Duh Sveti
-
bajazit
U Kur’anu čitamo:
“I duše i Onoga Koji je stvori. Pa je nadahnu: zlo njeno i bogobojaznost njenu. Uspjeo je ko ju očisti, a izgubljen je ko ju na stranputicu odvede.”
(Sunce, 7.-10.)
Najkraće rečeno, “rûh” na našemu jeziku odnosno po staroslavenskome korijenu prevodi se sa “duh” i označava nestvoreni dio, čovjeku dat izravno od Allaha, nešto od Allaha:
“Pa kada ga ujednačim i u njega udahnem od Svoga rûha učinite mu sedždu.”
(Hidžr, 29.)
S druge strane, “nefs” smo mi, naše jastvo, svijest o nama, ovo što piše, govori, to sam ja, moja duša.
Kada se osobi primakne smrt, duh biva “skupljen”, uzet, a duša kuša smrt. Tako u hadisu kojega prenosi Ummu Seleme, a bilježi Muslim, hazreti pejgamber Muhammed, alejhisselam, kaže:
“Kada se duh uzima pogled ga prati.”
To je kada gledamo nekoga pâr sekundi prije smrti vidimo da je pogled uperio u nešto a mi ne vidimo šta. No, iako gleda više ne reagira. Duh (život) ga je napustio.
A potom dolazi smrt koju duša te osobe, tj. ta osoba mora kušati, kako se veli u Kur’anu:
“Svaka duša kušat će smrt, potom ćete se Nama vratiti.”
(Pauk, 57.)
O rûhu u Kur’anu čitamo:
“Pitaju te za rûh. Reci: ‘Rûh je od naredbe (emra) Gospodara moga a vama nije dato od znanja izuzev malo.’ ”
(Noćno putovanje, 85.)
Hazreti imâm Džâfer-i Sadik, jedan od učitelja hazreti Ebû Hanîfe, o odnosu rûha i tijela kaže da se rûh ne miješa sa tijelom već ga tijelo obujmljuje (obuhvata).
A o odnosu rûha i krvi kaže da je rûh elemenat odnosno sastavni dio krvi. Krv daje tijelu svježinu i boju a kada se zgruša, rûh i tijelo se rastave. (Mîzânul hikma, tom III, str. 1128.)
U istome dijelu spominje se da je hazreti Alija ovako protumačio stanja vjesnikâ i poslanikâ. Allah uzvišeni podario im je pet vrstâ rûhova: duh svétosti (rûhul kudus), duh vjere (Rûhul îmân), duh snage (rûhul kuvva), duh strastvenosti (rûhuš-šehva) i duh tijela (rûhul beden).
Po predaji od hazreti Džâfer-i Sâdika, njihova značenja su slijedeća:
- ojačao ih je rûhom svétosti (“Spomeni blagodati Moje prema tebi i prema materi tvojoj kad te ojačah rûhom svétosti.” 5:110) time spoznaju stvari,
- ojačao ih je rûhom vjere (“To vas je šejtan plašio pristalicama svojim, pa se ne bojte njih već se bojte Mene, ako ste vjernici.” 3:175), pa Ga se istinski boje,
- ojačao ih je rûhom snage (“ ‘A zašto nisi rekao kada si ušao: Mašallah, nema preinake niti ima snage osim s Allahom.’ ” 18:39), pa su Mu njime pokorni,
- ojačao ih je rûhom strastvenosti (“Mi zaštitnici smo vaši na Svijetu dunjalučkom i na Ahiretu. U njemu je ono što duše vaše žele, u njemu je šta god da zaželite.” 41:31), pa strastveno Gospodara uzvišenoga slušaju a klone se neposluha,
- podario im je umetnuti rûh (duh tijela) kojim ljudi dolaze na Ovaj svijet i kojim s njega odlaze.
“I duše i Onoga Koji je stvori. Pa je nadahnu: zlo njeno i bogobojaznost njenu. Uspjeo je ko ju očisti, a izgubljen je ko ju na stranputicu odvede.”
(Sunce, 7.-10.)
Najkraće rečeno, “rûh” na našemu jeziku odnosno po staroslavenskome korijenu prevodi se sa “duh” i označava nestvoreni dio, čovjeku dat izravno od Allaha, nešto od Allaha:
“Pa kada ga ujednačim i u njega udahnem od Svoga rûha učinite mu sedždu.”
(Hidžr, 29.)
S druge strane, “nefs” smo mi, naše jastvo, svijest o nama, ovo što piše, govori, to sam ja, moja duša.
Kada se osobi primakne smrt, duh biva “skupljen”, uzet, a duša kuša smrt. Tako u hadisu kojega prenosi Ummu Seleme, a bilježi Muslim, hazreti pejgamber Muhammed, alejhisselam, kaže:
“Kada se duh uzima pogled ga prati.”
To je kada gledamo nekoga pâr sekundi prije smrti vidimo da je pogled uperio u nešto a mi ne vidimo šta. No, iako gleda više ne reagira. Duh (život) ga je napustio.
A potom dolazi smrt koju duša te osobe, tj. ta osoba mora kušati, kako se veli u Kur’anu:
“Svaka duša kušat će smrt, potom ćete se Nama vratiti.”
(Pauk, 57.)
O rûhu u Kur’anu čitamo:
“Pitaju te za rûh. Reci: ‘Rûh je od naredbe (emra) Gospodara moga a vama nije dato od znanja izuzev malo.’ ”
(Noćno putovanje, 85.)
Hazreti imâm Džâfer-i Sadik, jedan od učitelja hazreti Ebû Hanîfe, o odnosu rûha i tijela kaže da se rûh ne miješa sa tijelom već ga tijelo obujmljuje (obuhvata).
A o odnosu rûha i krvi kaže da je rûh elemenat odnosno sastavni dio krvi. Krv daje tijelu svježinu i boju a kada se zgruša, rûh i tijelo se rastave. (Mîzânul hikma, tom III, str. 1128.)
U istome dijelu spominje se da je hazreti Alija ovako protumačio stanja vjesnikâ i poslanikâ. Allah uzvišeni podario im je pet vrstâ rûhova: duh svétosti (rûhul kudus), duh vjere (Rûhul îmân), duh snage (rûhul kuvva), duh strastvenosti (rûhuš-šehva) i duh tijela (rûhul beden).
Po predaji od hazreti Džâfer-i Sâdika, njihova značenja su slijedeća:
- ojačao ih je rûhom svétosti (“Spomeni blagodati Moje prema tebi i prema materi tvojoj kad te ojačah rûhom svétosti.” 5:110) time spoznaju stvari,
- ojačao ih je rûhom vjere (“To vas je šejtan plašio pristalicama svojim, pa se ne bojte njih već se bojte Mene, ako ste vjernici.” 3:175), pa Ga se istinski boje,
- ojačao ih je rûhom snage (“ ‘A zašto nisi rekao kada si ušao: Mašallah, nema preinake niti ima snage osim s Allahom.’ ” 18:39), pa su Mu njime pokorni,
- ojačao ih je rûhom strastvenosti (“Mi zaštitnici smo vaši na Svijetu dunjalučkom i na Ahiretu. U njemu je ono što duše vaše žele, u njemu je šta god da zaželite.” 41:31), pa strastveno Gospodara uzvišenoga slušaju a klone se neposluha,
- podario im je umetnuti rûh (duh tijela) kojim ljudi dolaze na Ovaj svijet i kojim s njega odlaze.
-
Shoshana
Zato sto te knjige nikad nisu ni bile pisane kao bukvalni opis historije. Onaj ko ih je pisao (u krscanstvu nikad nije bilo upitno da su te knjige pisali ljudi) bi morao biti dobro rastavljen od pameti da ne primijeti kako vec prva dva poglavlja protivrjece jedan drugome. Ili, jos crnje, kada MOjsije opisuje vlastitu sahranuhowyesno wrote:zasto li?Gost123 wrote:katolici, koliko znam pravoslavci i jos poneka protestantska crkva ne tumace doslovno te prve knjige biblije...vazda problemi wrote:
Sada mene interesuje, ako je svijetlost nastala prvi dan, a sunce 4 dan...A mi znamo da je izvor svijetlosti na zemlji Sunce, kako je moguce da prvo nastane svijetlost pa onda Sunce...
Dakle kako je nastala svijetlost na Zemlji prije Sunca, i kako su nastale biljke na Zemlji(treci dan) bez Sunca(cetvrti dan), i kako je bilo moguce da bude jutro i vecer prva tri dana ako je Sunce i Mjesec nastalo tek cetvrti dan...
Te su knjige 'kompilirane' uglavnom izmedju 900-450 pne. Najprepoznatljiviji dio onoga sto danas nazivamo Starim zavjetom (ili testamentom) je sastavljen za vrijeme Izgona (Exile) i sastavljen je vjerovatno da sacuva jevrejske tradicije i da narodu nadu za dalji opstanak. Knjiga je kanonizirana (kod jevreja) mnogo kasnije - na sta nam ukazuje septaguint, koji se nalazi u prvom grckom prevodu Tanakha - ali se ne nalazi u samom Tanakhu.
Osim sto u prva dva poglavlja postanka postoji kontradikcija u redoslijedu stvaranja, cak i sam bog se drugacije naziva. U sestodnevnoj kreaciji bog je Elohim, a u prici o raju bog je Jahweh. Danas naucnici uglavnom smatraju da je Rajska prica 'autenticna' (misli se na jevrejsku tradiciju), dok je sestodnevna kreacija vjerovatno naslijedjena od Sumera.
Sve to si oduvijek bile price, ni manje ni vise nego i svi ostali kreacionisticki mitovi koji oslikavaju tradiciju, kulturu i uslove u kojima su nastali. Tako u pustinji bog stvori covjeka od prasine (ja nece od zemlje crnice
Sto je Vatikan stoljecima iskoristavao mitove da bi lakse vladao ljudima i prikupljao ovosvjetska dobra, niposto nije razlog da se jedna religija anatemise, a jos manje da se vjernicima njihova vjera nabija na nos (kao sto neki dobronamjernici pokusavaju). Stav nauke je podjednak prema svim religijama, a kakav je znamo (ko ne zna - nek pita @NIN).
- black
Matej u dvadesetom poglavlju svog Evanđelja navodi da kada su jevreji htjeli uhvatiti i ubiti Isusa, on se te noći promjenio i jako ražalostio, a svako ko ima svojstvo žaljenja ne može biti Bog niti Božiji sin. Razumski se ne može prihvatiti da Isus ima dvije prirode, božansku i ljudsku pa da onda postanu jedno...Kao npr. jedinstvo vode i vatre ili tame i svjetla..tako jedinstvo u svojoj suštini je nemoguće, zato što jedno isključuje drugo. Po tom vjerovanju, gdje je onda bilo Isusovo božanstvo kada je umiralo njegovo ljudsko tjelo? Ako se smatra da su se duh i tjelo sjedinili i pomješali. Šta ih je onda razdvojilo kada je njegovo tjelo udarano, razapeto, gađano strjelama!? Gdje nestalo njegovo božanstvo u vrijeme tih muka, a bilo je, po tom vjerovanju, to dvoje spojeno?
Matej u drugom poglavlju svog Evanđelja kaže da je Isus nakon što je napustio rodni grad potcjenjivan od naroda rekao: "Vjerovjesnici se ne potcjenjuje nigdje kao u svom gradu". (To je jedan od dokaza da je on jedan iz grupe vjerovjesnika a svi vjerovjesnici imaju samo jednu prirodu, onu ljudsku).
Na kraju svog Evađelja Luka navodi da je Isus nakon što je ustao iz groba sreo dvojicu svojih učenika i da im je rekao: "Što ste vas dvojica tužni?" Oni su odgovorili: " Jesi li ti jedini koji boraviš u Jerusalemu gradu a ne znaš šta se u njemu dogodilo ovih dana Isusu koji je bio čovjek, poslan od Boga u djelu i rječima pred svim ljudima". Ovo je svjedočenje Isusovog učenika.
Matej u drugom poglavlju svog Evanđelja kaže da je Isus nakon što je napustio rodni grad potcjenjivan od naroda rekao: "Vjerovjesnici se ne potcjenjuje nigdje kao u svom gradu". (To je jedan od dokaza da je on jedan iz grupe vjerovjesnika a svi vjerovjesnici imaju samo jednu prirodu, onu ljudsku).
Na kraju svog Evađelja Luka navodi da je Isus nakon što je ustao iz groba sreo dvojicu svojih učenika i da im je rekao: "Što ste vas dvojica tužni?" Oni su odgovorili: " Jesi li ti jedini koji boraviš u Jerusalemu gradu a ne znaš šta se u njemu dogodilo ovih dana Isusu koji je bio čovjek, poslan od Boga u djelu i rječima pred svim ljudima". Ovo je svjedočenje Isusovog učenika.
-
Jonx
Radi davanja sto adekvatnijeg odgovora molim te preciziraj kratice teksta.black wrote:Matej u dvadesetom poglavlju svog Evanđelja navodi da kada su jevreji htjeli uhvatiti i ubiti Isusa, on se te noći promjenio i jako ražalostio, a svako ko ima svojstvo žaljenja ne može biti Bog niti Božiji sin. Razumski se ne može prihvatiti da Isus ima dvije prirode, božansku i ljudsku pa da onda postanu jedno...Kao npr. jedinstvo vode i vatre ili tame i svjetla..tako jedinstvo u svojoj suštini je nemoguće, zato što jedno isključuje drugo. Po tom vjerovanju, gdje je onda bilo Isusovo božanstvo kada je umiralo njegovo ljudsko tjelo? Ako se smatra da su se duh i tjelo sjedinili i pomješali. Šta ih je onda razdvojilo kada je njegovo tjelo udarano, razapeto, gađano strjelama!? Gdje nestalo njegovo božanstvo u vrijeme tih muka, a bilo je, po tom vjerovanju, to dvoje spojeno?
Kratica teksta se sastoji od kratice knjige iza koje slijedi broj poglavlja, zarez, te niz redaka.
Reci su medusobno odvojeni tackom ili spojeni crticom.
- Rania
171. O People of the Book! Commit no excesses in your religion: Nor say of God aught but the truth. Christ Jesus the son of Mary was (no more than) an apostle of God, and His Word, which He bestow on Mary, and a spirit proceeding from Him: so believe in God and His apostles. Say not "Trinity" : desist: it will be better for you: for God is one God. Glory be to Him: (far exalted is He) above having a son. To Him belong all things in the heavens and on earth. And enough is God as a Disposer of affairs.
-
Makaveli - 7
Mislim da se ovdje prosirilo na diskusiju da li je tacno krscansko vjerovanje ili ne mjesto o Svetom Duhu.
Nego, ko je stvorio Svetog Duha? Po Krscanstvu naravno....
-
Jonx
Po krscanstvu On je treća bozanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist.Makaveli - 7 wrote:Mislim da se ovdje prosirilo na diskusiju da li je tacno krscansko vjerovanje ili ne mjesto o Svetom Duhu.
Bog postoji od pocetka, nije stvoren, on je Alfa i Omega, pocetak i kraj.
-
Makaveli - 7
Je li to znaci da Otac nije glavni?Jonx wrote:Po krscanstvu On je treća bozanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist.Makaveli - 7 wrote:Mislim da se ovdje prosirilo na diskusiju da li je tacno krscansko vjerovanje ili ne mjesto o Svetom Duhu.
- black
U koliko to Bogova vjerujesh ?Jonx wrote:Po krscanstvu On je treća bozanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist.Makaveli - 7 wrote:Mislim da se ovdje prosirilo na diskusiju da li je tacno krscansko vjerovanje ili ne mjesto o Svetom Duhu.
- Rania
Rania wrote:171. O People of the Book! Commit no excesses in your religion: Nor say of God aught but the truth. Christ Jesus the son of Mary was (no more than) an apostle of God, and His Word, which He bestow on Mary, and a spirit proceeding from Him: so believe in God and His apostles. Say not "Trinity" : desist: it will be better for you: for God is one God. Glory be to Him: (far exalted is He) above having a son. To Him belong all things in the heavens and on earth. And enough is God as a Disposer of affairs.
An-Nisa (4) - Zene171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Rijec Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik.
-
Jonx
Bog, Otac nam je svima. I bas kao u obitelji "glava" je kuce.Makaveli - 7 wrote:Je li to znaci da Otac nije glavni?Jonx wrote:Po krscanstvu On je treća bozanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist.Makaveli - 7 wrote:Mislim da se ovdje prosirilo na diskusiju da li je tacno krscansko vjerovanje ili ne mjesto o Svetom Duhu.
-
Jonx
Vjerujem u jednoga Boga, Stvoritelja svega vidljivoga i nevidljivog.black wrote:U koliko to Bogova vjerujesh ?Jonx wrote:Po krscanstvu On je treća bozanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist.Makaveli - 7 wrote:Mislim da se ovdje prosirilo na diskusiju da li je tacno krscansko vjerovanje ili ne mjesto o Svetom Duhu.
A sad te lijepo molim da mi das tacne kratice biblijskog teksta iz tvog komentara od prije da te ne bih unaprijed nazvao LAZOVOM.
-
Makaveli - 7
Znaci on ima vise moci od Isusa i Duha?Jonx wrote:Bog, Otac nam je svima. I bas kao u obitelji "glava" je kuce.Makaveli - 7 wrote:Je li to znaci da Otac nije glavni?Jonx wrote: Po krscanstvu On je treća bozanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist.
-
Jonx
"I eto glasa s neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!"Rania wrote: 171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Rijec Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik.
(Mt 3, 17)
- Rania
Jonx wrote:"I eto glasa s neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!"Rania wrote: 171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Rijec Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik.
(Mt 3, 17)
79. A tesko onima koji svojim rukama pisu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" – da bi za to korist neznatnu izvukli. I tesko njima zbog onoga sto ruke njihove pisu i tesko njima sto na taj nacin zaraduju!
Al-Baqara (2) - Krava
- black
"Vjerujemo da je Bog-otac jedanvladar svega, stvoritelj što vidimo i nevidimo, a vjerujemo u jedinog gospodara Isusa istinitog boga od boga koji je stvoren od biti svog boga."
U prvom djelu se tvrdi da je Bog jedan, dok u drugom djelu se kaze da On ima sina i da je i on bog poput svog oca jer je stvoren od njegove biti..kontradiktorno.
Kažu: "Zaista je Bog sve stvorio" a zastim iza toga "vjerujemo da je Isus sve stvorio i usavršio svojom rukom".
Na taj način potvrđuju (mislim na one koji u to vjeruju) da uz Boga Stvoritelja ima i drugi stvoritelj..što je nelogično.
Kada se kaže da je "Bog Tvorac svega što se vidi i što se ne vidi" u to se svakako treba svrstati i Isus jer spada u grupu onoga što se vidi a onda slijede rječi da je Isus u stvari stvoritelj svega a da on nije stvoren..i ovde se vidi protivrječnost.
Ako je Isus "stvoritelj svega" a uz to se kaže "rođen je od oca prije svih svjetova i najčišće je stvorenje" ... pa ko je onda stvorio sve ono što se pojavilo prije njegova rođenja za vrijeme kad nije bio ništa, kad je bio mala beba? Ko je uređivao zemlju i sve prije Isusova rođenja?..itd.
U prvom djelu se tvrdi da je Bog jedan, dok u drugom djelu se kaze da On ima sina i da je i on bog poput svog oca jer je stvoren od njegove biti..kontradiktorno.
Kažu: "Zaista je Bog sve stvorio" a zastim iza toga "vjerujemo da je Isus sve stvorio i usavršio svojom rukom".
Na taj način potvrđuju (mislim na one koji u to vjeruju) da uz Boga Stvoritelja ima i drugi stvoritelj..što je nelogično.
Kada se kaže da je "Bog Tvorac svega što se vidi i što se ne vidi" u to se svakako treba svrstati i Isus jer spada u grupu onoga što se vidi a onda slijede rječi da je Isus u stvari stvoritelj svega a da on nije stvoren..i ovde se vidi protivrječnost.
Ako je Isus "stvoritelj svega" a uz to se kaže "rođen je od oca prije svih svjetova i najčišće je stvorenje" ... pa ko je onda stvorio sve ono što se pojavilo prije njegova rođenja za vrijeme kad nije bio ništa, kad je bio mala beba? Ko je uređivao zemlju i sve prije Isusova rođenja?..itd.
-
Jonx
Cini mi se da te u razunjevanju buni Sveto trojstvo.Makaveli - 7 wrote:Znaci on ima vise moci od Isusa i Duha?Jonx wrote:Bog, Otac nam je svima. I bas kao u obitelji "glava" je kuce.Makaveli - 7 wrote: Je li to znaci da Otac nije glavni?
U Novom Zavjetu vjeru u jednoga Boga a tri bozanske osobe potpuno je otkrio sam Isus - Sin Bozji u cijem smo zivotu i sluzenju saznali tajnu Svetog Trojstva. Na primjer, na Spasiteljevom krstenju u Jordanu stvarno su se javile tri bozanske osobe: Otac, koji potvrduje Svojim glasom s neba: "Ovo je Sin moj ljubljeni"; Duh Sveti, koji je u vidu goluba sisao na Isusa; Sin, koji, iako bezgresan, prima krstenje od Ivana "da bi se ispunila svaka pravda" (Mt 3,16-17).
Po krscanskom vjerovanju i shvatanju oni djeluju zajedno, jedinstvena im je priroda, jedna moc, jedna zajednicka energija sve tri Osobe (lica). Postoji, dakle, istovjetnost prirode, volje i djelovanja, savrsenog i stvarnog u Bogu.
Istu prirodu posjeduju i upotrebljavaju potpuno i ravno sve tri Osobe, ali svako na svoj nacin.
-
Jonx
Hoces li konacno uzeti Knjigu u ruke i povaditi kratice koje si naveo kao citat iz Biblije u komentaru od ranije???black wrote:"Vjerujemo da je Bog-otac jedanvladar svega, stvoritelj što vidimo i nevidimo, a vjerujemo u jedinog gospodara Isusa istinitog boga od boga koji je stvoren od biti svog boga."
U protivnom za mene neces biti nista drugo nego li obican lazov sa kojim ne zelim imati nista, a ponajmanje diskutovati na jednoj ozbiljnoj temi.
- Rania
Al-Baqara (2) - Krava41. Vjerujte u ono sto objavljujem, cime se potvrduje da je istinito ono sto vi imate, i ne budite prvi koji u to nece vjerovati. I ne zamjenjujte rijeci Moje za nesto sto malo vrijedi, i samo se Mene bojte!
42. I istinu sa neistinom ne mijenajte i istinu svjesno ne tajite!
- black
smiri se ba oguli ananas..postujem i tebe i tvoje kao i svacije vjerovanje u bilo sta kao i nevjerovanje..ako mozes na to gore odgovoriti odgovori ako ne nista onda...Jonx wrote:Hoces li konacno uzeti Knjigu u ruke i povaditi kratice koje si naveo kao citat iz Biblije u komentaru od ranije???black wrote:"Vjerujemo da je Bog-otac jedanvladar svega, stvoritelj što vidimo i nevidimo, a vjerujemo u jedinog gospodara Isusa istinitog boga od boga koji je stvoren od biti svog boga."
U protivnom za mene neces biti nista drugo nego li obican lazov sa kojim ne zelim imati nista, a ponajmanje diskutovati na jednoj ozbiljnoj temi.
-
Jonx
Nikome pa ni tebi necu dopustiti da "svoje" (copy-paste) rijeci prodajes pod Njegove.black wrote:smiri se ba oguli ananas..postujem i tebe i tvoje kao i svacije vjerovanje u bilo sta kao i nevjerovanje..ako mozes na to gore odgovoriti odgovori ako ne nista onda...Jonx wrote:Hoces li konacno uzeti Knjigu u ruke i povaditi kratice koje si naveo kao citat iz Biblije u komentaru od ranije???black wrote:"Vjerujemo da je Bog-otac jedanvladar svega, stvoritelj što vidimo i nevidimo, a vjerujemo u jedinog gospodara Isusa istinitog boga od boga koji je stvoren od biti svog boga."
S obzirom da nisi uradio ono sto sam te molio, da kraticama dokazes kako oni citati dolaze iz Biblije, ne preostaje mi nista drugo nego da te proglasim LAZOVOM.
Ovdje svaka daljnja diskusija s tobom prestaje.
-
Jonx
Da Rania, jasni su mi ovi citati kao i cijeli kontekst, ipak osjecam kao da mi ti imas nesto reci!?Rania wrote:Al-Baqara (2) - Krava41. Vjerujte u ono sto objavljujem, cime se potvrduje da je istinito ono sto vi imate, i ne budite prvi koji u to nece vjerovati. I ne zamjenjujte rijeci Moje za nesto sto malo vrijedi, i samo se Mene bojte!
42. I istinu sa neistinom ne mijenajte i istinu svjesno ne tajite!
-
Gost123
mozda bi bilo lakse da jonx kaze kojoj krscanskoj crkvi pripada.Razmjeran wrote:Pitanja par za Johnxa.
1.Zasto se u crkvi pripovjedate pop-u onoj kucici,pa vam on oprosti grijehe(putem telepatije kako?) i dali uopste zdravom razumu,pristaje to da se moli obicnom covjeku i trazi oprost a ne Bogu?
2.Zasto pijete vino u crkvama a nazivate to (Isusova krv),jeli alkoholno ili ne neznam,a slusao sam pastora koji kaze da ta vina koja vam se nude u crkvama se prave u Izraelukao da nema alkohola ni 1% u sebi i dali je uredu piti ga sa nazivom jos (Isusova krv),Jevreji vam ga serviraju,jer se radi samo u Izraelu,ako lazem ja laze onaj Pastor iz Svedske
3.Kakve Isusovo meso jedete u crkvama,a oblika je cajnog kolutica ili sumeci tableta tipa(kalcium za kosti),od kakvog je sadrzaja i dali je ispravno i to nazivat Isusovim mesom a jesti ga
4.Zasto u pojedinim katedralama primjer u Sarajevu,u sklopu crkve unutar imate i neciji grob,mezar(sve obuhvatno pitanje)
Nadam se brzim i konkretnik odgovorima
prema katolickom nauku bog je taj koji oprasta, a ne pop. tako da ti je cijelo pitanje pogresno.
zasto je to vino isusova krv i ona hostija tijelo, malo prouci sam ako te stvarno zanima. i razlicito stajaliste o tome imaju katolici, protestanti i neke desete krscanske sljedbe. i odakle ti to s izraelom i alkoholom?
ovo pod 3 ti podjebajes ili?
pa otidiji u tu katedralu u sarajevu i pitaj, nece ti nista biti:)
- black
Doktrina o Trojstvu nije pronađena u Bibliji i ovo nije novo otkriće niti izmišljanje tople vode, već je poznato i od prije, većina modernih teologa je to jasno rekla. Npr, anglikanski teolog J.H.Njuman, koji je pristupio Rimskoj Katoličkoj crkvi 1845, je napisao:
''Doktrine (koje se tiču Oca, Svetog Duha i Sina) nikada nisu bile naučavane prosto iz skripti'' (Arianstvo 4. vjeka str.50.)
Dr. V.R.Metjuz, dugogodišnji dekan katedrale Svetog Pavla u Londonu, bio je još određeniji:
''...doktrina o Trojstvu... se ne formira u nijednom djelu originalne poruke. Sv. Pavle nije znao, i nebi bio sposoban da razumije značenje termina koji su upotrebljeni u teološkim formulama s kojima se crkva bez izuzetka slaže'' (Bog u Hristovim mislima i iskustvu, str.180)
Isus uvjek govori o sebi kao o podređenom Ocu, kako zavisi od Njega u svemu što zna i u cjelom svom radu. Njegove rječi:
''Sin ne može ništa činiti sam od sebe, nego on čini ono što vidi da Otac čini'' (Jovan 5:19).
''Moja nauka nije moja, nego onoga koji me posla'' (7:16).
''Jer je Otac moj veći od mene'' 14:28
On čak odbija da ga nazivaju „dobrim“. Kada mu se obraćaju sa „dobri gospodaru“, on odgovara:
„Što me zoveš dobrim? Niko nije dobar osim jedinoga Boga“ (Marko, 10:18
''Doktrine (koje se tiču Oca, Svetog Duha i Sina) nikada nisu bile naučavane prosto iz skripti'' (Arianstvo 4. vjeka str.50.)
Dr. V.R.Metjuz, dugogodišnji dekan katedrale Svetog Pavla u Londonu, bio je još određeniji:
''...doktrina o Trojstvu... se ne formira u nijednom djelu originalne poruke. Sv. Pavle nije znao, i nebi bio sposoban da razumije značenje termina koji su upotrebljeni u teološkim formulama s kojima se crkva bez izuzetka slaže'' (Bog u Hristovim mislima i iskustvu, str.180)
Isus uvjek govori o sebi kao o podređenom Ocu, kako zavisi od Njega u svemu što zna i u cjelom svom radu. Njegove rječi:
''Sin ne može ništa činiti sam od sebe, nego on čini ono što vidi da Otac čini'' (Jovan 5:19).
''Moja nauka nije moja, nego onoga koji me posla'' (7:16).
''Jer je Otac moj veći od mene'' 14:28
On čak odbija da ga nazivaju „dobrim“. Kada mu se obraćaju sa „dobri gospodaru“, on odgovara:
„Što me zoveš dobrim? Niko nije dobar osim jedinoga Boga“ (Marko, 10:18