Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zigson

#2476 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigson »

nookey wrote: 08/11/2025 09:59 Ljudi moji sta se desava u Novom gradu, drug mi predao za dozvolu ima vise od dva mjeseca, dolazili prije mjesec u firmu, provjerili ga sve ok i nikad nista. Nikad se ovoliko nije cekalo :(
Kako nije nikad
nookey

#2477 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

zigson wrote: 08/11/2025 10:16
nookey wrote: 08/11/2025 09:59 Ljudi moji sta se desava u Novom gradu, drug mi predao za dozvolu ima vise od dva mjeseca, dolazili prije mjesec u firmu, provjerili ga sve ok i nikad nista. Nikad se ovoliko nije cekalo :(
Kako nije nikad
Ma nije brate morao je do sad dobiti neki haber jel ide dalje sta kako ovo je bas se oduzilo, nece za godinu zavrsiti dozvolu jbt.
HD_2015

#2478 Re: Dozvola za oruzje

Post by HD_2015 »

Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?

Po ovome bih rekao da jeste zabranjeno:
a) Kategorija A, koju čine:
...
6) municija za pištolje i revolvere s projektilom koji ima ekspanzijski učinak i projektili za takvu municiju osim municije za lov ili sportsko streljaštvo za lica kojima je dozvoljeno da koriste to oružje,
...
a) zabranjeno oružje - oružje kategorije A,
esso_sa

#2479 Re: Dozvola za oruzje

Post by esso_sa »

HD_2015 wrote: 11/11/2025 14:23 Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?

...
6) municija za pištolje i revolvere s projektilom koji ima ekspanzijski učinak i projektili za takvu municiju osim municije za lov ili sportsko streljaštvo za lica kojima je dozvoljeno da koriste to oružje,
...
Jeste zabranjena, pitao sam i policajca direktno na obuci o poznavanju propisa, što mi je iskreno malo čudno obzirom da je ta municija namijenjena upravo za samoodbanu (jača sila zaustavljanja, manja probojna moć).
A prije par mjeseci mi u KM Trade na Stupu rekoše da se može kupiti preko streljačkog kluba ili sa članskom karticom kluba + oružni list.
Pretpostavljam za upotrebu na strelištu, nikako van, jer ako te policija uhvati sa okvirom napunjenim sa HP municijom ili u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si donji...

Interesantno da je u prodavnicama nude. Vidim npr da u Lukavici prodaju "crnu mambu" od Fiocchija (poznata kao jedna od razornijih HP izvedbi), ali ne znam kakvi su kod njih propisi za prodaju takve municije i možeš li regularno kupiti sa oružnim listom... Ali opet, u tom slučaju bi zakonski trebao prijaviti MUP-u da si kupio i eto te opet u prekršaju kada vide šta si uzeo :mrgreen:
Last edited by esso_sa on 11/11/2025 14:43, edited 1 time in total.
liyf

#2480 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

esso_sa wrote: 11/11/2025 14:30
HD_2015 wrote: 11/11/2025 14:23 Je li hollow point ((J)HP) municija zabranjena? Ako jeste, kome se prodaje po prodavnicama?

...
...
u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si vjerovatno donji...
Svakako si donji ako nekoga upucaš u samoodbrani.
zigson

#2481 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigson »

...
...
Zabranjena
Prodaju lovcima i clanovima sportskih streljackih drustava
esso_sa

#2482 Re: Dozvola za oruzje

Post by esso_sa »

liyf wrote: 11/11/2025 14:41

u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si vjerovatno donji...
Svakako si donji ako nekoga upucaš u samoodbrani.
Znam, ali ne moraš biti donji na kvadrat ako ga upucaš još sa HP municijom :mrgreen:
Dozer

#2483 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Nista bez HS-a. :D

P.S. Svaki metak, osim pancirnog, ima odredjenu ekspanziju jer se pri udaru deformise i dobija siri precnik od izvornog kalibra, sto je ekspanzija. Cesto se i raspadne na vise dijeloova, sto komada kosuljice, sto olivne jezgre.
Samim tim, ovaj clan zakona je besmislen, i ocito pisan od strane ne tako dobrog poznavaoca.

Da je pameti, HP i HS zrna bi bila dozvoljena svima, jer ta zrna ce rijetko produziti dalje od cilja, a samim tim je i rizik pogadjanja jos nekoga iza cilja drasticno smanjen. Ali... valja ovo skontat, jbg... Bolje je daj svima samo FMJ, pa i ako se desi pucnjava, iz bilo kojeg razloga, nek' frca svukuda i nanize bar dvoje - troje :D
liyf

#2484 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

Sta ce sportskim drustvima prodavati skuplji metak koji ce na papirnoj meti napraviti identicnu rupu kao i FMJ metak. Glupost da bi se nekome dalo pravo koje neko drugi nema

Plus je steta tog metka dosta veca > manje metaka za neutraliziranje mete > laksa smrt/imobilizacija mete, manji rizik za savjesnog gradjanina i ostale civile u blizini :D
esso_sa

#2485 Re: Dozvola za oruzje

Post by esso_sa »

Dozer wrote: 11/11/2025 15:05 Nista bez HS-a. :D

P.S. Svaki metak, osim pancirnog, ima odredjenu ekspanziju jer se pri udaru deformise i dobija siri precnik od izvornog kalibra, sto je ekspanzija. Cesto se i raspadne na vise dijeloova, sto komada kosuljice, sto olivne jezgre.
Samim tim, ovaj clan zakona je besmislen, i ocito pisan od strane ne tako dobrog poznavaoca.

Da je pameti, HP i HS zrna bi bila dozvoljena svima, jer ta zrna ce rijetko produziti dalje od cilja, a samim tim je i rizik pogadjanja jos nekoga iza cilja drasticno smanjen. Ali... valja ovo skontat, jbg...
To je već (zabranjena) egzotika :mrgreen:
A bilo bi dobro da dozvole bar u prirodi. Sa HP i HS imaš neke izglede npr u obračunu sa divljim krmetom, dok ćeš ga sa FMJ samo dodatno raspizditi :run:
Mislim da je neko ko je pisao ovaj zakon pod "ekspanzijom" mislio na rasprskavajuću municiju (sa eksplozivnim punjenjem), i tako nehotice zabranio i "pasivnu" HP/HS municiju. Što kažeš, treba malo i mozak uključiti...
Čitao sam da policija po svijetu koristi primarno HP municiju. Upravo radi smanjenja mogućnosti nastanka kolateralne štete :thumbup:
Dozer

#2486 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Naaravno. A kod nas se to zove "operativna municija", i dobiju je samo specijalci kad idu u akciju. :lol:
Mitsu_bitchy

#2487 Re: Dozvola za oruzje

Post by Mitsu_bitchy »

Kolege forumaši,

neki dan sam predao zahtjev za nabavku lovačkog oružja, zna li iko koliko sada traje ta procedura da mi se odobri isto?
Napominjem da sam već prošao obuku i imam oružni list.
Dozer

#2488 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

A clan lovackog drustva?
HelaS

#2489 Re: Dozvola za oruzje

Post by HelaS »

Mitsu_bitchy wrote: 12/11/2025 14:57 Kolege forumaši,

neki dan sam predao zahtjev za nabavku lovačkog oružja, zna li iko koliko sada traje ta procedura da mi se odobri isto?
Napominjem da sam već prošao obuku i imam oružni list.
Pa ćeš nam, akobogda, uređivati prirodu i stanište, kad se pojave prekobrojni zečevi i srndaći samo ćeš ih reducirati. Je'l se tako kaže
HD_2015

#2490 Re: Dozvola za oruzje

Post by HD_2015 »

...
...
Jeste zabranjena, pitao sam i policajca direktno na obuci o poznavanju propisa, što mi je iskreno malo čudno obzirom da je ta municija namijenjena upravo za samoodbanu (jača sila zaustavljanja, manja probojna moć).
A prije par mjeseci mi u KM Trade na Stupu rekoše da se može kupiti preko streljačkog kluba ili sa članskom karticom kluba + oružni list.
Pretpostavljam za upotrebu na strelištu, nikako van, jer ako te policija uhvati sa okvirom napunjenim sa HP municijom ili u samoodbrani upucaš nekoga sa istom, onda si donji...

Interesantno da je u prodavnicama nude. Vidim npr da u Lukavici prodaju "crnu mambu" od Fiocchija (poznata kao jedna od razornijih HP izvedbi), ali ne znam kakvi su kod njih propisi za prodaju takve municije i možeš li regularno kupiti sa oružnim listom... Ali opet, u tom slučaju bi zakonski trebao prijaviti MUP-u da si kupio i eto te opet u prekršaju kada vide šta si uzeo :mrgreen:
E, pa odlično. Drago mi je da ne moram vagati bi li metak plaćao 5 puta skuplje nego obični FMJ.
Mitsu_bitchy

#2491 Re: Dozvola za oruzje

Post by Mitsu_bitchy »

Dozer wrote: 13/11/2025 20:54 A clan lovackog drustva?
Jesam, to je jedan od uslova za predavanje zahtjeva.
drug_profi

#2492 Re: Dozvola za oruzje

Post by drug_profi »

Ja sam pucao u ljude, a jednom sam podigao pušku na zeca i nisam mogao opaliti.

Iskreno, ne volim lovce, dapace prezirem.
Znam da su potrebni i imaju nekakvu funkciju u odrzanju ekosistema, ali mi je problem sto uzivaju u ubijanju zivotinja.
liyf

#2493 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

Nemaju preveliku ulogu. Ja sam za lov za hranu i očuvanje stabilnosti ekosistema, ali ovo kod nas je opasno preseravanje pogotovo sa starim lovcima
drug_profi

#2494 Re: Dozvola za oruzje

Post by drug_profi »

liyf wrote: 14/11/2025 21:45 Nemaju preveliku ulogu. Ja sam za lov za hranu i očuvanje stabilnosti ekosistema, ali ovo kod nas je opasno preseravanje pogotovo sa starim lovcima
Tu se slazemo.
Ja kad drvo hocu oboriti, prvo mu se izvinem i ispricam pricu zasto moram da ga oborim.
Jbg, ja vidim smisao da se tako ponasam, da moram postovati svaki zivot.
Dozer

#2495 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Mitsu_bitchy wrote: 14/11/2025 21:06
Dozer wrote: 13/11/2025 20:54 A clan lovackog drustva?
Jesam, to je jedan od uslova za predavanje zahtjeva.
Znam, zato i pitam.
Dozer

#2496 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

drug_profi wrote: 14/11/2025 21:18 Ja sam pucao u ljude, a jednom sam podigao pušku na zeca i nisam mogao opaliti.

Znam da su potrebni i imaju nekakvu funkciju u odrzanju ekosistema, ali mi je problem sto uzivaju u ubijanju zivotinja.
I meni zao zivotinja. A ljudi... jebo ljude. Ionako smo najvece stetocine na planeti.
drug_profi

#2497 Re: Dozvola za oruzje

Post by drug_profi »

Dozer wrote: 14/11/2025 22:14
drug_profi wrote: 14/11/2025 21:18 Ja sam pucao u ljude, a jednom sam podigao pušku na zeca i nisam mogao opaliti.

I meni zao zivotinja. A ljudi... jebo ljude. Ionako smo najvece stetocine na planeti.
Samo mi je djece i majki žao. Ali mislim da je i to genetski, a ne razumom.
esso_sa

#2498 Re: Dozvola za oruzje

Post by esso_sa »

liyf wrote: 14/11/2025 21:45 Nemaju preveliku ulogu. Ja sam za lov za hranu i očuvanje stabilnosti ekosistema, ali ovo kod nas je opasno preseravanje pogotovo sa starim lovcima
Ima preseravanje i sa novopecenim. Poznajem jednog mladjeg, “vjernik” bradonja, ima ekipu istih uvjerenja sa kojom lovi. Ako nalete na divlju svinju - ubiju i ostave. Jer to je po njima svinja i treba ih ubijati… I lik ponosan na to sto rade… Da ima malo vise kontrole i pravila (ko sto nema) 90% tih “lovaca” bi ostalo bez dozvola i fasovalo murije
liyf

#2499 Re: Dozvola za oruzje

Post by liyf »

I ja sam musliman, ne jedem je ni ja, ali kad je ubijes zaledi meso druze i imas cuku hraniti po pola godine. Nasao da lovi u zemlji gdje je najveca lovina haram
xPaco1337

#2500 Re: Dozvola za oruzje

Post by xPaco1337 »

Da osvježim temu malo, kakva je procedura u ZDK (Zenici) sad za nabavljanje dozvole ?
Post Reply