Dobro je poznato kad i kako je nastao Dejtonski sporazum, mislim da svi znamo da je nastao da se zaustavi rat i da je sve potpisivano pod pritiskom, kao i da je bilo mnogo kompromisa. I njegov kreator je rekao da je zamišljen kao privremeno rješenje dok se zemlja koja je ostala cjelovita ne konsoliduje. Na kraju krajeva ako je neki politički lider kao u ovom slučaju Izetbegović nešto potpisao, to ne znači da je to moralno. Mislim da nije problem kakva je RS danas, većina Bošnjaka je neće priznati zbog načina na koji je nastala i po meni to je ispravno. Jerinić je tip koji je toga svjestan i onda kao nešto tuguje jer niko u Sarajevu ne priznaje RS i njemu je tu korijen problema. Nije tako teško shvatiti nikome da nešto što je na takav način nastalo ne može niko poštovati.Romanija wrote:Kakva nemoralnost? Bosnjaci su prihvatili Republiku Srpsku Dejtonskim sporazumom, u ime Bosnjaka to je potpisao Alija Izetbegovic kao bosnjacki poglavica; u ime nas par hiljada Bosanaca i Hercegovaca to je opet potpisao Alija Iztebegovic, ovaj put kao predsjednik BIH. Dejtonskim sporazumom se nije predvidjelo nikakvo samounistenje RS-e, sem ako oni koji su subjekti iste ne odluce isto. A oni to ocigledno ne zele i nece uradit za narednih 10000 godina. O kakvoj se nemoralnosti ovdje radi, ne djelovati i ziviti po pravilima civilizovanog svijeta, a i sami zelimo da postanemo dio tog istog svijeta, I onda se snebivamo i ljutimo sto nas 'zapad' smatra za obicnu marvu, a kao marva se ponasamo.
Stoga i jeste jos tuznije sto ovaj tip iz NN-a, obzirom da je ocigledno kome drzi svijecu, u sridu pogadja sa ovom tekstom, i time nas jos vise spusta na nivo na kome zaista i jesmo.
Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
-
mosfet
#26 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
- Sezam
#27 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
I hajde ti meni molim te objasni, sta Bosnjaci imaju od toga sto ne priznaju RS? To je ne cini nista manje politickom i svakom drugom realnoscu.mosfet wrote:Dobro je poznato kad i kako je nastao Dejtonski sporazum, mislim da svi znamo da je nastao da se zaustavi rat i da je sve potpisivano pod pritiskom, kao i da je bilo mnogo kompromisa. I njegov kreator je rekao da je zamišljen kao privremeno rješenje dok se zemlja koja je ostala cjelovita ne konsoliduje. Na kraju krajeva ako je neki politički lider kao u ovom slučaju Izetbegović nešto potpisao, to ne znači da je to moralno. Mislim da nije problem kakva je RS danas, većina Bošnjaka je neće priznati zbog načina na koji je nastala i po meni to je ispravno. Jerinić je tip koji je toga svjestan i onda kao nešto tuguje jer niko u Sarajevu ne priznaje RS i njemu je tu korijen problema. Nije tako teško shvatiti nikome da nešto što je na takav način nastalo ne može niko poštovati.Romanija wrote:Kakva nemoralnost? Bosnjaci su prihvatili Republiku Srpsku Dejtonskim sporazumom, u ime Bosnjaka to je potpisao Alija Izetbegovic kao bosnjacki poglavica; u ime nas par hiljada Bosanaca i Hercegovaca to je opet potpisao Alija Iztebegovic, ovaj put kao predsjednik BIH. Dejtonskim sporazumom se nije predvidjelo nikakvo samounistenje RS-e, sem ako oni koji su subjekti iste ne odluce isto. A oni to ocigledno ne zele i nece uradit za narednih 10000 godina. O kakvoj se nemoralnosti ovdje radi, ne djelovati i ziviti po pravilima civilizovanog svijeta, a i sami zelimo da postanemo dio tog istog svijeta, I onda se snebivamo i ljutimo sto nas 'zapad' smatra za obicnu marvu, a kao marva se ponasamo.
Stoga i jeste jos tuznije sto ovaj tip iz NN-a, obzirom da je ocigledno kome drzi svijecu, u sridu pogadja sa ovom tekstom, i time nas jos vise spusta na nivo na kome zaista i jesmo.
Bosnjaci vec 14 godina nasjedaju na lazi bosnjackih politicra, a ubijedjen sam da sve i jedan bosnjacki politicar zna da od ukidanja RS nema nista. Ali lagace nam, jer im se osladilo biti na vlasti, a mi cemo im vjerovati, jer u nasem ocajanju ne vidimo da nas unazadjuju.
-
Romanija
#28 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
To je tvoj osnovni problem, kao i vecine diskutanata na ovim diskusijama, ili barem ovoj temi. Svijet moze da postoji jedino ako se okrece kako vama odgovara.Abacija wrote:Sam si napisao osnovu postojanja pc-a. Onog momenta kad pc bude organizovan po pravilima civilizovanog svijeta sam ce se automatski ukinuti. Do tada ti nastavi sanjati o 10000-godisnjoj vladavini necivilizacije jer politicko rukovodstvo pc-a cini sve da NE postane dio tog istog svijeta. Meni je samo zao sto gradjani pc-a ne vide koliko je pc stetan po njihovo vlastito zdravlje.![]()
Cinjenica je da je RS ovjerena Dejtonskim sporazumom, taj Dejtonski sporazum su i organizovale i sprovele u dijelo tvoje 'civilizovane' zemlje, danasnja RS se upravo i ponasa onako kako ju je predvidio taj zlosretni sporazum, ni manje ni vise; i sad se ti nasao nakon haman 14 godina traziti neke promjene, necega sto je gotova prica. Upravo je tvoje razmisljanje primjer u kakvoj zabludi zivi vecinom svaki federalac ako pripada plemenu Bosnjaka. A to je da u RS ljudi zive u nekoj maglustini i ne vide prst pred okom, i samo im treba neki sarajljija sa fenjerom da ih povede na pravi put. Isto kako je Franjo u nama razbuktavao vatru saljuci nam preko HRT-a poruke kako on samo zeli da nas uvede u Europu.
Ja sam svjestan da sam u budalastoj situaciji, jer sam se oruzjem borio protiv te iste RS, i moje pisanje se moze protumacti bas kao da me laktaski kloc placa zivom lovom da mu sirim ideje, ali mozda je to zbog mog stava da je sve sto se desilo od prestanka pucanja pa do danas rezultat nasih vlastitih gresaka, gdje RS uopce nije bitna.
A ovaj Jerinic, bio cetnik ili nezavisni novinar, dao je veoma ispravnu dijagnozu.
-
dallton
#29 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
a sta koga uopste briga da li neki novinar iz bogzna odakle gotivi sarajevo ili ne? pa taj je do jucer najvjerovatnije pljeskao od srece kad se rusilo, i generalno je beskorisno traziti od takve osobe traziti da bilo sta kaze o sarajevu, kao sto je bezveze slusati sta ista osoba kaze o sarajevu...on i njemu slicni su sad udaljeni od sarajeva jedno 400km, tako ce i ostati, jedino se razdaljina moze povecati
...sto uopste tupimo o ovoj temi?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#30 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
dallton wrote:a sta koga uopste briga da li neki novinar iz bogzna odakle gotivi sarajevo ili ne? pa taj je do jucer najvjerovatnije pljeskao od srece kad se rusilo, i generalno je beskorisno traziti od takve osobe traziti da bilo sta kaze o sarajevu, kao sto je bezveze slusati sta ista osoba kaze o sarajevu...on i njemu slicni su sad udaljeni od sarajeva jedno 400km, tako ce i ostati, jedino se razdaljina moze povecati...sto uopste tupimo o ovoj temi?
-
Abacija
#31 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Ma hajde bjezi tamo. pc ne provodi svoj entitetski ustav kako valja a da provodi Dejtonski sporazum.Romanija wrote:To je tvoj osnovni problem, kao i vecine diskutanata na ovim diskusijama, ili barem ovoj temi. Svijet moze da postoji jedino ako se okrece kako vama odgovara.Abacija wrote:Sam si napisao osnovu postojanja pc-a. Onog momenta kad pc bude organizovan po pravilima civilizovanog svijeta sam ce se automatski ukinuti. Do tada ti nastavi sanjati o 10000-godisnjoj vladavini necivilizacije jer politicko rukovodstvo pc-a cini sve da NE postane dio tog istog svijeta. Meni je samo zao sto gradjani pc-a ne vide koliko je pc stetan po njihovo vlastito zdravlje.![]()
Cinjenica je da je RS ovjerena Dejtonskim sporazumom, taj Dejtonski sporazum su i organizovale i sprovele u dijelo tvoje 'civilizovane' zemlje, danasnja RS se upravo i ponasa onako kako ju je predvidio taj zlosretni sporazum, ni manje ni vise; i sad se ti nasao nakon haman 14 godina traziti neke promjene, necega sto je gotova prica. Upravo je tvoje razmisljanje primjer u kakvoj zabludi zivi vecinom svaki federalac ako pripada plemenu Bosnjaka. A to je da u RS ljudi zive u nekoj maglustini i ne vide prst pred okom, i samo im treba neki sarajljija sa fenjerom da ih povede na pravi put. Isto kako je Franjo u nama razbuktavao vatru saljuci nam preko HRT-a poruke kako on samo zeli da nas uvede u Europu.
Ja sam svjestan da sam u budalastoj situaciji, jer sam se oruzjem borio protiv te iste RS, i moje pisanje se moze protumacti bas kao da me laktaski kloc placa zivom lovom da mu sirim ideje, ali mozda je to zbog mog stava da je sve sto se desilo od prestanka pucanja pa do danas rezultat nasih vlastitih gresaka, gdje RS uopce nije bitna.
A ovaj Jerinic, bio cetnik ili nezavisni novinar, dao je veoma ispravnu dijagnozu.
I usput, niti sam ja iz pederacije niti sam se tek sad poceo boriti protiv pc-a. Moja borba protiv fasizma nikad nije ni prestajala...
-
mosfet
#32 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Bošnjaci ne moraju imati ništa od toga što ne priznaju RS, ali svakoga Bošnjaka koji kaže da je ne priznaje ja shvatam i podržavam. Nerazumno je tražiti od Bošnjaka da je priznaju i prihvate i to je cijela priča. Ja ne shvatam Bošnjaka koji je priznaje. Politika se vodi drugim načelima, i često je plod kompromisa, tako da je od političara svašta očekivati. Šta bi bila alternativa da Alija nije potpisao Dejton? Zar neko smatra da je imao izbora? Jerinićeva priča je čisto Dodikovsko serendanje, kao ključ problema je što oni nas ne poštuju. Ko će te poštovati kad na svakom koraku gledaš da što više urušiš državu? I onda kao plačeš jer te ne poštuju u Sarajevu.Sezam wrote:
I hajde ti meni molim te objasni, sta Bosnjaci imaju od toga sto ne priznaju RS? To je ne cini nista manje politickom i svakom drugom realnoscu.
Bosnjaci vec 14 godina nasjedaju na lazi bosnjackih politicra, a ubijedjen sam da sve i jedan bosnjacki politicar zna da od ukidanja RS nema nista. Ali lagace nam, jer im se osladilo biti na vlasti, a mi cemo im vjerovati, jer u nasem ocajanju ne vidimo da nas unazadjuju.
Što se tiče priče o ukidanju tu si u pravu, vrlo često se može pretvoriti u čistu manipulaciju. Političari ne smiju davati takve izjave jer su u sadašnjem momentu protivustavne. Ali ako intimno ne priznaju RS ja ih podržavam.
-
dallton
#33 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
nije isto prihvatanje i odobravanje...nema ti sta da prihvatas ili ne prihvatas pc, to ti je tu kao cinjenica - ko sto su i likovi kao doticni novinar cinjenice...al ne moras odobravati na to te niko ne moze prinuditi...a to sto ljubiteljima pca javnim i tajnim smeta sto se samo ime pca povezuje sa svim mogucim i nemogucim zlocinima koji se mogu izvrsiti te im smeta sto postoje ljudi (u stvari velika vecina u ovoj zemlji) koji eto "potpuno neracionalno" imaju toliko morala da im osnivanje konclogora i silovannj ne smatraju "politickim dijalogom" to je njihov problem ...prihvatalo se i postojanje staljina 30 godina, al mu danas slabo ko pise ode radostimosfet wrote:Bošnjaci ne moraju imati ništa od toga što ne priznaju RS, ali svakoga Bošnjaka koji kaže da je ne priznaje ja shvatam i podržavam. Nerazumno je tražiti od Bošnjaka da je priznaju i prihvate i to je cijela priča. Ja ne shvatam Bošnjaka koji je priznaje. Politika se vodi drugim načelima, i često je plod kompromisa, tako da je od poltičara svašta očekivati. Šta bi bila alternativa da Alija nije potpisao Dejton? Zar neko smatra da je imao izbora? Jerinićeva priča je čisto Dodikovsko serendanje, kao ključ problema je što oni nas ne poštuju. Ko će te poštovati kad na svakom koraku gledaš da što više urušiš državu? I onda kao plačeš jer te ne poštuju u Sarajevu.Sezam wrote:
I hajde ti meni molim te objasni, sta Bosnjaci imaju od toga sto ne priznaju RS? To je ne cini nista manje politickom i svakom drugom realnoscu.
Što se tiče priče o ukidanju tu si u pravu, vrlo često se može pretvoriti u čistu manipulaciju. Političari ne smiju davati takve izjave jer su u sadašnjem momentu protivustavne. Ali ako intimno ne priznaju RS ja ih podržavam.
- nokia6170
#34 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Sta ti konkretno predlazes bosnjackoj politici da uradi?Sezam wrote:I hajde ti meni molim te objasni, sta Bosnjaci imaju od toga sto ne priznaju RS? To je ne cini nista manje politickom i svakom drugom realnoscu.mosfet wrote:Dobro je poznato kad i kako je nastao Dejtonski sporazum, mislim da svi znamo da je nastao da se zaustavi rat i da je sve potpisivano pod pritiskom, kao i da je bilo mnogo kompromisa. I njegov kreator je rekao da je zamišljen kao privremeno rješenje dok se zemlja koja je ostala cjelovita ne konsoliduje. Na kraju krajeva ako je neki politički lider kao u ovom slučaju Izetbegović nešto potpisao, to ne znači da je to moralno. Mislim da nije problem kakva je RS danas, većina Bošnjaka je neće priznati zbog načina na koji je nastala i po meni to je ispravno. Jerinić je tip koji je toga svjestan i onda kao nešto tuguje jer niko u Sarajevu ne priznaje RS i njemu je tu korijen problema. Nije tako teško shvatiti nikome da nešto što je na takav način nastalo ne može niko poštovati.Romanija wrote:Kakva nemoralnost? Bosnjaci su prihvatili Republiku Srpsku Dejtonskim sporazumom, u ime Bosnjaka to je potpisao Alija Izetbegovic kao bosnjacki poglavica; u ime nas par hiljada Bosanaca i Hercegovaca to je opet potpisao Alija Iztebegovic, ovaj put kao predsjednik BIH. Dejtonskim sporazumom se nije predvidjelo nikakvo samounistenje RS-e, sem ako oni koji su subjekti iste ne odluce isto. A oni to ocigledno ne zele i nece uradit za narednih 10000 godina. O kakvoj se nemoralnosti ovdje radi, ne djelovati i ziviti po pravilima civilizovanog svijeta, a i sami zelimo da postanemo dio tog istog svijeta, I onda se snebivamo i ljutimo sto nas 'zapad' smatra za obicnu marvu, a kao marva se ponasamo.
p.s. imaj samo na umu da su rs politicari i rs mediji kao sto je ovaj doticni monstrum Jerinic negirali da se desio genocid u Srebrenici punih 12 godina...hoces reci da su i Bosnjaci trebali negirati genocid u Srebrenici samo zato sto su ga negirali i Srbi i da samo zato sto Srbi kazu da nesto treba da postoji i da se nesto nije desilo..da po automatizmu radi mira u kuci i Bosnjaci treba da idu niz dlaku srpskoj politici...po meni ne treba...ako treba da se mrzimo mrzicemo se 1000 godinu, al istinu cemo pricati i dokazivati na sudovima ako vec krvnici sami nece da priznaju cinjenice.
Neka postoji RS, ali ce djeca u RS da uce da se u Srebrenici desio genocid, da se desilo etnicko ciscenje, ubijanje, fasizam...neka RS-a, a neka i srpske savjesti da brane RS pored svih cinjenica koje ce tek da se iznesu na vidjelo....a pritom ce ta ista djeca da zive u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina...makar je mrzili jos 500 godina...a dok postoji BiH i Srebrenica i koricanske stijene i razna druga mjesta ce da im stalno budu pred ocima jer njihovi sugradjani Bosnjaci ce im to sve nabijati svakodnevno na usta i oci i to sa razlogom debelim...zato sto brane rezultate i nedjela uoblicena u postojanju RS-a.
- 1gorstak
#35 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Ne, ne, "četnici su aut".Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
"Republika Srpska nije nastala na zločinima četnika ili pojedinaca već na jasno izraženoj političkoj volji srpskog naroda u BiH. I to je potrebno stalno ponavljati. A upravo zbog toga i mirne budućnosti za našu djecu potrebna je jasna osuda, pa i zakonska zabrana četničkih i svih ostalih organizacija koje propagiraju fašizam, mržnju i netoleranciju u Bosni i Hercegovini, i to treba da bude prioritet aktuelne vlasti." IZVOR
Jerinicu. pretpostavljam da je to zbog onog divljanja cetnika u Srebrenici. Mozda je zbog udzbenika za predmet Društvo za 5. razred devetogodišnje osnovne škole čiji je izdavač Zavod za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava Istočno Sarajevo, u kojem ne pise nista o fašizmu, mržnji i netoleranciji cetnika ;
"U okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji organizirana su dva različita pokreta za oslobođenje zemlje: partizanski i četnički. Na čelu partizanskog pokreta bio je Josip Broz Tito. Četnički pokret su organizovali oficiri Jugoslovenske vojske koji su izbjegli zarobljavanje. Njih je vodio pukovnik Dragoljub Draža Mihailović. Partizani su se borili za novu drugačiju državu, četnici su željeli da očuvaju državu onakvu kakva je bila. Razlika je u tome bila što su se partizani organizovali i odmah krenuli protiv okupatora, dok su četnici odgađali taj trenutak plašeći se velikog stradanja od nadmoćnijeg neprijatelja. Bilo je pokušaja da četnici i partizani ratuju zajedno. Partizanski i četnički pokret su postajali toliko različiti da je između njih došlo do sukoba. Rat protiv okupatora je trajao četiri godine."
A mozda su za tebe cetnici "out" zato sto si ti stvarno poceo shvatati da ideja suzivota i nije tako losa. Kako god, svoju iskrenost potvrdi osporavanjem aktuelnog naziva, grba i zastave manjeg entiteta kao nelegitimnih obiljezja multietnicke administrativne jedinice. Jesu legalni, ali je i juznoafricki aparthejd bio legalan, i americko ropstvo je bilo legalno. Zakone se lako skroji silom, hajde da budemo ljudi.
Jer ne moze i jare i pare, i malo da budes tolerantan i malo da diskriminiras.
- nokia6170
#36 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Zbog ovog texta ce da mu se prijeti smrcu od strane tih istih cetnika.
Samo sto se zajebao u jednoj stvari...VRS je zlocinackija i od samih cetnika, ali trebace vremena da se dodje i do tog mentalnog stanja...sad je jos rano, pogotovo kad se brane i njeguju tekovine tog fasizma i dan danas.
A on neka svojoj djeci objasni kako bi RS uopste postojala da se nisu vojno realizirali fasisticki ciljevi te iste RS, pogotovo onaj prvi koji govori o fizickom razdvajanju etnickih skupina.
Samo sto se zajebao u jednoj stvari...VRS je zlocinackija i od samih cetnika, ali trebace vremena da se dodje i do tog mentalnog stanja...sad je jos rano, pogotovo kad se brane i njeguju tekovine tog fasizma i dan danas.
A on neka svojoj djeci objasni kako bi RS uopste postojala da se nisu vojno realizirali fasisticki ciljevi te iste RS, pogotovo onaj prvi koji govori o fizickom razdvajanju etnickih skupina.
- 1gorstak
#37 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
"Чишћење државне територије од свих народних мањина и ненационалних елемената. Створити непосредне заједничке границе између Србије и Црне Горе, као и Србије и Словеначке чишћењем Санџака од Муслиманског живља и Босне од Муслиманског и Хрватског живља...“ (Mihailovicevo defnisanje ciljeva 20. decembar 1941)nokia6170 wrote:A on neka svojoj djeci objasni kako bi RS uopste postojala da se nisu vojno realizirali fasisticki ciljevi te iste RS, pogotovo onaj prvi koji govori o fizickom razdvajanju etnickih skupina.
“prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi." (Karadzicevo defnisanje ciljeva 12. maj 1992)
Jerinic ce kritikovati masovne likvidacije, protjerivanje i pljacku koje je vrsio prvi, a opravdati to isto ovom drugom jer je i sam bio tockic u toj masineriji. Tesko je biti covjek, najteze.
- nokia6170
#38 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Sta reci, sve je to "volja naroda" koja polako postaje dio srpske kulture, na koju se doticni ponose.1gorstak wrote:"Чишћење државне територије од свих народних мањина и ненационалних елемената. Створити непосредне заједничке границе између Србије и Црне Горе, као и Србије и Словеначке чишћењем Санџака од Муслиманског живља и Босне од Муслиманског и Хрватског живља...“ (Mihailovicevo defnisanje ciljeva 20. decembar 1941)nokia6170 wrote:A on neka svojoj djeci objasni kako bi RS uopste postojala da se nisu vojno realizirali fasisticki ciljevi te iste RS, pogotovo onaj prvi koji govori o fizickom razdvajanju etnickih skupina.
“prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi." (Karadzicevo defnisanje ciljeva 12. maj 1992)
Jerinic ce kritikovati masovne likvidacije, protjerivanje i pljacku koje je vrsio prvi, a opravdati to isto ovom drugom jer je i sam bio tockic u toj masineriji. Tesko je biti covjek, najteze.
- 1gorstak
#39 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Nije to volja naroda. Narod je izmanipulisan, a velikosrpske manipulacije se moze potkopati samo aktivnim djelovanjem po manjem entitetu. Odrzavanje tribina, prebacivanje centrala politickih stranaka u Lukavicu i Banja Luku, ofanziva dobre volje, to ce oslabiti velikosrpstvo. A generalizacije ga hrane i jacaju.nokia6170 wrote:Sta reci, sve je to "volja naroda" koja polako postaje dio srpske kulture, na koju se doticni ponose.1gorstak wrote:"Чишћење државне територије од свих народних мањина и ненационалних елемената. Створити непосредне заједничке границе између Србије и Црне Горе, као и Србије и Словеначке чишћењем Санџака од Муслиманског живља и Босне од Муслиманског и Хрватског живља...“ (Mihailovicevo defnisanje ciljeva 20. decembar 1941)nokia6170 wrote:A on neka svojoj djeci objasni kako bi RS uopste postojala da se nisu vojno realizirali fasisticki ciljevi te iste RS, pogotovo onaj prvi koji govori o fizickom razdvajanju etnickih skupina.
- tufahija2
#40 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Prošlo je 14 godina u nedostatku ofanziva dobre volje. Naravno, ofanziva loše volje bilo je i previše. Ja sam lično mnogo skeptičan u uspješnost projekta slanja SKOJ-evaca da drže mitinge po RS. Epilog bi najvjerojatnije ličio na Manifestaciju DOBAR DAN BOSNO u Banjaluci .1gorstak wrote:
Nije to volja naroda. Narod je izmanipulisan, a velikosrpske manipulacije se moze potkopati samo aktivnim djelovanjem po manjem entitetu. Odrzavanje tribina, prebacivanje centrala politickih stranaka u Lukavicu i Banja Luku, ofanziva dobre volje, to ce oslabiti velikosrpstvo. A generalizacije ga hrane i jacaju.
Mislim da bi dobar način početka te "ofanzive dobre volje" bio da se npr. u Sarajevu organizuju tribine pod imenom kao npr. "Upoznajte Republiku Srpsku" ili recimo da se organizuje koncert "Biseri iz djerdana Republike Srpske". To bi daleko više potkopalo velikosrpsku manipulaciju.
- 1gorstak
#41 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Manji entitet vise nije Neshoba County. Velikosrpstvo treba udaviti, polako, zagrljajem kojeg se nemoguce osloboditi.tufahija2 wrote:Prošlo je 14 godina u nedostatku ofanziva dobre volje. Naravno, ofanziva loše volje bilo je i previše. Ja sam lično mnogo skeptičan u uspješnost projekta slanja SKOJ-evaca da drže mitinge po RS. Epilog bi najvjerojatnije ličio na Manifestaciju DOBAR DAN BOSNO u Banjaluci .1gorstak wrote:
Nije to volja naroda. Narod je izmanipulisan, a velikosrpske manipulacije se moze potkopati samo aktivnim djelovanjem po manjem entitetu. Odrzavanje tribina, prebacivanje centrala politickih stranaka u Lukavicu i Banja Luku, ofanziva dobre volje, to ce oslabiti velikosrpstvo. A generalizacije ga hrane i jacaju.
- tufahija2
#42 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Najvjerojatnije neće nove SKOJ-evce ubijati kao u Nešobi, ali da ih neće gadjati krompirima i paradajzom, sumnjam.1gorstak wrote:
Manji entitet vise nije Neshoba County. Velikosrpstvo treba udaviti, polako, zagrljajem kojeg se nemoguce osloboditi.
- 1gorstak
#43 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Neka gadjaju, sto se vise u eter bude slala ta slika mrznje, vise ce se srpski narod distancirati od velikosrpstva.tufahija2 wrote:Najvjerojatnije neće nove SKOJ-evce ubijati kao u Nešobi, ali da ih neće gadjati krompirima i paradajzom, sumnjam.1gorstak wrote:
Manji entitet vise nije Neshoba County. Velikosrpstvo treba udaviti, polako, zagrljajem kojeg se nemoguce osloboditi.
-
dallton
#44 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
e gorstak vidi se dobronamjeran i pametan, al me nekad stvarno frapiras povjerenjem koje imas u tudje moralne kriterije...pa ljudi se karadzica ne odricu a kamoli cega drugog, a ti govoris o distanciranju - a i kad neko (ala cavic) izvrsi neku retoricu igranku, to je vise s ciljem da se kaze "evo izvinuli smo se a sad svi nesrbi dovidjenja prijatno"...1gorstak wrote:Neka gadjaju, sto se vise u eter bude slala ta slika mrznje, vise ce se srpski narod distancirati od velikosrpstva.tufahija2 wrote:Najvjerojatnije neće nove SKOJ-evce ubijati kao u Nešobi, ali da ih neće gadjati krompirima i paradajzom, sumnjam.1gorstak wrote:
- 1gorstak
#45 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Bez vjere u srpski narod, BiH mi ne bi bila interesantna. To bi bila jos samo jedna zemlja gdje se stabilizaciju drustva trazi u dominaciji jednih nad drugim. A da je tako, preselio bih u Portugal, zbog klime.dallton wrote:e gorstak vidi se dobronamjeran i pametan, al me nekad stvarno frapiras povjerenjem koje imas u tudje moralne kriterije...
- nokia6170
#46 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Ne ne, nije Karadzic stvorio RS, RS je volja naroda i da nije bilo Karadzica, bilo bi RS-a. To vam je danasnja interperetacija mentalne svijesti RS srpske populacije.dallton wrote: e gorstak vidi se dobronamjeran i pametan, al me nekad stvarno frapiras povjerenjem koje imas u tudje moralne kriterije...pa ljudi se karadzica ne odricu a kamoli cega drugog, a ti govoris o distanciranju - a i kad neko (ala cavic) izvrsi neku retoricu igranku, to je vise s ciljem da se kaze "evo izvinuli smo se a sad svi nesrbi dovidjenja prijatno"...
Naravno mitova i zabluda i samoobmana radi ljepote vlastite savjesti nikad im nije falilo. Danas su Milorad Dodik, juce su bili svi Radovan i Ratko. Sutra nece vise biti svi Mile Dodik, vec ce se nafurati na nekog novog fuhrera. Jednostavno, drugacije ljudi ne znaju funkcinisati..pa cak su RS stavili iznad samom Boga i Biblije, a u najgorem slucaju u istu ravan. RS je svetinja..mada se kod srpskog naroda svetinje mijenjaju svake dvije godine.
- naqrnjak
#47 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
i sta cemo sada sa srpskim narodom, ako je takav??? dati ga nekim kao vama na prevaspitavanje???nokia6170 wrote:Ne ne, nije Karadzic stvorio RS, RS je volja naroda i da nije bilo Karadzica, bilo bi RS-a. To vam je danasnja interperetacija mentalne svijesti RS srpske populacije.dallton wrote: e gorstak vidi se dobronamjeran i pametan, al me nekad stvarno frapiras povjerenjem koje imas u tudje moralne kriterije...pa ljudi se karadzica ne odricu a kamoli cega drugog, a ti govoris o distanciranju - a i kad neko (ala cavic) izvrsi neku retoricu igranku, to je vise s ciljem da se kaze "evo izvinuli smo se a sad svi nesrbi dovidjenja prijatno"...
Naravno mitova i zabluda i samoobmana radi ljepote vlastite savjesti nikad im nije falilo. Danas su Milorad Dodik, juce su bili svi Radovan i Ratko. Sutra nece vise biti svi Mile Dodik, vec ce se nafurati na nekog novog fuhrera. Jednostavno, drugacije ljudi ne znaju funkcinisati..pa cak su RS stavili iznad samom Boga i Biblije, a u najgorem slucaju u istu ravan. RS je svetinja..mada se kod srpskog naroda svetinje mijenjaju svake dvije godine.
dajljudi manite se corava posla, radite vi na sebi, tj. nek' svako radi na sebi, pokazite se na svom primjeru, najlakse je krivicu u drugom traziti...
- nokia6170
#48 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
iskreno zaboli me tvoj nick sta ce biti sa tim narodom. mene narod ne zanima, vec pojedinac. moje drustvo i zivot su mi sastavljeni od pojedinaca koji dolaze iz raznih naroda. i to sto neko pripada mom narodu nije nikakav plus...jer mi se u tom kontekstu jebe i za mojim narodom.naqrnjak wrote:i sta cemo sada sa srpskim narodom, ako je takav??? dati ga nekim kao vama na prevaspitavanje???nokia6170 wrote:Ne ne, nije Karadzic stvorio RS, RS je volja naroda i da nije bilo Karadzica, bilo bi RS-a. To vam je danasnja interperetacija mentalne svijesti RS srpske populacije.dallton wrote: e gorstak vidi se dobronamjeran i pametan, al me nekad stvarno frapiras povjerenjem koje imas u tudje moralne kriterije...pa ljudi se karadzica ne odricu a kamoli cega drugog, a ti govoris o distanciranju - a i kad neko (ala cavic) izvrsi neku retoricu igranku, to je vise s ciljem da se kaze "evo izvinuli smo se a sad svi nesrbi dovidjenja prijatno"...
dajljudi manite se corava posla, radite vi na sebi, tj. nek' svako radi na sebi, pokazite se na svom primjeru, najlakse je krivicu u drugom traziti...
ono sto bosni treba je gradjenje drustva i drzave koja ce, ako treba i silom, garantovati da se ljudi nece ubijati, protjerivati i diskriminisati samo zato sto se drugacije zovu, mole istom bogu ili kazu kruh ili hljeb.
-
Orbini
#49 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Nije to vise mrznja. Mrznja je nesto licno, a u RS odavno preovladava jedan drugi standard koji je mozda i opasniji.nokia6170 wrote:Kod ovog novinara u njegovim textovima se osjeti ogromna mrznja prema Sarajevu i Bosnjacima...ali to je svojstvena pojava ljudima koji RS dozivljavaju kao svetinju.
Naime, prosjecan stanovnik RS dozivljava RS kao dio Evrope, dio evropske civilizacije a svoj narod kao kulturniji, civilizovaniji, rasno i genetski bolji, superiorniji,... Na Bosnjake se gleda kao na nizu vrstu a na Sarajevo kao jednu zaguljenu azijsku vukojebinu. U najboljem slucaju jedna poprilicno snobovski odnos i sa visoka, a u najgorem atak na sve muslimansko gdje nista nije sveto, ni vjerski objekti, groblja, stariji, djeca, ....
U Banjaluci je jednostavno jedna averzija prema icemu sto ima imalo neke muslimanske kulturne crte, i muslimani su u toj prici inferiorni, genetski otpad, niza vrsta,.... gdje je nemoguce zamiti Bosnjaka-muslimana koji je intelektualac, kosmopolita, skolovan,.. a Sarajevo nemoguce zamisliti kao normalan grad. To se cita u pisanju ovog novinara, znaci nije nikakva mrznja - prije fasizam i superiornost. A pisanje je ogledalo opsteg javnog mjenja.
Bosnjacki politicari nikada nisu obecali ukidanje RS-a, barem nisu dali rok. Ali jesu da ce se za to zalagati,.. sto je OK i sto oslikava nase javno mjenje. Sta Bosnjaci imaju od toga sto ne priznaju RS - prakticno nista. Ali zar mora biti ucinak pa da se nesto ne prihvata? Zamisli da se u svijetu pravno verifikuje i prihvata sva sila koja se tu i tamo upotrebljava. DA neko ko je jaci ima pravo da nuklearno slisti jednu zemlju - zato sto je to eto realpolitika i pravo jacega? Zasto svijet ne prihvata takva prvila i zasto se ne blagoslove i kada se urade - jer su to osnovna nacela civilizacije, morala i pravde. Ukoliko bi se priznavala primjena sile kao definicija, odnosno da je stvaranje i ostanak RS sablon koji vazi, jedina opcija za ostvarenje nacionalnog cilja,... sta ostavljas sljedecim generacijama osim jos jednog kruga balkanskog zla i ko jami-jami, ko koga shebe-shebe. Nemam ja nista od toga sto ne prihvatam diskriminaciju u mojoj BL, ulicu po vojvodi, i da sam u nemilosti sveke budale koja moze doci kad hoce meni u avliju da uradi sta hoce. Nikakvih para, nikakve zastite, koristi, nikakvog popravljanja moje situacije,.. u nemilosti sam sile prihvatao ili neprihvatao. Pa kad je tako, i kad mi je isti q - onda naravno da ne prihvatam i da se borim koliko mogu bez ocekivanja ikakvog ucinka i osobnog interesa. Bosnjaci su danas u getu kojeg ne mogu prihvatiti i da hoce.Sezam wrote: I hajde ti meni molim te objasni, sta Bosnjaci imaju od toga sto ne priznaju RS? To je ne cini nista manje politickom i svakom drugom realnoscu.
Uistinu ne shvatam zasto se toliko istrajava na opstem posrbljavanju svega u RS, jer su Srbi tu suvereni gospodari i vecina bez obzira napravili od toga normalnu demokratsku jedinicu sa pravima svima ili aparthejd. Pa kada je tolika velika iskljucivost i istrajnost u istrajavanje etnickog ciscenja - Bosnjaci i nemaju izbora nego to ne prihvatati.
A na Balkanu se vakat mjenja i nicina ne sija do zore. Sa ovakvim pravilima realpolitike i tobozem prihvatanju rezultata sile kakva se proturaju iz RS-a - moze se ocekivati samo novi sukob kada iskrsne nova kriza. A u Bosni nikad ne reci nikad.
- 1gorstak
#50 Re: Dragan Jerinić, nezavisni novinar,Nezavisnih ili pak cetnik?
Interesuje me jedna stvar kod vas koji tvrdite da branite BiH, a pljujete po citavom narodu;nokia6170 wrote:...
Ako s jedne strane trazite i sirite pukotine izmedju srpskog naroda i velikosrpskog faktora, uvjeren sam da rezultat moze biti samo pozitivan. Ali ako citav narod okarakterisete kao negativan, udarate na tezu o mogucnosti suzivota, pa dajte objasnite kako rezultat vaseg djelovanja moze biti pozitivan po BiH.