donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
- dr.Gonzo
#351 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Da li je neko od ljudi koji puse i ucestvuju u ovoj raspravi pomislio da zaista truje nekoga u svojoj okolini kad izadje u kafanu? Ne mora to biti neki nocni izlazak, nego najobicnija kafana - mjesto gdje se sastaju razliciti ljudi, u razlicita doba dana, od kojih su neki sigurno nepusaci.
U ovoj situaciji, rekao bih da je veoma arogantno postaviti se kao: "Ako nekome smeta, onda nek ide, i nek tu ne dolazi". A to je stav zaista velkog broja pusaca.
U ovoj situaciji, rekao bih da je veoma arogantno postaviti se kao: "Ako nekome smeta, onda nek ide, i nek tu ne dolazi". A to je stav zaista velkog broja pusaca.
- seln
#352 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Ja sam apsolutno za to da nepusaci dobiju svoje kafane ili prostorije. Nemam nimalo volje da trujem nekoga, zato je najbolje da se razdvojimo. Vama vase kafane (ili halvati), nama nase.dr.Gonzo wrote:Da li je neko od ljudi koji puse i ucestvuju u ovoj raspravi pomislio da zaista truje nekoga u svojoj okolini kad izadje u kafanu? Ne mora to biti neki nocni izlazak, nego najobicnija kafana - mjesto gdje se sastaju razliciti ljudi, u razlicita doba dana, od kojih su neki sigurno nepusaci.
- seln
#353 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Moea da od tog goblena potice i ova mudrost koju si napisaoderion wrote:Ma nema, onaj Godwinov zakon o nacističkoj analogiji [1] se ne može oboriti, nema šanse.seln wrote: P:S: I Hitler je na povetku tvrdio da je ljevicar. Doduse, on nije bio ekolog.![]()
![]()
On glasi: "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
HItler je se ogranicavao samo na "nizu rasu", ti bi eliminisao i vlastitu familiju.Uvijek sam imao mišljenje da kome god se ne sviđa moj balkon, ne mora mi ni dolaziti, pa makar to bila i najbliža familija.
-
gradjaninSa
#354 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Samo da podsjetim da je u federacij 1998. godine usvojen
Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina.
Dakle, zakon već postoji samo što se ne provodi.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... granic.htm
Tako da je diskusija: "Da li donijeti zakon ?" besmislena.
Upitno je samo kad će početi njegovo provođenje
(tržišna inspekcija kantonâ je nadležna)
i to je ono što bi se možda moglo, ubrzati, ako bismo se bunili,
jer ne postoje nikakvi razlozi da se sa primjenom zakona ne počne odmah,
izuzev možda koristi koju vladjuće strukture imaju od fabrika duhana, prije svega FDS-a.
Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina.
Dakle, zakon već postoji samo što se ne provodi.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... granic.htm
Tako da je diskusija: "Da li donijeti zakon ?" besmislena.
Upitno je samo kad će početi njegovo provođenje
(tržišna inspekcija kantonâ je nadležna)
i to je ono što bi se možda moglo, ubrzati, ako bismo se bunili,
jer ne postoje nikakvi razlozi da se sa primjenom zakona ne počne odmah,
izuzev možda koristi koju vladjuće strukture imaju od fabrika duhana, prije svega FDS-a.
- dr.Gonzo
#355 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Zasto da nepusaci traze i dobijaju svoje kafane, zar nije normalno da trovanje drugih u startu nije prihvaceno i dozvoljeno? Po mom misljenju, to bi trebala da je prolazna tacka.Ja sam apsolutno za to da nepusaci dobiju svoje kafane ili prostorije. Nemam nimalo volje da trujem nekoga, zato je najbolje da se razdvojimo. Vama vase kafane (ili halvati), nama nase.
Pa nek onda pusaci dobiju svoje klubove i kafane, koje ce biti jasno markirane, da ne postoji nikakva dilema.
-
kijameta
#356 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Don't dream dreamsseln wrote:Ja sam apsolutno za to da nepusaci dobiju svoje kafane ili prostorije. Nemam nimalo volje da trujem nekoga, zato je najbolje da se razdvojimo. Vama vase kafane (ili halvati), nama nase.dr.Gonzo wrote:Da li je neko od ljudi koji puse i ucestvuju u ovoj raspravi pomislio da zaista truje nekoga u svojoj okolini kad izadje u kafanu? Ne mora to biti neki nocni izlazak, nego najobicnija kafana - mjesto gdje se sastaju razliciti ljudi, u razlicita doba dana, od kojih su neki sigurno nepusaci.
Nema podjele i nema sanse da nepusaci nesto 'dobiju'. Sva javna dobra i mjesta pripadaju ljudima koji ih koriste u skladu sa zakonima a to su iskljucivo nepusaci a pusaci su izvan zakona,ilegalci,nema njima boravka i zadrzavanja na bilo kojem javnom mjestu,niti u vlastitom domu ako imaju djecu.
- seln
#357 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
meni pase i tako, s vama ne zelim ni u dzennet. samo, bojim se da vlasnici kafana nece pristati, jer nepusaci su i skrti, osim sto su sitnicavi. znaju kafedzije ko im pravi bolji promet.dr.Gonzo wrote:Zasto da nepusaci traze i dobijaju svoje kafane, zar nije normalno da trovanje drugih u startu nije prihvaceno i dozvoljeno? Po mom misljenju, to bi trebala da je prolazna tacka.Ja sam apsolutno za to da nepusaci dobiju svoje kafane ili prostorije. Nemam nimalo volje da trujem nekoga, zato je najbolje da se razdvojimo. Vama vase kafane (ili halvati), nama nase.
Pa nek onda pusaci dobiju svoje klubove i kafane, koje ce biti jasno markirane, da ne postoji nikakva dilema.
- seln
#358 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Halo, Adolf...skini mi se. Idi i sanjaj nepusacki reich.kijameta wrote:Don't dream dreamsseln wrote:Ja sam apsolutno za to da nepusaci dobiju svoje kafane ili prostorije. Nemam nimalo volje da trujem nekoga, zato je najbolje da se razdvojimo. Vama vase kafane (ili halvati), nama nase.dr.Gonzo wrote:Da li je neko od ljudi koji puse i ucestvuju u ovoj raspravi pomislio da zaista truje nekoga u svojoj okolini kad izadje u kafanu? Ne mora to biti neki nocni izlazak, nego najobicnija kafana - mjesto gdje se sastaju razliciti ljudi, u razlicita doba dana, od kojih su neki sigurno nepusaci.
U ovoj situaciji, rekao bih da je veoma arogantno postaviti se kao: "Ako nekome smeta, onda nek ide, i nek tu ne dolazi". A to je stav zaista velkog broja pusaca.![]()
![]()
![]()
Nema podjele i nema sanse da nepusaci nesto 'dobiju'. Sva javna dobra i mjesta pripadaju ljudima koji ih koriste u skladu sa zakonima a to su iskljucivo nepusaci a pusaci su izvan zakona,ilegalci,nema njima boravka i zadrzavanja na bilo kojem javnom mjestu,niti u vlastitom domu ako imaju djecu.![]()
![]()
- red387
#359 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Što se tiče odbrane zaposlenika kafića (čitaj konobara) koji, zaBoga, bivaju trovani dimom tuđih cigareta - ja se ne sjećam kad sam vidio konobara koji ne puši. A ostali, osim smrada na cigare (znam da stvarno nepušačima to smrdi), mislim da nećete imati veće probleme zbog pasivnog pušenja. Ako je pasivno pušenje isto opasno kao i aktivno, kako se onda ja osjećam drugačije kad pušim nego kad nisam pušio? Zar se ne bih trebao osjećati isto, ako je tako kako kažete? 
- ProS
#360 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
eno sad,pa ne branim ja nikome sta da radi (zezanje je bilo za kahvu) ali ne mozes reci (ni ti madnerseln wrote:Zasto ostati na tome? Ukinimo meso (holesterin), alkohol (em haram em opasan), slatkise (secer, lose za zube), sex (prenosenje ponih bolestI), auto (saobracajni udesi, zagadjenje), industriju (zagadjenje)...lista beskonacna.ProS wrote:zakon moze proci ako bi se od ugostiteljskih objekata trazilo postojanje i zasebnog dijela za pusace
meni je milina vidjet iz nepusackog dijela,kako u pusackom zena cadi nad bebicom,povremeno joj narikta cucu da ne place,al cigarica goriili kad poneki iz pusackog zaluta u nepusacki,pa biva opomenut uz njegove opaske kuda ide svijet,kad ne moze ni zavrsit cigarcu,brzo ce..
![]()
naravno,poslije cigara,stavit embargo i na kahve
Iako ja mislim da bi lakse bilo ukinuti kompleksase koji zivot prezive u strahu.
primjeri:
-gdje god dodju,brzo ispale jer samo da ispuse jednu,cesto zakasne s vracanjem
-zuti prsti,zuti zubi,hodajuca cigara i kad ne puse jer im odjeca poprima isti miris (barem jedan od ova tri elemeta nose)
-vjecno nervozni i s onim osjecajem teskog,bas teskog,zivota,gdje ona cigarica medju prstima bas mnogo znaci i posreduje medju slicnima (istim pusacima) kao katalizator suosjecaja
sta da ti pricam,ja pusace gledam ko gubavce kakve, uvijek samosvjesne zivotnog smisla
Last edited by ProS on 19/04/2010 11:47, edited 1 time in total.
-
frankwhite
- seln
#362 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Dobro je da znamo...ProS wrote:
sta da ti pricam,ja pusace gledam ko gubavce kakve, uvijek samosvjesne zivotnog smisla![]()
- red387
#363 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Ma ko ti kaže da je to znak teškog životaProS wrote:eno sad,pa ne branim ja nikome sta da radi (zezanje je bilo za kahvu) ali ne mozes reci (ni ti madner) da nije zanimljivo gledat ih u svakodnevnom zivotu
![]()
primjeri:
-zuti prsti,zuti zubi,hodajuca cigara i kad ne puse jer im odjeca poprima isti miris (barem jedan od ova tri elemeta nose)
-vjecno nervozni i s onim osjecajem teskog,bas teskog,zivota,gdje ona cigarica medju prstima bas mnogo znaci i posreduje medju slicnima (istim pusacima) kao katalizator suosjecaja
sta da ti pricam,ja pusace gledam ko gubavce kakve, uvijek samosvjesne zivotnog smisla![]()
-
kijameta
#364 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Halo, Adolf...skini mi se. Idi i sanjaj nepusacki reich.[/quote]kijameta wrote:Don't dream dreamsseln wrote:Ja sam apsolutno za to da nepusaci dobiju svoje kafane ili prostorije. Nemam nimalo volje da trujem nekoga, zato je najbolje da se razdvojimo. Vama vase kafane (ili halvati), nama nase.dr.Gonzo wrote:Da li je neko od ljudi koji puse i ucestvuju u ovoj raspravi pomislio da zaista truje nekoga u svojoj okolini kad izadje u kafanu? Ne mora to biti neki nocni izlazak, nego najobicnija kafana - mjesto gdje se sastaju razliciti ljudi, u razlicita doba dana, od kojih su neki sigurno nepusaci.
U ovoj situaciji, rekao bih da je veoma arogantno postaviti se kao: "Ako nekome smeta, onda nek ide, i nek tu ne dolazi". A to je stav zaista velkog broja pusaca.![]()
![]()
![]()
Nema podjele i nema sanse da nepusaci nesto 'dobiju'. Sva javna dobra i mjesta pripadaju ljudima koji ih koriste u skladu sa zakonima a to su iskljucivo nepusaci a pusaci su izvan zakona,ilegalci,nema njima boravka i zadrzavanja na bilo kojem javnom mjestu,niti u vlastitom domu ako imaju djecu.![]()
![]()
Sta ja imam sanjati,svijetlo i civilizacija su vec dosli do Bregane,jos malo pa ce preko Une. Trebao bi shvatiti da su pusenje i pusaci u svijetu odavno prevazidzena kategorija a u Bosni postoje samo zbog nase izolacije i zaostanka za svijetom.Jacanjem EU integracija i ukljucivanjem Bosne u moderne civilizacijske tokove ce doci do potpunog gasenja pusaca i pusenja i u Bosni. I ne mozes kao pusac govoriti sa pozicija sile,kao sta bi ti dozvolio ili ne,ti kao pusac si potpuni ilegalac i autsajder u novim konstelacijama odnosa u EU.
- red387
#365 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
A kad smo mi to ušli u EU?kijameta wrote:Sta ja imam sanjati,svijetlo i civilizacija su vec dosli do Bregane,jos malo pa ce preko Une. Trebao bi shvatiti da su pusenje i pusaci u svijetu odavno prevazidzena kategorija a u Bosni postoje samo zbog nase izolacije i zaostanka za svijetom.Jacanjem EU integracija i ukljucivanjem Bosne u moderne civilizacijske tokove ce doci do potpunog gasenja pusaca i pusenja i u Bosni. I ne mozes kao pusac govoriti sa pozicija sile,kao sta bi ti dozvolio ili ne,ti kao pusac si potpuni ilegalac i autsajder u novim konstelacijama odnosa u EU.![]()
![]()
- derion
#366 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
I gdje ti u toj mojoj silnoj mudrosti (što stade u jednu rečenicu) prepozna "Endlösung", "Mein Kampf", masovne grobnice za bliže članove i sl.?seln wrote:Moea da od tog goblena potice i ova mudrost koju si napisaoderion wrote:Ma nema, onaj Godwinov zakon o nacističkoj analogiji [1] se ne može oboriti, nema šanse.seln wrote: P:S: I Hitler je na povetku tvrdio da je ljevicar. Doduse, on nije bio ekolog.![]()
![]()
On glasi: "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
[1] - http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin's_lawHItler je se ogranicavao samo na "nizu rasu", ti bi eliminisao i vlastitu familiju.Uvijek sam imao mišljenje da kome god se ne sviđa moj balkon, ne mora mi ni dolaziti, pa makar to bila i najbliža familija.
-
Luisa
#367 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Podijeliti zone u pusacke i ne pusacke da ali zabraniti pusenje na javnim mjestima ne,
Moj djed pusio 67 godina a umro u 95-oj
Opustite se i uzivajte dok nije dosla Evropa,
Moj djed pusio 67 godina a umro u 95-oj
Opustite se i uzivajte dok nije dosla Evropa,
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#368 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Hajd jos jedna o vehabijama, Hitleru i drugim stvarima nevezanim za temu!
- dr.Gonzo
#369 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Jest eto, a pusaci su galantni, velikodusni, duhoviti i zabavni. Gdje bi nam kraj bio da smo svi takvi.meni pase i tako, s vama ne zelim ni u dzennet. samo, bojim se da vlasnici kafana nece pristati, jer nepusaci su i skrti, osim sto su sitnicavi. znaju kafedzije ko im pravi bolji promet.
Gomila jeftinih stereotipi umjesto argumenata.
Evo sad cekam da me neko uporedi sa Hitlerom
Last edited by dr.Gonzo on 19/04/2010 11:59, edited 1 time in total.
- IZVANZEMALJAC
#370 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Veci lokali,diskoteke imaju posebne prostorije sa ventilacijom,oni koji nemaju to imaju plinske grijace i dekice da se pokrijes.rjetki nemaju nista a bio sam u puno lokala koji zakljucaju vrata u 23.00 i onda svako dimi normalno.red387 wrote:U toj istoj Sloveniji... Ljeto, 2008.. Stojim na pumpi negdje malo poslije granice (Bregana), i zalijepljen znak prečnika 2m "ZABRANJENO PUŠENJE". Ispred znaka stoje 3-4 POLICAJCA i puše. Eto ti...kijameta wrote:Prije nekih mjesec dana,prolazim kroz Sloveniju,zima,pred kaficima postavljene pepeljare i oko pepeljara stoji po dvoje-troje bolesnika-pusaca,uvlace smrad u sebe i tresu se poput Jermenije,neprocenjiv prizor.![]()
![]()
Jos malo pa i u Sarajevu![]()
![]()
-
kijameta
#371 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Budemo a puno,puno prije nego sto udzemo cemo morati uskladiti zakone sa EU zakonima.A medzu tim zakonima su i ovi vezani za pusenje. EU zakoni vezani za pusenje su veoma strogi i veoma jasni.Pusenje na javnim mjestima je apsolutno izvan zakona i tu zakon ne odredzuje gazda kafane,kako to neko ovdje zamislja nego drzavni parlament.Moze kafana raditi sa plusom ili minusom,na javnom mjestu,pusenja nema.red387 wrote:A kad smo mi to ušli u EU?kijameta wrote:Sta ja imam sanjati,svijetlo i civilizacija su vec dosli do Bregane,jos malo pa ce preko Une. Trebao bi shvatiti da su pusenje i pusaci u svijetu odavno prevazidzena kategorija a u Bosni postoje samo zbog nase izolacije i zaostanka za svijetom.Jacanjem EU integracija i ukljucivanjem Bosne u moderne civilizacijske tokove ce doci do potpunog gasenja pusaca i pusenja i u Bosni. I ne mozes kao pusac govoriti sa pozicija sile,kao sta bi ti dozvolio ili ne,ti kao pusac si potpuni ilegalac i autsajder u novim konstelacijama odnosa u EU.![]()
![]()
- dr.Gonzo
#372 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Nije bas tako u svim zemljama EU. Recimo u Ceskoj se skoro svuda moze pusiti...
- ProS
#373 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
hahaha vec zamisljam negdje vidjeno prvo potezanje dima (ono najsladje) poslije sjedanja u kafic,valjda izmori setnja jer niste stereotipni sportski tipovi (radije povremeno kasljucanje) koje setnja ne umarared387 wrote:Ma ko ti kaže da je to znak teškog životaProS wrote:eno sad,pa ne branim ja nikome sta da radi (zezanje je bilo za kahvu) ali ne mozes reci (ni ti madner) da nije zanimljivo gledat ih u svakodnevnom zivotu
![]()
primjeri:
Ih kako je dobro onako bezbrižno zapaliti cigaru, pa uživati
ja ljude dijelim samo na pucace i nepusace
- madner
#374 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Inace Hitler je bio nepusac. A Churchil, Staljin i Rusvelt alkosi i pusaci. Pa vidite gdje je ko zavrsio i kome su cigare smetale
Kijameta, jedno je UK drugo je Evropa. Drugaciji pravni poredak, to sto moze proci u UK nema sanse na kontinentu.
Navedi zemlju osim UK gdje je pusenje u kaficima zabranjeno.
Kijameta, jedno je UK drugo je Evropa. Drugaciji pravni poredak, to sto moze proci u UK nema sanse na kontinentu.
Navedi zemlju osim UK gdje je pusenje u kaficima zabranjeno.
- black
#375 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
zar ovakve stvari ne mirishu na totalitarizam ? oni se 'brinu' za nase zdravlje, pa sto se ne brinu za nasu egzistenciju, nezaposlenost i drugim puno ozbiljnijim problemima, ako je bas do toga doslo, i ako je toliko zlo, zasto onda ne povuku prodaju, proizvodnju, sta je sa alkoholom, jel ikad duhandzija za volanom ubio pjesaka za razliku od alkosa, trebali bi se i pjesaci, biciklisti pobuniti jer kako hodati gradom od toliko automobila koji truju ispusnim gasovima, sta je sa industrijskim zonama i oblacima dima..bla bla bla