Nezbilj wrote:Ahmmed wrote:
Ali, ovo što si napisao, nije dovoljno ....Nekima

....Trebaš prihvatiti "dobronamjerne" prijedloge o potrebi da se, kao što vidjesmo i džuma u kući klanja, jerbo će nam se komšije naći uvrijeđenim....Treba prihvatiti prijedloge o prevođenju ezana na bosanski, ili njegovom potpunom uklanjanju iz "javnog diskursa" jerbo budi pošten svijet iz pravednoga sna ( ne bih sada o decibelima i netalentiranim mujezinima, zbog kojih bi-a potpuno sam ozbiljan- organizirao ozbiljnu provjeru vokalnih sposobnosti prije početka bavljenja ovim časnim poslom)....Trebaš postati hamzevija da bi bio dobar....
A Islamska zajednica BiH....Ma, neću...

Ne da mi se više, pored ovih silnih dušebrižnika , salonaca i rukavičara.....
Niko nije ni rekao da je Islam loš. Svaka religija je u osnovi plemenita ideologija, ali u praksi se pokazalo pogubnim za svako društvo pretjerano mješanje religije u svjetovni život. Nije ni komunizam loš u teoriji ali se u praksi pokazao katastrofalnim kao i mnoge druge ideologije. Religija je prije svega privatna stvar pojedinca i njegov odnos sa samim sobom, ljudima i bogom. Svjetovni izražaj religije kroz propovjedanje, nametanje načina života, morala, mješanje u politiku i vlast je nespojiva sa funkcionisanjem demokratske države pogotovo na zapadu odnosno u Evropi gdje se i mi ubrajamo. Naročito je jačanje svjetovnih funkcija IZ u multireligijskoj državi kao što je BiH pogubno za samo društvo i državu. Proučavanje i praktikovanje islamske religije kao i svake druge nauke treba biti kanalisano putem obrazovnih i vjerskih institucija i to nema nikakve veze sa stvaranjem džamijske imperije i dnevnopolitičkim angažmanom i medijskim nastupima vjerskih lidera. A što se tiče ironije o uvrijeđenim komšijama zvuči mi isto kao kad je kardinal izjavio da mu nije jasno kome smeta križ simbol mira na Humu u Mostaru. U multietničkom Sarajevu izgrađeno je barem dvadeset novih džamija na mjestima na kojima ih nikada nije bilo i ni jedna crkva (osim one na mojmilu koju prave već deset godina). Ako se mi tako ponašamo tamo gde smo većina kako ćemo onda držati predavanja Srbima i Hrvatima o njihovom šovinizmu tamo gdje su oni većina. Ispada da smo svi isti. Pa što onda nismo i mi potrali sve crkve u Sarajevu tokom rata i istjerali sve nemuslimane? Valjda zato što je tada bila drugačija svijest nego danas i nismo na druge i drugačije komšije gledali sa ironijom. Uticaj religije, nacionalizma i politike izgleda da čini svoje. Ja još uvijek ne vidim u čemu je poenta popularizacije religija naročito ako ona nema praktičnu razvojnu orjentaciju kao što je to već opisano već isključivo ideološku. Možda zato što sam odrastao u drugo vrijeme.
Cijenim ovakve sugovornike, ma koliko se neslagao s njima, u mnogim stvarima.
Ni danas druge i drugačije ne gledam s ironijom. I danas , a tako ću misliti i u budućnosti, potpuno ispravnom i iedino civilizacijskom smatram činjenicu da su pravoslavne crkve tokom rata ostale netaknute u glavnom gradu BiH ( izuzmemo li oštećenja nastala granatiranjem sa položaja srpskocrnogorskog agresora).
Ukoliko , na tren, ostavimo po strani opravdane kritike na račun djelovanja Islamske zajednice u BiH,morat ćemo prihvatiti izlazak religije u javni diskurs bosanskohercegovačkog društva, na različite načine. Jer, praktična razvojna orijentacija, koju spominješ, različito se definira: Za nekoga je karakteristika te oprijentacije upravo izgradnja džamija na Alipašinom Polju, Otoci, Grbavici, Breki, Ciglanama, Koševskom Brdu ....I da, upravo na mjestima gdje ih nikad nije bilo. Ali, gdje žive muslimani. Za muslimane, gradnja džamije jeste praktična razvojna orijentacija, ma koliko možemo raspravljati o arhitekturi, adekvatnom prostornom i idejnom rješenju,etc, etc....Dakako,nisam za inat objekte, ali ja ne mogu naći adekvatan pandan u muslimana, ma koliko se trudio, za križ poviše Mostara.
I zaista, niti jednim jedinim gestom, misli, bilo čime, nisam protiv gradnje crkava u glavnom gradu BiH. Šta više, rado ću tu gradnju, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, pomoći.
Ja se mogu složiti s tobom da pitanje vjere, jeste u prvom redu pitanje odnosa Boga i pojedinca, ali i manifestacija vjere, odnosno mogućnost za to, vjerniku je važna. Pri tome, manifestiranjem vjere, itekako se može uvažavati drugo i drugačije i pri tome ne prelaziti ona lijepa granica koja podrazumijeva uvažavanje drugog i drugačijeg....
Govoriš o nametanju načina života, morala.....Ali, zar očekuješ od jednog imama, da ne govori javno o zabrani konzumiranja alkohola ili droge? pri tome,tvrdim da bi od imama morali češće čuti islamski stav o kriminalu, korupciji, lopovluku, nepotizmu, licemjerju, sa konkretnim primjerima iz prakse. To je ono što ja dijelu imama zamjeram. Ali, zar ne misliš, u isto vrijeme, da bi bilo šteta ne čuti stavove Rešida Hafizovića, Enesa Karića, Mustafe Spahića, Ibrahima Bušatlića...Svi oni su imami....I svi, itekako, govore i o politici.... I zar ne bila grehota smjestiti njihovo djelovanje tek u okvire određenih institucija, čineći ih tako dostupnim tek malom broju ljudi.
Isto mislim i za fra Marka oršolića, fra Ivana Šarčevića, fra Mileta Babića...Ne mislim i da je djelovanje kardinala Puljića i reisa Cerića baš uvijek bilo pogrešno i štetno, šta više ( iako bih mogao knjigu napisati o njihovim "proklizavanjima!" )
I slažem se da je uloga i pozicija IZ u BiH u dnevnoj politici, zaista prilično pogrešno pozicionirana i nepotrebna. Nemam ni ja želju svaki dan slušati reisove stavove vezane za entitetsko glasanje, ne mislim da je niti najmanje mudra odluka da imami u RS imaju , haman, duplo manja primanja od kolega im u FBiH, njisam najsretniji kad mi uvažene hodže pričaju o etnogenezi,tipa: "Danas ste svi vi i Turci i Bošnjaci, i Bošnjaci i Turci i...." Malo mi se zamanta od takovih pjesničkih izraza u kojima bih trebao prepoznavati svoje porijeklo...
Ali, islam je nepovratno izašao iz bosanskih avlija i džamija. To je prirodan tok, proces. Nemojte ga zatvarati u četiri zida. To je vrijeme prošlo.