Dr. Danis Tanovic
Moderator: _BataZiv_0809
- Jara
#26 Re: Dr. Danis Tanovic
Sinoć na HRT 1 - "Triage". Moram priznati da do juče ne znadoh da taj film postoji.
Promaklo mi ( niko nije savršen
). Da li se o njemu uopće govorilo u bh. medijima? Nije nešto popularan u svijetu? Za mene je pravo otkriće! Žestok film! Ne volim ratne filmove, ali ovaj odgledah. Colin Farrell - šta reći, fantastičan! Đuro odličan u ulozi doktora - da se naježiš dok određuje koji će ranjenik dobiti žutu a koji plavu traku. I dok uči fatihu poslije...hm ( da ne odajem onima koji nisu gledali). Preporučujem!
- suncica24
#27 Re: Dr. Danis Tanovic
horion_bosona wrote:Cestitke gospon Tanovicu, mada da sam na njegovom mjestu ne bi nikad prihvatio doktorat od one bagre, sto se nalazi na celu UNSA. Jer veca je cast ukazana njima samom cinjenicom da su "oni" kao donjeli odluku o dodjeli doktorata jednom Tanovicu...
U pogledu rasprave... prvo pa blasfemijanisam neki obozavalac filma Nicija zemlja, jer mislim da je taj film "izvedbeno" dosta umanjio snagu koji nosi scenario (koji je opet Danis pisao)... zamisao je genijalna - dva suprostavljena vojnika u rovu na nicijoj zemlji... pritom metafora lezanja na mini je dosad najbolji prikaz na simbolickoj razini sudbine BiH... Jednostavno film mi vise lici na demo snimak nego na gotov proizvod (ovo je mislim Kusturica rekao)... i kad god raspravljam s nekim na ovu temu, kazem da bih volio kad bi Tanovic napravio za 20tak godina remake svog filma (jer ce npr. ta scena s minom i dalje sasvim sigurno biti aktuelna)
![]()
![]()
Ta (prica) film ima potencijal da postane klasik svjetske kinematografije... Sta je kumovalo tome da Nicija zemlja bude isuvise "vremenit", kad je u pitanju kako film izgleda na ekranu... mozda produkcija, a mozda danak placen prvim filmom...
Grbavica je film jedne scene i Zbanicka je svoje umjece pokaza na drugom filmu, koji je blago receno sranje... Poredjenja Zalice i Tanovica... sacekaj ovaj film o Plavom orkestru pa reci hop...samo malo reloaded wrote:Meni je recimo Grbavica dva puta bolji film od Nicije zemlje
kao i uvjek drug nellington u sridu... upravo nakon gledanja Pakla meni se javio taj zal za Nicijom zemljom. Pakao je pokazao u punom obimu Tanoviceve mogucnosti i majstorstvo, odlican film za koji mu ni sam Kieslowski ne bi nista zamjerio... I ocekujem da ce taj film dobijati na vrijednosti kako bude prolazilo vrijeme...nellington wrote:OK dibidus - seciraj mi na simboličkom nivou Danisov Pakao - i ako tu ne nađeš elemente zrele režiserske tehnike i kvalitetnog rada, onda ćemo biti načisto.
Mislim da je Tanovic sa Cirkus Columbiom pokusao da stvari malo relaksira kako u drzavi tako i regionu, ne obradjujuci najveci dio knjige i mucne scene, ocekujuci siroku percepciju filma i trazeci ono sto je zajednicka sudbina svih na ovom prostoru - da mjerimo vrijeme do rata i od izbijanja rata, bezobzira na "kolicinu" nesrece koje nas je zadesila...
Cirkus Columbia je nesumnjivo "zanatski" odlicno uradjen film, i meni je sve u svemu dobar film, medjutim isuvise je da tako kazem "blag" u odnosu na knjigu... Steta je prava ne obraditi recimo dio kada lik koji je pobio na pocetku rata muslimansku porodicu (a poslije ko zna koliko), nakon povratka u grad na pitanje u kafani odgovara "Nisam ubio prvog kog' sam treb'o", da bi se ubio kroz par dana... samo o tom liku i njegovoj transformaciji od lokalnog mangubcica do okorjelog zlocinca moze se napravit ozbiljan i dobar film...
Triage nazalost jos uvijek nisam gledao, znam da je vecina negativnih reakcija i tek nedavno sam cuo jednu bitno pozitivnu kritku... pa cu ga bas pogledati u narednih par dana...
Dovoljno se osvrnuti na reakcije (nase) publike na Pakao i Cirkus Columbia, pa da se skonta da nije "problem" u Tanovicu, vec u samoj publici.
Jedini Danisov problem je sto ocito ide ka ulagivanju toj istoj publici, te tako gubi na velicini.
Sad me zanima kako ce "izaci na kraj" sa Prtljagom, buduci da tu ima dovoljno prostora i da "bude dobar" s publikom i da isprica jednu snaznu pricu svojim talentom.
PS: O Danisu kao covjeku ne mogu jer ga ne znam (jedino sto znam, iz druge ruke, jeste da raja i prijatelji koji ga poznaju nisu bas "zaljubljeni" u njega kao covjeka)
PPS: O Danisu kao politicaru mislim isto kao i o Mustaficu, Montenu, Konakovicu.. kao politicarima. U sustini, bolje bi i njima i nama bilo da su ostali "samo" reziseri, pjevaci, kosarkasi...
- suncica24
#28 Re: Dr. Danis Tanovic
horion-bosona, zar Pivac, Martinov najbolji prijatelj u filmu, nije lik o kom govoris?