Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

JBL

#276 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Gray wrote:Ali upravo je i u tome poenta, država želi da smanji broj nezaposlenih ovom mjerom jer želi obrazovati ljude koji će se moći zaposliti.
Nece drzava nista smanjiti jer nezaposlenost raste i ne samo u BiH. Jedino sto moze drzava uraditi je da sto vise obrazuje za neka bolje vremena. Za trenutno najtrazenijim profilom u BiH i nije potrebno neko formalno obrazovanje.
malaplavooka

#277 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by malaplavooka »

wolf07 wrote:Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.

Ma na Birou ima svega, samo što je naše visoko školstvo takvo da je danas gotovo nemoguće završiti tehnički fakultet
i gdje da ti tehničari steknu praksu kad su nam firme katastrofa a dobro se zna da je inžinjer bez prakse potpuno bezvrijedan. Znam kolegu koji je diplomirao mašinstvo u roku, jako nadaren i talentovan ali ne može da nađe firmu u kojoj će završiti pripravnički staž! Zašto onda i upisivati tehničke škole kad nemaju budućnost ni mogućnost da se zaposle?
Ministar skuplja političke poene!
michio

#278 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by michio »

Treba samo svima pruziti jednake uslove. Ministar je nedavno rekao da velika odjeljenja u osnovnim skolama nisu problem.
JBL

#279 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Chmoljo wrote:koliko lutanja jbt :mrgreen: upišite gimnaziju da ne biste bili kriminalac. završite političke nauke, nemojte klošariti :mrgreen: fakultetom protiv droge :sax:
Bingo! Kad neko upise nesto postoji bar teoretska mogucnost da ce nesto zavrsiti. Kad ga jednom lansiras na cestu, to je to.
Gray

#280 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Gray »

JBL wrote:
Prpa.ba wrote:Nisi mi odgovorio na pitanje: Da li su dosadasnje upisne kvote bile "igranje sa djecom" i "represija" jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
Ta rezervacije vjerovatno jos iz vremena Tite kako stvari stoje na ovim prostorima i vjerovatno posljedica nekih (fizickih) kapaciteta skolskog sistema. U svakom slucaju to je bio sistem koji bi se moze i mora mijenjati polako i planski je utjece na hiljade zivota iducih 50 godina.

Pa koje je rješenje prema tvom mišljenju? DA sve škole primaju neograničen broj učenika?
JBL

#281 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Gray wrote:
JBL wrote:
Prpa.ba wrote:Nisi mi odgovorio na pitanje: Da li su dosadasnje upisne kvote bile "igranje sa djecom" i "represija" jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
Ta rezervacije vjerovatno jos iz vremena Tite kako stvari stoje na ovim prostorima i vjerovatno posljedica nekih (fizickih) kapaciteta skolskog sistema. U svakom slucaju to je bio sistem koji bi se moze i mora mijenjati polako i planski je utjece na hiljade zivota iducih 50 godina.

Pa koje je rješenje prema tvom mišljenju? DA sve škole primaju neograničen broj učenika?
Pokusati zadrzati maksimalan broj, stimulisati deficitne profile.... I cekati sta ce ostati poslije Kineza i pokusati se prilagoditi. Isto radi i resto Evrope.
maher

#282 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by maher »

bojim se da ovo nije sistemski problem, nego birokratski...ako je tacna informacija da je 400 djece ostalo neupisano onda je to katastrofa i to se tesko moze opravdati bilo cime...oni koji organizuju upis moraju znati da je ovo prva generacija djece rodjene poslije rata , tako da je nesto brojnija od prethodnih i buducih generacija...vrlo brzo to nece biti problem, posto buduce generacije nece biti tako brojne...zato ovo problem treba rjesavati posebno...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#283 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

JBL wrote:
Bingo! Kad neko upise nesto postoji bar teoretska mogucnost da ce nesto zavrsiti. Kad ga jednom lansiras na cestu, to je to.
trošiti pare i godine života, da bi bio na birou za zapošljavanje. uz malo sreće radio u nekom tržnom centru tipa Konzum/Drvopromet/Robot...

ili ako starci daju deset milja, može otići u zdravstvo. bingo!

e da, može i u Bingu raditi.
madner

#284 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Ma ne kontas, ili ce biti u gimnaziji ili je na ulici i propalica. Ko je vidio zanatliju da nije fukara :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#285 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by pici »

Chmoljo wrote:
JBL wrote:
trošiti pare i godine života, da bi bio na birou za zapošljavanje. uz malo sreće radio u nekom tržnom centru tipa Konzum/Drvopromet/Robot...

kojih.BA deset milja...pa za te pare ni za portira neĆe da te pogledaju........znam mnoge dolazili sa dva fakulteta i par jezika znanja aplicirali za radno mjesto čistaćice...... :oops:
amrica

#286 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by amrica »

JBL wrote:
Pokusati zadrzati maksimalan broj, stimulisati deficitne profile.... I cekati sta ce ostati poslije Kineza i pokusati se prilagoditi. Isto radi i resto Evrope.

Hajde ovo malo pojasni? Sta to i kako radi resto Europe? Upisuje max broj nepotrebnih ucenika? A sta ostane poslije Kineza :-)

Ono, u Europi (koji pojam, kao da je fildzan :oops: ) se djeca. napr, azilanata, prva generacija, sto jos ni jezik ne znaju kako treba, upisuju u elitne skole :D Neogranicen broj ucenika. Sve po zeljama roditelja :mrgreen:

Prosjek je sve.
U nekim zemljama ne mozes pasti na godinu ili izgubiti pravo na skolovanje, ali sa prosjekom katastrofa mozes ici samo u odredjene skole. Ili te sto ne mogu zavrsiti normalnu skolu salju u specijalne skole. A takvi ne idu na fax.
JBL

#287 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Chmoljo wrote:
JBL wrote:

Ogromna vecina mladih BiH ce u svakom slucaju zavrsiti na Birou jer broj nezaposlenih raste po citavoj planeti. Kakvo ce biti stanje za 20-30 veliko je pitanje... Obrazovanije narod ce se svakako lakse snaci tj. prilagoditi od drugih. Ali za BiH nema frke, buducnost ce zavisiti od konobara i trgovaca :dance:

Kod nas ima nekih profila dovoljno da bi neke fakultete zatvoriti za iducih 30 godina pa se jos niko nije toga "sjetio".
Chmoljo

#288 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

JBL wrote:
Ogromna vecina mladih BiH ce u svakom slucaju zavrsiti na Birou jer broj nezaposlenih raste po citavoj planeti. Kakvo ce biti stanje za 20-30 veliko je pitanje... Obrazovanije narod ce se svakako lakse snaci tj. prilagoditi od drugih. Ali za BiH nema frke, buducnost ce zavisiti od konobara i trgovaca :dance:

Kod nas ima nekih profila dovoljno da bi neke fakultete zatvoriti za iducih 30 godina pa se jos niko nije toga "sjetio".
kakve ti čovječe nebuloze lupaš. dakle, ohrabruješ ljude koji nisu imali barem solidan uspjeh u osnovnom obrazovanju da nasilu upisuju gimnazije, u kojoj će imati još lošiji uspjeh, da upišu faks, da bi do 25. bili na grbači roditelja. a sve to da ne bi imali posla i bili na birou. :-)

uz opravdanje da svi ostaju bez posla. pa bolje biti na birou sa diplomom fakulteta, nego diplome škole... :roll: i boga pitaj hoće li iko od takvih uspjeti nabešati godina za puni radni staž...

fakultetska diploma uopšte ne znači obrazovanog insana. bio, vidio, uvjerio se. štaviše, dobije se još gori insan, onaj koji pojma nema, a misli da zna sve.

i ne znam što si se svezo konobara i trgovaca. zar je poniženje biti jedno od to dvoje?
JBL

#289 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

amrica wrote:
JBL wrote:Hajde ovo malo pojasni? Sta to i kako radi resto Europe? Upisuje max broj nepotrebnih ucenika? A sta ostane poslije Kineza :-)

Ono, u Europi (koji pojam, kao da je fildzan :oops: ) se djeca. napr, azilanata, prva generacija, sto jos ni jezik ne znaju kako treba, upisuju u elitne skole :D Neogranicen broj ucenika. Sve po zeljama roditelja :mrgreen:

Prosjek je sve.
U nekim zemljama ne mozes pasti na godinu ili izgubiti pravo na skolovanje, ali sa prosjekom katastrofa mozes ici samo u odredjene skole. Ili te sto ne mogu zavrsiti normalnu skolu salju u specijalne skole. A takvi ne idu na fax.
Vecina proizvodnje i sve sto ide uz to ide iz Evrope Kini/Indiji, neka buducnosti za nas tu vise nema. Diplome vecine skola/fakulteta ce za nekih 30 godina vrijediti jednako. Jako malo... Prosjek nije sve, kod nekih profila zbog premale potraznje nema uopste ogranicenja. I opet niko nece ici. Solucija problema nije da nekoga guras tako sto mu "ukines" druge mogucnosti.

Ako drzava tj. kanton vec misli ozbiljno (a ocigledno da ne) nek uvede 500KM mjesecne stipendije za deficitne profile.
To je malo teze od pisanja dekreta ali hebiga...
JBL

#290 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Chmoljo wrote:kakve ti čovječe nebuloze lupaš. dakle, ohrabruješ ljude koji nisu imali barem solidan uspjeh u osnovnom obrazovanju da nasilu upisuju gimnazije, u kojoj će imati još lošiji uspjeh, da upišu faks, da bi do 25. bili na grbači roditelja. a sve to da ne bi imali posla i bili na birou. :-)

uz opravdanje da svi ostaju bez posla. pa bolje biti na birou sa diplomom fakulteta, nego fakulteta škole... :roll: i boga pitaj hoće li iko od takvih uspjeti nabešati godina za puni radni staž...

fakultetska diploma uopšte ne znači obrazovanog insana. bio, vidio, uvjerio se. štaviše, dobije se još gori insan, onaj koji pojma nema, a misli da zna sve.

i ne znam što si se svezo konobara i trgovaca. zar je poniženje biti jedno od to dvoje?
Citas li sta pises? Cak i Einstein je stalno imao probleme u skoli. Procitaj kako su ga opisivali njegovi ucitelji... Ni blizu solidnog nije bio. Sreca pa nije zivio u BiH jer bi ga El Ministar svrstao medju cobane i poslao cuvati ovce.
Diploma nije garancija obrazovanijeg insana ali insan sa diplomom jeste u prosjeku obrazovaniji od onog bez diplome.

Nema nista lose i sramotno u tom zanimanju i nisu zbog toga navedeni. To je trenutno jedino aktuelno zanimanje u BiH. Sve drugo je sica. Stagod 99% omladine u BiH zavrsi NECE dobiti posla. Pa ako vec NECE dobiti posla bolje da "sto vise" zavrse jer ce bar dobiti neku sirinu ili u najgorem slucaju ostvariti neka prijateljstva zbog kojih ce nekad negdje mozda nesto mozda dobiti.

Kad nekoga vec u startu zatvoris u tor kao konobara ili trgovca zapecatio si ljudima sudbinu. Usput, radio sam kao trgovac.
Last edited by JBL on 06/07/2011 14:48, edited 1 time in total.
Chmoljo

#291 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

da, sve su Ajnštajni kod nas :lol: btw, i on je smatran glupanom... i danas bi ga Ameri kljukali nekim lijekovima protiv poremećaja pažnje ili bogtepitaj čega...

dobio je svoju slavu jer je bio to što jeste, a ne zbog diplome.

oni koji imaju loš prosjek u osnovnoj, ne poprave ga u gimnaziji. oni koji imaju dobar prosjek u osnovnoj, upisaće gimnaziju svakako.

to što tebi smeta ministar, to je drugi par opanaka.
madner

#292 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Nije tacno za Einsteina, bio je vrlo dobar do odlican dzak, sa 17 imao veliku maturu :roll:

Pa covjek je studirao, imao jako formalno obrazovanje a ja ko papagaj ponavljam da su njemci puno stroziji od nas.
Chmoljo

#293 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

madner wrote:Nije tacno za Einsteina, bio je vrlo dobar do odlican dzak, sa 17 imao veliku maturu :roll:

Pa covjek je studirao, imao jako formalno obrazovanje a ja ko papagaj ponavljam da su njemci puno stroziji od nas.
ma znam da ga je njegov učitelj smatrao glupim djetetom... kako bilo, njegova genijalnost je svakako isplivala na površinu...

ne znam uopšte što ga ovaj spomenu, jer nijedan sistem ne stvara genijalce. oni se rađaju.
madner

#294 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Koji ucitelj ga je smatrao glupim kada ocjene pokazuju da je bio odlikas?
amrica

#295 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by amrica »

Chmoljo wrote:
ma znam da ga je njegov učitelj smatrao glupim djetetom... kako bilo, njegova genijalnost je svakako isplivala na površinu...

ne znam uopšte što ga ovaj spomenu, jer nijedan sistem ne stvara genijalce. oni se rađaju.
Nazalost, jako puno ucitelja i danas ovdje svako dijete koje se ne uklapa u gabarite i ima svoje misljenje smatraju glupim, asocijalnim, neposlusnim, problematicnim... :roll:
JBL

#296 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Nije potrebno da su svi, dovoljno je samo da jedan. Vecina "takvih" ljudi je imala tj. ima probleme u skoli.
Da je zbog toga morao ici konobariti nit bi se proslavio nit bi ko znao za njega. Usput, imao je stalno probleme u skoli (osnovnoj, gimnaziji, itd, ...).
JBL

#297 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

madner wrote:Koji ucitelj ga je smatrao glupim kada ocjene pokazuju da je bio odlikas?
Google is your friend.
Klodovik

#298 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

Prpa.ba wrote:
JBL wrote: Jer sam odrastao u drugoj drzavi, drugom sistemu i gdje je ovakvo igranje sa djecom nezamislivo... A sad bi neki XYZ nekome da bitno utjece na zivot da bi kao neko negdje ostao na poslu. Ili zbog toga sto nekog profila ima previse (mozes mislit!).

Treba to sve na kratki kurs za konobare, rade 3 mjeseca u godini, .... i sve ce biti sretni. Niko nece nikome placati skolovanje i niko nece biti na Birou. :dance: Buducnost fantasticna.

Da bi se neko povezao sa poslodavcima i stimulisao obrazovanje deficitnih profila (a ocigledno da toga ima?!) to ne. Lakse je dekretom... :dance:

Nisi mi odgovorio na pitanje: Da li su dosadasnje upisne kvote bile "igranje sa djecom" i "represija" jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
A hoće li sada biti dodatnog viška nastavnika u gimnazijama jer će primati manje učenika?
JBL

#299 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Chmoljo wrote:jer nijedan sistem ne stvara genijalce. oni se rađaju.
jako opasna teza btw... kako da neki postaju genijalci tek kad predju neku geografsku granicu? ili su neki narodi genelano inferiorni pa imaju manje genijalaca? vjerovatno Slaveni....
amrica

#300 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by amrica »

JBL wrote:Nije potrebno da su svi, dovoljno je samo da jedan. Vecina "takvih" ljudi je imala tj. ima probleme u skoli.
Da je zbog toga morao ici konobariti nit bi se proslavio nit bi ko znao za njega. Usput, imao je stalno probleme u skoli (osnovnoj, gimnaziji, itd, ...).

"Takvi" ljudi su apsolutna manjina, statisticki zanemarljiva u ukupnoj populaciji.
A takvi, i da konobare, isplivace kad tad na pravo mjesto.
Post Reply