DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mark II

#376 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

madner wrote:
tempora wrote:
Her Flick wrote:pa tempora ako si ikada malo dublje tumacio-la historiju dosao0la bi do jednog podatka
da su muslimani bili manjina sve tamo do 60ih godina kada je muslimanska populacija naglo pocela da raste
Tumacenja istorije ima raznih. No bit ce da ne znam nista o istoriji ali poenta moga pitanja nije bila usmjerena u istoriju. Vec na recenicu koju moram priznati interpretirah a u kojoj se veli da su Srbi bili vecinski narod pa su morali imati svoju republiku. Sto ja odham tj automatski ( priznajem i trudit cu se da ispravljam) povezujem sa opravdanjem genocida na ovim prostorima. Moguce je da gospodinu to nije bila namjera, pa upitah da mi pojasni.
Kakvo opravdanje genocida?
Govorim o formiranju republike BiH za vrijeme WW2. BiH kao republika nije postojala prije istog jako dugo.

Dakle da su Bosanski Srbi tada bili protiv dominacije Srbije, bar clanovi komunisticke partije.
Madneru, samo uzmi u obzir da su Bošnjaci bili prisiljeni tada da se izjašnjavaju kao Srbi, ili Hrvati. Kasnije im je Tito vratio pravo na naciju, no, nažalost nije vraćeno historijsko ime koje su odvajkada nosili po vlastitoj državi, nego ono bazirano na vjerskom identitetu. Činjenica je, međutim, da su sami Bošnjaci više isticali svoj vjerski identitet od nacionalnog - no to nije razlog nevraćanja nacionalnog imena u tom periodu. Činjenica je, također da srpski ali i hrvatski nacionalizam već jako dugo vremena imaju pretenzije na teritoriju BiH, te stoga i negiraju bošnjački narod, koji nosi i etničko ime prema državi. Nacionalno bi bilo Bosanci - ako uzmemo tu podjelu, da ne šiljim. Da, činjenica je da je u tom periodu bilo jako mnogo srpskih antifašista lojalnih svojoj grudi, ali i ideji jugoslavenstva. Nevjerovatno je da ih danas nema ni za lijeka :) .
c0de

#377 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by c0de »

mark II

#378 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

Malo je poznato da se cetnicki Blajburg se zapravo desio na Zelengori, u ljeto 1945. Tu je pobijena glavnina preostalih cetnickih snaga.
Da, samo ih je pravo puno ostalo iza rata. Amidžića moga dede, isti je ovaj Petko Čarapa ubio 46. kada se vraćao sa odsluženja vojnog roka, jer je ličio na dedu - a deda je tražio Petka. Također su pokušali i uspjeli otrovati moju baku, tamo 48., ali je ostala živa. Nisu oni baš tako lako dokinuti vojno u tom periodu. Nažalost, njihova ideja je ostala da živi - i Tito ih nije uspio odraditi do kraja. Ono bili su donji 60ih i 70ih, ali su već 80ih "vaskrsli". Užas. A Juga je bez njihovog fašizma danas već uveliko mogla biti demokratizirana i sa riješenom prošlošću. Ovako... To be Continued. A sa našim amaterima mi ćemo teško gdje stići, jer Tihi k'o da ima posla sa nekim humanitarcima, a ne sa jednim od najžilavijih fašističkih pokreta u Evropi.
VjecitiStudent

#379 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by VjecitiStudent »

mark II wrote: Madneru, samo uzmi u obzir da su Bošnjaci bili prisiljeni tada da se izjašnjavaju kao Srbi, ili Hrvati. Kasnije im je Tito vratio pravo na naciju, no, nažalost nije vraćeno historijsko ime koje su odvajkada nosili po vlastitoj državi, nego ono bazirano na vjerskom identitetu. Činjenica je, međutim, da su sami Bošnjaci više isticali svoj vjerski identitet od nacionalnog - no to nije razlog nevraćanja nacionalnog imena u tom periodu. Činjenica je, također da srpski ali i hrvatski nacionalizam već jako dugo vremena imaju pretenzije na teritoriju BiH, te stoga i negiraju bošnjački narod, koji nosi i etničko ime prema državi. Nacionalno bi bilo Bosanci - ako uzmemo tu podjelu, da ne šiljim. Da, činjenica je da je u tom periodu bilo jako mnogo srpskih antifašista lojalnih svojoj grudi, ali i ideji jugoslavenstva. Nevjerovatno je da ih danas nema ni za lijeka :) .
Bojim se da su tu ponajvise krivi sami Bosnjaci.
Ako je Bosnjacima bilo toliko bitno "staro" ime kako se onda desilo da glavna stranka Bosnjaka izmedju dva svjetska rata nosi ime Jugoslovenska Muslimanska organizacija?
Last edited by VjecitiStudent on 27/05/2009 11:39, edited 1 time in total.
sjever76

#380 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by sjever76 »

@markII
otkud tolika potreba da na temi "druze tito sretan ti rodjendan" toliko spominjes cetnicke zlocine u WW2.jel treba sad da ja i mnogi drugi sljedimo tvoj primjer pa spominjemo neke druge zlocine iz WW2.zlocin je zlocin i prezvakan milion puta na milion tema ovog foruma i mislim da je krajnje bezveze sa tvoje strane da rusis ovu temu na taj nacin.ili to mozda radis namjerno?
fakat,ne mogu da shvatim likove.dodjes na temu koja ti ne odgovara i vidis da prepisku pocinju istomisljenici i onda se nadjes pametan da dijelis istorijske lekcije i pjenis kao onaj basta i jos neki.meni kad neka tema ne odgovara ja je preskocim i uopste mi ne pada na pamet da je komentarisem i iritiram ljude koji misle drugacije.
neshto

#381 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by neshto »

evo teme gdje ću se složiti sa ekipom sa kojom se na drugim temama krvim :) jadna li je ova naša bosna...
za njih sam komunjara a za vas ću biti fašista :-)

uglavnom dokle ćete više slaviti praznike ljudi koji su nas odveli u rat. ne mislim pri tome na "srpski nacionalizam" ili voljenog ili mrskog tita. mislim na činjenicu da je 99.99% svih učesnika posljednjeg rata sa obje strane služilo komunističku vojsku, dalo pionirsku zakletvu, decenijama bilo član komunističke partije i klelo se u jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo.
ne treba meni komunizam da bi vjerovao u bratstvo i jedinstvo, bilo je toga ovdje i prije komunizma i biće fala bogu poslije. za mene ste ista kao i sva nacionalistička bagra koja bi se djelila na torove kao što nas podjeliše ljudi koji su zakletvu dali titu.
smješno i žalosno :run:
mark II

#382 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

sjever76 wrote:@markII
otkud tolika potreba da na temi "druze tito sretan ti rodjendan" toliko spominjes cetnicke zlocine u WW2.jel treba sad da ja i mnogi drugi sljedimo tvoj primjer pa spominjemo neke druge zlocine iz WW2.zlocin je zlocin i prezvakan milion puta na milion tema ovog foruma i mislim da je krajnje bezveze sa tvoje strane da rusis ovu temu na taj nacin.ili to mozda radis namjerno?
fakat,ne mogu da shvatim likove.dodjes na temu koja ti ne odgovara i vidis da prepisku pocinju istomisljenici i onda se nadjes pametan da dijelis istorijske lekcije i pjenis kao onaj basta i jos neki.meni kad neka tema ne odgovara ja je preskocim i uopste mi ne pada na pamet da je komentarisem i iritiram ljude koji misle drugacije.
Ti, očigledno, nisi čitao moje postove u kontinuitetu. Ne vidim gdje pjenim, samo u svjetlu Titovog historijskog lika spominjem neke od riješenih i neriješenih Titovih questova, što je i normalno, i to radim u konverzaciji sa onima koji o tome nešto znaju - a imao sam priliku te stvari čuti od nekoga ko je poznavao Tita i radio blisko sa njegovim najbližim suradnicima, helem moga dede. Ali ti si isuviše ostrašćen da bi to shvatio, no, eto, kulturno je da odgovorim na tvoj konstruktivan post.
nosara

#383 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by nosara »

neshto wrote:evo teme gdje ću se složiti sa ekipom sa kojom se na drugim temama krvim :) jadna li je ova naša bosna...

uglavnom dokle ćete više slaviti praznike ljudi koji su nas odveli u rat. ne mislim pri tome na "srpski nacionalizam" ili voljenog ili mrskog tita. mislim na činjenicu da je 99.99% svih učesnika posljednjeg rata sa obje strane služilo komunističku vojsku, dalo pionirsku zakletvu, decenijama bilo član komunističke partije i klelo se u jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo.
ne treba meni komunizam da bi vjerovao u bratstvo i jedinstvo, bilo je toga ovdje i prije komunizma i biće fala bogu poslije. za mene ste ista kao i sva nacionalistička bagra koja bi se djelila na torove kao što nas podjeliše ljudi koji su zakletvu dali titu.
Tema je iskljucivo vezana za Tita, a ne neke efemerne likove koje ti spominjes... :D Valjda znas citat, ili slicno ovom hasisaru, ne vidis naslov teme od kose... :lol:
mark II

#384 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

Luke Perry wrote:ne znaju oni da bi ih tito sve potjerao na blajburg, nezavisno u kojoj su vojsci ratovali 92-95 :lol:
Stvarno ne rise, pojma nemaš. Partizani u okrugu Čajniča su nastali iz muslimanskih milicija i srpskih projugoslovenskih komunističkih snaga. Niko ne završi u Blajburgu. Nisu stvari crno bijele.
madner

#385 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by madner »

mark II wrote:
Luke Perry wrote:ne znaju oni da bi ih tito sve potjerao na blajburg, nezavisno u kojoj su vojsci ratovali 92-95 :lol:
Stvarno ne rise, pojma nemaš. Partizani u okrugu Čajniča su nastali iz muslimanskih milicija i srpskih projugoslovenskih komunističkih snaga. Niko ne završi u Blajburgu. Nisu stvari crno bijele.
Nije da ne zna, nego nece da zna. Ko bi ono da spuca znak jednakosti izmedju "tri strane" i da predjemo preko svega...
mark II

#386 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

VjecitiStudent wrote:
mark II wrote: Madneru, samo uzmi u obzir da su Bošnjaci bili prisiljeni tada da se izjašnjavaju kao Srbi, ili Hrvati. Kasnije im je Tito vratio pravo na naciju, no, nažalost nije vraćeno historijsko ime koje su odvajkada nosili po vlastitoj državi, nego ono bazirano na vjerskom identitetu. Činjenica je, međutim, da su sami Bošnjaci više isticali svoj vjerski identitet od nacionalnog - no to nije razlog nevraćanja nacionalnog imena u tom periodu. Činjenica je, također da srpski ali i hrvatski nacionalizam već jako dugo vremena imaju pretenzije na teritoriju BiH, te stoga i negiraju bošnjački narod, koji nosi i etničko ime prema državi. Nacionalno bi bilo Bosanci - ako uzmemo tu podjelu, da ne šiljim. Da, činjenica je da je u tom periodu bilo jako mnogo srpskih antifašista lojalnih svojoj grudi, ali i ideji jugoslavenstva. Nevjerovatno je da ih danas nema ni za lijeka :) .
Bojim se da su tu ponajvise krivi sami Bosnjaci.
Ako je Bosnjacima bilo toliko bitno "staro" ime kako se onda desilo da glavna stranka Bosnjaka izmedju dva svjetska rata nosi ime Jugoslovenska Muslimanska organizacija?
U pravu si, madneru, to je razlog. Velim, Bošnjaci su u većini slučajeva isticali svoj vjerski identitet, rijetko nacionalni - nacionalni recimo kad se pobune protiv Osmanlija (Husein-kapetan Gradaščević; Bošnjaci; Bosanska autonomija itd.)
Luke Perry

#387 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Luke Perry »

madner wrote:
mark II wrote:
Nije da ne zna, nego nece da zna. Ko bi ono da spuca znak jednakosti izmedju "tri strane" i da predjemo preko svega...
Ne bih ja stavljao isti znak, ali Tito bi.
*mima*

#388 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by *mima* »

DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN................to je tema......rodjendan prosao.....otvorite sebi drugu temu i pljujte po Titu.
madner

#389 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by madner »

Luke Perry wrote:
madner wrote:
mark II wrote: Stvarno ne rise, pojma nemaš. Partizani u okrugu Čajniča su nastali iz muslimanskih milicija i srpskih projugoslovenskih komunističkih snaga. Niko ne završi u Blajburgu. Nisu stvari crno bijele.
Ne bih ja stavljao isti znak, ali Tito bi.
Tjesi se i pogledaj ustav iz 1974. Sta mislis zasto svi ti silni mehanizmi protiv centralizacije i nacini istupanja?
Luke Perry

#390 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Luke Perry »

U ustavu SFRJ nigdje se ne spominje ni referendum ni pravo na nezavisnost. Nigdje. Konsenzus je kljucna rijec.
mark II

#391 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

madner wrote:
mark II wrote:
Ma vidim ja. Ista je stvar sa partizanima u Tuzli, zapravo partizani u Tuzli su bili dobrim dijelom samoorganizirana muslimanska milicija, dok se nije NOV ustrojio. Kasnije NOV i nije bio partizanski pokret (44-45), bili su klasična vojska, koja je poderala i Švabe i čete i stašeu - mislim, tako je bilo, to je fakat - i dobro su ih srokali. Vjerujem da je u Blajburgu bilo nevinih, ali bili su velikom većinom vojnici i pripadnici fašističkih postrojbi - za razliku od onoga što je urađeno u Jasenovcu i Istočnoj Bosni, recimo - ubijani su civili, djeca, starci itd. Ja ne kontam kako neko danas nije kivan na one ekzekutore i naredbodavce iz Srebrenice. Isto tako vjerujem da bi svako involviran u srebrenički genocid kod Tita završio pred streljačkim vodom - i to je civilizirano. Ne bi ga klali i sadistički se iživljavali na njemu, mada je ubica i zločinac. Ovako ljudi dobiju ugodan doživotni smještaj i penziju. Ljepota. A mi - pomirenje.
neshto

#392 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by neshto »

nosara wrote:
neshto wrote:evo teme gdje ću se složiti sa ekipom sa kojom se na drugim temama krvim :) jadna li je ova naša bosna...

Tema je iskljucivo vezana za Tita, a ne neke efemerne likove koje ti spominjes... :D Valjda znas citat, ili slicno ovom hasisaru, ne vidis naslov teme od kose... :lol:

to je dan kada su ratni zločinci davali zakletvu, ratni zločinci sa svih zaraćenih strana...
njih ne veže vjera, ne veže ih boja kose možda ni kože ali ih veže činjenica da su sa titom i komunizmom odrasli...
madner

#393 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by madner »

Luke Perry wrote:U ustavu SFRJ nigdje se ne spominje ni referendum ni pravo na nezavisnost. Nigdje.
Nema potrebe, imas povelju UN-a. Pravo na samoopredjeljenje, republika kao nosioc suvereniteta i tako to.
mark II

#394 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

madner wrote:
Luke Perry wrote:U ustavu SFRJ nigdje se ne spominje ni referendum ni pravo na nezavisnost. Nigdje.
Nema potrebe, imas povelju UN-a. Pravo na samoopredjeljenje, republika kao nosioc suvereniteta i tako to.
Da, Jugoslavija je bila federacija republika od kojih je svaka imala svoju TO, policiju i banku (državotvorni elementi). Ima legenda da je Tito ovim iz našeg republičkog vrha pred smrt rekao ne dajte nikome da vam se miješa u republičke stvari, ali nepotvrđeno. Nažalost, danas još uvijek tipovi kao Tihi trče u BG po mišljenje.
mark II

#395 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by mark II »

Luke Perry wrote:Spominje li se SDA u toj UN povelji i zelje SDA ? :D
A spominje li se Slobo i Slobina velikosrpska ideja, Bezze, priča. Titova Jugoslavija je trebala riješiti etničke i nacionalne probleme južnoslavenskih naroda, a ne omogućiti Veliku Srbiju. Pa ne možeš tražiti od Hrvata, Bošnjaka, Slovenaca, Makedonaca, pa čak ni Crnogoraca da pristanu na ono što je Srbija htjela 90ih; to više nije bila "ona ista Jugoslavija".
Luke Perry

#396 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Luke Perry »

Kako kaze ono Alija. Sa Krajisnikom se moze. Pa ako se moze mogli su se znaci dogovoriti i 92. Konsenzus je bio moguc.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#397 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by dr.gog »

Jel se ovo rođendan tri dana slavi,il šta već?.
nosara

#398 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by nosara »

dr.gog wrote:Jel se ovo rođendan tri dana slavi,il šta već?.
Novi Vudstok... :-)
Klodovik

#399 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Klodovik »

Lesli Eldridž wrote:
bosanska rijec wrote:
Pa dobro i u tom drugom sistemu, ta vojska je samo nosila naziv, JNA, ali je i tada bila srpska.
To sto smo mi mislili da je vojska sviju nas, je sarena laz..
Niko meni nista nije pricao ni punio glavu nicim, sama se uvjerila u to...
Niti sam protiv tog bivseg sistema, niti protiv Tita, ali proslavljati dan mladosti na dan kada je ubijana mladost, u bliskoj nam proslosti, za mene je van pameti. I ako mislim tako, zlonamjerno je podmetati , kao sto ovdje rade da imam nesto protiv bivseg sistema ili Tita. Kao sto je zlonamjerno veseliti se i praviti vatromet u ime tog bivseg dana mladosti , kada je isti dan napravljen pokolj u Tuzli , e to je zlonamjerno.
Šta ti ženska glavo znaš o JNA i vojsci.?Kako su tebi kao ženi mogli ispirati mozak u JNA, kad žene nisu išle u vojsku? :lol:
Išle su i žene u JNA jedno vrijeme, istina kratko.
madner

#400 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by madner »

Luke Perry wrote:Spominje li se SDA u toj UN povelji i zelje SDA ? :D
Da li cinjenica da su svi ostali priznali BiH, Hrvatsku i Sloveniju kaze da je to mozda ipak, bilo u skladu sa pravnim normama?

Koja samozavaranje.
Locked