Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

pemanapemani

#51 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by pemanapemani »

travnik wrote:B, S i H svojataju Kralja Tvrtka. On je bosanski kralj i nema nikakve veze sa današnjim nacijama u BiH.

B svojataju Kralja Tvrtka i ostatak naše povijesti, stvara se neka mitska ljubav, a ja ne znam niti jednog Bošnjaka da je dao svom djetetu ime Tvrtko, Hrvoje, Jelena, Katarina, Stjepan i sl., odnosno imena vlada iz BiH. Tolika ljubav, a nitko da ime da? Čudno. Kad nas Hajrović približio Brazilu, od silne ljubavi na desetine dječaka rođeno tih dana dobili su ime Izet. Kako se na isti način ne manifestira ljubav prema Tvrtku i ostaloj ekipi?

S svojataju Kralja Tvrtka koji je bio bosanski kralja, a negiraju državu BiH. "Uzimaš" jednog od najnačajnijih osoba iz povijesti BiH, a negiraš BiH. Van svake pameti.

H svojataju Kralja Tvrtka, a u svakom petom gradu sa H većina ima ulica po Kralju Tvrtku. U udžbenicima iz povijesti više se prostora posveti Kralju Tomislavu jer je krunisan na prostoru današnjeg Tomislavgrada, nego Kralju Tvrtku. Iracionalno!

Dakle, nacionalisti svih boja trebaju shvatiti da je Kralj Tvrtku bosanski, a ne bošnjački, srpski ili hrvatski, kao i to da je povezivanje Kralja Tvrtka sa bilo kojim narodom BiH, u današnjim okvirima etničkog izjašanjavanja, promašaj.
:thumbup:
Liga Rojalista

#52 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

Pošto vidim da mnogi ovdje bošnjaci imaju slično mišljenje kao naš sugrađanin i zemljak iz Travnika gdje je HVO imao cilj da isto ono uradi sa bošnjacima kao što je uradio u Ahmićima i Zapadnom Mostaru,neka mi molim vas ovi vrli intelektualci pojasne jednu stvar...

Da li je Kralj Tomislav ima veze sa hrvatskom nacijom ili Knez Lazara sa srpskom nacijom?
Eto pitanje je jasno i kratko..
Hvala unaprijed..
Rudi33

#53 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Rudi33 »

Svaka vam čast Bošnjaci što se sjetili konačno dići spomenik jednom tako značajnom Hrvatu. :izet:
ratamahatta

#54 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ratamahatta »

U ovoj zemlji samo se spomenici dizu, imal' ista pametnije za uraditi?

U svim normalnim zemljama takve stvari se rade zadnje, kada ostane para u budzetu, kada je vecina zadovoljna, onda gradi fontane, spomenike isl.

Mozda je bolje praviti sire a nize kontejnere za smece, da je penzionerima lakse se saget.
ratamahatta

#55 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ratamahatta »

kannattaa wrote:
ratamahatta wrote:U ovoj zemlji samo se spomenici dizu, imal' ista pametnije za uraditi?
Koliko su to Bosnjaci digli spomenika parama iz budzeta... mozes da ih nabrojis?

Nacionalno opsjednuti trolovi, nije vise poenta ko, kome, kako, kuda......prestanite sve gledati kroz nacionalnu prizmu, to nas je i dovelo dovde!

Ja kazem da ima punooooo pametnijih stvari za ulagati novac u ovoj zemlji.
Liga Rojalista

#56 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

kannattaa wrote:
travnik wrote:B svojataju Kralja Tvrtka i ostatak naše povijesti, stvara se neka mitska ljubav, a ja ne znam niti jednog Bošnjaka da je dao svom djetetu ime Tvrtko, Hrvoje, Jelena, Katarina, Stjepan i sl., odnosno imena vlada iz BiH. Tolika ljubav, a nitko da ime da? Čudno.
Zato sto smo muslimani danas, a ta imena su krscanska. To sto ne dajemo djeci ta imena ne znaci da ne postujemo i ne prisvajamo taj dio Bosne.

Interesantno kako si izabrao ona imena koja zvuce kao "hrvatska"... sta li si to htio da nam kazes "Bosanac" :)

Zasto vi Hrvati dajete djeci Jevrejska i Grcka imena?

Zasto ne dajete stara religiozna slavenska imena kao sto su Perun, Svevid itd. ?
Dakle, nacionalisti svih boja trebaju shvatiti da je Kralj Tvrtku bosanski, a ne bošnjački, srpski ili hrvatski,
Ma nemoj... Srbija Srbima, Hrvatska Hrvatima... a Bosna svima... ?

Taj film vise necete gledati.

Bosnjaci su JEDINI, ponavljam JEDINI koja Tvrtka smatraju BOSANSKIM kraljem... Hrvati ga smatraju hrvatskim a Srbi srpskim kraljem... velika je tu razlika.

Svi vi imate bujrum kod Bosnjaka ako hocete da velicate bosansku historiju... ali je prisvajati necete nikad, to zapamtite.
:thumbup:
Liga Rojalista

#57 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

ratamahatta wrote:
kannattaa wrote:
ratamahatta wrote:U ovoj zemlji samo se spomenici dizu, imal' ista pametnije za uraditi?
Koliko su to Bosnjaci digli spomenika parama iz budzeta... mozes da ih nabrojis?

Nacionalno opsjednuti trolovi, nije vise poenta ko, kome, kako, kuda......prestanite sve gledati kroz nacionalnu prizmu, to nas je i dovelo dovde!

Ja kazem da ima punooooo pametnijih stvari za ulagati novac u ovoj zemlji.
Gdje ti živiš u kraljevini Monaco ili u BIH?Nacionalnost je u ovoj zemlji jako bitna stvar pogotovo kad znas da je neka druga nacija ubila hiljade tvojih sunarodnjaka opljačkala ti zemlju krade ti historiju i vratila te 20 godina unazad.Nacionalnost je jako bitna to su nas najbolje naucili Hrvati i Srbi
Liga Rojalista

#58 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

Rudi33 wrote:Svaka vam čast Bošnjaci što se sjetili konačno dići spomenik jednom tako značajnom Hrvatu. :izet:
Po čemu je on to hrvat?Zato sto je mozda katolik?Pa sto vi hrvati ne odete u poljsku i tamo uzimate njihove vladare i oni su katolici a uz to imaju i puno bogatiju historiju :izet:
Rudi33

#59 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Rudi33 »

Liga Rojalista wrote: Po čemu je on to hrvat?Zato sto je mozda katolik?Pa sto vi hrvati ne odete u poljsku i tamo uzimate njihove vladare i oni su katolici a uz to imaju i puno bogatiju historiju :izet:
Ideja nije loša ali obzirom da smo imali već mađarske i austrijske vladare (čak i jednog talijanskog :lol: ) ipak rađe ne bi.
8)
webby-x

#60 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by webby-x »

kannattaa wrote:Zasto ne dajete stara religiozna slavenska imena kao sto su Perun, Svevid itd. ?
Hrvati se ne pozivaju na stroslavensku mitologiju.
Nigdje se ne grade takvi spomenici.
webby-x

#61 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by webby-x »

kannattaa wrote:Mi ne gradimo spomenik Isusu ili Papi vec kralju BOSNE.
Koji je bio kršćan i red je da i spomenik bude sa tim obilježjima.
Ali, pretpostavljam da će biti falcifikat, kao onaj u Tuzli gdje je iz
Povelje Kulina Bana izbačeno sve što ima veze sa kršćanstvom.

Nešto kao ovaj u Herceg-Novom:

Image

:)
ljutiajvar

#62 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ljutiajvar »

Kako smo mi glup narod. U 21. stoljecu graditi kič spomenike tačno predstavlja ono sto jesmo. Zaostali !

Nevjerovatno.
webby-x

#63 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by webby-x »

kannattaa wrote:Njegova religija je nebitna... mogao je on da bude i Budista to opet ne mijenja cinjenicu da je bio kralj Bosne.
Naravno da je bitno ako želi biti istinito.
Nije bitno ako se želi falcificirati.
Isto kao što je bitno staviti cijeli tekst Povelje,
a ne izbaciti dijelove o kršćanstvu. Ispada i Kulin
Ban bio u najmanju ruku ateist, raja sa čaršije ...
socijaldemokrat.

:D

ps. Ako taj kip bude izgrađen naravno da će biti falcifikat,
kao što je i onaj u Tuzli i kao što je falcifikat i Povelja Kulina
Bana u Tuzli. Falcifikati koji daju gori dojam od onoga kiča
u Makedoniji.
webby-x

#64 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by webby-x »

kannattaa wrote:Mi izbacujemo ono sto ne valja ...
Dakle, ne valjaju riječi Kulina bana ili
vjera Bosanskih kraljeva.

:lol:
Salonski Kriticar

#65 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Salonski Kriticar »

Nemam nista protiv spomenika, ali kad se pogleda kako brinemo o postojecim kulturnim institucijama, onda izgleda cudno da gradimo novo, a propada nam ono sto vec imamo.

Zanima me idejno rjesenje za spomenik. I bas bih volio da vidim da li ce Tvrtko imati krst na kruni, ili stitu. Kako misle to ukomponovati? :)
It_is_a_Leclerc

#66 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne budite budalasti.

Kralj Tvrtko je za sebe govorio da je kralj BOSANSKI. Ja znam da bi hrvatsko-ustaški nacionalnisti redom prodali po jedan bubreg da se izjasnio kao Hrvat, ali tegobe li tegobne, pa nije.

Prema tome - prije etnonacionalne geneze Hrvata i Bošnjaka, kralj Tvrtko I se zvao "Kraljem Bosanskim". Znam da vam smeta, znam da boli, ali šta ćemo :)
Paranoid

#67 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Paranoid »

webby-x wrote:
kannattaa wrote:Njegova religija je nebitna... mogao je on da bude i Budista to opet ne mijenja cinjenicu da je bio kralj Bosne.
Naravno da je bitno ako želi biti istinito.
Nije bitno ako se želi falcificirati.
socijaldemokrat.

ps. Ako taj kip bude izgrađen naravno da će biti falcifikat,
kao što je i onaj u Tuzli i kao što je falcifikat i Povelja Kulina
Bana u Tuzli. Falcifikati koji daju gori dojam od onoga kiča
u Makedoniji.
Svi znaju ko je i šta je bio Kulin ban...osim štovatelja Thomsona i u poslednje vrijeme Šimunića..
ratamahatta

#68 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ratamahatta »

kannattaa wrote:
webby-x wrote:Naravno da je bitno ako želi biti istinito.
Nije bitno ako se želi falsificirati.
socijaldemokrat.

Mi izbacujemo ono sto ne valja, a ostavljamo ono sto je konstanta, a to je Bosna. To sto izbacujemo nepotrebne stvari ne znaci da ih negiramo, vec da nam nisu danas bitne.

Neki su Bosnjaci presli na katolicanstvo i postali danas hardcore Hrvati koji negiraju Bosnu i sanjaju Hrvatsku do Drine.

Ti cuvaj svoj kriz koji ti je Vatikan nametnuo "ognjem i macem" a ja cu cuvati Bosnu... i mirne komsije.

Nemoj vise kannattaa molim te, ovim si sam sebe diskvalifikovao iz sve daljnje diskusije....
elma89_

#69 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by elma89_ »

Tvrtko je bio prije svega bosnjanin i vladar,vjeru mjenjao kako sunce zalazi..dakle nikakav vjernik.Sto bi vjera dakle bila relevantna? Mogao je biti i budista.A sudeci po njegovoj takticnosti..da je docekao turke islam bi prvi prihvatio ;)
webby-x

#70 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by webby-x »

elma89_ wrote:da je docekao turke islam bi prvi prihvatio ;)
Mitomatija ide dalje.

:lol:
ljutiajvar

#71 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ljutiajvar »

Ja predlazem da kupimo u Las Vegasu kip nekog kralja i postavimo ga, jeftinije će biti. Mozda dobijemo gratis Lava da ga stavimo pored.
Liga Rojalista

#72 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

It_is_a_Leclerc wrote:Ne budite budalasti.

Kralj Tvrtko je za sebe govorio da je kralj BOSANSKI. Ja znam da bi hrvatsko-ustaški nacionalnisti redom prodali po jedan bubreg da se izjasnio kao Hrvat, ali tegobe li tegobne, pa nije.

Prema tome - prije etnonacionalne geneze Hrvata i Bošnjaka, kralj Tvrtko I se zvao "Kraljem Bosanskim". Znam da vam smeta, znam da boli, ali šta ćemo :)
Kako će se zvati kraljem bosanskim prije etnogeneze bošnjaka kad je i on sam Bošnjak..... :-) Pa nad kim je vladao tada ako nije bilo bošnjaka kao etnije tada?Nad ostalim jel?
Liga Rojalista

#73 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

elma89_ wrote:Tvrtko je bio prije svega bosnjanin i vladar,vjeru mjenjao kako sunce zalazi..dakle nikakav vjernik.Sto bi vjera dakle bila relevantna? Mogao je biti i budista.A sudeci po njegovoj takticnosti..da je docekao turke islam bi prvi prihvatio ;)
Pa docekao je Turke, i to ih je najbolje dočekao kod Bileće :D
Liga Rojalista

#74 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Liga Rojalista »

Rudi33 wrote:
Liga Rojalista wrote: Po čemu je on to hrvat?Zato sto je mozda katolik?Pa sto vi hrvati ne odete u poljsku i tamo uzimate njihove vladare i oni su katolici a uz to imaju i puno bogatiju historiju :izet:
Ideja nije loša ali obzirom da smo imali već mađarske i austrijske vladare (čak i jednog talijanskog :lol: ) ipak rađe ne bi.
8)
Nemojte malo ohanite puno vam je to vladara.Ispast će da su pola katoličkih vladara Evrope ustvari Hrvati.Haj polako se malo izvježabjte ovdje kod nas u Bosni.Mi smo mali zalogaj ako nama uspjete hapit Tvrtka i krstit ga u croate onda polako pocnite ekspanziju na njemacku,italiju i poljsku.
elma89_

#75 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by elma89_ »

Da je docekao konacni dolazak,kao sto je vecina bosanske elite prihvatila islam i nastavila vladati
Post Reply