Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
quasar

#301 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

VerticalHairFactor wrote:
quasar wrote:Bravo. Slazem se, a mislim da se i harac slaze.
Jedino sto mene i njega zulja je sto je generalizacija cesca kod vjernika nego kod ateista. Mada je ima i sa "ove strane".
Neko je te ljude pogresno odgojio i to sto oni zele i misle da treba da urade, nije nimalo bezazleno.
Zato je to problem, dok ono sto bi ateista najgore uradio, je povreda neke svetinje, ali ne i zivota.

Tome ne koriste prepucavanja, pogotovo ne koriste ispadi i galamatijasi vjerskih sluzbenika za koje se zapitas koja li im je dijagnoza na kraju, dok zapjenjene ateiste obicno posmatraju sa podmjehom ('ta ce on), sto govori o stepenu opasnosti i tezine koju odredjeni krug nosi.
Vjeruj da je kvantifikacija varljiva stvar. Nemoj se zadržati na osobnim iskustvima zadnjih 20ak godina, stvari koje su se dešavale iza 2. svj. rata ukazuju na to da se svaka ideja može grdno instrumentalizirati sa pogubnim posljedicama - svjedno u kakvu je "košulju" obučeš.

Problem je ovo što sam naveo - generalizacija i govor mržnje, bez obzira na motive, na kraju kreiraju haos.
Što bi Arapi rekli: Rubbe bagin lil-hajri la jenaluhu :lol: Koliko pregalaca za dobrim, nikada dobro ne postigne!
"Road to hell is full of good intentions"! Jel'?

Povrh svega stalno uvlačenje ovog izbezumljenog i napaćenog naroda u nova pljuvanja i kritike, definitivno je dosta, i svi koji imaju iole intelekta i znanja trebaju svakom prilikom svezati šamar zlonamjernicima.

Neka postoje uvjerenja, pa i religijske institucije, i obratno, neka skeptici budu skeptični prema svemu (vjernici bi se začudili koliko skeptici ponekad "vjeruju"): upravo to donosi dobro, kad se prožme razumom - a moguće je i nužno.
I bilo je takvih primjera u ljudskoj historiji, i u tim prilikama se i događaju civilizacijski skokovi.

Jeftina generaliziranja i nepomirljivosti, i sanje da će jedni druge utjerati u nešto.... Obične djetinjaste gluposti.
Vrlo korektno receno. Mogao bih se sloziti.
Dodao bih da me je manje briga sta je bilo prije 60 godina jer je - bilo. Vise se brinem sta ce biti za mog zivota i moje djece. Zato otpor agresivnim vjernicima, pa i ateistima (u koje i sam nekad upadnem izazvan agresijom i bezobrazlukom) treba da bude mandatoran, i niko ne smije reci "to se mene ne tice". Svih se tice.
Bušman

#302 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Bušman »

iceman2010 wrote:Krenucu od posljednje tacke. Ocigledno povrsno i letimicno citas sve sto sam napisao, a neke stvari i preskaces. To ne ocekujem od osobe koja hoce ozbiljno da raspravlja sa mnom. Da si pazljivo citao procitao bi da u potpunosti osudjujem kaznjavanje nekoga ko se izjasnjava kao ateista. Sto se tice gay parade apsolutna sam protiv, ali sam isto tako i legalista. Dakle, koristio bih sva legitimna i zakonom dozvoljena sredstva da kazem da sam protiv toga. U slucaju da se organizuje nesto takvo ponasao bih se u skladu sa zakonom jer smatram da bilo koje odobravanje nezakonitog postupanja samo zato sto nam se neki zakon ili pojava ne svidja daje za pravo nekom drugom da sutra postupi na isti, slican ili gori nacin po nekom drugom pitanju. Je li tebi prihvatljivo da ja mogu imati drugacije misljenje?
Niko ti ne brani. Samo je pitanje sta je to u skladu sa zakonom: gledanje sa strane uz miran protest ili demoliranje ulica i prebijanje ljudi? Cinjenica je da konvencija o ljudskim pravima tim ljudima daje ista prava kao i tebi. To sto zakon nase drzave nije u potpunosti u skladu sa tom konvencijom i evropskom konvencijom to ce se mijenjati dok budemo prilazili EU. Na tvoju zalost ne kako si ti to zamislio. Ali uvijek mozes izaci na izbore i glasati, ni to nije zabranjeno.
Btw, ne bi diskriminirao nekoga zato sto je ateista, ali bi zato sto je gay :-) :-)
iceman2010 wrote:
Jesu li to BBB, grobari i delije uzoriti vjernici? Pa ti ne prezas ni od klasicnih neistina da bi pravdao svoje stavove.

Ja nisam nigdje vidio ili procitao da su vjerske zajednice pozdravile krsenje zakona u ovom konkretnom slucaju. Ako ti znas nesto drugo slobodno napisi. Kada je pederluk u pitanju to smatram bolescu i promovisanje takvih stavova po meni nema nikakve veze sa "njihovim izborom". Imas vise pojedinaca ciji se izbor lijeci na nekoj od psihijatrijskih klinika. Kada neko pozeli vlastitu sestru ili brata, oca ili mater, kcerku ili sina, svi osjecamo gadjenje i odvratnost, ali eto kao normalno je da muskarac legne sa muskarcem ili zena sa zenom. To ne smatram normalnim. Ali ako to ne definisemo kao bolest onda barem mislim da bi trebalo izbjeci reklamiranje pederluka. Mozda bi se ti osjecao prijatno da tvom sinu predaje peder neki predmet, ali ja ne bih.
Jedna od najupecatljivijih slika posljednjih godina vezane za SPC konkretno su blagosiljanje srebrenickih krvnika i blagosiljanje napadaca na gay pride u Beogradu. Radi se o istim djubradima od ljudi koji napadaju druge ljude samo zato sto su drugaciji.
Ostatak pasusa je tvoje misljenje koje je bazirano na neznanju. Prvo od toga da homoseksualnost uporedjujes sa teskim psihickim oboljenjima. Homoseksualnost je poligenetski "poremecaj". Ali je i sposobnost vjerovanja takodjer.
VerticalHairFactor

#303 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by VerticalHairFactor »

@quasar
Naravno. O tome govorim. Pravi problem je generalizacija i govor mržnje; a ne ko ga upražnjava.

Većina stvari u tom smislu se dešava iz revolta.

Rješenje je, racionalno, smisleno, sjesti i ustanoviti šta je zajednički interes, a potom ga upražnjavati uz sve slobode mišljenja i različitosti. I kaniti se djetinjarija da će neko nekoga u nešto utjerati snagom svoje logike i argumenta; te u tom smislu jako često da bi kompromitirao onog drugog racionalizirati, iznositi poluistine, goru od dvije interpretacije i tako diskvalificirati bilo koga.
Ja ne kažem da smatram kako istovremeno zagovaram dva različita koncepta, ali koncept znanja, tolerancije različitosti i njenog razumijevanja je nužan za sve ljude, i to je rješenje, a ne jeftina diskreditacija i prozirne floskule.

U tom smislu u zadnje 4 minute prve serije Al Khalili je pohvalio upravo ovu odliku "abasijske islamske znanstvene misli", prije njega jedan od njegovih sagovornika još deskriptivnije - je li ovo prava interpretacija islama, ili ova indonežanska?

Nije bitno u šta vjerujemo, bitno je da naše ideje i uvjerenja imaju kapacitete da se ne slažemo sa drugima, ali ih bez ikakve diskriminacije prihvaćamo. Zašto da ne?

Tek kad se ovako ohladimo, bit će bolje za ljudski rod u svoj njegovoj raznolikosti, pa i za Indonežane.
ljubav_aha

#304 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

HAVANA wrote:
Vitezanin wrote:I dobro, sta bi na kraju s ovim likom iz Indonezije sto je poslan u zatvor jer je si dao malo previse slobode na fuckin' FB-u? Je li ziv, izudaran, sta? Pretpostavljam da je to tema. Ili?

:shock:

Jebo njega.Bitnije je ko ce ga kome bolje suknut,na domacem terenu...teista ateisti il ateista teisti... :roll:
HAVANA :thumbup: sve za dobrobit covjecanstva :D
despina

#305 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

uhhh... svašta se ovdje napisalo dok mene nije bilo :D
momci, kada već pametujete o kulturi dijaloga, toleranciji, razumijevanju... mogli biste to primijeniti u vlastitim postovima.

jedva čekate da degradirate osobu suprotnog mišljenja..... možda je do testosterona....hmmmm :roll:
fatamorgana

#306 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

despina wrote:uhhh... svašta se ovdje napisalo dok mene nije bilo :D
momci, kada već pametujete o kulturi dijaloga, toleranciji, razumijevanju... mogli biste to primijeniti u vlastitim postovima.

jedva čekate da degradirate osobu suprotnog mišljenja..... možda je do testosterona....hmmmm :roll:
ispada tako - http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /120123056 :D
despina

#307 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

:lol: :lol:

većinom su muškarci zastupljeni na ovim "konfliktnim" temama.
žašto?
fatamorgana

#308 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

despina wrote::lol: :lol:

žašto?
Pitanje je zanimljivo, odgovor manje, :lol:
ljubav_aha

#309 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

despina wrote::lol: :lol:

žašto?
pa ti nisi vidjela broj mojih postova na istom pdf :D :lol:
quasar

#310 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Odgovor je jasan. Urođeno nam je da se namecemo. Tesko je protiv gena.
Iz istog razloga strateske igre, sport, i slicne stvari.

nezgodno je sto se cesto ponasamo i kao navijaci, bilo da je u pitanju vjera, politika, drustvo, kada odaberemo stranu, ne dozvoljavamo argumentima da prevladaju, nego tu pocnu raditi hormoni: sta ce on meni argumente davati, prebicu ga ko macku...
Last edited by quasar on 24/01/2012 00:08, edited 1 time in total.
despina

#311 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

rekoh većinom
2-3 žene ne čine izuzetak ;-)
fatamorgana

#312 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

quasar wrote:Odgovor je jasan. Urođeno nam je da se namecemo. Tesko je protiv gena.

nezgodno je sto se cesto ponasamo i kao navijaci, bilo da je u pitanju vjera, politika, drustvo, kada odaberemo stranu, ne dozvoljavamo argumentima da prevladaju, nego tu pocnu raditi hormoni: sta ce on meni argumente davati, hajd nek samo izadje napolje ako smije...
zov divljine, :lol:
despina

#313 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

quasar wrote:Odgovor je jasan. Urođeno nam je da se namecemo. Tesko je protiv gena.

nezgodno je sto se cesto ponasamo i kao navijaci, bilo da je u pitanju vjera, politika, drustvo, kada odaberemo stranu, ne dozvoljavamo argumentima da prevladaju, nego tu pocnu raditi hormoni: sta ce on meni argumente davati, prebicu ga ko macku...

potpitanje : da li to znači da žene nisu istrajne u svojim stavovima i da ne žele odbraniti "svoju stranu" ?
Last edited by despina on 24/01/2012 00:14, edited 1 time in total.
quasar

#314 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

despina wrote:

podpitanje : da li to znači da žene nisu istrajne u svojim stavovima i da ne žele odbraniti "svoju stranu" ?
Vi se u neka doba okanete corava posla i poslije dodjete sa flasterima i zavojima da izgrdite budalase.
fatamorgana

#315 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

"despina"

potpitanje : da li to znači da žene nisu istrajne u svojim stavovima i da ne žele odbraniti "svoju stranu" ?
Naravno da ne,

:)
despina

#316 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

moglo bi se i tako formulisati quasar ;-)

na ovoj temi sam izgubila volju da komentarišem, jer je diskusija baš daleko otišla od naslova... a o epitetima : papak jedan, šta ti znaš, pusti odrasle da razgovaraju... neću ni da pričam.

imam osjećaj da vi uvijek nešto mjerite... ko ima veći..... samo što ga sada ne vadite na sto, nego prepotentnim odgovorima pokušavate da se protivniku (on) skupi do dimenzije puža.
despina

#317 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

fatamorgana wrote:
"despina"

Naravno da ne,

:)

ovu pjesmu posvećujem onom jadniku iz indonezije :D

fala fato ;-)
quasar

#318 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

ma dobro, takve su ti muske price.
korisno je ovo i terapijski jer se ljudi ispucaju, i onda u RL nemaju potrebu neko vrijeme da ulaze u konflikte bez nuzde.

ja kad se pokacim na forumu oko necega, prilicno se lose osjecam bar dan-dva, dobio-izgubio, svejedno. Nekako uvijek imam osjecaj da sam izgubio, jer sam izgubio samokontrolu. Ali to valjda dodje nekad poslije. Kako si mogla vidjeti nisam vjernik, ali osjecam i cijenim zivot, prirodu, zivotinje, biljke. Uzivam u vrtu i vocnjaku kad imam vremena, i tako se mirim sa svijetom i sa sobom. Onda mi jedna takva svadja dodje kao 5 koraka unazad.
harač

#319 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

po svađalačkoj prirodi imam mongolske krvi :oops:

@quasar -ditto, ali najviše osjećaj "I have sh*t to do, pored ovoga"
despina

#320 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

quasar wrote:ma dobro, takve su ti muske price.
korisno je ovo i terapijski jer se ljudi ispucaju, i onda u RL nemaju potrebu neko vrijeme da ulaze u konflikte bez nuzde.

ja kad se pokacim na forumu oko necega, prilicno se lose osjecam bar dan-dva, dobio-izgubio, svejedno. Nekako uvijek imam osjecaj da sam izgubio, jer sam izgubio samokontrolu. Ali to valjda dodje nekad poslije. Kako si mogla vidjeti nisam vjernik, ali osjecam i cijenim zivot, prirodu, zivotinje, biljke. Uzivam u vrtu i vocnjaku kad imam vremena, i tako se mirim sa svijetom i sa sobom. Onda mi jedna takva svadja dodje kao 5 koraka unazad.

znam šta misliš.... vjernici bi rekli sabur :wink:

umijeće je pronaći sklad, unutarnji mir, imati osjećaj za drugo i drugačije.... sličnosti nas spajaju, a različitosti obogaćuju - ovo je možda preidealna vizija, lajt motiv priče o moralnom i savršenom svijetu.....
udrch

#321 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by udrch »

Kako jedna bezvezna vijest koja je prenijeta kao da je umotvorina Avaza u rubrici KIOSK može postati toliko važna kao da je istina..
Jebemu kako ovako čudne stvari uvijek se dešavaju u nekoj šestoj zemlji gdje niko živ ne može provjeriti jeli to istina ili laž..
fatamorgana

#322 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

"despina"

umijeće je pronaći sklad, unutarnji mir, imati osjećaj za drugo i drugačije.... sličnosti nas spajaju, a različitosti obogaćuju - ovo je možda preidealna vizija, lajt motiv priče o moralnom i savršenom svijetu.....
:kravata:
ellec

#323 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ellec »

despina wrote:moglo bi se i tako formulisati quasar ;-)

na ovoj temi sam izgubila volju da komentarišem, jer je diskusija baš daleko otišla od naslova... a o epitetima : papak jedan, šta ti znaš, pusti odrasle da razgovaraju... neću ni da pričam.

imam osjećaj da vi uvijek nešto mjerite... ko ima veći..... samo što ga sada ne vadite na sto, nego prepotentnim odgovorima pokušavate da se protivniku (on) skupi do dimenzije puža.
Neki nisu ni bonton procitali, a vec bi da vode diskusiju sa kim stignu. Svako danas ima pristup netu, ali sta je tu je. :|

Hajde zene aktivirajte se malo, recite i vi koju. :mrgreen:
bez_ideje

#324 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by bez_ideje »

ja volim da se svadjam..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a na temu
Jadna mi je svaka (ne)vjera koja kriminalizira svoju suprotnost,a smijesan mi je svaki "bozanski put" iza kojeg stoji ljudski sud!
Dok me se ne dotice-osudjujem,kada pocne reagujem-burno!
Vitezanin

#325 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Vitezanin »

Ma ljudi, sta je s momkom u Indoneziji? :D :D :D :D :D :D
Locked