Kako nije nikad
Dozvola za oruzje
-
nookey
#2477 Re: Dozvola za oruzje
Ma nije brate morao je do sad dobiti neki haber jel ide dalje sta kako ovo je bas se oduzilo, nece za godinu zavrsiti dozvolu jbt.
-
HD_2015
#2478 Re: Dozvola za oruzje
Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?
Po ovome bih rekao da jeste zabranjeno:
Po ovome bih rekao da jeste zabranjeno:
a) Kategorija A, koju čine:
...
6) municija za pištolje i revolvere s projektilom koji ima ekspanzijski učinak i projektili za takvu municiju osim municije za lov ili sportsko streljaštvo za lica kojima je dozvoljeno da koriste to oružje,
...
a) zabranjeno oružje - oružje kategorije A,
-
esso_sa
#2479 Re: Dozvola za oruzje
Jeste zabranjena, pitao sam i policajca direktno na obuci o poznavanju propisa, što mi je iskreno malo čudno obzirom da je ta municija namijenjena upravo za samoodbanu (jača sila zaustavljanja, manja probojna moć).HD_2015 wrote: ↑11/11/2025 14:23 Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?
Po ovome bih rekao da jeste zabranjeno:a) Kategorija A, koju čine:
...
6) municija za pištolje i revolvere s projektilom koji ima ekspanzijski učinak i projektili za takvu municiju osim municije za lov ili sportsko streljaštvo za lica kojima je dozvoljeno da koriste to oružje,
...
A prije par mjeseci mi u KM Trade na Stupu rekoše da se može kupiti preko streljačkog kluba ili sa članskom karticom kluba + oružni list.
Pretpostavljam za upotrebu na strelištu, nikako van, jer ako te policija uhvati sa okvirom napunjenim sa HP municijom ili u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si donji...
Interesantno da je u prodavnicama nude. Vidim npr da u Lukavici prodaju "crnu mambu" od Fiocchija (poznata kao jedna od razornijih HP izvedbi), ali ne znam kakvi su kod njih propisi za prodaju takve municije i možeš li regularno kupiti sa oružnim listom... Ali opet, u tom slučaju bi zakonski trebao prijaviti MUP-u da si kupio i eto te opet u prekršaju kada vide šta si uzeo
Last edited by esso_sa on 11/11/2025 14:43, edited 1 time in total.
- liyf
#2480 Re: Dozvola za oruzje
Svakako si donji ako nekoga upucaš u samoodbrani.esso_sa wrote: ↑11/11/2025 14:30u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si vjerovatno donji...HD_2015 wrote: ↑11/11/2025 14:23 Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?
...
...
-
zigson
#2481 Re: Dozvola za oruzje
ZabranjenaHD_2015 wrote: ↑11/11/2025 14:23 Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?
...
...
Prodaju lovcima i clanovima sportskih streljackih drustava
-
esso_sa
#2482 Re: Dozvola za oruzje
- Dozer
#2483 Re: Dozvola za oruzje
Nista bez HS-a. 
P.S. Svaki metak, osim pancirnog, ima odredjenu ekspanziju jer se pri udaru deformise i dobija siri precnik od izvornog kalibra, sto je ekspanzija. Cesto se i raspadne na vise dijeloova, sto komada kosuljice, sto olivne jezgre.
Samim tim, ovaj clan zakona je besmislen, i ocito pisan od strane ne tako dobrog poznavaoca.
Da je pameti, HP i HS zrna bi bila dozvoljena svima, jer ta zrna ce rijetko produziti dalje od cilja, a samim tim je i rizik pogadjanja jos nekoga iza cilja drasticno smanjen. Ali... valja ovo skontat, jbg... Bolje je daj svima samo FMJ, pa i ako se desi pucnjava, iz bilo kojeg razloga, nek' frca svukuda i nanize bar dvoje - troje
P.S. Svaki metak, osim pancirnog, ima odredjenu ekspanziju jer se pri udaru deformise i dobija siri precnik od izvornog kalibra, sto je ekspanzija. Cesto se i raspadne na vise dijeloova, sto komada kosuljice, sto olivne jezgre.
Samim tim, ovaj clan zakona je besmislen, i ocito pisan od strane ne tako dobrog poznavaoca.
Da je pameti, HP i HS zrna bi bila dozvoljena svima, jer ta zrna ce rijetko produziti dalje od cilja, a samim tim je i rizik pogadjanja jos nekoga iza cilja drasticno smanjen. Ali... valja ovo skontat, jbg... Bolje je daj svima samo FMJ, pa i ako se desi pucnjava, iz bilo kojeg razloga, nek' frca svukuda i nanize bar dvoje - troje
- liyf
#2484 Re: Dozvola za oruzje
Sta ce sportskim drustvima prodavati skuplji metak koji ce na papirnoj meti napraviti identicnu rupu kao i FMJ metak. Glupost da bi se nekome dalo pravo koje neko drugi nema
Plus je steta tog metka dosta veca > manje metaka za neutraliziranje mete > laksa smrt/imobilizacija mete, manji rizik za savjesnog gradjanina i ostale civile u blizini
Plus je steta tog metka dosta veca > manje metaka za neutraliziranje mete > laksa smrt/imobilizacija mete, manji rizik za savjesnog gradjanina i ostale civile u blizini
-
esso_sa
#2485 Re: Dozvola za oruzje
To je već (zabranjena) egzotikaDozer wrote: ↑11/11/2025 15:05 Nista bez HS-a.
Da je pameti, HP i HS zrna bi bila dozvoljena svima, jer ta zrna ce rijetko produziti dalje od cilja, a samim tim je i rizik pogadjanja jos nekoga iza cilja drasticno smanjen. Ali... valja ovo skontat, jbg...
A bilo bi dobro da dozvole bar u prirodi. Sa HP i HS imaš neke izglede npr u obračunu sa divljim krmetom, dok ćeš ga sa FMJ samo dodatno raspizditi
Mislim da je neko ko je pisao ovaj zakon pod "ekspanzijom" mislio na rasprskavajuću municiju (sa eksplozivnim punjenjem), i tako nehotice zabranio i "pasivnu" HP/HS municiju. Što kažeš, treba malo i mozak uključiti...
Čitao sam da policija po svijetu koristi primarno HP municiju. Upravo radi smanjenja mogućnosti nastanka kolateralne štete
- Dozer
#2486 Re: Dozvola za oruzje
Naaravno. A kod nas se to zove "operativna municija", i dobiju je samo specijalci kad idu u akciju. 
- Mitsu_bitchy
#2487 Re: Dozvola za oruzje
Kolege forumaši,
neki dan sam predao zahtjev za nabavku lovačkog oružja, zna li iko koliko sada traje ta procedura da mi se odobri isto?
Napominjem da sam već prošao obuku i imam oružni list.
neki dan sam predao zahtjev za nabavku lovačkog oružja, zna li iko koliko sada traje ta procedura da mi se odobri isto?
- Dozer
#2488 Re: Dozvola za oruzje
A clan lovackog drustva?
-
HelaS
#2489 Re: Dozvola za oruzje
Pa ćeš nam, akobogda, uređivati prirodu i stanište, kad se pojave prekobrojni zečevi i srndaći samo ćeš ih reducirati. Je'l se tako kažeMitsu_bitchy wrote: ↑12/11/2025 14:57 Kolege forumaši,
-
HD_2015
#2490 Re: Dozvola za oruzje
E, pa odlično. Drago mi je da ne moram vagati bi li metak plaćao 5 puta skuplje nego obični FMJ.esso_sa wrote: ↑11/11/2025 14:30Jeste zabranjena, pitao sam i policajca direktno na obuci o poznavanju propisa, što mi je iskreno malo čudno obzirom da je ta municija namijenjena upravo za samoodbanu (jača sila zaustavljanja, manja probojna moć).HD_2015 wrote: ↑11/11/2025 14:23 Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?
...
...
A prije par mjeseci mi u KM Trade na Stupu rekoše da se može kupiti preko streljačkog kluba ili sa članskom karticom kluba + oružni list.
Pretpostavljam za upotrebu na strelištu, nikako van, jer ako te policija uhvati sa okvirom napunjenim sa HP municijom ili u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si donji...
Interesantno da je u prodavnicama nude. Vidim npr da u Lukavici prodaju "crnu mambu" od Fiocchija (poznata kao jedna od razornijih HP izvedbi), ali ne znam kakvi su kod njih propisi za prodaju takve municije i možeš li regularno kupiti sa oružnim listom... Ali opet, u tom slučaju bi zakonski trebao prijaviti MUP-u da si kupio i eto te opet u prekršaju kada vide šta si uzeo![]()
- Mitsu_bitchy
- drug_profi
#2492 Re: Dozvola za oruzje
Ja sam pucao u ljude, a jednom sam podigao pušku na zeca i nisam mogao opaliti.
Iskreno, ne volim lovce, dapace prezirem.
Znam da su potrebni i imaju nekakvu funkciju u odrzanju ekosistema, ali mi je problem sto uzivaju u ubijanju zivotinja.
Znam da su potrebni i imaju nekakvu funkciju u odrzanju ekosistema, ali mi je problem sto uzivaju u ubijanju zivotinja.
- liyf
#2493 Re: Dozvola za oruzje
Nemaju preveliku ulogu. Ja sam za lov za hranu i očuvanje stabilnosti ekosistema, ali ovo kod nas je opasno preseravanje pogotovo sa starim lovcima
- drug_profi
#2494 Re: Dozvola za oruzje
Tu se slazemo.
Ja kad drvo hocu oboriti, prvo mu se izvinem i ispricam pricu zasto moram da ga oborim.
Jbg, ja vidim smisao da se tako ponasam, da moram postovati svaki zivot.
- Dozer
#2495 Re: Dozvola za oruzje
Znam, zato i pitam.
- Dozer
#2496 Re: Dozvola za oruzje
I meni zao zivotinja. A ljudi... jebo ljude. Ionako smo najvece stetocine na planeti.drug_profi wrote: ↑14/11/2025 21:18 Ja sam pucao u ljude, a jednom sam podigao pušku na zeca i nisam mogao opaliti.
- drug_profi
#2497 Re: Dozvola za oruzje
Samo mi je djece i majki žao. Ali mislim da je i to genetski, a ne razumom.Dozer wrote: ↑14/11/2025 22:14I meni zao zivotinja. A ljudi... jebo ljude. Ionako smo najvece stetocine na planeti.drug_profi wrote: ↑14/11/2025 21:18 Ja sam pucao u ljude, a jednom sam podigao pušku na zeca i nisam mogao opaliti.
-
esso_sa
#2498 Re: Dozvola za oruzje
Ima preseravanje i sa novopecenim. Poznajem jednog mladjeg, “vjernik” bradonja, ima ekipu istih uvjerenja sa kojom lovi. Ako nalete na divlju svinju - ubiju i ostave. Jer to je po njima svinja i treba ih ubijati… I lik ponosan na to sto rade… Da ima malo vise kontrole i pravila (ko sto nema) 90% tih “lovaca” bi ostalo bez dozvola i fasovalo murije
- liyf
#2499 Re: Dozvola za oruzje
I ja sam musliman, ne jedem je ni ja, ali kad je ubijes zaledi meso druze i imas cuku hraniti po pola godine. Nasao da lovi u zemlji gdje je najveca lovina haram
- xPaco1337
#2500 Re: Dozvola za oruzje
Da osvježim temu malo, kakva je procedura u ZDK (Zenici) sad za nabavljanje dozvole ?