domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#976 Re: domaće pivo

Post by brewer »

ajmo ljudi još malo pa nestalo :D

puno vas se javilo ali mi niko nije rekao konkretno količine i šta želi. sad imate i cijene, pa dajte da napravim neki preliminarni spisak, pa da šaljem narudžbu!
berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#977 Re: domaće pivo

Post by berabera »

daj boze da se ljudi sloze i udruze u tako nesto.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#978 Re: domaće pivo

Post by brewer »

berabera wrote:daj boze da se ljudi sloze i udruze u tako nesto.
izgleda mrka kapa :D :lol:

kad nije bilo mogucnosti svi su me molili da im prodam svoj slad, a sad kad imamo mogucnost niko se ne javlja :-)
AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#979 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

Šteta.
Nego, čitam savjete oko opreme. Šta mislite o ideji da se za fermentacione posude koristi klasični bidon za vino i rakiju? Kace za kupus koje sam gledao, su sve za 50 kg. A i ne dihtuju dobro. Malo mi je to puno.
Inače, mislim uraditi klon kakvog Belgijanca. Affligem dubel mi je ostao u izuzetno lijepom sjećanju.
AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#980 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

AleksandarV wrote:Šteta.
Nego, čitam savjete oko opreme. Šta mislite o ideji da se za fermentacione posude koristi klasični bidon za vino i rakiju (onaj što je više pravougaon nego okrugao)? Kace za kupus koje sam gledao, su sve za 50 kg. A i ne dihtuju dobro. Malo mi je to puno.
Inače, mislim uraditi klon kakvog Belgijanca. Affligem dubel mi je ostao u izuzetno lijepom sjećanju.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#981 Re: domaće pivo

Post by brewer »

AleksandarV wrote:Šteta.
Nego, čitam savjete oko opreme. Šta mislite o ideji da se za fermentacione posude koristi klasični bidon za vino i rakiju? Kace za kupus koje sam gledao, su sve za 50 kg. A i ne dihtuju dobro. Malo mi je to puno.
Inače, mislim uraditi klon kakvog Belgijanca. Affligem dubel mi je ostao u izuzetno lijepom sjećanju.
šta podrazumijevate pod "bidon"? ako mislite na stakleni demižon, onda je to sasvim ok. ja sam ovdje predložio ljudima najjeftinije rješenje, a to su plastične bačve.

već sam dosta pisao o tome. demižon je malo teže za očistiti, a generalno je za pivo odlično rješenje!
AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#982 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

Pod bidonom podrazumijevam ovo:
Image
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#983 Re: domaće pivo

Post by brewer »

AleksandarV wrote:Pod bidonom podrazumijevam ovo:
Image
ne može u ovome. razlog je jednostavan - nakon što fermentacija završi i pivo se pretoči iz ovakvog bidona, u unutrašnjosti će ostati jako gadne naslage koje je ostavila fermentacija a koje će se sastojati od osušenog kvasca, hmeljnih smola i proteina iz slada. ove naslage će najgore biti u jednom prstenu u području gdje se nalazio tzv. krauzen, odnosno pjena koju je kvasac digao na površinu piva.

ove naslage je teško oprati čak i kad imamo pristup rukom u samo bure, a kamoli u ovakav kanister/bidon. ne znam kako zamišljate čišćenje ovakve posude?

napominjem da svaka posuda mora biti čista kao suza i apsolutno sterilna prije dodavanja novog piva na fermentaciju.

znači, da zaključim, mislim da ovo nije pogodna posuda za fermentaciju. bolje kupiti burence za kiseljenje kupusa ili stakleni demižon.

što se tiče staklenih demižona, čišćenje istih je osmislio kolega @dis sa foruma pivarstvo.info - evo kako to izgleda:



još zanimljivih i vrlo korisnih tekstova o domaćem pivu možete naći na njegovom blogu http://hocupivo.wordpress.com/
berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#984 Re: domaće pivo

Post by berabera »

slicno tome koristim za pranje flasa samo sto je kod mene osovina drvena i krpice su pricvrscene klamericom.a sto se tice fermentora od kanistera po meni je moguc samo ga moras prati kiselinom sto ti je mnogo veca patnja od kupovine nekoga plasticnoga od 20 km u obliku burenceta sa otvorom precnika 20 cm.a ako imas maste najeftiniji a po meni najbolji ti je kombinaacija bureta od piva od inoxa 50litara cjena 50 km i polovan expres lonac od inoxa kojem odsjeces dno i zavaris ga na vrh tog bureta.sve zajedno je mene kostalo oko 100 km sto i nije skupo za dugotrajnu stvar.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#985 Re: domaće pivo

Post by brewer »

berabera wrote:slicno tome koristim za pranje flasa samo sto je kod mene osovina drvena i krpice su pricvrscene klamericom.a sto se tice fermentora od kanistera po meni je moguc samo ga moras prati kiselinom sto ti je mnogo veca patnja od kupovine nekoga plasticnoga od 20 km u obliku burenceta sa otvorom precnika 20 cm.a ako imas maste najeftiniji a po meni najbolji ti je kombinaacija bureta od piva od inoxa 50litara cjena 50 km i polovan expres lonac od inoxa kojem odsjeces dno i zavaris ga na vrh tog bureta.sve zajedno je mene kostalo oko 100 km sto i nije skupo za dugotrajnu stvar.
ja za flase koristim četku za flaše koju navrnem na bušilicu. to je čudo jedno, radi kao grom :)

što se tiče ovog sa fermentacijom sve to stoji, inox je top i koriste ga i u pivarama. s tim da ja napominjem da sam na ovom forumu pokušao dati najjeftinije i najjednostavnije rješenje ljudima koji kuhaju možda u stanovima kao ja ili jednostavno ne žele na početku da puno ulažu.
berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#986 Re: domaće pivo

Post by berabera »

i ja sam tako mislio na samom pocetku pa sada imam gomilu kanistera iza kuce koje uopste nekoristim a sve sam kupovao a nakraju fermentiram u speidelovom plasticnom od 50 litara za prvu fermentaciju a od inoxa za sekundarnu.nemoj me pogresno shvatiti ljude treba usmjeriti od pocetka na bolje jer od ovoga nitko neodustaje kada dobije prvoga pjenusavka a sam ga zgotovio.a pogotovo treba napomenuti da to sve mora biti prehrambena plastika a ne neka pijacna iz srbije iz novoga pazara koja se usmrdi.zato stakleni bocuni nisu losi cjena im je oko 40 maraka za 54 litre a takva sam dva razbio jer mi je malo nezgrapno bilo za rukovanje kada radim sam pivo.
Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#987 Re: domaće pivo

Post by Leftist »

Ljudi de pomozite mi da nadjem inox lonac od 30 l, ne mogu nigdje da nadjem a trazio sam u :

OBI, Penny, Merkur, Skafa (nestalo, ne znaju kad' dolazi), FIS Sarajevo (nestalo, ne znaju kad' dolazi), Robot i nisam upsio nac'.

Pomagajte :D
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#988 Re: domaće pivo

Post by brewer »

pogledaj i tempo u entitetu u lukavici. tamo ima svega za ovaj jesenski program za zimnice, a dosta tih stvari može poslužiti i u pivarstvu. mislim da sam vidio emajl lonce tamo.
User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#989 Re: domaće pivo

Post by illuminated »

Leftist wrote:Ljudi de pomozite mi da nadjem inox lonac od 30 l, ne mogu nigdje da nadjem a trazio sam u :

OBI, Penny, Merkur, Skafa (nestalo, ne znaju kad' dolazi), FIS Sarajevo (nestalo, ne znaju kad' dolazi), Robot i nisam upsio nac'.

Pomagajte :D
auto pijaca. imas kineske, nisam siguran jel inox ili emajlirani, 50L-60L 120 KM
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#990 Re: domaće pivo

Post by brewer »

ima 25 kila municha na raspolaganju jer imamo interesanta za pola vreće, pa ko hoće da uleti javite. Zis, djulba?
berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#991 Re: domaće pivo

Post by berabera »

ja sam zainteresovan.posalji na pp broj telefona .pozdrav
User avatar
djulba
Posts: 614
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#992 Re: domaće pivo

Post by djulba »

brewer wrote:ima 25 kila municha na raspolaganju jer imamo interesanta za pola vreće, pa ko hoće da uleti javite. Zis, djulba?
Zis je već trebao naručiti za nas dvojicu. Ako smo zakasnili nema veze.
coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#993 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

Konacno sam probao Kwak!
Iako mi neke brewerove preporuke nisu 100% sjele, ovo je definitivno najbolji Belgijanac do sada i prava preporuka. Affligem Tripel sam vec preporucio, ali ga je Kwak nadmasio (Orvel je bio ok, ali ni on ne dostize Kwak). Absolutna preporuka.

Miris inzenzivan, slatkast i "malty", jako prijatan, bez imalo "kiselkastosti".
Bogato tijelo, vrlo "malty" onako malo na mozda narandzu i zito, kremast (masan) intenzivan ukus, pomalo na pocetku na konjak podsjeca. Onda se osjeti neki vocasti momenat koji je na kraju ide na karamelu tj. nugat. Iako je dosta jako (8,4%,) toliko je slatkasto i aromaticno, da je kolicina alkohola prijatna i nije u prvom planu.

Onaj lace koji si spominjao je fakat ostao po cijeloj casi, pjenu nisam nazalost uspio napraviti kako treba, bilo je hladno pivo ja mislim.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#994 Re: domaće pivo

Post by brewer »

coltrane wrote:Konacno sam probao Kwak!
Iako mi neke brewerove preporuke nisu 100% sjele, ovo je definitivno najbolji Belgijanac do sada i prava preporuka. Affligem Tripel sam vec preporucio, ali ga je Kwak nadmasio (Orvel je bio ok, ali ni on ne dostize Kwak). Absolutna preporuka.

Miris inzenzivan, slatkast i "malty", jako prijatan, bez imalo "kiselkastosti".
Bogato tijelo, vrlo "malty" onako malo na mozda narandzu i zito, kremast (masan) intenzivan ukus, pomalo na pocetku na konjak podsjeca. Onda se osjeti neki vocasti momenat koji je na kraju ide na karamelu tj. nugat. Iako je dosta jako (8,4%,) toliko je slatkasto i aromaticno, da je kolicina alkohola prijatna i nije u prvom planu.

Onaj lace koji si spominjao je fakat ostao po cijeloj casi, pjenu nisam nazalost uspio napraviti kako treba, bilo je hladno pivo ja mislim.
super, jako mi je drago. opisao si jako dobro pivo.

da, pjena je kod jačih piva uvijek problematična zbog toga što alkohol razrijeđuje tekućinu i smanjuje joj specifičnu gustoću, pa samim tim proteinske čestice koje formiraju pjenu kraće se zadržavaju na površini. kao kad posolite bistru juhu i krem supu od gljiva, na ovoj rijeđoj čestice soli će odmah potonuti i neće se zadržavati, a na ovoj gušćoj će čestice soli neko vrijeme ostati na površini. :)
djulba wrote:Zis je već trebao naručiti za nas dvojicu. Ako smo zakasnili nema veze.
Zis je rekao da će vidjeti s tobom i da će mi javiti, ali mi ništa nije javio. znači ostalo je 25 kg, to je pola od jedne vreće, a drugu polovinu ću ja uzeti.
berabera wrote:ja sam zainteresovan.posalji na pp broj telefona .pozdrav
berabera, koliko sam shvatio ti si iz banja luke? ne znam koliko bi ti odgovaralo. uglavnom da sad ovdje svima jos jednom napisem sistem:

ja sam samo skupio vaše narudžbe i proslijeđujem ih uvozničkoj firmi koja će sladove uvesti iz RH u BiH za nas kao fizička lica. oni traže avansno plaćanje, znači platiti moramo unaprijed. plaćanje može biti sve na jednu fakturu i u jednom iznosu, ili da rasparčamo na više faktura. ja nisam firma i ja ne mogu preuzeti i skladištiti sladove za druge. (posebno ne 1 tonu kolika je trenutno narudžba :D ) princip je takav da bi ja javio dan kada bi kamion bio u sarajevu i mi bi se trebali negdje pojaviti da to preuzmemo na isti dan u isto vrijeme.

ko se ne pojavi, njegovim sladom će biti nahranjene domaće životinje na obližnoj farmi :D

eto, samo sam htio da utvrdimo sistem. :)

berabera, ako ti odgovara ovakav način da dođeš u sarajevo, onda nema nikakvih problema, samo mi reci šta te od sladova zanima i koje količine (na prethodnim stranicama sam stavio ponudu i cijene i minimalne količine u pakovanjima)
Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#995 Re: domaće pivo

Post by Leftist »

Reci nam samo kada, koliko i gdje pare da donesemo :)
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#996 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Leftist wrote:Reci nam samo kada, koliko i gdje pare da donesemo :)

uskoro. moram prvo skupiti sve narudzbe. onda kad to budem imao saljem ovom gospodinu koji radi na uvozu i on ce mi reci kada, gdje i koliko para i koji su nacini placanja. znaci, generalno, jos samo fali kupac za 25 kila minhenskog slada i imamo zaokruženu narudzbu.
User avatar
djulba
Posts: 614
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#997 Re: domaće pivo

Post by djulba »

brewer wrote:
Leftist wrote:Reci nam samo kada, koliko i gdje pare da donesemo :)

uskoro. moram prvo skupiti sve narudzbe. onda kad to budem imao saljem ovom gospodinu koji radi na uvozu i on ce mi reci kada, gdje i koliko para i koji su nacini placanja. znaci, generalno, jos samo fali kupac za 25 kila minhenskog slada i imamo zaokruženu narudzbu.
Imaš kupca. javim ti se na pp.
Pozdrav.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#998 Re: domaće pivo

Post by brewer »

super. odlicno.

ja u ponedjeljak ujutro saljem narudzbu. ako do tad jos neko bude htio, neka se javi!
User avatar
JoseMujica
Posts: 27606
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#999 Re: domaće pivo

Post by JoseMujica »

:thumbup: tema beton

jedno pitanje...da li si probao onu ponudu u Pivari (kafani) crno i nefiltrirano Sarajevsko...da li je to išta kvalitetnije od recimo ovog običnog flaširanog?

meni je i samo nefiltrirano bolje od bilo koje flaširane pive koju možemo u prodavnci kupiti

ps

ako je već neko pitao ispričavam se...uživam u čitanju i tek sam na 10 stranici :D
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1000 Re: domaće pivo

Post by brewer »

JoseMujica wrote::thumbup: tema beton

jedno pitanje...da li si probao onu ponudu u Pivari (kafani) crno i nefiltrirano Sarajevsko...da li je to išta kvalitetnije od recimo ovog običnog flaširanog?

meni je i samo nefiltrirano bolje od bilo koje flaširane pive koju možemo u prodavnci kupiti

ps

ako je već neko pitao ispričavam se...uživam u čitanju i tek sam na 10 stranici :D
sarajevsko nefiltrirano je onako. napravljeno je kao ekskluzivna varijanta brenda. dosta je sumporno, što je do određene mjere prihvatljivo u lager pivima, ali za moj pojam bi sumpora moglo biti manje. također je poprilično vodenasto i nema tijela. u svojoj kategoriji lošeg komercijalnog industrijskog piva ima i boljih konkurenata. :)

neuporedivo je sa nekim craft brew pivom ili nečim sličnim.

ja sam upravo probao tri piva našeg kolege @danny_boy koje sam danas preuzeo. radi se o Kolsch-u, ESB-u i Schwarzbier-u. on me zamolio da ovdje napišem par riječi i dojmova. ja sam uslikao piva pa slijedi mala recenzija. :)

Kolsch
Image

Pivo je loše flaširano jer je razina piva u boci bila do samog vrha čepa. danas smo malo i razgovarali o tome - uvijek u flaši mora ostati nekoliko cm praznog prostora (mjera vam može biti komercijalno pivo - koliko oni ostave prostora, toliko ostavite i vi)

Prekarbonizirano - čašu sam morao neko vrijeme ostaviti da malo CO2 izađe jer jednostavno mjehurići CO2 na jeziku, ako ih je previše, totalno blokiraju okus.

okus ovog piva je dobro balansiran i u okviru je stila Kolsch. kvasac Colonia F koji je danny koristio ne bi smio dati ovoliko estera, nego bi sladni karakter piva trebao biti dominantan, a ovo pivo je otišlo po okusu skoro u pšenična. ovo znači da je pivo fermentiralo na višoj temperaturi nego što je smjelo. znači vrh za ovaj kvasac je 18°C.

također, pivu nedostaje malo tijela. koliki je bio OG? čini mi se da si podbacio sa iskorištenosti, a u isto vrijeme da ti je i terminalna gustoća otišla dosta nisko, pa je pivo poprilično suho.

sve u svemu, za prvo pivo ovo je jako dobro i ja čestitam na uspjehu.

savjet - ovo pivo je trebalo biti ukomljavano na višoj temperaturi (moguće da ti je temperatura opala za vrijeme ukomljavanja), kontrolom temperature fermentacije bi spriječio esterifikaciju i najvjerovatnije ti ne bi bilo toliko suho pivo nego bi FG ostao nešto viši.

Schwarzbier
Image

Ovo je bio gejzir :D znači pivo je baš prekarbonizirano i to do te mjere da je nakon otvaranja skoro 2/3 piva eruptiralo iz boce (ova boca je bila na rubu pucanja). ovo u čaši je sve što je ostalo u boci.

Pjena je također kratkotrajna kao i kod kolscha. Miris čokoladnog slada dominantan i ugodan. Hmeljna aroma jako zadovoljavajuća, čini mi se da je Tettnang aromatski hmelj koji si koristio i on je sigurno pun pogodak. Pivo je kiselkasto, a ne bi trebalo biti. još uvijek se osjeti na kvasac, ali s obzirom da je mlado to će nestati vremenom. osjetim u pozadini i u tragovima jedan čudan okus koji ne mogu definirati, a kad bi baš morao, to bi bio deterdžent za suđe ili neko sredstvo za čišćenje. nadam se da si dooobro ispirao flaše nakon pranja i svu opremu. ovo se često dešava ljudima tako da nije ništa strašno i jako slabo se osjeti, ali pripazi dobro na ispiranje opreme u idućim turama.

savjet - ovom pivu treba još vremena da odleži.

ESB
Image

ESB ti je izgledom bio najbolje pivo od sva tri, pjena fantastična (to je radi biscuit slada), ali moram te razočarati - u ESB-u ti je počela infekcija, najvjerovatnije lactobacillusom. ovo sam 100% siguran, to je taj specificni okus. ti si flaširanjem zaustavio infekciju zato što većina infekcija su aerobni procesi i u fermentoru se mogu razvijati, ali u flaši nema kisika tako da je time zaustavljena infekcija i neće se dalje razvijati. međutim količina lactobacillusa koja se razvila u fermentoru dovoljna je da se to osjeti u okusu. jedan od najčešćih uzroka infekcije lactobacillusom je povlačenje piva kroz crijevo kod pretakanja ustima. čovjek u ustima ima masu bakterija koje mogu inficirati pivo. ovo nije jedini put, ali je najčešće ovo uzrok. šteta, ovo je moglo biti odlično pivo. napominjem da ga slobodno možeš piti, neće ti ništa biti. da li se vidjelo išta čudno na površini piva prilikom pretakanja a nakon završene fermentacije?


eto, tražio si da budem potpuno otvoren, tako da sam bio potpuno otvoren. :D nadam se da će te obradovati činjenica da je tvoj kolsch bolji od mojih prvih nekoliko piva :D


veliki pozdrav i nastavi kuhati, ovo je najbolji hobi na svijetu :-D
Post Reply