Vrlo korektno receno. Mogao bih se sloziti.VerticalHairFactor wrote:Vjeruj da je kvantifikacija varljiva stvar. Nemoj se zadržati na osobnim iskustvima zadnjih 20ak godina, stvari koje su se dešavale iza 2. svj. rata ukazuju na to da se svaka ideja može grdno instrumentalizirati sa pogubnim posljedicama - svjedno u kakvu je "košulju" obučeš.quasar wrote:Bravo. Slazem se, a mislim da se i harac slaze.
Jedino sto mene i njega zulja je sto je generalizacija cesca kod vjernika nego kod ateista. Mada je ima i sa "ove strane".
Neko je te ljude pogresno odgojio i to sto oni zele i misle da treba da urade, nije nimalo bezazleno.
Zato je to problem, dok ono sto bi ateista najgore uradio, je povreda neke svetinje, ali ne i zivota.
Tome ne koriste prepucavanja, pogotovo ne koriste ispadi i galamatijasi vjerskih sluzbenika za koje se zapitas koja li im je dijagnoza na kraju, dok zapjenjene ateiste obicno posmatraju sa podmjehom ('ta ce on), sto govori o stepenu opasnosti i tezine koju odredjeni krug nosi.
Problem je ovo što sam naveo - generalizacija i govor mržnje, bez obzira na motive, na kraju kreiraju haos.
Što bi Arapi rekli: Rubbe bagin lil-hajri la jenaluhuKoliko pregalaca za dobrim, nikada dobro ne postigne!
"Road to hell is full of good intentions"! Jel'?
Povrh svega stalno uvlačenje ovog izbezumljenog i napaćenog naroda u nova pljuvanja i kritike, definitivno je dosta, i svi koji imaju iole intelekta i znanja trebaju svakom prilikom svezati šamar zlonamjernicima.
Neka postoje uvjerenja, pa i religijske institucije, i obratno, neka skeptici budu skeptični prema svemu (vjernici bi se začudili koliko skeptici ponekad "vjeruju"): upravo to donosi dobro, kad se prožme razumom - a moguće je i nužno.
I bilo je takvih primjera u ljudskoj historiji, i u tim prilikama se i događaju civilizacijski skokovi.
Jeftina generaliziranja i nepomirljivosti, i sanje da će jedni druge utjerati u nešto.... Obične djetinjaste gluposti.
Dodao bih da me je manje briga sta je bilo prije 60 godina jer je - bilo. Vise se brinem sta ce biti za mog zivota i moje djece. Zato otpor agresivnim vjernicima, pa i ateistima (u koje i sam nekad upadnem izazvan agresijom i bezobrazlukom) treba da bude mandatoran, i niko ne smije reci "to se mene ne tice". Svih se tice.