drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#151 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:I Muhamed je na početku svoje misije bio heretik, čak su ga zvali Sabijac, zbog njegovog učenja.
Kad je upakovao svoje učenje u arapske paganske rituale: Allah, Kaba, hadž stekao je više pristalica i postao pravovjerni.
Ti bi se mogao otisnuti u književne vode, kakav romančić skrpit (može i historijska tema), tu je fikcija tito.
arzuhal

#152 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
HAVANA wrote:A dje se to motate? :oops:
Pa ne popij, pa ne smotaj poslije ovakve priče... :mrgreen:
Ja sam litar čaja sljuštrio, sve s limunom, hoće mi nešta bit...
Bloo
Globalna šefica

#153 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Može i tako, ali je primarno da se nijedan ne osjeća zakinutim i uskraćenim.
Zapravo kako se mozes osjecati uskracen za nesto sto nisi probao?
Ne znas osjecaj pjanstva, kako da ti nedostaje?
Zasto se onda neki osjecaju zakinuti za nesto sto nisu ni iskusili a navedeno je kao haram?
Bloo
Globalna šefica

#154 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
HAVANA wrote:A dje se to motate? :oops:
Pa ne popij, pa ne smotaj poslije ovakve priče... :mrgreen:
Ja sam litar čaja sljuštrio, sve s limunom, hoće mi nešta bit...
3 solja kafe i 5 cigara :mrgreen:
Odah se raskalasenom zivotu
HAVANA

#155 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Joj uho me boli sad bi i caja i trave i rakije...svega. :evil: Bem ti cuku i bjelasnicu.
arzuhal

#156 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Zasto se onda neki osjecaju zakinuti za nesto sto nisu ni iskusili a navedeno je kao haram?
Fakat ne znam zašto bi se neko za to osjećao uskraćenim, bilo da su iskusili, bilo da nisu...Ali obično oni koji to sebi dozvoljavaju time zajefrkavaju muslimane koji su, kao, uskraćeni za ovo ili ono... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#157 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

HAVANA wrote:Joj uho me boli sad bi i caja i trave i rakije...svega. :evil: Bem ti cuku i bjelasnicu.
Ja bih se najteze bludnicenja odrekla... :-?
zagortenej

#158 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

Inače su vjernici opsjednuti zabranama, a pogotovo da ih nameću drugima.
Kada pogledamo ajet: zabranjuje vam se strv, krv i svinjsko meso...

Ko je to jeo lešinu, pa Bog to zabranjuje?
Krv se zadržava u tijelu životinje jednim dijelom i svi je jedemo, ako jedemo meso.
Svinja nije bilo na arabijskom poluostrvu, čak i u širem regionu. Čak se postavlja pitanje da li su arapi u to vrijeme uopšte imali riječ koja označava svinju. Kao kada bi im zabranio meso kengura, a oni ga ni vidjeli nisu.
arzuhal

#159 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Meni se najteže bilo žena proć :( ...pa kafane...
HAVANA

#160 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Bloo wrote:
HAVANA wrote:Joj uho me boli sad bi i caja i trave i rakije...svega. :evil: Bem ti cuku i bjelasnicu.
Da mi se angelina sad skine gologuza, mogo bi je jedino pitat da mi komadic bijelog luka u uho stavi. :twisted:
arzuhal

#161 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:
Bloo wrote:
Da mi se angelina sad skine gologuza, mogo bi je jedino pitat da mi komadic bijelog luka u uho stavi. :twisted:
..il' da ti ukapa u uho iscjeđžene čuvarkuće ...
HAVANA

#162 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:Meni se najteže bilo žena proć :( ...pa kafane...
Bloo
Globalna šefica

#163 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Fakat ne znam zašto bi se neko za to osjećao uskraćenim, bilo da su iskusili, bilo da nisu...Ali obično oni koji to sebi dozvoljavaju time zajefrkavaju muslimane koji su, kao, uskraćeni za ovo ili ono... :mrgreen:
Pa ti si rekao da su poroci punina dunjaluckog zivota...zapravo su praznina ako odu u adiktivni ekstreme.
Oni? Koji oni?
Ti tvoji oni su mi isti kao oni drugi koji mi vaze o alkoholu i svinjetini a niko ih nista nije pitao.
Svijet bi bio bolje mjesto kad bi se svi drzali parole: svoj ti pos'o.
Bloo
Globalna šefica

#164 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Meni se najteže bilo žena proć :( ...pa kafane...
Meni je drago sto si ih se odrekao...
Vise meni... :mrgreen:
I zena i kariranih stoljnjaka.
Bloo
Globalna šefica

#165 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

HAVANA pusti meni sad...dotakoo sam dno zivotaa
zagortenej

#166 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

U knjigama islamskog prava-fikha, mogu se naći različita tumačenja oko zabrane alkohola tj.koje su zastupale prve generacije muslimana. Poznato je da je Ebu Hanifa i neki njegovi učenici dozvoljavao određene vrste alkoholnih pića u količinama koje nisu izazivale opijenost.

Image
fortaleza

#167 Re: drugi pogled na religiju

Post by fortaleza »

TLR wrote:
arzuhal wrote: Polurazumijevanje ili nerazumijevanje stvari, recimo navedenih ibn Arebijevih stihova (kao i cjelokupnog učenja ibn Arebija ili, barem, njegovih intencija) te njihova zloupotreba, stvara zbrku kakvu ti promičeš i o kojoj pričaš. Sve dok je ta zbrka tvoja vlastita, neko tvoje duhovno iskustvo zbilje, sve dok je tvoja intimna, ona je ok. Problem nastaje kada ona rukne navliju...
Da spustim malo loptu. U čemu je problem Nurudin izađe javno sa onim što misli? On je svjestan rizika da ga proglase budalom ili upiru prstom u njega kao nevjernika. Nekako mi se čini da on već zna šta je i da ga tuđe mišljenje neće u tome pokolebati.

Je li to došlo vrijeme da se teološke istine (to se danas zove Fake News :lol:) slobodno predaju i prodaju pod apsolutna istina u osnovnim školama?
Sa druge strane ispade da će sve u hendek otići ako neki anonimni Nurudin javno razgovara sa drugim, punoljetnim osobama o njegovom intimnom pogledu na Boga i ulozi religije na čovjeka ili ljudsko društvo?

Je li dotle došlo da je [email protected] postao prijetnja jedinstvu vjernika i kako oni to vole reći - savezu čovjeka i boga?

Ja mislim da se to doživljava kao problem, samo zato što Nurudin ima muslimanski background, pa svoja objašnjenja djelimično bazira na islamskim (abrahamskim) narativima. Da je svoja objašnjenja argumentirao uputstvom za korištenje Gorenje veš mašine niko se ne bi upalio... Ovako ispade Nurudin izdajnik. :evil:

Šta god ko mislio o ovom problemu, čovjek ima puno pravo da duma i govori o tome šta je skont'o. Iz priče možda onda skonta da se predumao.

Nije Nurudin ništa izmislio. Niko nije Židove ništa pitao kada su im kršćani prisvojili Boga, malo okrečili sliku pa mu još sina pridodali. Niko nije kršćane ni Jevreje pitao za zdravlje, kada su se pojavili Mani ili Muhammed i patentirali vlastitu percepciju Boga, proglasili je apsolutnom istinom, a istovremeno akvizirali glavne junake "Adama", "Abrahama", "Isusa", zajedno sa Bradonjom i svom stečevinom.
Put je budnost, a covjek u pravilu nije budan, odnosno zeli nastaviti spavati te ga kategoricki odbija trunka saznanja jer bi u takvoj situaciji saznanja shvatio svu subjektivnost dogmatskih istina i morao bi raditi na sebi jer sjediti na dvije stolice nije lagano, otud i kategoricko odbijanje. Zato se i kaze netko prije, netko poslije.
Last edited by fortaleza on 29/01/2018 15:11, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#168 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Sreca pa nisu imali pristup vodki i ginu..
Bloo
Globalna šefica

#169 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

zagortenej wrote:
Image
Meni je sevap zabraniti da pjevam...iskreno..
zagortenej

#170 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

Sa’d al-Dīn al-Hilālī is a professor of comparative jurisprudence at Azhar University, where he is acknowledged as an expert in both sharī‘ah and international legal systems.
zijancer

#171 Re: drugi pogled na religiju

Post by zijancer »

http://www.psychedelic-library.org/loudun.htm
sega tekstic iliti 'avenues of escape from the insulated self'
staje

#172 Re: drugi pogled na religiju

Post by staje »

Kada bi slijedili očigledne PROMAŠAJE uleme otišli bi u NEVJERSTVO.
Jedan učenjak dozvolio jedan vid alkohola, drugi muziku, treći jedan vid kamate... Itd... ULEMA je davno pisala o ovoj stvari i kritikovala one koji se vežu za ove slabe stavove i da ko ih objedini kod sebe, objedinio je sva neispravna i ništavna mišljenja i praktikuje vjeru sa kojom nije poslat Muhammed, sallallahu alejhi we sellem.
zagortenej

#173 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

Image
Bloo
Globalna šefica

#174 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

staje wrote:Kada bi slijedili očigledne PROMAŠAJE uleme otišli bi u NEVJERSTVO.
Jedan učenjak dozvolio jedan vid alkohola, drugi muziku, treći jedan vid kamate... Itd... ULEMA je davno pisala o ovoj stvari i kritikovala one koji se vežu za ove slabe stavove i da ko ih objedini kod sebe, objedinio je sva neispravna i ništavna mišljenja i praktikuje vjeru sa kojom nije poslat Muhammed, sallallahu alejhi we sellem.
to sa muzikom mi nikad neće biti jasno...
samo duboko nesretni ljudi ne vole muziku.........
zagortenej

#175 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

staje wrote:Kada bi slijedili očigledne PROMAŠAJE uleme otišli bi u NEVJERSTVO.
dakle, bilo ih je. inače Ebu Hanifa nije bio miljen među ulemom, čak su ga proglašavali za nevjernika i otpadnika.
a njegov mezheb samo nosi njegovo ime, djelo je njegovih učenika i uečnika njihovih učenika.
svako nešto dodao i oduzeo.
Locked