Dron

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
altruista
Posts: 22
Joined: 04/02/2022 02:48

#1 Dron

Post by altruista »

Pozdrav. Pročitao sam PRAVILNIK O UVJETIMA ZA IZVOĐENJE LETAČKIH OPERACIJA DRONOVIMA. Ako fino piše da Odredbe ovog pravilnika se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja ili jednaka 0.248 kg, kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata., da li to znači da ustvari ja sa svojim dronom, koji je lakši od tih 248 grama, mogu raditi šta hoću i ne moram ganjati nikakve papire? Ili ima neki drugi pravilnik ili zakon o tim lakšim dronovima?
User avatar
seno_bh
Posts: 154
Joined: 25/05/2012 22:56
Location: BiH

#2 Re: Dron

Post by seno_bh »

Ne mozes bas sta hoces
Imas ogranicenje za visinu koju smije dosezati dron
Imas objekte iznad kojih ne smijes letjeti
Zavisi gdje se snima
Uglavnom polako i cuvaj dron
User avatar
Dope_Man
Posts: 7757
Joined: 03/06/2016 16:31

#3 Re: Dron

Post by Dope_Man »

To 249 grama su oni prepisali iz zakona koji su ustaljeni po EU i gdje treba registracija i dozvola i pravilo opcenito u vecini zapadnih zemalja je da dron ispod te tezine ne moras registrovati niti polagati ispit za upravljanje dronom.

Kod nas su cini mi se uveli registraciju drona, nisam siguran za edukaciju pilota. U svakom slucaju, i ako jesu i nisu, taj prve kategorije se ne mora registrovati, ali i dalje postoje pravila gdje se smije letjeti, npr ne mozes oko aerodroma ili vojnih objekata i slicno. Vecina boljih dronova svakako ima interno oznacene koordinate na kojima ne smije letjeti i nece to uraditi cak i da ti hoces. Ali mimo tih donekle logicnih pravila koje i sam mozes skontati, mozes da ga koristis bez ikakve papirologije.
Post Reply