To su oni obavili prije obuke Znači, prvo posao i komšiluk, pa onda teretska obuka, ljekarsko i praktična obuka
Dozvola za oruzje
-
PM72
#2427 Re: Dozvola za oruzje
Kod mene je bilo drugačije jer sam bio pripadnik MUP-a pa mi nisu trebali ti papiri.I opet se razvuklo 5 mjeseci
-
esso_sa
#2428 Re: Dozvola za oruzje
Nisam siguran, ali mislim da komisija u MUP-u mora opet da sjedne, pregleda sve dokaze da si ispunio sve uslove i tek onda ide zeleno svjetlo za odobrenje za nabavku.
Ne vjerujem da referent to nastampa direktno kada prikupis sve potrebne papire.
Sezona je i odmora, mozda zato ide sporije. Koja je opstina ? Na kraju, nazovi referenta pa pitaj
-
zigson
#2429 Re: Dozvola za oruzje
Ma 6 mjeseci sezona ili ne uvijek je tako.esso_sa wrote: ↑29/06/2025 16:46Nisam siguran, ali mislim da komisija u MUP-u mora opet da sjedne, pregleda sve dokaze da si ispunio sve uslove i tek onda ide zeleno svjetlo za odobrenje za nabavku.
Sezona je i odmora, mozda zato ide sporije. Koja je opstina ? Na kraju, nazovi referenta pa pitaj
Kad se sve zavrsi, prodju sve obuke i testovi, onda opet sjedne komsija al kad se skupe, tj nakon zavrsene i obuke i pismenih testova i gadjanja opet moze mjesec dva poteajati dok zadnja komsija zasjedne. Tek oni kad odobre dobijes rjesenje. Tako da cca 6 mjeseci od pocetka do rjesenja prodje.
Pa nabavka oruzja, pa oruzni list nekih 10tak dana
-
esso_sa
#2430 Re: Dozvola za oruzje
U mom slucaju ide malo brze. Zapoceo u aprilu, ostalo mi jos prakticna obuka/polaganje, a to bi trebao rijesiti u narednih 15 dana. Znaci 3 mjeseca do sada, a bilo bi i mjesec krace da nisam morao pomjeriti termin za obuku/polaganje poznavanja zakona i propisa (samo jednom mjesecno ovo organizuju)zigson wrote: ↑29/06/2025 22:46Ma 6 mjeseci sezona ili ne uvijek je tako.esso_sa wrote: ↑29/06/2025 16:46Nisam siguran, ali mislim da komisija u MUP-u mora opet da sjedne, pregleda sve dokaze da si ispunio sve uslove i tek onda ide zeleno svjetlo za odobrenje za nabavku.
Kad se sve zavrsi, prodju sve obuke i testovi, onda opet sjedne komsija al kad se skupe, tj nakon zavrsene i obuke i pismenih testova i gadjanja opet moze mjesec dva poteajati dok zadnja komsija zasjedne. Tek oni kad odobre dobijes rjesenje. Tako da cca 6 mjeseci od pocetka do rjesenja prodje.
Pa nabavka oruzja, pa oruzni list nekih 10tak dana
Vidjet cemo koliko ce im trebati do odobrenja
KS-Centar je u pitanju
-
HD_2015
#2431 Re: Dozvola za oruzje
Kako se kupuje od fizičkog lica? Ja njemu pare, on meni pištolj i ja prijavim u MUP standardno, ili je neka komplikacija sa ugovorima?
- sheikh
#2432 Re: Dozvola za oruzje
kupoprodajni ugovor ovjeren kod notara
oružni list prethodnog vlasnika oružja
svoj oružni list
cetrifikat o provjerenosti polovnog oružja
zahtjev u nadležnom mupu
plaćanje takse mupu
NE KUPUJ PIŠTOLJ UKOLIKO NISI RANIJE DOBIO DOZVOLU
-
HD_2015
#2433 Re: Dozvola za oruzje
OK, hvala
Previše zafrkancije za par stotina maraka uštede, a moram plaćati notara i provjeru oružja, opet dobijem polovno na kraju.
Last edited by HD_2015 on 08/07/2025 14:40, edited 1 time in total.
- sheikh
#2434 Re: Dozvola za oruzje
u pravu si
jednom sam i ja to uradio i naletao se budala
plus što košta ugovor
pa tehnički pregled oružja
jedino se isplati ako se radi o specifičnom oružju koje je u sjajnom stanju
sve ostalo kupuj novo i provjereno
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
po mom mišljenju najbolji omjer cijene i kvalitete
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
-
HD_2015
#2435 Re: Dozvola za oruzje
sheikh wrote: ↑08/07/2025 14:40 u pravu si
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
Ima li kakav rizik da mi prodavnica uvali polovno oružje kao novo?
-
esso_sa
#2436 Re: Dozvola za oruzje
I mene ovo zanima.HD_2015 wrote: ↑08/07/2025 14:42sheikh wrote: ↑08/07/2025 14:40 u pravu si
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
po mom mišljenju najbolji omjer cijene i kvalitete![]()
Mada licno ne vjerujem da ce neko uvaliti bas polovno pod novo…
Ali mi je vec realnije da pod novo uvale oruzje koje je bilo izlozeno u radnji i koje je pipkao ko god je stigao…
Po meni je i takvo oruzje polovno, bez obzira sto mozda metka nije ispalilo
-
zigson
#2437 Re: Dozvola za oruzje
Pa nije od papiraesso_sa wrote: ↑08/07/2025 15:09I mene ovo zanima.HD_2015 wrote: ↑08/07/2025 14:42sheikh wrote: ↑08/07/2025 14:40 u pravu si
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
Ali mi je vec realnije da pod novo uvale oruzje koje je bilo izlozeno u radnji i koje je pipkao ko god je stigao…
-
esso_sa
#2438 Re: Dozvola za oruzje
Pa mozda sam ja picajzla, ali onog momenta kada roba izadje iz ambalaze i zavrsi u izlogu - ona je za mene polovna...zigson wrote: ↑08/07/2025 15:12Pa nije od papiraesso_sa wrote: ↑08/07/2025 15:09I mene ovo zanima.
Posebno oruzje koje je znojavim rukama pipkao, repetirao i na suho okidao ko je stigao. Nedavno u KM Trade gledam u vitrini par izlozenih primjeraka, izlizani zadnji nisani i urezi za repetiranje na navlakama. Pitao ljude je li to polovno oruzje, kazu da nije nego je novo, ali se izlizalo kako musterije gledaju, repetiraju i cackaju. Ja to nikada ne bi platio kao novo...
Nisam ekspert za oruzje, vjerujem da ce prokomentarisati neko iskusniji, samo iznosim licni stav po ovom pitanju
Last edited by esso_sa on 08/07/2025 15:26, edited 1 time in total.
- sheikh
#2439 Re: Dozvola za oruzje
esso_sa wrote: ↑08/07/2025 15:09I mene ovo zanima.HD_2015 wrote: ↑08/07/2025 14:42sheikh wrote: ↑08/07/2025 14:40 u pravu si
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
bez ljutnje ali u radnji ti ne mogu uvaliti polovno pod novo ako je oružje pipano ili to što kažeš. Neka ga uzme hiljada ljudi da vidi kako leži u ruci ili futroli ne brini neće mu ništa biti.
Polovno - izraubano oružje se smatra ono koje je uslijed velike eksploatacije dostiglo zamor materijala da je manje ili skoro nikako upotrebljivo.
Znači da su komore oštećene uslijed velikih temperatura, igla od previše okidanja, zatvarači, opruge, okidač ili osigurači.
Klupski pištolji se uglavnom zbog previše pucanja smatraju dotrajalim.
U hobi pucanju ili lovu toga je manje, ako govorim o solidnim pištoljima ili oružju.
Za turske pištolje važi generalno nešto niži broj okidanja. Iste bih i izbjegavao pogotovo što imamo prilično dobar izbor oružja u Bosni.
Generalno, kupuje se samo novo oružje izuzev ako nije trofejno ili neko posebno da je niklovano ili s nekom posvetom koje ima sentimentalno značenje.
Često se desi da uzmeš polovan pištolj koji je zbog dugo stajanja postao nesiguran za tebe i za druge oko tebe. Oružje koje se ne koristi redovno ili čisti, može biti jako opasno.
- karanana
#2440 Re: Dozvola za oruzje
vezano za ovu zadnju recenicu.
nisam puco jedno dvije do dvije i po godine. da li bi nesto trebo uraditi pistolju prije nego zapucam ponovo? ili da roknem pa sta bude-bude?
inace pistolj kupljen prije 4 godine relativno nov sa vrlo malo pucanja sve ukupno, mozda 300-400 ispaljenja.
nisam puco jedno dvije do dvije i po godine. da li bi nesto trebo uraditi pistolju prije nego zapucam ponovo? ili da roknem pa sta bude-bude?
inace pistolj kupljen prije 4 godine relativno nov sa vrlo malo pucanja sve ukupno, mozda 300-400 ispaljenja.
- liyf
#2441 Re: Dozvola za oruzje
ako je naznaceno kao novo on it ne smije dati polovno, ako ti da imas procese koji ce ti nadoknaditi stetuHD_2015 wrote: ↑08/07/2025 14:42sheikh wrote: ↑08/07/2025 14:40 u pravu si
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
a sto kazete, meni je sve sto je izaslo iz kutije polovno. Ne volim da mi je pistolj neko pepao okolo ili pucao na strelistu sa njim, ako sam prvi vlasnik daj da sam prvi vlasnik direktno iz ambalaze a ne iz izloga
- sheikh
#2442 Re: Dozvola za oruzje
Vrlo vjerovatno neće ništa biti. Oružje ti je očigledno očuvano i ako nisi pucao iz njega 2 i pol godine, onda nemoj dok ga ne rastaviš, očistiš i podmažeš. Nije vrijedno štete koju možeš napraviti oružju a pogotovo sebi ukoliko opruga ili igla uslijed stajanja malo koridirala ili zapekla.
Ukoliko nisi siguran u sebe, imaš oružara u svom gradu sigurno i odnesi njemu nek to odradi.
Inače cijena je oko 20 KM za tu uslugu. U manjim mjestima je i povoljnije. Po meni vrlo povoljno jer ti oružar izvrši pregled oružja, očisti i podmaže sve dijelove oružja koje je potrebno podmazati i očistiti.
Ukoliko nisi siguran u sebe, imaš oružara u svom gradu sigurno i odnesi njemu nek to odradi.
Inače cijena je oko 20 KM za tu uslugu. U manjim mjestima je i povoljnije. Po meni vrlo povoljno jer ti oružar izvrši pregled oružja, očisti i podmaže sve dijelove oružja koje je potrebno podmazati i očistiti.
- sheikh
#2443 Re: Dozvola za oruzje
Ne znam kako misliš da neko može uzeti oružje iz prodavnice i nositi ga na strelište i pucati iz istog?liyf wrote: ↑08/07/2025 15:46ako je naznaceno kao novo on it ne smije dati polovno, ako ti da imas procese koji ce ti nadoknaditi stetuHD_2015 wrote: ↑08/07/2025 14:42sheikh wrote: ↑08/07/2025 14:40 u pravu si
plus što košta ugovor
ako je prvo oružje
HS XDM
ili neki od HS
a sto kazete, meni je sve sto je izaslo iz kutije polovno. Ne volim da mi je pistolj neko pepao okolo ili pucao na strelistu sa njim, ako sam prvi vlasnik daj da sam prvi vlasnik direktno iz ambalaze a ne iz izloga
Sumnjam da to iko dozvoljava ili smije...
Kako ti može Jačimović ili KM trade dati oružje iz Delte ili BBI da ga nosiš na strelište i pucaš iz istog i vratiti ga u trgovinu?
Ne mogu kupiti drugi pištolj da ne uzmem u ruku i vidim kako mi leži. Neću ga time oštetiti niti mu umanjiti vrijednost.
I opet je nov kada ga uzmem i pregledam....
Sumnjam da si ti, ukoliko si vlasnik oružja, izvršio kupovinu oružja bez da si ga barem stavio u ruku.
Nekome odličan pištolj ne odgovara ruci i ne želi ga kupiti i tako kontra.
Ja sam prije pet godina kupio S&W samo zato što mi je dobro pristajao ruci i njegova težina.
Dok sam zakorjeli HSovac
- liyf
#2444 Re: Dozvola za oruzje
Ne mislim na novo iz radnje, nego generalno.sheikh wrote: ↑08/07/2025 15:57Ne znam kako misliš da neko može uzeti oružje iz prodavnice i nositi ga na strelište i pucati iz istog?liyf wrote: ↑08/07/2025 15:46ako je naznaceno kao novo on it ne smije dati polovno, ako ti da imas procese koji ce ti nadoknaditi stetu
Sumnjam da to iko dozvoljava ili smije...
Kako ti može Jačimović ili KM trade dati oružje iz Delte ili BBI da ga nosiš na strelište i pucaš iz istog i vratiti ga u trgovinu?
Ne mogu kupiti drugi pištolj da ne uzmem u ruku i vidim kako mi leži. Neću ga time oštetiti niti mu umanjiti vrijednost.
I opet je nov kada ga uzmem i pregledam....
Sumnjam da si ti, ukoliko si vlasnik oružja, izvršio kupovinu oružja bez da si ga barem stavio u ruku.
Nekome odličan pištolj ne odgovara ruci i ne želi ga kupiti i tako kontra.
Ja sam prije pet godina kupio S&W samo zato što mi je dobro pristajao ruci i njegova težina.
Dok sam zakorjeli HSovac
Naravno da ces ga staviti u ruku, ali ima razlika izmedju oruzja koje stoji u magacinu koje se prodaje i onog koje stoji u izlogu. Kad uzimas patike, ne da ti patiku iz izloga nego onu iz magacina jer je tu iz izloga svaki kunto obukao na svoju nogu. Barem to ja tako gledam, ne volim da mi se nesto moje pepa okolo od ljudi koje ne znam i koje nikad necu vidjeti, ne pricam striktno o mehanizmu i zdravlju istog.
- skrbavi-admin
#2445 Re: Dozvola za oruzje
dje mogu izganjat automat 7 62
- karanana
#2446 Re: Dozvola za oruzje
pa ja vjerujem da taj iz izloga ode zadnji ako nema zalihe u magacinu. kao i sva druga roba. ako ti se bas svidja i ako neces da cekas da dodje nova isporuka, onda mozda odlucis da uzmes taj izlozeni koji je isto nov ali je otpakovan i svako ga je u ruci drzo, ali nije iz njega pucano i legalno nije karakterisan kao polovan. mozda taj ima i neki manji popust zbog toga. ne znam u cemu je probem.
-
zigson
#2447 Re: Dozvola za oruzje
Pale, mokro
- skrbavi-admin
#2448 Re: Dozvola za oruzje
- karanana
#2449 Re: Dozvola za oruzje
bolje uzet od njih. njima -1, nama +1skrbavi-admin wrote: ↑08/07/2025 21:01necu anamonima ostavljat p0re imal sta kod nas
- skrbavi-admin
#2450 Re: Dozvola za oruzje
samo mad in jugoslavija