Država za prachovjeka!
Moderator: Chloe
- fatamorgana
#26 Re: Država za prachovjeka!
Prica se da ce otvorit Forino II ....
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#27 Re: Država za prachovjeka!
Nisu krivi samo stanovnici. Postoji budžet. Prevencija kriminala je ulaganje u kulturu, preventivna mjera, represivna mjera je ulaganje u policiju. Kod nas prevladava represivna... Ali, da ne bi politizirala. Kultura nije profitabilna djelatnost skoro niti u jednom svom segmentu (ponešto da, neka muzika i sli), tako da je u svakoj zemlji potpomognuta , upravo u cilju "edukacije" stanovnika. Zato mi je, jako žao kulturnjaka, institucija umjetnosti i svega što propada radi hebenog novca, a vrijedi puno više.. Nezamislivo više.
- poznanik
#28 Re: Država za prachovjeka!
Žao mi je, ali jeste - za stanje u UG BiH glavni krivac je uprava.stochar wrote:sve da je 100 posto krivica menagementa Umjetnicke galerije, onda je 1000 posto krivica onih koji su za kulturu nadlezni sto nisu ranije reagovali....
Prije svega, kako ću ja, građanin, znati za tešku finansijsku ili sličnu krizu unutar ove ustanove, ako me neko ne izvjesti, kako će nadležne institucije znati, ako ih se ne informira?
Kako je moguće da pravno lice ostane bez direktora"Umjetnička galerija BiH je već četiri mjeseca bez direktora, jer je dosadašnja direktorica Meliha Husedžinović otišla u penziju, a nema ni Upravnog odbora, te time i nikakve legalne osnove za normalno funkcioniranje", kazala je kustosica Galerije Ivana Udovičić...
Zapravo, Umjetnička galerija se ne zatvara!
Za 1. septembar je najavljena press konferencija, kojoj će prisustvovati i predstavnici ostalih šest kulturnih institucija od značaja za državu čiji status do danas nije riješen, i na kojoj će predstavnici UG javnosti saopštiti detalje o razlozima "zatvaranja". Tako piše u letku koji kruži mailom, tako izvještavaju internet portali.
Odakle pravo nekom iz UG da najavljuje "zatvaranje" - prestanak rada Umjetničke galerije
Umjetnička galerija BiH je neprofitna javna ustanova iz oblasti kulture. Osnovna djelatnost je da:
• sistemski istražuje, prikuplja, čuva, obrađuje, restaurira, konzervira, kolekcionira i javno izlaže umjetnička djela iz oblasti likovnih umjetnosti, a naročito umjetnika iz BiH i umjetnika čija se djela odnose svojim sadržajem na BiH,
• organizuje i održava stalnu postavku bosanskohercegovačke likovne umjetnosti,
• stručno i naučno izučava i obrađuje likovne umjetnosti, posebno BiH,
• objavljuje rezultate svog naučnog rada i čini ih dostupnim javnosti, izdaje monografije, kataloge i ostale publikacije iz svog djelokruga,
• omogućava održavanje postavki djela iz svojih kolekcija u drugim mjestima BiH, kao i u drugim državama,
• doprinosi unapređivanju likovne umjetnosti, širenju likovne kulture i razvijanju smisla i ljubavi prema likovnim umjetnostima.
U galeriji je uposleno do 20 radnika. Umjetnička galerija BiH, kao jedna od sedam institucija kulture, čiji je osnivač RBiH, nakon 1995. godine nema riješen status (zbog političkih razloga), pa tako ni finansijera za redovan rad. Zbog takvog stanja prisiljeni smo da se dodatno bavimo organizovanjem komercijalnih izložbi, iznajmljivanjem naših izložbenih sala za organizovanje prijema, promocija, konferencija, seminara i sl.
Ovu kulturnu instituciju i obavljanje navedene djelatnosti niko u državi BiH nema pravo da "zatvara".Čelnici Umjetničke galerije BiH sutra će poslati zvanične dopise ministarstvima kulture Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te drugim nadležnim institucijama kako bi ih informirala o zatvaranju ove institucije.
Čelnici UG posebno...
- stochar
#29 Re: Država za prachovjeka!
ti neki slucajni poznanik? sve da su osobe koje su vodile UG do sada najgori ratni zlocinci, a nisu, za to sto su tu bilo bi krivo nadlezno ministarstvo sto nije znalo ili je moralo znati!!! menadzment koji je vodio UG u proteklom periodu svakako nije idealan, ali su u situaciji gdje nemaju nikakvu podrsku radili i vise nego sto je u njihovoj moci i nadleznosti, radili su da spase galeriju od koje su svi odustali!
imamo ministra kojeg ja nikada nisam vidio u toj galeriji! mozda je i bio, ali ja sam bio na sedam od deset najvaznijih izlozbi u zadnje dvije godine, i nisam ga vidio ni na jednoj! ministarstva kulture su kriva po 'komandnoj odgovornosti'! ne moze se sada sve svaliti na menadzment koji je godinama muku mucio, molio za sadaku, za minimum minimuma koji kulturnoj instituciji treba! neka su svi davali SFF-u jer je to IN, i neka su, ali kao sto sam vec pisao, SFF je komercijalna manifestacija globalnog karaktera koja sebi moze namaci sponzoreke love, a galerije nisu komercijalne i treba im veca podrska!!!
'platformasi' nam nisu slagali u jednom - donijeli su promjene. to sto su te promjene nagore je druga prica...
imamo ministra kojeg ja nikada nisam vidio u toj galeriji! mozda je i bio, ali ja sam bio na sedam od deset najvaznijih izlozbi u zadnje dvije godine, i nisam ga vidio ni na jednoj! ministarstva kulture su kriva po 'komandnoj odgovornosti'! ne moze se sada sve svaliti na menadzment koji je godinama muku mucio, molio za sadaku, za minimum minimuma koji kulturnoj instituciji treba! neka su svi davali SFF-u jer je to IN, i neka su, ali kao sto sam vec pisao, SFF je komercijalna manifestacija globalnog karaktera koja sebi moze namaci sponzoreke love, a galerije nisu komercijalne i treba im veca podrska!!!
'platformasi' nam nisu slagali u jednom - donijeli su promjene. to sto su te promjene nagore je druga prica...
- Zox
#30 Re: Država za prachovjeka!
Kao sto neko rece, nek je umjetnik Backovic na budzetu.
Najozbiljnije, spreman sam se utaliti na bilo koji nacin i bilo s kime da ovo ako nista odgodi. Koliko je dana mjesecno treba zakupiti da bi bila rentabilna? Moze li se ISTA uraditi?
Najozbiljnije, spreman sam se utaliti na bilo koji nacin i bilo s kime da ovo ako nista odgodi. Koliko je dana mjesecno treba zakupiti da bi bila rentabilna? Moze li se ISTA uraditi?
- stochar
#31 Re: Država za prachovjeka!
skuplja se ekipa za protest 26. avgusta, u petak, pa cemo vidjeti sta dalje.Zox wrote:Kao sto neko rece, nek je umjetnik Backovic na budzetu.
-
brucos7
#32 Re: Država za prachovjeka!
stochar wrote:ti neki slucajni poznanik? sve da su osobe koje su vodile UG do sada najgori ratni zlocinci, a nisu, za to sto su tu bilo bi krivo nadlezno ministarstvo sto nije znalo ili je moralo znati!!! menadzment koji je vodio UG u proteklom periodu svakako nije idealan, ali su u situaciji gdje nemaju nikakvu podrsku radili i vise nego sto je u njihovoj moci i nadleznosti, radili su da spase galeriju od koje su svi odustali!
- stochar
#33 Re: Država za prachovjeka!
"Barbari u ministarskim i sličnim foteljama, okićeni primitivizmom i sitnosopstveničkim interesima, a uskraćeni za širinu duha koji poznaje opće dobro uprkos brojnim apelima, sugestijama i molbama, sistematski dovode stanje u bh. kulturi do potpunog sloma – institucionalnog i duhovnog." (Iz reakcije MESS-a)
- madnessa
#34 Re: Država za prachovjeka!
Samo se pitam na šta će ova zemlja ličiti za koju deceniju. Djeca su nam u školama preokupirana obimnim gradivom i privremeno pamte samo da bi dobili prolazne ocjene, ništa se u glava ne zadržava. Kući su preokupirani računarima i TVom. Sve i kad bi nekom od njih naumpalo da ode do muzeja, galerije ili pozorišta izbor je sve manji zahvaljujući sistematskom istrebljenju kulturnih ustanova. Strašno je i pomisliti kakva nam je budućnost bez kulture i osjećaja za nju. Što duže traje ovo beznađe sve ćemo teže iz njega izaći.
- suncica24
#35 Re: Država za prachovjeka!
Koliko drzava, toliko je kriva i sama uprava galerije. Te svi mi.stochar wrote:ti neki slucajni poznanik? sve da su osobe koje su vodile UG do sada najgori ratni zlocinci, a nisu, za to sto su tu bilo bi krivo nadlezno ministarstvo sto nije znalo ili je moralo znati!!! menadzment koji je vodio UG u proteklom periodu svakako nije idealan, ali su u situaciji gdje nemaju nikakvu podrsku radili i vise nego sto je u njihovoj moci i nadleznosti, radili su da spase galeriju od koje su svi odustali!
Da se razumijemo, ocito je da nam je "drzava" sto se tice kulturnih izdavanja na 0. I da nema nikakvog razumijevanja za institucije te vrste.
Npr, min. kulture i sporta KS je vise min. sporta nego kulture. Treba samo "izmjeriti" odluke i izdavanja na jednu i drugu stranu, pa da bude jasno gdje "stojimo".
Ali, kako neko rece, to nimalo ne amnestira upravu UG.
Da uzmemo ovako: evo da sad dobiju 5 mil KM za odrzavanje galerije. Na sta ce oni biti potroseni?
Na rezije, plate, tekuce troskove... jelde?
Postoji li godisnji, dvogodisnji plan rada ustanove? Sta ce se desavati u tih godinu-dvije dana? Sta se finansira sa tih imaginarnih 5mil?
Postoji li program razvoja? U kojem smjeru ide UG? NIje vise dovoljno okaciti sliku na zid i nabaciti neku izlozbu kojoj je promocija 0 (ja saznam da ima nesto samo jer navratim "onako"). Gdje je koncept?
Postoji li program samofinansiranja? Neke druge aktivnosti koje izlaze iz galerijskih okvira? Konceptalna druzenja? Tematske aktivnosti? Saradnja sa galerijama u svijetu (ovo pozudano znam da je na 0 nivou)? Bilo sto sto izlazi iz okvira "okaci sliku na zid"?
Dalje, sponzorstva? Da li je UG trazila sponzorstvo od bilo koga? Ako nije, zasto nije? Ako jeste, zasto nema uspjeha (pogledati ovo gore... neinteresantno)?
Slazem se dalje da je, u nasoj sredini, nemoguce ocekivati odrzivost budzeta od prodaje ulaznica. Ali, vjeruj ni velikim muzejima to nije osnova prihoda (prohodi su suveniri i posebna desavanja). Medjutim, zasto nema ulaznica ni po simbolicnoj cjeni? Ili za neka specijalna desavanja? Da li je menadzment napravio plan u tom smislu? Kao i u djelu prodaje suvenira?
I na kraju, ko radi u UG? Gdje su mladi historicari umjetnosti (koliko ja znam samo jednom su mladi dobili sansu postaviti izlozbu u UG)? Oni vode nove koncepte i donose nove ideje. Da li to sto nema mladih znaci da ce se sa tih imaginarnih 5minl finansirati, opet, kancelarijske zabokrecine bez ideje i snage da nesto promjene?
I na kraju, krivi smo svi mi... gradjani Sarajeva. Koje izlozbe, predstave, koncerti... zanimaju k'o... ma, koliko i naucna istrazivanja. Daj nam pive, muzike i zabave... i nama dosta.
Cuj, sta ce nama jos jedna galerija koja ZJAPI PRAZNA!
Na kraju, da li je UG cilj da zivotari i bude ogledalo drustva kakvo jeste, ili da mijenja to drustvo?
Ne znam, nekako, ja se bas ne osjecam promjenjeno, izazvano i inspirisano kad izadjem iz te meni opet drage galerije. I vjeruj, iako cu sutra da dodjem, debelo se pitam... zasto ja uopste dolazim?
- stochar
#36 Re: Država za prachovjeka!
@suncica24 - nekoliko puta sam to ovdje napisao, pa da ponovim. ako nije valjao menagement UG, onda je odgovornost nadleznih sto su dopustili da taj nemagement toliko dugo ne radi ili radi lose. sve se vraca na nepostojanje kulturne politike. ne idealiziram ekipo koja je vodila Galeriju, i vjerujem da su mogli bolje, ali to u kakvom je stanju Galerija, ali i ostale slicne institucije, mogu opisati banalno: kao da ti neko da najnovijeg ferrarija u koji ide benzin koji se ne moze nabaviti u BiH. imas ga, a moras s kanisterom u Italiju po gorivo za koje nemas dozvolu uvoza.
sta hocu da kazem? ne moze ustanova kakva je Umjetnicka galerija sama. ne moze ministar kulture primati placu, a da ne zna u kakvom mu je stanju galerija. jbt, nekada je bila izlozba 'Mladi voljenom gradu' u kojoj su ucestvovali ucenici svih osnovnih skola u Sarajevu. na kraju se izaberu najbolji radovi, izloze u umjetnicku galeriju, i dodje hrpa osnovaca da vidi svoje radove, radove raje, dodju sto ih nastavnica natjera da dodju, i dio njih tako dodje u susret sa Galerijom i pojavi se na nekoj od narednih izlozbi. to je recimo dio te neke opste kulturne politike, u kojoj cak ni ministarstvo kulture ne moze samo. spominjem ovo jer sam tako ja dodao u susret sa UG, jos tamo dodjem kad crtez za koji sam dobio 4 pros'o konkurs i izlozen, i poslije dolazio i na druge izlozbe, i stvorio naviku.
i to 'krivi smo im' takodjer ima smisla, ali je i to produkt nikakve kulturne politike, politike u kojoj se za komercijalne stvari izdvajaju sredstva (haris dzinovic i sl.), a stvari koje ne mogu funkcionirati bez podrske, tu podrsku ne dobiju. da ponovo spomenem SFF, da su od svih budzetskih davanja za tu manifestaciju koja je komercijalna, od koje se realno moze zaraditi, pola davali za Galeriju, ona ne bi propala bas u ovolikoj mjeri. vec sam govorio, ali da i to ponovim: da im sad das budzet od milijardu maraka, bez kompletne kulturne politike koja ce dovesti publiku, popularizirati galeriju, nauciti ljude da gledaju umjetnicka djela, to ce biti samo bacanje para.
sta hocu da kazem? ne moze ustanova kakva je Umjetnicka galerija sama. ne moze ministar kulture primati placu, a da ne zna u kakvom mu je stanju galerija. jbt, nekada je bila izlozba 'Mladi voljenom gradu' u kojoj su ucestvovali ucenici svih osnovnih skola u Sarajevu. na kraju se izaberu najbolji radovi, izloze u umjetnicku galeriju, i dodje hrpa osnovaca da vidi svoje radove, radove raje, dodju sto ih nastavnica natjera da dodju, i dio njih tako dodje u susret sa Galerijom i pojavi se na nekoj od narednih izlozbi. to je recimo dio te neke opste kulturne politike, u kojoj cak ni ministarstvo kulture ne moze samo. spominjem ovo jer sam tako ja dodao u susret sa UG, jos tamo dodjem kad crtez za koji sam dobio 4 pros'o konkurs i izlozen, i poslije dolazio i na druge izlozbe, i stvorio naviku.
i to 'krivi smo im' takodjer ima smisla, ali je i to produkt nikakve kulturne politike, politike u kojoj se za komercijalne stvari izdvajaju sredstva (haris dzinovic i sl.), a stvari koje ne mogu funkcionirati bez podrske, tu podrsku ne dobiju. da ponovo spomenem SFF, da su od svih budzetskih davanja za tu manifestaciju koja je komercijalna, od koje se realno moze zaraditi, pola davali za Galeriju, ona ne bi propala bas u ovolikoj mjeri. vec sam govorio, ali da i to ponovim: da im sad das budzet od milijardu maraka, bez kompletne kulturne politike koja ce dovesti publiku, popularizirati galeriju, nauciti ljude da gledaju umjetnicka djela, to ce biti samo bacanje para.
- suncica24
#37 Re: Država za prachovjeka!
I ps, da je bude zabune, ja ti mogu sad napisati pet stvari, desavanja, ideja koje bi podigle finansijsku sposobnost UG i inters za tu instituciju.
I pps, sve ovo vazi i za ostale kulturne institucije na drzavnoj sisi (dovoljno je odvesti goste turiste u npr Zemaljski muzej pa da te bude stid i sram)...
I pps, sve ovo vazi i za ostale kulturne institucije na drzavnoj sisi (dovoljno je odvesti goste turiste u npr Zemaljski muzej pa da te bude stid i sram)...
- stochar
#38 Re: Država za prachovjeka!
suncica24 wrote:I ps, da je bude zabune, ja ti mogu sad napisati pet stvari, desavanja, ideja koje bi podigle finansijsku sposobnost UG i inters za tu instituciju.
pps: haj' molim te napisi
ppps: ti ocito nisi procitala moj prethodni post na koji reagujes, jer ja nigdje nisam ni napisao da se ne moze dici financijska sposobnost, ali da sam ja ministar kojeg interesuje kultura, dosao bih u tu Galeriju i rek'o. 'Od nas imatte ovoliko, ostalo se snalazite i hocu da za 6 mjeseci podignete financijsku sposobnost ili mi date set mjera uz kojih se to moze postici'. ako to ne urade, smijenis ih. ali, nema se vremena, vajla postavljati rodjake tamo gdje ima para...
pppps: spominjao sam ovdje primjer galerije Ufizi u Italiji, gdje su svakodnevno od ujutro do navecer redovi dugi vise stotina metara, karte su 10 eura, i opet imaju podrsku Ministarstva kulture Italije ciji znak stoji na ulazu.
na kraju, svu krivicu za kretensku kulturnu politiku koju vode diletanti i ljudi koji s kulturom nemaju pojma svaljivati na nekoliko osoba koje su se nasle u menadzmentu UG je prejadno. sve i da se slozim 100 posto da su oni krivi za lose stanje, opet su 'krivlji' oni koji to godinama ne primjecuju!
- Šef
#39 Re: Država za prachovjeka!
Kad je protest i gdje?stochar wrote:skuplja se ekipa za protest 26. avgusta, u petak, pa cemo vidjeti sta dalje.Zox wrote:Kao sto neko rece, nek je umjetnik Backovic na budzetu.
- suncica24
#40 Re: Država za prachovjeka!
U boldiranom je poenta. "Ne bi propala u ovolikoj mjeri". Ali bi propala.stochar wrote:@suncica24 - nekoliko puta sam to ovdje napisao, pa da ponovim. ako nije valjao menagement UG, onda je odgovornost nadleznih sto su dopustili da taj nemagement toliko dugo ne radi ili radi lose. sve se vraca na nepostojanje kulturne politike. ne idealiziram ekipo koja je vodila Galeriju, i vjerujem da su mogli bolje, ali to u kakvom je stanju Galerija, ali i ostale slicne institucije, mogu opisati banalno: kao da ti neko da najnovijeg ferrarija u koji ide benzin koji se ne moze nabaviti u BiH. imas ga, a moras s kanisterom u Italiju po gorivo za koje nemas dozvolu uvoza.
Ne krivim ja galeriju, ali krivim djelomicno i galeriju. Izvini, ali to sto se izdvaja toliko za SFF i Bascarsijske noci, npr, je uspjeh menadzmenta tih desavanja. Oni su nasli nacin kako da izmuzu zlatnu koku (koja je vise onako sivkasta nego zlatna). Jer, realno, koliko smo mi zapravo filmofili? Jesmo... znas koliko
Pitanje svih pitanja je, zasto se od UG ne moze zaraditi? I zasto nema interesa za desavanja i tu instituciju?
Slazem se da je to krivica vlasti, jer ne postoji koncept na visem nivou, ali na objektivnom nivou UG krivica je na menadzmentu. Jer, ja sad da sam ministrica (sreca pa nisam) ne bi im dala ni marke, nego bi sve sto mi je ostalo podjelima MESS-u. JAZZ Festu i mozda NP (cini mi se da Vucic tamo mijenja nesto... mada, mozda se i varam), buduci da IMAJU IDEJU. Ako nista, eto ta izlozba "Mladi voljenom gradu (moj rad je jedan od 3 nagradjena, nja nja nja njaaaa
A ja ti sad kazem da meni sad na pamet pada pet stvari na kojima se moze zaraditi.
Radionice za mlade (pozoves svake sedmice drugog poznatog umjetnika da radi s djecom na svojoj specijalnosti).
Izlozba starih razglednica Sarajeva (interesantno turistima, a isplativo jer mozes prodavati same kopije razlglednica).
Izlozba hrane, recepata i kuhara...
U saradnji sa NP i MESS-om izlozba kostimografije...
I sta ono bi peto
Ne kazem sad da treba instituciju pretvoriti u vasar - instituciju, ali... moramo se pomjeriti od kocepta ovisnosti o drzavnoj sisi ako nista zbog toga sto je jasno da od nje mozemo samo propasti.
I da tek ako ovisimo o drzavi i institucijama vlasti... lose nam se pise. Ako nista, ocigledno kao i samoj drzavi...
Last edited by suncica24 on 25/08/2011 10:28, edited 1 time in total.
- suncica24
#41 Re: Država za prachovjeka!
pps: stocar, samo da dodam, za prethodni post... "likvidirali" su menadzment Collegium Artisticum-a (jer nije uspjesno poslovao) i promjenili menadzment NP. Moze biti da se nesto i pokrece, iako to ni najmanje ne amnestira decenijsku sljepocu.
Kakav narod, takva vlast. akva vlast, takva i kultura
Kakav narod, takva vlast. akva vlast, takva i kultura
- suncica24
#42 Re: Država za prachovjeka!
ppppp
s: I evo ti jos jedan primjer, mozda i najbolji.
Meeting Point zivotari. Jedva sklapa kraj sa krajem otkako se otvorio CC i otkako je izgubio primat glavnog kina u gradu. Spasavaju ga festivali (Human Right, sedmica spanjolskog, ceskog... filma...) koji se tamo odrzavaju.
U isto vrijeme se otvara Kriterion. Koji ne da ne propada, vec sasvim dobro posluje. Jer, ima drugaciji koncept koji ima svoju ciljanu publiku i kojem nije dovoljno da im okaci film o platno.
Moze li se? Moze.
Meeting Point zivotari. Jedva sklapa kraj sa krajem otkako se otvorio CC i otkako je izgubio primat glavnog kina u gradu. Spasavaju ga festivali (Human Right, sedmica spanjolskog, ceskog... filma...) koji se tamo odrzavaju.
U isto vrijeme se otvara Kriterion. Koji ne da ne propada, vec sasvim dobro posluje. Jer, ima drugaciji koncept koji ima svoju ciljanu publiku i kojem nije dovoljno da im okaci film o platno.
Moze li se? Moze.
Last edited by suncica24 on 25/08/2011 13:01, edited 1 time in total.
- poznanik
#43 Re: Država za prachovjeka!
@stochar, gotovo svaki tvoj post i inicijativu na ovom forumu podržavam, podržavam takođe i ovu, kojom si započeo raspravu i borbu za opstanak Umjetničke galerije BiH, ali ti moram napomenuti da je sva frustracija usmjerena ka pogrešnoj adresi: nije sarajevsko kantonalno kulturno ministarstvo krivac za finansijski kolaps UG, krivac je njena uprava.stochar wrote:...sta hocu da kazem? ne moze ustanova kakva je Umjetnicka galerija sama. ne moze ministar kulture primati placu, a da ne zna u kakvom mu je stanju galerija...i to 'krivi smo im' takodjer ima smisla, ali je i to produkt nikakve kulturne politike, politike u kojoj se za komercijalne stvari izdvajaju sredstva (haris dzinovic i sl.), a stvari koje ne mogu funkcionirati bez podrske, tu podrsku ne dobiju. da ponovo spomenem SFF, da su od svih budzetskih davanja za tu manifestaciju koja je komercijalna, od koje se realno moze zaraditi, pola davali za Galeriju, ona ne bi propala bas u ovolikoj mjeri. vec sam govorio, ali da i to ponovim: da im sad das budzet od milijardu maraka, bez kompletne kulturne politike koja ce dovesti publiku, popularizirati galeriju, nauciti ljude da gledaju umjetnicka djela, to ce biti samo bacanje para.
Kako god i koga god zabolila činjenica, ali nesporna je istina da već četiri mjeseca UG radi bez direktora (što je nevjerovatno i po zakonu nemoguće). Da će direktorica ići u penziju znali su svi uposleni još mnogo prije, a niko nije reagovao, niko ranije nije obznanio teško finansijsko stanje. Zašto...
Umjetnička galerija BiH nije samo sarajevska kulturna institucija, ona je u vlasništvu i odgovornosti države BiH, tačnije - Sektora za kulturu Ministarstva civilnih poslova, koje je prošle godine sufinasiralo rad UG sa 150.000 KM.
Managment UG mogao je, u međuvremenu, i aplicirati za sredstva iz Programa za kulturu 2007-2013, a ne da čeka da im neko samoinicijativno udijeli novac za plaće i održavanje.
Ne moraju umjetnici znati kreirati poslovne planove za aplikaciju za grantove, ali moraju znati pronaći način i osobe koje to znaju, moraju na vrijeme reagirati i tražiti podršku javnosti. Doduše, i ovaj pokušaj sa sutrašnjim protestom i press konferencijom 1. 09. je takav način, iako sve nekako bombastično djeluje.
- stochar
#44 Re: Država za prachovjeka!
umjetnici odavno reagiraju, traze podrsku, kako javnosti tako i vlasti. konkretno UG BiH maltene da nije imala dogadjaj a da ne spomenu u kakvom stanju se nalaze. slazem se da menadzment u kulturi mora biti mnogo bolji, ali ponavljam: ne moze se sve svaliti na ljude koji rade u tim institucijama, mjesecima bez plate. obaveza onog ko je za njih nadlezan je da takodjer prati njihov rad ili nerad, i da reaguje.poznanik wrote: Ne moraju umjetnici znati kreirati poslovne planove za aplikaciju za grantove, ali moraju znati pronaći način i osobe koje to znaju, moraju na vrijeme reagirati i tražiti podršku javnosti. Doduše, i ovaj pokušaj sa sutrašnjim protestom i press konferencijom 1. 09. je takav način, iako sve nekako bombastično djeluje.
posto nema direktne koristi od institucija kakva je UG BiH, posto ne mogu tu uhljebiti nikoga od svojih kadrova (mogu, ali nece niko gdje nema para), onda su to jednostavno zaboravili. ova zamjena teza ti fakat ne ide, i ako cemo dijeliti krivicu, najmanje pola je na onima koji predstavljaju vlast, koji dobijaju platu (za razliku od djelatnika sedam kulturnih institucija koji je nisu vidjeli mjesecima), i koji ne rade ono za sta su placeni! ponavljam po 1000. put k'o papagaj: sve i da jeste menadzment kriv, 'krivlji' su oni koji su iznad njih i koji su morali reagovati ranije! sada je vec kasno, jer godinama nemamo nikakve kulturne politike, a imenovanje likova poput Kaplana i prije njega Grahovca je samo jedan od posljednjih eksera u kovceg kulture!!!
- poznanik
#45 Re: Država za prachovjeka!
Ne branim ja vlast (pu pu pu, gluho i daleko bilo
), iako u vlasti ponekad “zaiskri varnica”, ja samo pokušavam da usmjerim protest u pravac iz kojeg se može izvući korist za Umjetničku galeriju BiH. Nisu entitetska ili sarajevsko kantonalno Ministarstvo kulture nadležni za Galeriju, neko iz druge institucije je napravio zajeb
Ne mijenjam teze, razmišljam realno, “hladne glave”, i donosim zaključke na osnovu drugih obavezujućih propisa i okolnosti koje prate rad Galerije. I zaključujem primjerom da meni, u mojoj zatvorenoj prostoriji, niko neće i ne može pomoći, ako prethodno pomoć i zaštitu ne zatražim pravovremeno, javno i na pravoj adresi.
Pitanje koje se provlači traži odgovor: Zašto je Galerija već četiri mjeseca bez direktora, bez uprave koja treba i mora da obezbjedi neometano poslovanje i aktivnost ove kulturne institucije?
Prije razješenja funkcije bivšeg direktora, osnivač mora imenovati novog, kojeg kasnije sud potvrdi svojim rješenjem, tako je određeno zakonom. A Osnivač Umjetničke galerije BiH je država Bosna i Hercegovina.
Ministarstvo civilnih poslova BiH je državno tijelo koje je nadležno za djelatnost UG, i po mojoj procjeni, nije imenovalo novog direktora, ili nije ispunilo sve obaveze predviđene zakonom o registraciji pravnih osoba, tako da sve frustracije treba istresti njima pred vrata.
Svakom drugačijom inicijativom samo se daje prostor za politizaciju kulture, a UG postavlja na volej raznoraznim manipulatorima i pucačima za sopstveni interes. Umjetnička galerija je umjetnički poligon, nije politički, i svako zbližavanje i poređenje treba odmah prekinuti.
Pitanje koje se provlači traži odgovor: Zašto je Galerija već četiri mjeseca bez direktora, bez uprave koja treba i mora da obezbjedi neometano poslovanje i aktivnost ove kulturne institucije?
Prije razješenja funkcije bivšeg direktora, osnivač mora imenovati novog, kojeg kasnije sud potvrdi svojim rješenjem, tako je određeno zakonom. A Osnivač Umjetničke galerije BiH je država Bosna i Hercegovina.
Ministarstvo civilnih poslova BiH je državno tijelo koje je nadležno za djelatnost UG, i po mojoj procjeni, nije imenovalo novog direktora, ili nije ispunilo sve obaveze predviđene zakonom o registraciji pravnih osoba, tako da sve frustracije treba istresti njima pred vrata.
Svakom drugačijom inicijativom samo se daje prostor za politizaciju kulture, a UG postavlja na volej raznoraznim manipulatorima i pucačima za sopstveni interes. Umjetnička galerija je umjetnički poligon, nije politički, i svako zbližavanje i poređenje treba odmah prekinuti.
- suncica24
#46 Re: Država za prachovjeka!
poznanik wrote:Ne branim ja vlast (pu pu pu, gluho i daleko bilo), iako u vlasti ponekad “zaiskri varnica”, ja samo pokušavam da usmjerim protest u pravac iz kojeg se može izvući korist za Umjetničku galeriju BiH. Nisu entitetska ili sarajevsko kantonalno Ministarstvo kulture nadležni za Galeriju, neko iz druge institucije je napravio zajeb
Ne mijenjam teze, razmišljam realno, “hladne glave”, i donosim zaključke na osnovu drugih obavezujućih propisa i okolnosti koje prate rad Galerije. I zaključujem primjerom da meni, u mojoj zatvorenoj prostoriji, niko neće i ne može pomoći, ako prethodno pomoć i zaštitu ne zatražim pravovremeno, javno i na pravoj adresi.
Pitanje koje se provlači traži odgovor: Zašto je Galerija već četiri mjeseca bez direktora, bez uprave koja treba i mora da obezbjedi neometano poslovanje i aktivnost ove kulturne institucije?![]()
- stochar
#47 Re: Država za prachovjeka!
poznanik wrote:Ne branim ja vlast (pu pu pu, gluho i daleko bilo), iako u vlasti ponekad “zaiskri varnica”, ja samo pokušavam da usmjerim protest u pravac iz kojeg se može izvući korist za Umjetničku galeriju BiH. Nisu entitetska ili sarajevsko kantonalno Ministarstvo kulture nadležni za Galeriju, neko iz druge institucije je napravio zajeb
Pitanje koje se provlači traži odgovor: Zašto je Galerija već četiri mjeseca bez direktora, bez uprave koja treba i mora da obezbjedi neometano poslovanje i aktivnost ove kulturne institucije?![]()
Pitanje neimenovanja direktora ustanove od početka godine kada je dotadašnja direktorica otišla u penziju, pojasnila je Snježana Vukoja, sekretar Galerije:
"Direktora imenuje Upravni odbor. Zadnji Upravni odbor Galerije imenovan je 2000. godine i imenovalo ga je Ministarstvo kulture FBiH, a otkako mu je istekao mandat, mi nemamo novog Upravnog odbora jer niko neće da preuzme obaveze. Očekujemo da će nam sada Federalno ministarstvo kulture izaći ususret i imenovati privremeni Upravni odbor koji bi trajao koliko i konkursna procedura".
"Moram potcrtati da mi nismo samo izložbeni prostor, niti smo estrada pa da možemo nabrzinu namaći ogromna sredstva. Mi smo muzejska institucija koja se bavi likovnom umjetnošću, i koja danas čuva više od 6.000 umjetničkih djela i to je čini jedinstvenom institucijom na području BiH", kazala je Maja Abdomerović.
...
"Neki imaju dojam kao da smo mi grupa lijenih budžetskih korisnika koji ništa ne rade i primaju platu, iako je situacija suprotna", kazala je Maja Abdomerović te podsjetila da godinama traje agonija ove institucije tokom kojih su se oni obraćali svim nivoima vlasti, dobijali brojna obećanja, a sve je dokumentovano kroz mini-izložbu novinskih isječaka koju su postavili u Galeriji.
"U budžetu Galerije 20 do 30 posto sredstava je iz samofinansiranja, što je dobar podatak čak i za mnoge evropske zemlje, Međutim, na svaku marku koju smo donijeli, trebaju ići bar dvije do tri marke podrške, kojih nema. Mi smo i pored svih poteškoća uspjeli organizovati 12 izložbi u ovoj godini, ranije smo neke izložbe organizovali 'bez marke' i sa učešćem samih izlagača, ali s druge strane mi nemamo zdravstveno osiguranje, u ovoj godini smo primili samo jednu platu i to od sredstava koja smo sami zaradili", kazala je uposlenica galerije, dizajnerica Maja Kordić.
Predstavnici Galerija iznijeli su i problem apliciranja za razne fondove, s obzirom da ih mnogi odbiju kada vide da su budžetski korisnici, ili da nisu nevladina organizacija.
"Bio je slučaj prošle godine, kada je Elektroprivreda višak nekih sredstava odlučila raspodijeliti, mi smo aplicirali s projektom, i nisu nam ni odgovorili. Poslije smo ih kontaktirali, i pojašnjeno nam je da aplikacija nije ni uzeta u razmatranje čim su vidjeli da se radi o budžetskom korisniku", kazala je kustosica Ivana Udovičić.
http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/110826045#
-
The 51st State
#48 Re: Država za prachovjeka!
ma ta je galerija propala kad su bajbuk otjerali, neka se ugase, tako su sebi odsjekli granu na kojoj su sjedili.
inace, prema svim kulturnjacima imam averziju samo zbog cinjenice da se od 27 miliona maraka kantonalnog budzeta, ministarstva sporta i kulture, odvaja 21 milion za "kulturu" tj. u velikoj vecini za nehljebe..., sto je to jedan glumac vrijedniji od recimo jednog trenera gimnastike kada je u pitanju javni interes?
inace, prema svim kulturnjacima imam averziju samo zbog cinjenice da se od 27 miliona maraka kantonalnog budzeta, ministarstva sporta i kulture, odvaja 21 milion za "kulturu" tj. u velikoj vecini za nehljebe..., sto je to jedan glumac vrijedniji od recimo jednog trenera gimnastike kada je u pitanju javni interes?
-
miss v
#49 Re: Država za prachovjeka!
..
Last edited by miss v on 26/12/2013 19:43, edited 1 time in total.
- poznanik
#50 Re: Država za prachovjeka!
Ovakav je jedini ispravan način osiguranja kontinuiteta u radu Umjetničke galerije, i jedina adresa kojoj se trebaju umjetnici UG obratiti:
Treba na svaki način izvršiti pritisak na Ministarstvo civilnih poslova BiH da preuzme odgovornost i započne aktivnosti na rješavanju problema ove institucije."U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine treba konačno otvoriti pitanje statusa kulturnih institucija i kao predsjedavajući Predstavničkog doma starat ću se da ova problematika dođe na dnevni red Doma", naglasio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Denis Bećirović u razgovoru sa predstavnicima Umjetničke galerije BiH..."Iako mnogi na kulturu gledaju kao na potrošnju, kultura je bitan faktor ekonomije i socijalnog razvitka i potrebna joj je podrška državnih institucija"... http://www.parlament.ba/sadrzaj/vijesti ... ageIndex=1
Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, Denis Bećirović postavio je poslaničko pitanje u vezi s najavom zatvaranja Umjetničke galerije BiH: „Zašto Vijeće ministara BiH ignoriše uništavanje ovakvih institucija koje su od državnog značaja za zaštitu i promociju kulture i likovne umjetnosti“, i zatražio odgovor u pisanom obliku.
Podsjetio je poslanike da se Umjetnička galerija BiH nedavno bh. javnosti obratila saopćenjem u kojem se navodi da ih je situacija u kojoj se Umjetnička galerija BiH nalazi proteklih 15 godina, koja je kulminirala zadnjih mjeseci, primorala da donesu odluku da je od 1. septembra 2011. zatvore za javnost. (FENA)