Smrcak15 wrote:
kada bi bili vjernici bili bi onda nelogicni totalno ovo vam kaze vjernik
jer nemozete samo od sebe kreirati soje misljenje o Bogu bez ikakvih dokaza, mora se hvatati za nesto, a to je Bozija knjiga ili ono sto poslanik kaze o Bogu, a mi sami od sebe da kreiramo sliku o Bogu to samo vodi u zabludu.
receno je da zamisljamo da smo vjernici opcenito, ne muslimani. ideja da je dokaz o bogu knjiga koju je on navodno pisao o sebi ne bi mi bila uvjerljiva ni da sam vjernik. ja do sada nisam cuo ni jedan argument zasto bog nije dio stvari koju je stvorio, osim da odredjena knjiga to navodno tvrdi. ja sam dao moguci argument kako je to izveo, koliko god to (ne)uvjerljivo bilo
Smrcak15 wrote:kao eto stvori stvari iz nista to znaci Bog je ta stvar

uopste mi ne ide u glavu ovo rezonovanje
kao eto inzinjer kada pravi auto , Inzinjer je auto jer ga pravi i sastavlja svojim umijecem
da li inzinjer mora da postane auto??? Da li je inzinjer dio auta???
ko tvrdi da inzinjer postaje auto? tebi analogije nikad nisu bile jaca strana, kao ni logika opcenito (bog koji stvara materiju koja nikad nije postojala vs. inzinjer koji pravi auto od materije koja vec postoji)
Smrcak15 wrote:Bog nije u svemu, nego je svojim bicem iznad sedam nebesa, to znaci u svojoj dimenziji van vremena i prostora, ali je prisutan svukuda sa svojim znanjem, vidom, sluhom i moci. ovo je islam, to sto vi pricate da je Bog svuda nema uporista u islamu a ni u logici, jer nezamislo je i nebozanski da se Bog nalazi u pasijem govnu na ulici.
da li ima uporista u islamu nije narocito zanimljivo. pitanje je opcenito: da li je bog dio svog stvaranja? meni je pitanje zanimljivo samo iz razloga sto ga vjernici tako vatreno odbacuju, iako ne vidim pretjeranu motivaciju za to, osim eventualno citiranja knjige, sto ja vjerovatno intuitivno odbacujem kao uvjerljiv
argument za nesto. ne postoji kontradikcija izmedju tvrdnje da je dio boga u stvari koju je stvorio, ali da istovremeno "svojim bicem stoji iznad sedam nebesa". takodjer, ta fiksacija na govnima je takodjer misteriozna, jer je to tek jedan oblik materije, koji ce kasnije preci u drugi oblik etc. zasto bi to bogu kao transtemporalnom bicu neki oblik materije ili energije bio tabu etc.