Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Moderator: anex
-
akcija007
#26 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Cudi me da niko nije zakupio prostor u Zeljeznickoj stanici Sarajevo i otvorio supermarket ( ne dragostor).
U sklopu je zeljeznicke stanice moze imati notmalno tadno vrijeme pon-ned 7-22 svih 365 dana u godini. Nema veze sto su rijetki vozovi, u skopu je zeljeznicke i zadovoljava Zakon da moze biti otvoren nedjeljom i praznicima.
U sklopu je zeljeznicke stanice moze imati notmalno tadno vrijeme pon-ned 7-22 svih 365 dana u godini. Nema veze sto su rijetki vozovi, u skopu je zeljeznicke i zadovoljava Zakon da moze biti otvoren nedjeljom i praznicima.
-
DebelinJoe
#27 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Znam par finansijski jakih likova koji su to namjeravali, ali svi čekaju oktobar, odlazak trojke na smetljište historije i da će nova vlast ukinuti neradnu nedjelju, pa im se ne isplati investirati u prostor.akcija007 wrote: ↑03/05/2026 15:54 Cudi me da niko nije zakupio prostor u Zeljeznickoj stanici Sarajevo i otvorio supermarket ( ne dragostor).
-
akcija007
#28 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Upravu si, ima logike .
Zamislite kirije u trgovackim centrima tipa SCC, Alta, Aria... nebitno za maj mjesec . Od 31 dana maja nisu mogli raditi cak 8 dana ( 5 nedjelja + 1 i 2 Maj i dan Kurban Bajrama) a ista cijena zakupa kao da su sve radili .
Po starom zakonu, bili bi zatvoreni samo za Kurban Bajram i 1 Maj
Zamislite kirije u trgovackim centrima tipa SCC, Alta, Aria... nebitno za maj mjesec . Od 31 dana maja nisu mogli raditi cak 8 dana ( 5 nedjelja + 1 i 2 Maj i dan Kurban Bajrama) a ista cijena zakupa kao da su sve radili .
- Edin H.
-
last mohicans
#30 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Kakva finansijska steta TC se počinila samo za ova 3 dana. Jučer se čaršija prolamala, sve živo radi, čak je jedno pola stolova u trznici radilo. A TC i ostali posmatraju. Moze urbani krajolik i nekakve debilne odluke, a ne mogu druge radnje. Svaki turista bi usao, nesto bi kupio, potrošio. Kad viidim onog kepece, Neku i Vojina, mrak mi na oči padne. Jebo 3 dana odmora, ljudi se bore dinar zaraditi. Onaj dragostor na cvili, mislim da je 50-70 hiljada imao prometa za 3 dana.akcija007 wrote: ↑03/05/2026 17:18 Upravu si, ima logike .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#31 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Pa ljudi su placeni ko da su radili. Drzavni praznik je.
-
tokio25
#32 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
pa dragstor je bolja opcija
imas radnika vise koji prima xx% vecu platu zbog nocnog rada a napokon i ja mogu u 1 ujutro otici nesto kupiti
jos samo da otvore dragstor tipa obi peni i sl
imas radnika vise koji prima xx% vecu platu zbog nocnog rada a napokon i ja mogu u 1 ujutro otici nesto kupiti
jos samo da otvore dragstor tipa obi peni i sl
- semirsar
- Peacean
#34 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ma mi smo nenormalan narod, kod nas sve ide...
- Edin H.
#35 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
-
BadBoy
#36 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Hhahah nisu mogli izdržati pa su napravil novu temu nakon što je prethodna neslavno završila.
Nedavno je nekao pisao - podizanje minimalca nije dovelo do ekonoskog kraha kako se kukalo.
Neradna nedjelja - nije još uvijek dovela do ekonomskog kraha.
Samo zatvaranje Željezare i Gikila će imati veći uticaj na FBiH nego bilo koji broj neradnih nedjelja.
Nedavno je nekao pisao - podizanje minimalca nije dovelo do ekonoskog kraha kako se kukalo.
Neradna nedjelja - nije još uvijek dovela do ekonomskog kraha.
Samo zatvaranje Željezare i Gikila će imati veći uticaj na FBiH nego bilo koji broj neradnih nedjelja.
-
peca777
-
peca777
#38 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
A sve se to moglo i nejdeljom, uvecana placa. Jok eto ti koji toliko brines o slobodnoj nedjelji sada smaras u 1 ujutro. Kome se to radi u 1?
- Isner
#39 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
To je dio Zakona a kod nas se zakonski akti najteže mjenjaju, ako se uopšte i mogu promjeniti.. Koliko imamo zakona da smo usvojili pa poništili? Zar zaista misliš da se 60 000 ljudi zaposlenih u trgovinama može vratiti u radimo nedjeljom mod na osnovu jedne odluke ili rješenja a da oni pri tome ne traže boga oca u finansijskom smislu?
-
peca777
#40 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Kako se moze zabraniti prodaja jednom odlukom, tako moze i odobrenje. Odluka NEMA SMISLA da ti privatnom vlasnistvu zabranis samo prodaju, nikave logike.
Veceras u gradu red pred pekarama, radnice u benCinskim padaju, sta je sa dragstorima?
X sedmica radnih je rjesenje, gdje ces uvijek imati par radnji koje rade.
Dodatno je suludo kada ne rade trzni centri, a kirija uredna. Je li jasno da je ovo odluka koja nije sistemska?
Veceras u gradu red pred pekarama, radnice u benCinskim padaju, sta je sa dragstorima?
Dodatno je suludo kada ne rade trzni centri, a kirija uredna. Je li jasno da je ovo odluka koja nije sistemska?
Sto da ne? Evo ja bih prije da radnici imaju vecu platu, meni skuplje nedjeljom, radi ko hoce. Zar to nije rjesenje? Sta je problem da radnik dobije vise novca?
- Isner
#41 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Nije to baš Odluka iako nam je tako predstavljaju... Ta epska glupost zvana Neradna nedjelja je dio Zakona o unutrašnjoj trgovini i zbog toga velim da je zaključana.. Da bi je otključao i poništio, moraš izbalansirati podršku HDZ-a, velikih trgovačkih lanaca, sindikata i prava radnika po osnovu Zakona o radu, a znamo da je kod nas to (skoro) nemoguce...peca777 wrote: ↑03/05/2026 20:55 Kako se moze zabraniti prodaja jednom odlukom, tako moze i odobrenje. Odluka NEMA SMISLA da ti privatnom vlasnistvu zabranis samo prodaju, nikave logike.
Sto da ne? Evo ja bih prije da radnici imaju vecu platu, meni skuplje nedjeljom, radi ko hoce. Zar to nije rjesenje? Sta je problem da radnik dobije vise novca?
Nekad je bolje ništa ne donositi nego usvajati ovakvu glupost, pa još kad se radi bez pripreme i preko koljena, dobijemo to što dobijemo...
- semirsar
#42 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
eh kad se sjetim... kakav smo mi sake pravili. Ma kak'i ba japanci, sta ce ba oni, pojma nemaju.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#43 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
U mom komisiluku je u nedjelju radio market koji nije dragstor (i otakako je zabrana ne radi nedjeljom), iako mi imamo 2 dragstora koji su dragtsori vec xy godina.
-
ReymondReddington
#44 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Kakvo balansiranje? To HDZ nema svoje trgovacke lance pa ce mu to smetati?Isner wrote: ↑03/05/2026 21:22Nije to baš Odluka iako nam je tako predstavljaju... Ta epska glupost zvana Neradna nedjelja je dio Zakona o unutrašnjoj trgovini i zbog toga velim da je zaključana.. Da bi je otključao i poništio, moraš izbalansirati podršku HDZ-a, velikih trgovačkih lanaca, sindikata i prava radnika po osnovu Zakona o radu, a znamo da je kod nas to (skoro) nemoguce...peca777 wrote: ↑03/05/2026 20:55 Kako se moze zabraniti prodaja jednom odlukom, tako moze i odobrenje. Odluka NEMA SMISLA da ti privatnom vlasnistvu zabranis samo prodaju, nikave logike.
Nekad je bolje ništa ne donositi nego usvajati ovakvu glupost, pa još kad se radi bez pripreme i preko koljena, dobijemo to što dobijemo...
Objasni kako onda bingo otvara 3 dragstora? Odkud mu radnici koji hoce sad da rade i 3 smjenu ne samo nedjeljom nego bilo koji dan?
Sindikat koji ne smije bingu da pisne ce u slucaju da se odluka revidira samo izaci i mahati usima.
-
peca777
#45 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Tek ce sada mozda doci do mozga da je ova zabrana prodaje direktna steta radnicima. Umjesto da se striktno postovao ZoR, da se uvelo dodatno placanje nedjeljom, sada idemo u druge krajnosti. Evo taj dragstor, gdje je tu briga za radnicima?ReymondReddington wrote: ↑04/05/2026 11:31 Objasni kako onda bingo otvara 3 dragstora? Odkud mu radnici koji hoce sad da rade i 3 smjenu ne samo nedjeljom nego bilo koji dan?
-
zposao
#46 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Kako šteta radnicima kad neki dan govore da ništa bolje nije uvedenopeca777 wrote: ↑04/05/2026 13:01Tek ce sada mozda doci do mozga da je ova zabrana prodaje direktna steta radnicima. Umjesto da se striktno postovao ZoR, da se uvelo dodatno placanje nedjeljom, sada idemo u druge krajnosti. Evo taj dragstor, gdje je tu briga za radnicima?ReymondReddington wrote: ↑04/05/2026 11:31 Objasni kako onda bingo otvara 3 dragstora? Odkud mu radnici koji hoce sad da rade i 3 smjenu ne samo nedjeljom nego bilo koji dan?
- Haris.ba
-
prelivoda
#48 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ko od vas ima nekoga zaposlenog u trgovini? Kolike plate imaju? Kad nije bilo neradne nedelje, koliko ste imali prilika da sa bračnim partnerom provedete nedelju i odete negdje na izlet ili kod šire porodice?
Da napomenem, kada nije bilo neradne nedelje, radnici su bili slobodni nedeljom svakih 6 do 7 sedmica.
Da napomenem, kada nije bilo neradne nedelje, radnici su bili slobodni nedeljom svakih 6 do 7 sedmica.
- JohnnyS
#49 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ajmo smisliti neku našu riječ za dragstor 
-
tokio25