ma daj, nemoj me zjbvtlandlord wrote:Pa poslije tvojih opisa piva me je prosto stid napisati bilo sta.
da, liker bi bio dobro poređenje, mada bi trebalo vući i na vino. najvjerovatnije zbog jakog sladnog okusa više vuče na neki slatki liker. što se pjene tiče, tu se ne možeš provaliti. tu imaju jednostavno pravila, pa da napišem par riječi. što se tiče pjene prema nekim standardima u pivarstvu, jednom stvorena pjena (eng. head) na vrhu piva trebala bi zadržati jednu polovinu svog volumena u 60 sekundi nakon točenja. druga polovina i ono što od te druge polovine ostane (kao ona kremasta površina na vrhu piva) se zove "cap" na engleskom i ona bi se trebala tu zadržati do samog dna čaše.landlord wrote: Pivo je nevjerovatno pitko. Vise me podsjetilo na neki liker nego na pivo. Jacina je jako dobro zamaskirana i ne primjeti se uopste. Za ne povjerovati da se radi o 10% alkohola.
Pivo je dosta tamne boje.
O tijelu piva ti ne mogu i ne znam nista reci jer se u to ne razumijem. Pjena bijela i ja bih rekao cvrsta. Dosta dugo se zadrzala. (Opet se mozda provaljujem sa ovim opisom)
Isto tako nisam uspio provaliti koji se okusi osjete. Meni nekako vuce na neku vocnu varijantu.
Definitivno nije ljetno pivo, vec kako si i opisao da se pije uz kamin i vatricu.
Da je malo jeftinije definitivno bi ga pio mnogo cesce. Ovako ze ostati pivo za posebne prilike. cijena je nekih 15 dollara za 0.75 L
tzv. lacing je zapravo trag od pjene koji ostaje na zidovima čaše nakon svakog gutljaja i jako je poželjan i ukazuje na kvalitetno pivo. ovako izgleda dobar lacing:
dvije su ključne stvari koje se gledaju kod kvalitete pjene, a to su konzistencija (gustoća, čvrstoća) i retencija, odnosno dugotrajnost.
pjena je i u kućnom pivarstvu jedna od komponenti na koju se mora paziti i koju je moguće kontrolirati. dva su ključna faktora koja utiču na stvaranje pjene - svi proteini nižih molekularnih masa iz slada i isohumuloni, odnosno alfa kiseline iz hmelja.
mjehurići CO2 koji izlazi i oslobađa se iz tekućine povlače za sobom te molekule proteina na vrh čaše i oni formiraju pjenu. to znači da će piva koja su bogatija proteinima i alfa kiselinama imati bolje, čvršće i dugotrajnije pjene.
pojam "tijela" u okusu piva usko je vezan za pjenu, jer piva sa jačim i bogatijim "tijelom" bi trebala imati čvršću i stabilniju pjenu. zato se, kad se želi osigurati dobra pjena, u kućnom pivarstvu u određenim procentima koriste pšenični slad, ječmene/pšenične pahuljice ili carafoam slad, koji su svi jako bogati proteinima. osim toga dobro je raditi proteinsku pauzu na 50°C kod ukomljavanja kako bi se osigurala dovoljna količina proteina.
količina alkohola u pivu obrnuto je proporcionalna kvaliteti pjene. to znači da ako pravite jako pivo s puno alkohola, ne trebate očekivati kvalitetnu pjenu (što ne znači da se ne mogu poduzeti koraci da se ta pjena napravi kakvom takvom)
također, ono što rijetko ko zna, je da dosta proizvođača pivskih čaša u dnu čaše ima jednu malu nepravilnu izbočinu. ta nepravilnost u čaši je namjerno napravljena jer unutar čaše mora postojati takozvana tačka nukleacije, odnosno mjesto na kojem će se CO2 iz tekućeg prelaziti u plinovito stanje. ako ubacite neki predmet, na primjer novčić ili kikiriki ili nešto tako nepravilnog oblika u čašu vidjet ćete da se ogromna količina mjehurića stvara oko tog predmeta, odnosno da na tom mjestu dolazi do velike pretvorbe gasa iz tekućeg u plinovito stanje. to također poboljšava stabilnost i dugotrajnost pjene jer se povećava otpuštanje CO2 iz čaše.
međutim, najčešće sami konzumenti pokvare sami pjenu na pivu i ne znajući da su to uradili, iako se proizvođač potrudio da napravi pivo sa kvalitetnom pjenom. naime, jako, jako je bitno da se pivske čaše ne peru u mašini za suđe, a ako baš morate, onda ih dobro isperite još jednom nakon pranja sa običnom vodom. deterdženti za mašinsko pranje suđa sadrže aditive koji spriječavaju pjenjenje (zamislite šta bi se desilo da deterdžent zapjeni u zatvorenoj mašini za vrijeme pranja). ti aditivi automatski ubiju pjenu na pivu, čak i ako ih je u tragovima ostalo na čaši. konkretno radi se o aditivu koji se zove simethicone. ista stvar, samo u manjoj mjeri je i sa deterdžentima za ručno pranje suđa. znači, jako je bitno dobro, dobro isprati čašu nakon pranja da bi pjena na pivu bila dobra i dugotrajna.
eto, hvala na šlagvortu za priču s pjenom i uživaj u dobrim pivima.