Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#1 Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 22/09/2011 13:15

Kad neće niko ja ću :D ostalo još 2 dana

http://www.kblj.hr/drinskemucenice/file ... kacija.htm

Dakle očekujte u subotu more hodočasnika iz BiH, Hrvatske i okolnih zemalja... neki dolazi i iz Australije (rodbina)

evo malo teksta ako vas zanima

http://hr.wikipedia.org/wiki/Drinske_mu%C4%8Denice


User avatar
jedna tamo
Posts: 7558
Joined: 09/10/2009 10:48
Location: tamo gdje je sve po mom

#2 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by jedna tamo » 23/09/2011 10:24

nadam se da će sve dobro proći :)
i da će se sva raja koja dođu u sarajevo sretno vratiti svojim kućama

theTruePath
Posts: 8483
Joined: 26/12/2009 15:23

#3 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by theTruePath » 24/09/2011 16:55

prvi put cujem :D


mada,zanimljvo je :)

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#4 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by NIN » 25/09/2011 12:42

theTruePath wrote:prvi put cujem :D
mada,zanimljvo je :)
Da, bas zanimljivo, jelde @pravoputni? :-) A i ti smajliji su bas na mjestu :-) E moj krusko...

Nekima je bolje nista ne pisat'. Bolje za njih naravno.

User avatar
karanana
Posts: 38581
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times

#5 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by karanana » 25/09/2011 12:48

jeli ima igdje ista, kakav novinarski izvjestaj o ovom dogadjaju od jucer?

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#6 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 25/09/2011 21:26

biće izvještaj u ponedjeljak ili utorak

podrobni

ovo senzacionalističko (ubili ih ćete) dnevnopolitičko je prolazno novinarstvo

za povijest ostaje samo objektivni istinoljubivi žurnalizam

User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13086
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom
Has thanked: 44 times
Been thanked: 8 times

#7 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by kamen spoticanja » 25/09/2011 21:32

NIN wrote:
theTruePath wrote:prvi put cujem :D
mada,zanimljvo je :)
Da, bas zanimljivo, jelde @pravoputni? :-) A i ti smajliji su bas na mjestu :-) E moj krusko...

Nekima je bolje nista ne pisat'. Bolje za njih naravno.
:thumbup:

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#8 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 26/09/2011 08:32

Sarajevo, 24. rujan 2011.

DRINSKE MUČENICE PROGLAŠENE BLAŽENIMA
Kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, proglasio je svetim Drinske mučenice, pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi

Tijekom Misnog slavlja koje je, 24. rujna u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu Papin izaslanik kardinal Angelo (Anđelo) Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, proglasio je svetim Drinske mučenice, pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Mariju Julu Ivanišević, s. Mariju Berchmanu Leidenix (Berhmana Lajdeniks), s. Mariju Krizinu Bojanc, s. Mariju Antoniju Fabjan i s. Mariju Bernadetu Banja.

Pozdrav predslavitelju Euharistije kardinalu Amatu i svim nazočnima uputio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Pozdravio je nadbiskupa i metropolita zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, prisutne apostolske nuncije: domaćeg nuncija u BiH i u Crnoj Gori nadbiskupa Alessandra D'Errica, nadbiskupa Roberta Maria Cassarija iz Hrvatske i nadbiskupa Petra Rajiča, iz Kuvajta kao i predsjednike Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine, Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda: biskupa banjolučkog Franju Komaricu, nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog Marina Srakića i nadbiskupa barskog Zefa Gashija te sve nadbiskupe i biskupe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Albanije kao i biskupske delegate. Poseban pozdrav uputio je biskupima i svim članovima biskupijskih zajednica iz kojih dolaze Drinske mučenice: mons. Andreju Glavanu iz Novog Mesta; mons. Antunu Škvorčeviću iz Požege i mons. Vjekoslavu Huzjaku iz Bjelovara odnosno Križevaca te predstavnicima Bečke nadbiskupije. Pozdravio je i oko 450 svećenika suslavitelja kao i oko 700 časnih sestara među kojima najveći broj redovnica Kćeri Božje ljubavi. Uputio je pozdrav i svim političkim strukturama, državnim, kulturnim i znanstvenim predstavnicima te veleposlanicima i diplomatima među kojima i veleposlanici BiH pri Svetoj Stolici Jasni Krivošić-Prpić. Najiskreniji pozdrav i dobrodošlica uputio je hodočasnicima - njih oko 18 000: - iz mjesnih Crkava u Bosni i Hercegovini, i lijepe Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Mađarske i drugih zemalja. Zahvalio je svim koji su udomili hodočasnike i svima koji su pomogli u organizaciji: službenicima, čuvarima reda i sigurnosti, volonterima kao i domaćinima koji su otvorili vrata i srce da ova Olimpijska dvorana toga bude najveća crkva u Bosni i Hercegovini. Zahvalio je i medijima koji su omogućili da mnogi saznaju za divan primjer ljubavi pet sestara mučenica.

Na početku Mise kardinal Puljić i postulator Tomić zamolili su kardinala Amata da, po odobrenju i nalogu Svetoga Oca Benedikta XVI., među blaženice ubroji pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice: s. Mariju Julu Ivanišević, s. Mariju Berchmanu Leidenix, s. Mariju Krizinu Bojanc, s. Mariju Antoniju Fabjan i s. Mariju Bernadetu Banja. Potom je kardinal Puljić u kratkim crtama prikazao život ovih pet sestara, rodom iz današnje Hrvatske, Slovenije i Austrije, koje su se ratne 1941. godine našle zajedno u samostanu na Palama, nedaleko od Sarajeva nesebično i požrtvovno služeći ljudima raznih vjera i nacija. Podsjetio je da su 11. prosinca 1941. nasilno odvedene s Pala te su vodili do Goražda s tim da je 76-godišnja s. Berchmana ostavljena i kasnije ubijena u Sjetlini. Kazao je da su ostale četiri sestre odvedene u Goražde i smještene u vojarnu uz rijeku Drinu odakle su, braneći svoje zavjete, iskočili kroz prozor nakon čega su izbodene i bačene u rijeku Drinu. Spomenuo je da je postupak za njihovo proglašenje blaženima otvoren je u središtu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu 4. prosinca 1999. te da je u siječnju 2011. godine papa Benedikt XVI. ovlastio Zbor za proglašenje svetih u Rimu da proglasi dekret o mučeništvu službenica Božjih Drinskih mučenica, čime je odobrio i odredio njihovo proglašenje blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu.

Potom je kardinal Amato izgovorio sljedeće riječi proglašenja: „Sveti Otac Benedikt XI., udovoljavajući želji vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića te brojne druge braće u biskupstvu, sestara Kćeri Božje ljubavi i mnogih vjernika, pošto je razmotrio mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Njegovom apostolskom vlašću dopustio je da se pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice: s. Mariju Julu Ivanišević, s. Mariju Berchmanu Leidenix, s. Mariju Kri-zinu Bojanc, s.Mariju Antoniju Fabjan i s. Mariju Bernadetu Banja od sada naziva blaženicama i da se svake godine na dan njihova rođenja za nebo, petnaestoga prosinca, može slaviti njihov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“. Nakon svečanoga proglašenja blaženima, s. M. Ozana Krajačić, vicepostulatorica postupka beatifikacije, otkrila je sliku blaženih Drinskih mučenica koju je naslikao akademski slikar Ante Mamuša. Pred sliku su u procesiji donijele s. Ivanka Mihaljević, predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, i s. Ana Marija Kustura, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, dva svijećnjaka kao dar redovnica Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s. M. Davorka Šarić donijela je vodu iz rijeke Drine koja simobolizira grobove pet sestara; kopije dokumenata preostalih iza Drinskih mučenica ( od s. M. Jule Ivanišević: s. M. Slavica Buljan, FDC;, od s. M. Berchmane Leidenix: s. M. Elvira Tadić, FDC, provincijalna glavarica; od s. M. Krizine Bojanc: s. M. William iz Sjeverne Amerike; od s. M. Antonije Fabijan: S. M. Benwenuta Kaczcha iz Poljske, i od s. M. Bernadete Banja: S. M. Nivalda Montenegro iz Brazila; sestre Kćeri Božje ljubavi iz Albanije donijele su pepeo sa zgarišta spaljenog Samostana na Palama, a vrhovna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mroczek ciborij nađen na ruševinama spaljenog Samostana na Palama.

U prigodnoj propovijedi kardinal Amato je istaknuo da je „mučeništvo pet sestara družbe Kćeri Božje Ljubavi tragična ali slavna stranica Crkve Katoličke u plemenitom narodu Bosne i Hercegovine“ te da „njihova pobjeda ima značenje mučenika prvih stoljeća, kada su poganski idoli zahtijevali nevine žrtve za nastavak njihovog prolaznog i nesigurnog postojanja“. Podsjetio je da samostan katoličkih redovnica Marijin Dom na Palama bio poznat po njihovim djelima ljubavi prema svima, djeci i potrebitima svih jezika i vjera, katolicima, pravoslavnima, muslimanima te da je s. Jula bila Hrvatica, s. Berchmana Austrijanka, s. Krizina i s. Antonija Slovenke, a s. Bernardeta Mađarica. „I pored toga što su pripadale različitim narodnostima i tradicijama bile su udružene svojim redovničkim pozivom u ljubavi prema siromašnima i potrebnima, živeći kao žive slike Krista Otkupitelja, svog Gospodina i Učitelja“, kazao je kardinal Amato te naglasio herojsko ponašanje pet sestara Kćeri Božje ljubavi. „Pred sudom Povijesti pet slabašnih i nezaštićenih žena postadoše jaki heroji i pobjednice, u zaštiti nepovredljivosti njihovog redovničkog identiteta i dostojanstva žene… Danas Crkva veliča ove svoje kćeri, istinske Kćeri Božje ljubavi, koje su svojom mukom pokazale da su ljubav i praštanje puno jači od mržnje i okrutnosti. Kalvarija njihove patnje postala je Tabor njihove slavne preobrazbe“, kazao je kardinal Amato naglasivši da Crkva pozna i veliča ove svoje neustrašive sinove i kćeri te zaključio da je „svijet mučenika“ poziv „da se trgnemo iz letargije i reagiramo onim nepobjedivim duhovnim oružjem, koje je vjera i ljubav“.

Molitvu vjernika molile su sestre na raznim jezicima: iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske; iz Engleske, iz Južnog Brazila i Poljske. Darove na oltar prinijela je jedna štovateljica Drinskih mučenica iz župe Granešina kod Zagreba, sestre klarise iz Brestovskog kod Kiseljaka, vjernici iz Godinjaka, rodnog mjesta s. M. Jule Ivanišević te sestra iz Slovačke i djevojka iz Češke. Prineseni su sljedeći darovi: hostije u čestičnjaku koje su za Misno slavlje pripremile i darovale sestre klarise iz Brestovskog u Središnjoj Bosni, prinijela je gđa Dinka Parlov, štovateljica Drinskih mučenica iz župe Granešina u Zagrebačkoj nadbiskupiji; kalež, koji je dar njezine rodne župe Staro Petrovo Selo u Požeškoj biskupiji, prinijeli su gosp. Tomislav Ivanšević, vjeroučitelj, i gđica Lucija Akmačić, studentica iz Godinjaka rodnog mjesta s. M. Jule Ivanišević prinose kalež koji je dar njezine rodne župe Staro Petrovo Selo u Požeškoj biskupiji; vino i vodu prinijeli su jedna sestra iz Slovačke i jedna djevojka iz Češke; monstrancu, dar sestara Služavki Malog Isusa, prinijela je s. Hinka Rogalo.

Na kraju Mise vrhovna glavarica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mroczek (Lucina Mroček) uputila je riječi zahvale: ponajprije Trojedinom Bogu, Svetom Ocu Benediktu XVI., kardinalu Angelu Amatu, svima koji su neumorno radili tijekom biskupijskoga i rimskoga dijela postupka, posebno relatoru, postulatorima i vicepostulatorici, kao i svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji beatifikacije i njezinome slavlju, sestrama Provincije Božje providnosti, kojoj su pripadale naše Blaženice... „Beatifikacija naših sestara Mučenica milosni je dar ne samo našoj Družbi i ovoj mjesnoj Crkvi nego cijeloj Crkvi. Karizmu naše Družbe: ljubav nevidljivoga Boga činiti vidljivom svim ljudima, koju nam je u svetu baštinu ostavila naša Utemeljiteljica, službenica Božja Majka Franziska Lechner, svaka je od njih ostvarivala, daleko od doma i domovine, konkretnim djelima ljubavi prema svima potrebitima, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Zato su primjer vjernosti redovničkome posvećenju i karizmi, odanosti Crkvi, nesebičnoga i samoprijegornoga služenja dobrobiti bližnjega“, kazala je vrhovna glavarica.
Misa je završena pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ na hrvatskom, slovenskom i njemačkom jeziku i svečanim blagoslovom. (kta)


User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8637
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times

#10 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Bosanac sa dna kace » 13/10/2011 11:12

bicu malo cinican po pitanju videa, jedno 5 puta je ponovljeno da dosli vjernici iz svih krajeva BiH, a nidje ne vidjoh zastavu BiH ili neki drugi simbol, ostale zastave prikazuju :-?
BiH-x wrote:
a inace mucenice mogu biti primjer svima za dosljednost :)

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#11 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 13/10/2011 11:15

ako si bio gore vidio si

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8637
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times

#12 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Bosanac sa dna kace » 13/10/2011 11:18

Black swan wrote:ako si bio gore vidio si
nijesam bio prisutan :)

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#13 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 13/10/2011 11:31

meni je veći problem što s foruma niko nije bio gore :mrgreen: ili neće da se jave :oops: od toga što neko nije vidio zastavu bih gore
meni su zanimljvije bile poljske brazilske albanske zastave za slikati

Image

pronađi uljeza :lol:

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8637
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times

#14 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Bosanac sa dna kace » 13/10/2011 11:33

jel ono sto se jedva prmijeti tamo prema cosku nasa il je zastava kosova? :?

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#15 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 13/10/2011 11:38

eh ti bi još i da imaš posao i da imaš platu ne može tako

Imageevo iz zagreba ista zastava :D

Image

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8637
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times

#16 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Bosanac sa dna kace » 13/10/2011 11:43

Black swan wrote:eh ti bi još i da imaš posao i da imaš platu ne može tako
sta kakav poso?
:shock:
Black swan wrote:evo iz zagreba ista zastava :D
a zasto nasom zastavom mase neko iz zagreba, a ne iz kiseljaka?
zasto se u prilogu TV KISS prikazuje zastava sa sahovnicom, a nidje zastave BiH?

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#17 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 13/10/2011 11:46

dam ti sliku ti ne vidiš mala ti
kropujem ti i uvećam ti spominješ kiseljak
dam ti sliku hrvata iz bih na dočeku pape u ZG sa našom zastovm ti muljaš
:D
pa šta hoćeš čovječe?
da hrvati tetoviraju zastavu na čelo?

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8637
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times

#18 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Bosanac sa dna kace » 13/10/2011 11:49

Black swan wrote:dam ti sliku ti ne vidiš mala ti
kropujem ti i uvećam ti spominješ kiseljak
dam ti sliku hrvata iz bih na dočeku pape u ZG sa našom zastovm ti muljaš
:D
pa šta hoćeš čovječe?
da hrvati tetoviraju zastavu na čelo?
pa ne vidim tu sliku sto si kropovala
za drugu sliku reci da je sa doceka papi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

#19 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Black swan » 13/10/2011 12:02

ova je sa zetre
http://oi54.tinypic.com/muai43.jpg
ne vidim u čemu je problem

User avatar
Nele9
Posts: 598
Joined: 27/10/2010 12:45

#20 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by Nele9 » 13/10/2011 18:42

komi
Ja u Rajvosa ionako dolazim gotovo samo onda kad moram. Takva ste raja druželjubiva da vam je skoro nemoguće ući u grad. ;-)

Bosanac

Stipu ba komija. Šta ti sad čovjek treba iznijeti genezu hrvatskog nacionalizma, katoličanstvo=hrvatstvo i slične budalaštine. Čovjek priča o jednom dogadjaju za koji i ja smatram da treba da se svi prisjetimo.
To što Bošnjaci i muslimani ne znaju da se sjete pokolja u Goraždu, Višegradu, Foči...pa da se skonta kontinuitet zločina, a žrtve da se pamte (pa makar jednom godišnje, jednom Fatihom), nije krivica komija niti bilo kojeg drugog katolika.
A to kakve se zastave vješaju je neka druga priča...

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#21 Re: Drinske mučenice 24.09.2011 Zetra 11.00h

Post by NIN » 13/10/2011 20:36

khm, khm...

:wink:

Post Reply