sto pobjegoste onda iz Sarajeva? Prepali se duhova? Ili je draza bila leskovacka muckalica u Sumatovcu i karadjordjeva snicla u Maderi od konzervi iz vijetnamskog rata? Pravi duh Sarajeva se vidio u ratu kad su ljudi dijelili pola litre vode ili krisku kruha medju komsilukom ... jebo supke koji su pobjegli iz Sarajeva i koji se nakon 15 godina pocinju preseravati pricama o duhu Sarajeva ... neka njih daleko od SarajevaSantos wrote:Sta si to ti bolja od njih ,jel zato sto si jela travu,ili lecu,a ikar za novu godinu.Trebali su i oni sto su otisli jesti travu pa bi tebi ko bilo lakse.Zaostalo do bola jebo te rat i trava.Meni je duh Sarajeva Miso,kad njega nebude na onom mjestu nestace veliki duh.I ja ponekad potrazim taj duh ali ga ima sve manje a ovi travari ce i nakon 50 godina od zavrsetka rata spominjat jedno te isto.
Duhovi Sarajeva
-
basta sljezove boje
-
Vertigo
#28 Re: Duhovi Sarajeva
@deki, dobrodosao. Sto vise dobrih ljudi na jednom mjestu, tim bolje.deki-bg wrote:Čak sam bio u fazonu, pre nekoliko godina, da odselim tamo, nađem posao i postanem i sam Sarajlija.
-
basta sljezove boje
ne pricam o ratu, pricam o moralu ljudi koji su "nestali" iz Sarajeva 1992. i koji se nakon 15 godina pozivaju pricom o "duhu Sarajeva". U vecini slucajeva nije bilo cak ni onog "bice rata, ja idem, pazi se, skloni se" vec bez traga i glasa. Ovo je najodvratniji komentar - "Ja sam iz Sarajeva otisla 92.Od tada nisam se vracala.Tesko mi je saznanje da se vratim u grad koji nije isti kao sto je bio,a bio je predivan."Santos wrote:De mi malo pricaj o ratu molim te.
u ratu se najbolje vidjelo kakav je ko covjek
-
ManiacSA
pa ne mogu da vjerujem sta se sve desava na ovom forumu. Ova ili ova nitkov jad ''basta sljezove boje'' je nacionalisticko govno!!! I sto puta se to vidjelo na postovima al jos uvijek pise. DA nije zalosno bilo bi smijesno, zato uvijek i svugdje najebemo. Kao mi fini Bosanci i Hercegovci drzimo se demokratije na ovom forumu ovo ono, a na bilo kojem drugom forumu da neko konstantno pise protiv drzave i njenih naroda dobio bi ban! Naravno svako ne da na svoje, osim nas i zato cemo i dalje uvijek najebati najvise. Jebes ovo kad neko kao basta sljezove boje jos uvijek pise ovdje.
Da mi je pitati ove razne administratore sa raznih strana svijeta
kako bi reagovali kad bi im ovi isti kao sto je basta sljezove boje u ratu pristavili pistolj na glavu.
Al zato bi prvo trebalo se vratiti ovamo u BiH i osjetiti ovakva nacionalisticka govna.
Da mi je pitati ove razne administratore sa raznih strana svijeta
Al zato bi prvo trebalo se vratiti ovamo u BiH i osjetiti ovakva nacionalisticka govna.
- taxi_driver
[img]http://img413.imageshack.us/my.php?imag ... 137vw2.jpg][IMG]http://img413.imageshack.us/img413/4[/img]
da se ko ne naljuti ali ovako to izgleda kad se bolje zagledas.
da se ko ne naljuti ali ovako to izgleda kad se bolje zagledas.
- taxi_driver
nisam uspio sliku staviti.
pokusat cu ujutro opet.
pokusat cu ujutro opet.
-
basta sljezove boje
pobjegulje su drzava? Pobjegulje koje drze predavanja o "sarajevskom duhu"? Oni koji su nas bez rijeci ostavili da umremo?ManiacSA wrote:pa ne mogu da vjerujem sta se sve desava na ovom forumu. Ova ili ova nitkov jad ''basta sljezove boje'' je nacionalisticko govno!!! I sto puta se to vidjelo na postovima al jos uvijek pise. DA nije zalosno bilo bi smijesno, zato uvijek i svugdje najebemo. Kao mi fini Bosanci i Hercegovci drzimo se demokratije na ovom forumu ovo ono, a na bilo kojem drugom forumu da neko konstantno pise protiv drzave i njenih naroda dobio bi ban! Naravno svako ne da na svoje, osim nas i zato cemo i dalje uvijek najebati najvise. Jebes ovo kad neko kao basta sljezove boje jos uvijek pise ovdje.
Da mi je pitati ove razne administratore sa raznih strana svijetakako bi reagovali kad bi im ovi isti kao sto je basta sljezove boje u ratu pristavili pistolj na glavu.
p.s. bas me zanima koliko je paketa osoba sa nickom polara kojoj se gadi danasnje Sarajevo poslala u ratu svojim bivsim sugradjanima
- x0z0y0
Lijepo je cuti da neko ko nije iz Sarajeva i BiH dozivljava ovaj grad lijepim.
Mene licno jako nerviraju ljudi iz BiH koji svako malo pljuju po SA..."pogledaj vam ulica prljavih a glavni grad".."kako vam Miljacka samo smrdi".."Sarajevo je izgadjeno bez ikakvog urbanistickog smisla".."znate li vi sta je park...BL je 100% ljepsa" i da ne nabrajam...
Ovakvih i jos gorih komentara sam se naslusala da mi je dosta za zivota...i to od nasih divnih studenata koji nisu iz SA a sa kojima djelih klupu ..
Ne znam sta mi je gore, kad mi se jave ti koji su napustili SA kad je najteze bilo (ne osudjujem jer da se vrati film iz '91. a ova mi pamet bila i ja bih pjeske ako treba napustila) al ne mozes pametovat o gradu sa udaljenosti od hiljade km...il mi je gore kad ovako neko sa strane dodje pljuje po gradu koji ga je udomio i pruzio mu sve sto i meni pa mozda i vise..
Kad cemo se naucit da volimo ono nase...da budemo ponosni na nase gradove??
Ja volim i Mostar i Tuzlu i Bihac i da mi stranac neki pocne pljuvat po jednom od ovih gradova naslusao bi se svega!
Situacija je ..obicno..potpuno drugacija kada se prica o SA i kad ga trebaju "braniti" ljudi koji nisu iz SA..
Zalosno..
Mene licno jako nerviraju ljudi iz BiH koji svako malo pljuju po SA..."pogledaj vam ulica prljavih a glavni grad".."kako vam Miljacka samo smrdi".."Sarajevo je izgadjeno bez ikakvog urbanistickog smisla".."znate li vi sta je park...BL je 100% ljepsa" i da ne nabrajam...
Ovakvih i jos gorih komentara sam se naslusala da mi je dosta za zivota...i to od nasih divnih studenata koji nisu iz SA a sa kojima djelih klupu ..
Ne znam sta mi je gore, kad mi se jave ti koji su napustili SA kad je najteze bilo (ne osudjujem jer da se vrati film iz '91. a ova mi pamet bila i ja bih pjeske ako treba napustila) al ne mozes pametovat o gradu sa udaljenosti od hiljade km...il mi je gore kad ovako neko sa strane dodje pljuje po gradu koji ga je udomio i pruzio mu sve sto i meni pa mozda i vise..
Kad cemo se naucit da volimo ono nase...da budemo ponosni na nase gradove??
Ja volim i Mostar i Tuzlu i Bihac i da mi stranac neki pocne pljuvat po jednom od ovih gradova naslusao bi se svega!
Situacija je ..obicno..potpuno drugacija kada se prica o SA i kad ga trebaju "braniti" ljudi koji nisu iz SA..
Zalosno..
-
deki-bg
i sama znas da su neki od tih koji su otisli bili deca ili roditelji sa decom. ko moze da ih krivi sto su pobiegli?
mrzim kad ljudi koji su pobjegli u ratu iz Sarajeva dodju onima koji su u ratu jeli travu i pocnu srati o tome sta Sarajevo jeste, a sta nije. Ima ona narodna - na muci se poznaju junaci[/quote]
mrzim kad ljudi koji su pobjegli u ratu iz Sarajeva dodju onima koji su u ratu jeli travu i pocnu srati o tome sta Sarajevo jeste, a sta nije. Ima ona narodna - na muci se poznaju junaci[/quote]
-
deki-bg
hvala!pomalo mi neobicno da pisem na ekavici, iako sam odrastao na ijekavici, pa kad citam sve komentare, cudno mi. ajde, sad cu i ja da se bacim na ijeije...
dakle, razumem brankovu bastu, ali ona ocigedno ne razumije nekoliko stvari. prvo, o duhovima sarajeva sam pisao ja, dakle ne neko ko je zivio i pobjegao iz sarajeva. sarajevo sam uvijek volio taj grad, ali na zalost do 2001. nisam imao priliku da dodjem. od tada sam redovan gost i saosjecam sa svim ljudima koji su u moje ime trpili sranja, jeli travu ili mekinje kako nedzad bjegovic kaze.
a drugo, ponovo pitam ko moze da krivi ljude sto su bjezali? pa, i sam sam pobjegao iz rijeke, gdje sam rodjen u srbiju. neko ce pitati zasto, pa u rijeci nije bilo rata, tamo su ljudi ok? u pravu su, ali kada vam neko ne dozvoljava da upisete fakultet, roditekji dobiju otkaze sa posla samo zato sto su srbi, a vas juri vojna policija da idete na ratiste i da gledate sopstvene striceve preko nisana...to nije buducnost koju sam zelio. istina, nije ni srbija buducnost koju sam zelio, ali ja sam samo fizicki ovdje. duhom, bicem i svim ostalim sam stanovnik sarajeva, rijeke, beograda, novog sada...i da se razumijemo, nisam jugonostalgicar. samo sam pomalo idealista i zelim konacno da se nova generacija sarajlija, zagrepcana, beogradjana smatra dijelom grada u kojem su rodjeni, da se duhovi u njima razvijaju i da konacno budu jedna generacija koja nece dozivjeti ikakav rat.
dakle, razumem brankovu bastu, ali ona ocigedno ne razumije nekoliko stvari. prvo, o duhovima sarajeva sam pisao ja, dakle ne neko ko je zivio i pobjegao iz sarajeva. sarajevo sam uvijek volio taj grad, ali na zalost do 2001. nisam imao priliku da dodjem. od tada sam redovan gost i saosjecam sa svim ljudima koji su u moje ime trpili sranja, jeli travu ili mekinje kako nedzad bjegovic kaze.
a drugo, ponovo pitam ko moze da krivi ljude sto su bjezali? pa, i sam sam pobjegao iz rijeke, gdje sam rodjen u srbiju. neko ce pitati zasto, pa u rijeci nije bilo rata, tamo su ljudi ok? u pravu su, ali kada vam neko ne dozvoljava da upisete fakultet, roditekji dobiju otkaze sa posla samo zato sto su srbi, a vas juri vojna policija da idete na ratiste i da gledate sopstvene striceve preko nisana...to nije buducnost koju sam zelio. istina, nije ni srbija buducnost koju sam zelio, ali ja sam samo fizicki ovdje. duhom, bicem i svim ostalim sam stanovnik sarajeva, rijeke, beograda, novog sada...i da se razumijemo, nisam jugonostalgicar. samo sam pomalo idealista i zelim konacno da se nova generacija sarajlija, zagrepcana, beogradjana smatra dijelom grada u kojem su rodjeni, da se duhovi u njima razvijaju i da konacno budu jedna generacija koja nece dozivjeti ikakav rat.
Compos_Sui wrote:zamalo da zaboravim
@deki-bg
ljudi koji vole moj grad su uvijek dobrodosli
-
ManiacSA
Ma ne interesuje me niti vjerujem, ja ga nisam dobio. Al i Nele Karajlic je bio prije rata Sarajlija ovo ono pa vidimo u sta se danas pretvorio ili barem otkrio pravi identitet, isto kao i ti.basta sljezove boje wrote:
pobjegulje su drzava? Pobjegulje koje drze predavanja o "sarajevskom duhu"? Oni koji su nas bez rijeci ostavili da umremo?
p.s. bas me zanima koliko je paketa osoba sa nickom polara kojoj se gadi danasnje Sarajevo poslala u ratu svojim bivsim sugradjanima
I to sto si prije zivjela u Sarajevu sad treba da opravda sto si danas nacionalista i Anti-Sarajevo jer ti se gadi zbog nekih smijesnih razloga, koje sve nacionaliste koriste kad treba pricati kako Sarajevo nije multinacionalno kako su ovi i oni diskriminirani, u nedostatku bilo kakvih dokaza i znajuci da nije tako.
Koliko si ti glupa pokazuje cinjenica da krivis sve redom sto je pobjegli iz rata. Pa sta su trebala djeca i zene da brane Sarajevo??? Smijesna si ne pojma koliko.
I sve dok budu na ovom forumu pisali takvi kao ti, a budu se banovali tamo ljudi na podforumu fudbal koji jedne druge nazivaju raznim imenima itd, sto je sasvim normalno u navijackom svijetu, ovaj ce forum biti, kao sto kaze veliki broj ljudi u Sarajevu a sad shvatam i zasto, forum retardiranih! A ja sam najveci jer sam pisao na njemu.
-
vryzas
Jos da nam pokazes ovaj dio gdje je neko rekao da mu se nesto gadibasta sljezove boje wrote:pobjegulje su drzava? Pobjegulje koje drze predavanja o "sarajevskom duhu"? Oni koji su nas bez rijeci ostavili da umremo?ManiacSA wrote:pa ne mogu da vjerujem sta se sve desava na ovom forumu. Ova ili ova nitkov jad ''basta sljezove boje'' je nacionalisticko govno!!! I sto puta se to vidjelo na postovima al jos uvijek pise. DA nije zalosno bilo bi smijesno, zato uvijek i svugdje najebemo. Kao mi fini Bosanci i Hercegovci drzimo se demokratije na ovom forumu ovo ono, a na bilo kojem drugom forumu da neko konstantno pise protiv drzave i njenih naroda dobio bi ban! Naravno svako ne da na svoje, osim nas i zato cemo i dalje uvijek najebati najvise. Jebes ovo kad neko kao basta sljezove boje jos uvijek pise ovdje.
Da mi je pitati ove razne administratore sa raznih strana svijetakako bi reagovali kad bi im ovi isti kao sto je basta sljezove boje u ratu pristavili pistolj na glavu.
Ako ti dozivljavas na isti nacin sve koji su rodjeni u SA, a igrom sudbine nisu trenutno u gradu...to samo govori o tvom mentalnom sklopu
Nego haj ti nama fino odrzi jedno predavanje o "sarajevskom duhu"
-
pesak
Nisam nesto izlazila, pa sam pre neko vece bila u gradu i sedela s prijateljem i bas smo se ispricali. Izmedju ostalog, rekoh mu za ovaj forum, i kako je fin i kulturan i gradjanski i tolerantan i edukativan i tako to. On kaze, OK, pogledacu, ali sta ces tamo ? Oni imaju svojih problema, mi svojih. Mi moramo nase probleme da resavamo, a oni svoje.
To me je strasno rastuzilo.
To me je strasno rastuzilo.
-
pesak
I bas se pitam, kako gradjanski duh ne moze uopste postojati u Beogradu ? Ja ne znam forum u BGDu koji je tolerantan, a u isto vreme ispravan, kao sto je ovaj.
To je valjda duh Sarajeva. Ja stvarno ne znam. Nekad je to bio i Beograd.
Ali sto sam se rastuzila...
Covek je rekao potpuno racionalno, realno , kako stvari stoje. A ja sam bila sokirana i odmah tuzna do bola.
Mozda sam i ja neki duh, pa sve vidim iskrivljeno.
Doduse, evo sta se desava sa Petrom Lukovicem. Sve se vidi na njegovom primeru. Sav uzas koji vlada Srbijom i Beogradom.
Nekad se pitam da li mi se samo pricinjava. Toliko je strasno. Jos je strasnije sto nije tako vidljivo kao okupacija koju ste vi imali. Ovo u Beogradu je neka okupacija mozga, neko ludilo, koje traje evo vec skoro 20 godina i ne vidi se kraj.
Ali sto sam se rastuzila...
Covek je rekao potpuno racionalno, realno , kako stvari stoje. A ja sam bila sokirana i odmah tuzna do bola.
Mozda sam i ja neki duh, pa sve vidim iskrivljeno.
Doduse, evo sta se desava sa Petrom Lukovicem. Sve se vidi na njegovom primeru. Sav uzas koji vlada Srbijom i Beogradom.
Nekad se pitam da li mi se samo pricinjava. Toliko je strasno. Jos je strasnije sto nije tako vidljivo kao okupacija koju ste vi imali. Ovo u Beogradu je neka okupacija mozga, neko ludilo, koje traje evo vec skoro 20 godina i ne vidi se kraj.
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
kad vidim kako Sarajevo danas izgleda, dodjem do zakljucka DA SAM BOGDO POBJEGO NA VRIJEMEbasta sljezove boje wrote:... jebo supke koji su pobjegli iz Sarajeva i koji se nakon 15 godina pocinju preseravati pricama o duhu Sarajeva ... neka njih daleko od Sarajeva
-
deki-bg
beogradska dusa?
petar lukovic je posebna prica i ne zelim sa njim ovde da se smaram i zamaram. situacija u srbiji je duboko bolesna i ja kao veciti optimista ne vidim izlaz.
LM, film je vec imao premijeru u Sarajevu. Dakle, nadam se da su ga ljudi gledali i zeleo bi da cujem impresije.
Bojim se da to do Srbijice nece stici
petar lukovic je posebna prica i ne zelim sa njim ovde da se smaram i zamaram. situacija u srbiji je duboko bolesna i ja kao veciti optimista ne vidim izlaz.
LM, film je vec imao premijeru u Sarajevu. Dakle, nadam se da su ga ljudi gledali i zeleo bi da cujem impresije.
Bojim se da to do Srbijice nece stici
pesak wrote:I bas se pitam, kako gradjanski duh ne moze uopste postojati u Beogradu ? Ja ne znam forum u BGDu koji je tolerantan, a u isto vreme ispravan, kao sto je ovaj.
Ali sto sam se rastuzila...![]()
Covek je rekao potpuno racionalno, realno , kako stvari stoje. A ja sam bila sokirana i odmah tuzna do bola.![]()
Mozda sam i ja neki duh, pa sve vidim iskrivljeno.![]()
Doduse, evo sta se desava sa Petrom Lukovicem. Sve se vidi na njegovom primeru. Sav uzas koji vlada Srbijom i Beogradom.![]()
-
basta sljezove boje
nacionalisti su svi oni koji su ostali u Sarajevu? A koje nacije nacionalisti?ManiacSA wrote: Ma ne interesuje me niti vjerujem, ja ga nisam dobio. Al i Nele Karajlic je bio prije rata Sarajlija ovo ono pa vidimo u sta se danas pretvorio ili barem otkrio pravi identitet, isto kao i ti.
I to sto si prije zivjela u Sarajevu sad treba da opravda sto si danas nacionalista i Anti-Sarajevo jer ti se gadi zbog nekih smijesnih razloga, koje sve nacionaliste koriste kad treba pricati kako Sarajevo nije multinacionalno kako su ovi i oni diskriminirani, u nedostatku bilo kakvih dokaza i znajuci da nije tako.
Koliko si ti glupa pokazuje cinjenica da krivis sve redom sto je pobjegli iz rata. Pa sta su trebala djeca i zene da brane Sarajevo??? Smijesna si ne pojma koliko.
I sve dok budu na ovom forumu pisali takvi kao ti, a budu se banovali tamo ljudi na podforumu fudbal koji jedne druge nazivaju raznim imenima itd, sto je sasvim normalno u navijackom svijetu, ovaj ce forum biti, kao sto kaze veliki broj ljudi u Sarajevu a sad shvatam i zasto, forum retardiranih! A ja sam najveci jer sam pisao na njemu.
ti izgleda nisi iz Sarajeva ili nisi zivio za vrijeme rata u Sarajevu. Iz Koushnerovog konvoja za Pariz su skidali djecu koja nisu bila jedne odredjene nacije. Cudi me da ti je promakao detalj da neka djeca nisu imala prilike kao polara i ti da odu iz grada, jer im to vasa vojska nije dozvolila.
eto ja sam bila i zensko i dijete pa sam opet uzela hecklera u ruke ... da sutra polara dodje i pljuje po nama svima
-
JKG
@deki-bg,deki-bg wrote:hvala!pomalo mi neobicno da pisem na ekavici, iako sam odrastao na ijekavici, pa kad citam sve komentare, cudno mi. ajde, sad cu i ja da se bacim na ijeije...
Compos_Sui wrote:zamalo da zaboravim
@deki-bg
ljudi koji vole moj grad su uvijek dobrodosli
Piši kako želiš, bitan je sadržaj...
-
vryzas
basta sljezove boje wrote:nacionalisti su svi oni koji su ostali u Sarajevu? A koje nacije nacionalisti?ManiacSA wrote: Ma ne interesuje me niti vjerujem, ja ga nisam dobio. Al i Nele Karajlic je bio prije rata Sarajlija ovo ono pa vidimo u sta se danas pretvorio ili barem otkrio pravi identitet, isto kao i ti.
ti izgleda nisi iz Sarajeva ili nisi zivio za vrijeme rata u Sarajevu. Iz Koushnerovog konvoja za Pariz su skidali djecu koja nisu bila jedne odredjene nacije. Cudi me da ti je promakao detalj da neka djeca nisu imala prilike kao polara i ti da odu iz grada, jer im to vasa vojska nije dozvolila.
eto ja sam bila i zensko i dijete pa sam opet uzela hecklera u ruke ... da sutra polara dodje i pljuje po nama svima
i ovo bi predavanje o "sarajevskom duhu"...
-
DUREX
Evo da se i ja sa bastovankom jedanput slozim.basta sljezove boje wrote:mrzim kad ljudi koji su pobjegli u ratu iz Sarajeva dodju onima koji su u ratu jeli travu i pocnu srati o tome sta Sarajevo jeste, a sta nije. Ima ona narodna - na muci se poznaju junaciUmjetnik a wrote:basta sljezove boje wrote:gomila bespotrebne patetike
nisi se onda ni trebala javljati
-
Brazzo
Kao sto je vec neko primjetio, sam izbor lokacije za svadbu (makar bilo i rodno selo ocevo) je bas neprimjereno. Mislim, ljudi, nema smisla slikati nesto kao pravu seosku idilu, prosto raj na zemlnji je ta Miljevina u "srpskom dijelu BiH"... Cekaj, pa samo prije par godina u Miljevini su se desili nevidjeni zlocini:Bubamaja wrote:Deki, evo ti link za dokumentarac
http://www.hollanddoc.nl/
kad otvoris tu stranicu imas ON DEMAND ARHIEF plavo obojeno .... u tom nizu mozes da nadjes film.
Vozdrica
http://www.sudbih.gov.ba/?opcija=predmeti&id=17&jezik=E
http://www.voanews.com/bosnian/archive/ ... 09-2-1.cfm
Pozivati holandske prijatelje na "meso i muziku" u Miljevinu, a pogotovu bivsu prijateljicu Bosnjakinju ciju je majku raznijela srpska granata, je u najmanju ruku neukusno. Na stranu to sto autorica nije imala snage da i jednom rijecju pomene nedavnu neslavnu istoriju tog mjesta. Naprotiv, to je idealnoo mjesto za lijep zivot, a Sarajevo je grad koji vise nije po njenoj mjeri??!! U lokalnom rudniku su bili zaposleni mjestani Miljevine i prpomogli su u prikrivanju masovne grobnice. Alo, ba, dokle vise?? Pitao bih, hajd da budem zlurad, cuju li se nocu krici iz Karaman kuće?
Trubace (koji, uzgred budi receno, sviraju katastrofalno) autorica nije sigurno, kao ni otac joj, nikad slusala (u Bosni ta vrsta muzike nikad nije bila prisutna)... Otuzno izgleda ono pripito tabananje po onom gumnu u sumrak... Sorry Lidija, pored dobre namjere u koju ne sumnjam, nedostajalo je koji gram iskrenosti da bi tvoja licna prica bila postena.
Meni ce asocijacije na Omarsku, Srebrenicu, Kateram, Zvornik, Miljevinu... Jasenovac, Ausvic... biti uvijek jasne i ne bi mi nikad na pamet palo da tamo pravim vlastitu svadbu!