knjiga, udba ti sudba svi te ganjaju ti ni kriv ni dužan postao žrtva sistema samo zato što si završavao neki islamski fakultet van države... Da ne govorimo i o mladim muslimanima, običnom gradskom i seoskom puku koji su silom prilika morali promjeniti običaje, neki su i odselili odavdje radi toga sto im se sloboda ispovijedanja vjere ogranicavala na minimum...

diskriminacije ce uvijek biti i nema sistema gdje vecina prema manjini nenosi diskriminaciju... ni na zapadu nije onako kako se prica iako su slobode vidnije...
Kao prvo, smatram da je ta prica o zabranama u proslom sistemu poprilicno preuvelicana, to mogu tvrditi na osnovu jako puno primjera, ne da mi sad navoditi i ici u detalje, ali to ne znaci da diskriminacije nije bilo i osudjujem je bez obzira na to sto ne bi bila usmjerena protiv mene.
Sa tim se slazem, diskriminacije ce vjerovatno uvijek biti, ali to ne znaci da se protiv nje ne trebamo boriti.
Ateista

#382 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

NIN wrote:Iskreno, pretjerali ste!

A sto se teme tice, po mom skromnom misljenju, radi se o kulturi, nama prilicno nepoznatoj, isprepletenoj sa religioznim uredjenjem, nama relativno poznatim. Da bi se bolje razumjelo mora se solidno informisati, kako o kulturi i tradiciji, tako i o religiji drzave o kojoj pricamo. Licno, ne slazem se sa rigidnim zakonom u ovom konkretnom slucaju i tu sve staje jer niti sam kadar bilo sta promjenuti, niti se identifikujem sa ljudima te drzavne zajednice. Stoga, tema je po mom misljenju suvisna i moze se, sa prilicnom sigurnoscu, protumaciti kao sredsvo ispoljavanja frustracija, kako postavljaca teme, tako i onih koji u njoj ucestvuju sa svojim agresivnim komentarima.

Takodjer, misljenja sam, sto je uostalom i cinjenica, da zivimo na planeti koja vrvi razlicitim kulturama, tradicijama i religijama, kao i razlicitim drzavnim, sekularnim uredjenjima. Da bi se izbjegla plitkost i, prije svega, zajedljivost kao i animozitet prema drugom i drugacijem, misljenja sam da se ucesnici u ovakvim razmjenama misljenja prvenstveno trebaju malo bolje informisati, sto podrazumjeva istoriju, kulturu i geopolitiku odredjenog podneblja. Kada bi ovo bio slucaj, uvjeren sam da bi dosta manje bilo pljuvanja na ovakvim temama.

Slazem se da bi se boljim poznavanjem kulture mogle neke stvari bolje razumjeti, ali razumijevanje ne znaci i opravdavanje i prihvatanje sto rece harač.

Sta god da saznam o njihovoj kulturi, ne moze promijeniti moje misljenje da je to krsenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, jedan od mnogobrojnih primjera. Ne mislim da mozemo ista uciniti po tom pitanju, ali bar ne treba sutjeti.
NIN

#383 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

Ateista wrote:

Slazem se da bi se boljim poznavanjem kulture mogle neke stvari bolje razumjeti, ali razumijevanje ne znaci i opravdavanje i prihvatanje sto rece harač.

Sta god da saznam o njihovoj kulturi, ne moze promijeniti moje misljenje da je to krsenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, jedan od mnogobrojnih primjera. Ne mislim da mozemo ista uciniti po tom pitanju, ali bar ne treba sutjeti.
Jesi li cuo kako su narodi srednje Amerike zrtvovali zene i djecu svojim bogovima do prije nekoliko stotina godina, dok im ne dohakase Spanci? Ili, recimo, sprjecavanje rasta stopala kod curica od strane njihovih majki u Kini, cak, i dan danas? Ili o ugovorenim brakovima jos uvijek nerodjene djece u Tajvanu? Ili, sjecenje koze ziletima prilikom inicijacije djecaka u Africi?

Eto, imate dosta gorih stvari kad su ljudska prava u pitanju pa, velim, sto ne bi o njima. Nego, sta ono ljudska prava bijahu?
arzuhal

#384 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by arzuhal »

Što rek'o Nietzsche: ljudska prava su za slabiće, a moral je izmišljotina slabih. Nema toga u prirodi, to je sve neprirodno :mrgreen:
harač

#385 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

jel' to prije onih slavnih riječi "Mutter, ich bin dumm" :D ah, ta kontinentalna filozorija :zzzz:
Optimus Prime

#386 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Optimus Prime »

NIN wrote: Jesi li cuo kako su narodi srednje Amerike zrtvovali zene i djecu svojim bogovima do prije nekoliko stotina godina, dok im ne dohakase Spanci? Ili, recimo, sprjecavanje rasta stopala kod curica od strane njihovih majki u Kini, cak, i dan danas? Ili o ugovorenim brakovima jos uvijek nerodjene djece u Tajvanu? Ili, sjecenje koze ziletima prilikom inicijacije djecaka u Africi?

Eto, imate dosta gorih stvari kad su ljudska prava u pitanju pa, velim, sto ne bi o njima. Nego, sta ono ljudska prava bijahu?
Pa u navedenim primjerima se radi iskljucivo o kriminalnom ponasanju ljudi, dok ovdje imamo primjer drzavnog terora. Znam da zelis da smiris strasti na forumu, ali ovo nije sitnica.
oridjidji

#387 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by oridjidji »

Ateista wrote:
oridjidji wrote:

Kao prvo, smatram da je ta prica o zabranama u proslom sistemu poprilicno preuvelicana, to mogu tvrditi na osnovu jako puno primjera, ne da mi sad navoditi i ici u detalje, ali to ne znaci da diskriminacije nije bilo i osudjujem je bez obzira na to sto ne bi bila usmjerena protiv mene.
Sa tim se slazem, diskriminacije ce vjerovatno uvijek biti, ali to ne znaci da se protiv nje ne trebamo boriti.
pitaj one koji su prozivjeli tu tortutu jeli preuvelicana ili nije . diskriminacija je zlo... protiv toga treba da se bori svaki imalo razuman covjek...
NIN

#388 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

Optimus Prime wrote:
NIN wrote: Jesi li cuo kako su narodi srednje Amerike zrtvovali zene i djecu svojim bogovima do prije nekoliko stotina godina, dok im ne dohakase Spanci? Ili, recimo, sprjecavanje rasta stopala kod curica od strane njihovih majki u Kini, cak, i dan danas? Ili o ugovorenim brakovima jos uvijek nerodjene djece u Tajvanu? Ili, sjecenje koze ziletima prilikom inicijacije djecaka u Africi?

Pa u navedenim primjerima se radi iskljucivo o kriminalnom ponasanju ljudi, dok ovdje imamo primjer drzavnog terora. Znam da zelis da smiris strasti na forumu, ali ovo nije sitnica.
Ne, ne radi se o bilo kakvom kriminalnom ponasanju pojedinaca nego se radi o kodeksu, tradiciji, kulturi, nazovi kako hoces, jedne drustvene zajednice, a sta je drzava do drustvena zajednica ljudi?!
quasar

#389 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Onda bi bilo potpuno neprihvatljivo ici u Afganistan zbog talibana (njihov folklor), u Irak zbog Sadama (folklor), Libiju zbog Gagija (folklor)...
Ateista

#390 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

NIN wrote:
Ateista wrote:

Jesi li cuo kako su narodi srednje Amerike zrtvovali zene i djecu svojim bogovima do prije nekoliko stotina godina, dok im ne dohakase Spanci? Ili, recimo, sprjecavanje rasta stopala kod curica od strane njihovih majki u Kini, cak, i dan danas? Ili o ugovorenim brakovima jos uvijek nerodjene djece u Tajvanu? Ili, sjecenje koze ziletima prilikom inicijacije djecaka u Africi?

Naravno da ima i puno gorih stvari koje se i dan danas rade, ja nemam nista protiv da pricamo i o tome na temama koje su tome namijenjene (nemoj da ja moderatoru moram govoriti da ne ide u off topic :D :wink: ).

I pored toga, mislim da treba razdvojiti nesto sto je ostalo samo kao kulturno naslijedje koje se i dalje praktikuje i kada to naslijedje postane zakon na nivou drzave u 21. vijeku. Neke stvari ne mogu opravdati ni u prvoj varijanti (recimo primjer sjecenja klitorisa djevojcicama u nekim zemljama koji nikad ne mogu prihvatiti i opravdati koliko god da naucim o kulturi) ali mi je jos gore kada se na nivou drzave donese zakon koji tekve stvari ne samo da ne sankcionise nego jos i namece.
NIN

#391 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

I da, ne radi se o smirivanju strasti po forumu jer za to postoje kazne, kao sto i sam znas, nego se radi o argumentovanom razgovoru i sirenju plitkih i uskih pogleda na svijet i o ocitom nepoznavanju broja i koncepta razlicitih kultura sirom planete. Citajte ljudi!
Ateista

#392 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

oridjidji wrote:
Ateista wrote:
oridjidji wrote:

pitaj one koji su prozivjeli tu tortutu jeli preuvelicana ili nije . diskriminacija je zlo... protiv toga treba da se bori svaki imalo razuman covjek...
Ne kazem da neki nisu svasta prozivjeli, ali se manipulise pricama o razlozima i motivima te se pravi generalizacija.
Medjutim, kao sto sam rekao, svejedno se slazem da se protiv svake diskriminacije treba boriti, nevezano za to jesmo li mi zrtve ili ne.
arzuhal

#393 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by arzuhal »

NIN wrote: Citajte ljudi!
Nema ba toga, samo iz glave :mrgreen:
NIN

#394 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

arzuhal wrote:
NIN wrote: Citajte ljudi!
Nema ba toga, samo iz glave :mrgreen:
:D
harač

#395 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

divna i šarolika Planeta, upoznajimo se :D povedite i žene :lol:
oridjidji

#396 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by oridjidji »

quasar wrote:Čekaj ba šta je bilo? Nije bilo baš tako, ali neise.
Nemožete pravdati diskriminaciju danas sa nečim što je bilo prije.
Valjda je cilj da imaš društvo jednakih prava i obaveza.
niko neopravdava diskriminaciju, kod nas je ima i previše...
NIN

#397 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

harač wrote:divna i šarolika Planeta, upoznajimo se :D povedite i žene :lol:
Banned user for reason “Krsenje pravila foruma”
» harač
2 hefte

Uzivaj!
ljubav_aha

#398 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

Ateista wrote:
ljubav_aha wrote: Tip je reagirao jer je nezadovoljan drzavom indonezijom,ali ne razumijem,kakvu ulogu "igra" ateizam u prici,ima i vjernika koji su sigurno nezadovljni svojom indonezijom
Zato sto je ovo direktan primjer diskriminacije nad ateistima, sto ne znaci da nema diskriminacije i prema nekim drugim grupama ljudi, recimo neke druge religije koje nisu legalne i slicno.
direktan primjer ,pa tip se i obraito vrlo direktno :D

moja poenta,vjernici,nevjernici,u istoj drzavi mogu biti nezadovljini vlastitim statusom :)
NIN

#399 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by NIN »

Ateista wrote:Naravno da ima i puno gorih stvari koje se i dan danas rade, ja nemam nista protiv da pricamo i o tome na temama koje su tome namijenjene (nemoj da ja moderatoru moram govoriti da ne ide u off topic :D :wink: ).

I pored toga, mislim da treba razdvojiti nesto sto je ostalo samo kao kulturno naslijedje koje se i dalje praktikuje i kada to naslijedje postane zakon na nivou drzave u 21. vijeku. Neke stvari ne mogu opravdati ni u prvoj varijanti (recimo primjer sjecenja klitorisa djevojcicama u nekim zemljama koji nikad ne mogu prihvatiti i opravdati koliko god da naucim o kulturi) ali mi je jos gore kada se na nivou drzave donese zakon koji tekve stvari ne samo da ne sankcionise nego jos i namece.
Pa eto, ako si vec tako obziran za nedace koje prozivljavaju ljudi sirom planete onda ti predlazem da se angazujes na sljedecim primjerima koji se desavaju sad, u ovom trenutku:

Infants still dying at Indian hospital
Health officials in West Bengal say social problems, not apathy of department, to blame for pattern of child fatalities.
Last Modified: 26 Jan 2012 09:07
http://aljazeera.co.uk/video/asia/2012/ ... 20233.html

...pa, recimo:

UN says prisoners being tortured in Libya
Human-rights chief Navi Pillay "extremely concerned" about detainees accused by fighters of being Gaddafi loyalists.
Last Modified: 26 Jan 2012 11:41 GMT
http://www.aljazeera.com/news/africa/20 ... 63986.html

...sta mislis?
Teea

#400 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Teea »

obrezivanje je za nekog normalitet i obaveza dok drugi isto to vide kao sakacenje .
Sto se genitalni bolesti tice sva dosadasnja istrazivanja su pobila tvrdnje da se obrezivanjem smanjuje mogucnost oboljevanja od bilo koje genitalne bolesti.Znaci samo opet obicaj i vjerovanje.
Locked