prog321 wrote:Imamo ba dovoljno lake municije.
Ali ja ne bih nista drugo donirao osim metaka. Stvarno neki nemaju pojma. Pa sadasnje stanje i ono za vrijeme rata kao nebo i zemlja.
T-55 je veoma koristan na nasoj topografiji. Ja to nikad ne bih prodavao.
Nijedan tenk koji postoji na planeti nije koristan na nasoj topografiji, tenkovi u BIH ne mogu raditi ono za sta su najbolji, 4 ili vise u kolonu i proboj linija bez zaustavljanja. U proslom ratu smo vidjeli da bar sto se tenkova tice Srbi nisu uspjeli neke jace akcije izvrsiti, da su kojim slucajem cetnici poslali 100 tenkova na Sarajevo od jednom i pod uslovom da je armija BIH imala dovoljno protiv oklopnih sredstava tesko da bi se i jedan tenk vratio ziv i zdrav. Da se razumijemo nisu ni nekorisni, ali u nasem slucaju nama treba manje tenkova za odredjene vrste vojnih operacija. Ono sta nama treba je artiljerija, pjesadija i oprema za istu, helikopteri ponajvise teretnih a koja cobra bi cinila cuda ovdje. I laka i srednje oklopna vozila.
Tako da bi ja slobodno dao ili prodao one T-55, ionako trunu u halama niko ne brine za njih, dodje li do rata pitanje je uopste kolike su nam mogucnosti osposoljavanja tih tenkova jer kad rat dodje opcije za uvoz ili proizvodnju dijelova za iste opada dramaticno.
A ti tenkovi u Iraku npr bi donijele ogromnu prednost zamisli postrojis 100 tenkova u kolonu u pustinji granica je dokle god goriva, municije i dijelova ima.
A sto se municije tice bar kod nas toga ne fali, paranoja poslije rata dovela do masovne proizvodnje iste ne znamo sta cemo s njom. A btw samo da napomenem neovisni sto se tice proizvodnje iste nismo, kako ja znam inicijalne kapsule uvozimo iz Srbije.
Jedino sto mene brine oko ove donacije je namjena istih i kome ide, zamisli odu meci nekako do Isila ili do nekih paravojnih formacija koji ce klati neduzni narod ono etnicko ciscenje made in BIH.