Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
-
oridjidji
#351 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
JEDNOM RIJEČJU PRETJERIVANJE ...
-
Bušman
#352 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ateisti se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati sto u prevodu znaci muslimani, pravoslavci i katolici respektivno. A sam Ustav zemlje ti, pazi sad, ne dozvoljava da se kandidujes za predsjednika ako nisi jedan od ova tri spomenuta, recimo da si ateista. Zbog toga je drzava tuzena, izgubila spor i mora sprovesti odluku.iceman2010 wrote:Ja sto ste diskriminirani u PM. Sve vas neko tuce sto ste ateisti. Haj ne s.r.te vise. Cuj diskriminirano. Kako? Prilkom zaposljavanja? Prilikom cuganja? Ne kontam fakat. Jel ono neko spominjao hipersenzitivnost? Nema niti jedan drustveni segment po kojem ste diskriminirani. Diskriminirani ste samo u svojim glavama.
Bolje da ti ne pricam svoje neke probleme. Lahko je pricati o Sarajevo koje je koliko-toliko normalna sredina, al' hajde odi u unutrasnjost zemlje pa da vidis sta se desava.
- arzuhal
#353 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ja sam nešto kont'o da, kada dođem na diktatorsku poziciju, sve ovo što ne vjeruje pohapsim, osim tebe. Treba mi neko ko će, uz tamburu, opjevati sve moje poduhvateHAVANA wrote:Tacno,nisam diskriminiran ,niti me moze diskriminirati(sjooo jebene rijeci)...I ko proba ,najebem mu se majke u startu...
A da ih ima koji bi diskriminiraliima ih,itekako...Svakakvih shupaka hoda...i lijevo i desno...neg sad moda pa desnjaka vise...
Im'o bi stan, hranu i propusnicu da te niko ne smije dirat.
- Ateista
#354 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ja fakat ne kontam cemu ovakav ton, jesam li rekao da sam diskriminisan od strane tebe?iceman2010 wrote:Ja sto ste diskriminirani u PM. Sve vas neko tuce sto ste ateisti. Haj ne s.r.te vise. Cuj diskriminirano. Kako? Prilkom zaposljavanja? Prilikom cuganja? Ne kontam fakat. Jel ono neko spominjao hipersenzitivnost? Nema niti jedan drustveni segment po kojem ste diskriminirani. Diskriminirani ste samo u svojim glavama.
Nisam, vec od strane drustva, a tvoje je da ako nisi takav to i pokazes time sto ces to osuditi.
Naravno da ti to ne mozes osjetiti, ali evo Bušman je rekao ono sto sam i sam htio, kako nam je uredjena drzava, a da se nadovezem - u dosta institucija se zaposljava po kljucu i to javno (ne kao eurosong gdje je to javna tajna) ovdje je to u zakonu, trazi se po odredjeni procenat tri nacionalnosti (citaj religije) i za ateiste nema nigdje mjesta.
Zabrana deda mraza je isto tako diskriminacija, kao i sve ono sto se desava sa vjeronaukom u skolama i vrticima, pa cak i drugi poslovi koji nisu zakonski tako regulisani raja de dobijaju zato sto nisu vjernici ili zato sto nisu dokazali da su veliki vjernici (ne idu na dzumu i nisu u SDA), imam primjera koliko hoces, mogu do sutra o tome.
Ja samo ne vidim zasto se ti osjecas uvrijedjen, da neko kaze kako su muslimani negdje diskriminisani i navede mi argumente ja bih to prihvatio i osudio i ako me licno ne pogadja.
- Ateista
#355 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Mogu l' i ja sa njim, ja cu solirati dok on tambura i pjeva, da zvuci potpunije?arzuhal wrote:Ja sam nešto kont'o da, kada dođem na diktatorsku poziciju, sve ovo što ne vjeruje pohapsim, osim tebe. Treba mi neko ko će, uz tamburu, opjevati sve moje poduhvateHAVANA wrote:Tacno,nisam diskriminiran ,niti me moze diskriminirati(sjooo jebene rijeci)...I ko proba ,najebem mu se majke u startu...
A da ih ima koji bi diskriminiraliima ih,itekako...Svakakvih shupaka hoda...i lijevo i desno...neg sad moda pa desnjaka vise...
![]()
-
iceman2010
#356 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Bosnjak, Srbin i Hrvat nije isto sto i musliman, pravoslavac i katolik. Znaci da bih ja ukoliko bi se odlucio da se izjasnjavam samo kao musliman (k'o Alaim
) bio diskriminiran? Koliko znam postoji i kategorija ostali po kojoj je i Alaim uletio onomad na mjesto predsjedavajuceg opcinskog vijeca ako se ne varam u opcini Centar. Ateizam se moze dovesti u ravan samo sa religijama. Nikako sa nacijama i narodima. To je isto kao kada bi ateista francuz rekao da nije francuz nego samo ateista. Mislim, mozes se izjasnjavati kako god hoces ali tada mozes biti i marsovac koji nema svoja prava.
Kod zaposljavanja u javnim institucijama postoji proporcionalna zastupljenost ali ne vidim razlog zasto ateista ne moze biti Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Ja nikada nisam ni aplicirao na radna mjesta u javnim institucijama jer radim posao koji nema veze sa njima, a promjenio sam tri posla (sva tri u svojoj struci) i niko me nije pitao sta sam po vjeroispovjesti. Mozda se nesto moze procitati i iz imena, ali za ateistu je svejedno kako se zove. Ni jedan moj poslodavac nije bio vjernik koliko ja znam (eto koliko se do toga drzalo u firmama gdje sam ja radio kada ne znam ni kako mi se gazda izjasnjava
). Cak mi se cini da su vise voljeli da ne idem na dzumu (oni nisu isli) jer izostajem sa poslao nego obratno, ali mi nisu pravili probleme oko toga. Sto se tice stranackih kadrova tu je posebna prica. To nema puno veze sa vjerom, samo sa odanim stranackim kadrovima, novcem i rodbinskim vezama. Koliko ja znam sada je SDP na vlasti i oni rade isto. Zaposljavaju stranacki podobne i rodbinu. Ja sam mislio da je SDP uglavno ateisticka stranka koja je sada na vlasti, a vi i dalje ugrozeni
Moje iskustvo kaze da privatnika samo zanima kako radis posao. U javnim institucijama ti svakako treba stela, ali ona nije vjerska ili ateisticka nego stranacka, rodbinska ili robno-novcana
Kod zaposljavanja u javnim institucijama postoji proporcionalna zastupljenost ali ne vidim razlog zasto ateista ne moze biti Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Ja nikada nisam ni aplicirao na radna mjesta u javnim institucijama jer radim posao koji nema veze sa njima, a promjenio sam tri posla (sva tri u svojoj struci) i niko me nije pitao sta sam po vjeroispovjesti. Mozda se nesto moze procitati i iz imena, ali za ateistu je svejedno kako se zove. Ni jedan moj poslodavac nije bio vjernik koliko ja znam (eto koliko se do toga drzalo u firmama gdje sam ja radio kada ne znam ni kako mi se gazda izjasnjava
Moje iskustvo kaze da privatnika samo zanima kako radis posao. U javnim institucijama ti svakako treba stela, ali ona nije vjerska ili ateisticka nego stranacka, rodbinska ili robno-novcana
- HAVANA
#357 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
arzuhal wrote:Ja sam nešto kont'o da, kada dođem na diktatorsku poziciju, sve ovo što ne vjeruje pohapsim, osim tebe. Treba mi neko ko će, uz tamburu, opjevati sve moje poduhvateHAVANA wrote:Tacno,nisam diskriminiran ,niti me moze diskriminirati(sjooo jebene rijeci)...I ko proba ,najebem mu se majke u startu...
![]()
Na prijestolu sjedi sultan
silni ekber car
a do njega mlad vezire
mladi Mehmed pasa
Kazuj meni mlad vezire
imena ti tvog
ko ti dade zlatne kljuce
od harema mog
Dala mi ih sestra tvoja
i poljupca dva
a do zore kol'ko bjese
ni sam ne znam ja
Znas li bolan mlad vezire
snasao te jad
da ce dzelat glavu
tvoju odrubiti sad
Stani malo, saslusaj me
ja sam svemu kriv
ljubljah, ljubim, ljubit cu je
sve dok budem ziv
Na te rijeci skoci sultan
k'o razjaren div
mir zavlada k'o da niko
ne imade ziv
Dok na jednom
zazubori milostivi glas
ljubite se sultan ekber
blagosiljam vas
- Ateista
#358 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
E pa vidis, to se ovdje mijesa i izjednacava, ja ne mogu biti bosnjak jer to podrazumijeva musliman sto nisam, dok bosanac nije priznato. Tzv srbi i hrvati, ovi bosanski, se osjecaju samo zato sto su pravoslavci i katolici. To nije isto, ali ovdje se toliko podrazumijeva da je postalo isto, a onaj ko je ateista se uglavnom izjasnjava kao ostali koji najgore prodju, ali to je sad tema za sebe.iceman2010 wrote:Bosnjak, Srbin i Hrvat nije isto sto i musliman, pravoslavac i katolik. Znaci da bih ja ukoliko bi se odlucio da se izjasnjavam samo kao musliman (k'o Alaim) bio diskriminiran? Koliko znam postoji i kategorija ostali po kojoj je i Alaim uletio onomad na mjesto predsjedavajuceg opcinskog vijeca ako se ne varam u opcini Centar. Ateizam se moze dovesti u ravan samo sa religijama. Nikako sa nacijama i narodima. To je isto kao kada bi ateista francuz rekao da nije francuz nego samo ateista. Mislim, mozes se izjasnjavati kako god hoces ali tada mozes biti i marsovac koji nema svoja prava.
Kod zaposljavanja u javnim institucijama postoji proporcionalna zastupljenost ali ne vidim razlog zasto ateista ne moze biti Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Ja nikada nisam ni aplicirao na radna mjesta u javnim institucijama jer radim posao koji nema veze sa njima, a promjenio sam tri posla (sva tri u svojoj struci) i niko me nije pitao sta sam po vjeroispovjesti. Mozda se nesto moze procitati i iz imena, ali za ateistu je svejedno kako se zove. Ni jedan moj poslodavac nije bio vjernik koliko ja znam (eto koliko se do toga drzalo u firmama gdje sam ja radio kada ne znam ni kako mi se gazda izjasnjava). Cak mi se cini da su vise voljeli da ne idem na dzumu (oni nisu isli) jer izostajem sa poslao nego obratno, ali mi nisu pravili probleme oko toga. Sto se tice stranackih kadrova tu je posebna prica. To nema puno veze sa vjerom, samo sa odanim stranackim kadrovima, novcem i rodbinskim vezama. Koliko ja znam sada je SDP na vlasti i oni rade isto. Zaposljavaju stranacki podobne i rodbinu. Ja sam mislio da je SDP uglavno ateisticka stranka koja je sada na vlasti, a vi i dalje ugrozeni
![]()
Na svu srecu, vecinom je privatnicima najbitnije da neko radi svoj posao, ali i to zavisi od struke do struke. Znam za situaciju gdje dvije osobe iste struke - jedna puno iskusnija i sposobnija ali druga dobije posao zbog vjersko-nacionalnog opredjeljenja i porijekla same firme, odnosno nekih "preporuka" koje su upravo te prirode, i takvih jos dosta slucajeva.
To sto te neko ne pita, ne znaci da o tome ne razmislja, a vjerovatno mu se podrazumijeva po imenu.
Ima slucajeva gdje privatne firme daju dodatak na platu onima koji poste cijeli ramazan, ili oni koji dobijaju pare da se puste bradu i pokriju se, onda recimo zakon o vjerskim praznicima gdje se mogu uzeti iskljucivo vjerski praznici (ne mogu ja recimo traziti za rodjendan ili neki drugi dan) cime ljude primoravaju da se svrstaju negdje i slicno.
Tacno je da je najbitnija stela i da je ona cestoprivatna i rodbinska, ali jako cesto je to vezano i za ono "nasi" i "njihovi", u sta spada puno toga ali jako cesto i vjersko-nacionalna pripadnost.
Sve u svemu, vjeruj mi, ima toga jako puno, mozda ti to ne primijetis ali ima.
- asurbanipal
#359 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Lično poznajem ateiste koji se deklarišu i pišu kao Bošnjaci i imaju afirmativan odnos prema islamu, jer su odrasli u sredini sa uglavnom islamskom kulturom i tradicijom...Imaš i one ateiste koji se deklarišu kao Bošnjaci, ali su kritički nastrojeni prema IZ i reisu, doduše sa nekim njihovim stavovima se ne slažem jer pretjeruju, ali opet to je njihovo pravo...Kao potvrdu evo i jedna stranica: http://www.bosnjastvo.com/?p=1270Bušman wrote:Ateisti se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati sto u prevodu znaci muslimani, pravoslavci i katolici respektivno. A sam Ustav zemlje ti, pazi sad, ne dozvoljava da se kandidujes za predsjednika ako nisi jedan od ova tri spomenuta, recimo da si ateista. Zbog toga je drzava tuzena, izgubila spor i mora sprovesti odluku.iceman2010 wrote:Ja sto ste diskriminirani u PM. Sve vas neko tuce sto ste ateisti. Haj ne s.r.te vise. Cuj diskriminirano. Kako? Prilkom zaposljavanja? Prilikom cuganja? Ne kontam fakat. Jel ono neko spominjao hipersenzitivnost? Nema niti jedan drustveni segment po kojem ste diskriminirani. Diskriminirani ste samo u svojim glavama.
Bolje da ti ne pricam svoje neke probleme. Lahko je pricati o Sarajevo koje je koliko-toliko normalna sredina, al' hajde odi u unutrasnjost zemlje pa da vidis sta se desava.
- harač
#360 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
meni se bošnjaštvo još nije ogadilo 
P.S. a onda vidim ovaj link "bosnjastvo.org"... "Dali je pedofil covjek dobroga karaktera?", "Dali je Allah..." Salvador
P.S. a onda vidim ovaj link "bosnjastvo.org"... "Dali je pedofil covjek dobroga karaktera?", "Dali je Allah..." Salvador
Last edited by harač on 25/01/2012 17:30, edited 2 times in total.
- fatamorgana
#361 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Mogu mislit' šta bi SA MENE, bilo,arzuhal wrote:Ja sam nešto kont'o da, kada dođem na diktatorsku poziciju, sve ovo što ne vjeruje pohapsim, osim tebe. Treba mi neko ko će, uz tamburu, opjevati sve moje poduhvateHAVANA wrote:Tacno,nisam diskriminiran ,niti me moze diskriminirati(sjooo jebene rijeci)...I ko proba ,najebem mu se majke u startu...
![]()
-
Mr. Brightside
#362 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
@Ateista, biti Bosnjak ne znaci nuzno biti musliman
pojam Bosnjaka je star koliko i sama BiH tako da se slobodno mozes svrstati u Bosnjake
(malo pretrazi po netu)
pojam Bosnjaka je star koliko i sama BiH tako da se slobodno mozes svrstati u Bosnjake
(malo pretrazi po netu)
- fatamorgana
#363 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ha, ja naviko da me van Bosne zovu glupi bosanac, a nekako mi i ljepše zvuči nego glupi bošnjak ....Mr. Brightside wrote:@Ateista, biti Bosnjak ne znaci nuzno biti musliman![]()
pojam Bosnjaka je star koliko i sama BiH tako da se slobodno mozes svrstati u Bosnjake![]()
(malo pretrazi po netu)
- Edin Wien
#364 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ja sam lično 100% Bošnjak i 100% ateista. I imam afirmativni odnos prema islamskoj kulturi jer je dio mogaasurbanipal wrote:Lično poznajem ateiste koji se deklarišu i pišu kao Bošnjaci i imaju afirmativan odnos prema islamu, jer su odrasli u sredini sa uglavnom islamskom kulturom i tradicijom...Imaš i one ateiste koji se deklarišu kao Bošnjaci, ali su kritički nastrojeni prema IZ i reisu, doduše sa nekim njihovim stavovima se ne slažem jer pretjeruju, ali opet to je njihovo pravo...Kao potvrdu evo i jedna stranica: http://www.bosnjastvo.com/?p=1270Bušman wrote:Ateisti se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati sto u prevodu znaci muslimani, pravoslavci i katolici respektivno. A sam Ustav zemlje ti, pazi sad, ne dozvoljava da se kandidujes za predsjednika ako nisi jedan od ova tri spomenuta, recimo da si ateista. Zbog toga je drzava tuzena, izgubila spor i mora sprovesti odluku.iceman2010 wrote:Ja sto ste diskriminirani u PM. Sve vas neko tuce sto ste ateisti. Haj ne s.r.te vise. Cuj diskriminirano. Kako? Prilkom zaposljavanja? Prilikom cuganja? Ne kontam fakat. Jel ono neko spominjao hipersenzitivnost? Nema niti jedan drustveni segment po kojem ste diskriminirani. Diskriminirani ste samo u svojim glavama.
identiteta. Sa Reisom je sve ok dok se bavi Bošnjacima koji su i muslimani, problem nastaje kad počne da se obraća
svima i govori u ime svih.
-
Mr. Brightside
#365 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
znam kako ti jefatamorgana wrote:Ha, ja naviko da me van Bosne zovu glupi bosanac, a nekako mi i ljepše zvuči nego glupi bošnjak ....Mr. Brightside wrote:@Ateista, biti Bosnjak ne znaci nuzno biti musliman![]()
pojam Bosnjaka je star koliko i sama BiH tako da se slobodno mozes svrstati u Bosnjake![]()
(malo pretrazi po netu)
- fatamorgana
#366 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
ma moš' samo mislit' .... a što, jel' to tebe ne zovu?Mr. Brightside wrote:znam kako ti jefatamorgana wrote:Ha, ja naviko da me van Bosne zovu glupi bosanac, a nekako mi i ljepše zvuči nego glupi bošnjak ....Mr. Brightside wrote:@Ateista, biti Bosnjak ne znaci nuzno biti musliman![]()
(malo pretrazi po netu)
-
Mr. Brightside
#367 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
nema tog "glupi"
sigurno te neko ocrnio
sigurno te neko ocrnio
- fatamorgana
#368 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ispada ko' da nisi nikad bio van Bosne,Mr. Brightside wrote:nema tog "glupi"![]()
sigurno te neko ocrnio
-
Mr. Brightside
#369 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
joj fate, pa ti vazda u Orebiću

- fatamorgana
#370 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
ma skokne se i do Korčule,Mr. Brightside wrote:joj fate, pa ti vazda u Orebiću![]()
-
udrch
#371 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Nego da se vratimo na temu..harač wrote:Vjerovatno jedan od onih antologijskih članaka na sax-u, kako zbog samog sadržaja (još jedna zatucana državaIndonezija: Uhapšen zbog ateističkog statusa na Facebooku
Indonežanski državni službenik koji je na Facebooku napisao poruku "Bog ne postoji" uhapšen je i suočen sa mogućom kaznom od pet godina zatvora, saopštila je policija.
Alexander An (31) uhapšen je jučer, nakon što je njegov komentar na popularnoj društvenoj mreži izazvao proteste u javnosti provincije Zapadna Sumatra.
Grupa građana napala ga je dok je išao na posao, prenio je AP.
Indonezija, većinski muslimanska zemlja sa 240 miliona stanovnika, priznaje pravo na praktikovanje još pet religija, pored islama, ali ateizam je nezakonit.
Šef policije u okrugu Darmasraja izjavio je da je An optužen jer je putem Facebooka širio uvjerenja protivna zakonu.
On je dodao da je An lagao u prijavi za posao, jer je tvrdio da je musliman.), kako zbog stila ("protesti u javnosti provincije"
), kako zbog komentara na članak itd.
Helem, ukoliko tema preživi zamislio sam je kao komentar na duple standarde: hipersenzitivni vjernici s jedne strane koji bivaju uvrijeđeni na sve i svašta, te manijakalnost istih s druge strane kada su u većini (spremnost na nasilje zbog neutralnog komentara na facebooku... I mean, seriously?)
Zar se zaista u 21. vijeku dešava nešto ovako..pa ovo je nevjerovatno
- ljubav_aha
#372 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
fatamorgana wrote:Ha, ja naviko da me van Bosne zovu glupi bosanac, a nekako mi i ljepše zvuči nego glupi bošnjak ....Mr. Brightside wrote:@Ateista, biti Bosnjak ne znaci nuzno biti musliman![]()
(malo pretrazi po netu)
fato,dodji u inostrantsvo,da na popravis status
- ljubav_aha
#373 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
fato, pa znas li kakvi su zagorcifatamorgana wrote:Ispada ko' da nisi nikad bio van Bosne,Mr. Brightside wrote:nema tog "glupi"![]()
sigurno te neko ocrnioil' možda pričaš sa štajaznam, hrvatskim naglaskom ....
- ljubav_aha
#374 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Tip je reagirao jer je nezadovoljan drzavom indonezijom,ali ne razumijem,kakvu ulogu "igra" ateizam u prici,ima i vjernika koji su sigurno nezadovljni svojom indonezijomAteista wrote:Razumijem ja sta ti hoces da kazes, on je vjerovatno mogao pretpostaviti sta ce se desiti, ali to ne znaci da je on fanatican ako vise nije htio da se ulizuje.ljubav_aha wrote:Ateista,ellec,niste me razumjelinacin "otkirvanja" vlasititog stava u sredini koja je takodje,na zalost,vjerski fantaicna ,defitivno je urodila plodom > zrtvovati svoj zivot u ime ateizma
On j evrlo dobro znao sto su posljedice
![]()
zasto se osjecate kao pripanik/ica ateizmaljubav_aha wrote:
medjusobni sukobi zasnovani na verbalnim sukobima o nepostojanju ili postojanju Boga su besmisleni![]()
atisti nisu jedina lica na zemlji koja se bore protiv religioznih institucija u politici![]()
sto je stoga cilj jednog ateiste
Ja time sto sam ateista svjesno sebi pravim probleme jer je diskriminacija u ovom drustvu jako izrazena, pogotovo nakon budjenja nacionalno-vjetske svijesti i kada vecini vise smetaju ateisti nego pripadnici druge religije. Ja sam svjestan da su mi zbog toga mnoge stvari teze, ali ne smatram da sam fanatik ako samo hocu da budem dosljedan sebi i pored posljedica, ne zelim da budem licemjer kakve god da to posljedice nosilo.
- Ateista
#375 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ovo je jedan od problema - reis se obraca bosnjacima, ne muslimanima, sto podrazumijeva da bosnjak = musliman. Znam ja da meni niko ne moze zabraniti da se tako izjasnjavam, ali ima hiljade primjera po kojima se to izjednacava i ako negdje kazem da sam bosnjak ljudima ce se podrazumijevati da sam musliman a nisam.Edin Wien wrote:Ja sam lično 100% Bošnjak i 100% ateista. I imam afirmativni odnos prema islamskoj kulturi jer je dio mogaasurbanipal wrote:Lično poznajem ateiste koji se deklarišu i pišu kao Bošnjaci i imaju afirmativan odnos prema islamu, jer su odrasli u sredini sa uglavnom islamskom kulturom i tradicijom...Imaš i one ateiste koji se deklarišu kao Bošnjaci, ali su kritički nastrojeni prema IZ i reisu, doduše sa nekim njihovim stavovima se ne slažem jer pretjeruju, ali opet to je njihovo pravo...Kao potvrdu evo i jedna stranica: http://www.bosnjastvo.com/?p=1270Bušman wrote:
Ateisti se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati sto u prevodu znaci muslimani, pravoslavci i katolici respektivno. A sam Ustav zemlje ti, pazi sad, ne dozvoljava da se kandidujes za predsjednika ako nisi jedan od ova tri spomenuta, recimo da si ateista. Zbog toga je drzava tuzena, izgubila spor i mora sprovesti odluku.
identiteta. Sa Reisom je sve ok dok se bavi Bošnjacima koji su i muslimani, problem nastaje kad počne da se obraća
svima i govori u ime svih.