domaće pivo
Moderator: anex
- Zis
- Posts: 112
- Joined: 08/08/2007 13:06
#801 Re: domaće pivo
Ja vam dodjem nekako u sredini, racunajte na to.
-
- Posts: 16
- Joined: 29/09/2012 16:18
#802 Re: domaće pivo
da, da....brewer definitivno zaslužuje ''bosanski orden zlatne krigle prvog reda''.
-
- Posts: 167
- Joined: 18/02/2009 21:56
#803 Re: domaće pivo
Dobra ideja, ja sam svakako za...radet wrote:Evo dva mjeseca imam sirovine i mehanizaciju za skuhati prvo pivo. Čekam povoljne uslove za fermentaciju, jer nemam vremena za te iste uslove vještački praviti. Hvala breweru za neiscrpnu pomoć i informacije. Predlažem da se mi negdje skupimo, pa uživo i konkretno popričamo o svemu i riješimo sve nedoumice. Ima li ko kak'u ideju?
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#804 Re: domaće pivo
brewer wrote:radet wrote:Evo dva mjeseca imam sirovine i mehanizaciju za skuhati prvo pivo. Čekam povoljne uslove za fermentaciju, jer nemam vremena za te iste uslove vještački praviti. Hvala breweru za neiscrpnu pomoć i informacije. Predlažem da se mi negdje skupimo, pa uživo i konkretno popričamo o svemu i riješimo sve nedoumice. Ima li ko kak'u ideju?
ja sam za tu varijantu, pa eto... jedino što je malo ljudi iz sarajeva, a dosta ih ima iz drugih krajeva.... uglavnom, dobra ideja... samo čekajte da me popusti diskushernija
Rekoh li ti ja da dizes lonac od 50 litara nogama a ne ledjima
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#805 Re: domaće pivo
sreća pa ima češkog pilsnera "za obloga"
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#806 Re: domaće pivo
Dodao bih ja tu i dozu Belgijskog Tripel Ale-ta za dezinfekciju zlunetrebalo
-
- Posts: 332
- Joined: 12/11/2007 09:29
#807 Re: domaće pivo
Ajd preporucite neko dobro pivo za veceras.
Kakav je Delirium?
Kakav je Delirium?
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#808 Re: domaće pivo
Gulden Draak preporuka od mene za veceraslandlord wrote:Ajd preporucite neko dobro pivo za veceras.
Kakav je Delirium?
-
- Posts: 332
- Joined: 12/11/2007 09:29
#809 Re: domaće pivo
Hvala, nasao sam ovaj kao gift set koji sadrzi Gulden Draak:
This box of Belgian living ales from the famous Brouwerij Van Steenberg consists of Bornem Triple, Bornem Double, Gulden Draak, Piraat, Bruegel Amber, and Augustijin
This box of Belgian living ales from the famous Brouwerij Van Steenberg consists of Bornem Triple, Bornem Double, Gulden Draak, Piraat, Bruegel Amber, and Augustijin
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#810 Re: domaće pivo
landlord wrote:Ajd preporucite neko dobro pivo za veceras.
Kakav je Delirium?
delirium je vrlo dobro pivo. kad si već kod belgijanaca mislim da bi trebao probati klasike kao što su Chimay Blue ili Orval. ali ako bas hoces od mene preporuku - Grimbergen Dubbel, ako mozes doci do njega. belgijsko abbey pivo. meni je leglo ko budali šamar. po mogućnosti pij ga iz ovog sniftera. odnosno, ti bijaše onaj što je dobio čašu uz Duvel? e pa može i iz duvel čaše.
-
- Posts: 332
- Joined: 12/11/2007 09:29
#811 Re: domaće pivo
Imaju sva tri koja si nabrojao.
Ovaj Gulden Draak me privukao sto ga je Heckler preporucio zbog jacine.
Da ja sam dobio casu uz Duvel.
Ovaj Gulden Draak me privukao sto ga je Heckler preporucio zbog jacine.
Da ja sam dobio casu uz Duvel.
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#812 Re: domaće pivo
gulden draak je sigurno jedno od najboljih piva koja su trenutno out there. ja ga nisam pio, ali znam jer mi je pričao jedan koji je gledao kako ga pije njegov jaran
radi se o tripelu. to već spada u teška piva. nemoj napraviti grešku i ohladiti to pivo. nemoj napraviti drugu grešku i piti to pivo iz pogrešne čaše. čaša mora biti široka bez suženja na vrhu. mora ti nos stat unutra sad zavisi koliki ti je nos, pa u skladu s tim i nađi čašu šalim se nemoj šta zamjeriti.
pivo služi na 12°C i polako ga pijuckaj. po mogućnosti naloži vatru u kaminu i zaveži kakvo pašče uz fotelju i pripali kakvu dobru cigaru. čisto da upotpuniš doživljaj.
nemoj da bi šta teško jeo prije pijenja tog piva. (ovo ozbiljno mislim)
i kad ga budeš pio, sjeti se da u trenutku dok ga budeš točio, u nekim dijelovima svijeta postoje ljudi koji plaču jer ga nemaju i mogu samo o njemu maštati.
radi se o tripelu. to već spada u teška piva. nemoj napraviti grešku i ohladiti to pivo. nemoj napraviti drugu grešku i piti to pivo iz pogrešne čaše. čaša mora biti široka bez suženja na vrhu. mora ti nos stat unutra sad zavisi koliki ti je nos, pa u skladu s tim i nađi čašu šalim se nemoj šta zamjeriti.
pivo služi na 12°C i polako ga pijuckaj. po mogućnosti naloži vatru u kaminu i zaveži kakvo pašče uz fotelju i pripali kakvu dobru cigaru. čisto da upotpuniš doživljaj.
nemoj da bi šta teško jeo prije pijenja tog piva. (ovo ozbiljno mislim)
i kad ga budeš pio, sjeti se da u trenutku dok ga budeš točio, u nekim dijelovima svijeta postoje ljudi koji plaču jer ga nemaju i mogu samo o njemu maštati.
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#813 Re: domaće pivo
brewer wrote:gulden draak je sigurno jedno od najboljih piva koja su trenutno out there. ja ga nisam pio, ali znam jer mi je pričao jedan koji je gledao kako ga pije njegov jaran
radi se o tripelu. to već spada u teška piva. nemoj napraviti grešku i ohladiti to pivo. nemoj napraviti drugu grešku i piti to pivo iz pogrešne čaše. čaša mora biti široka bez suženja na vrhu. mora ti nos stat unutra sad zavisi koliki ti je nos, pa u skladu s tim i nađi čašu šalim se nemoj šta zamjeriti.
pivo služi na 12°C i polako ga pijuckaj. po mogućnosti naloži vatru u kaminu i zaveži kakvo pašče uz fotelju i pripali kakvu dobru cigaru. čisto da upotpuniš doživljaj.
nemoj da bi šta teško jeo prije pijenja tog piva. (ovo ozbiljno mislim)
i kad ga budeš pio, sjeti se da u trenutku dok ga budeš točio, u nekim dijelovima svijeta postoje ljudi koji plaču jer ga nemaju i mogu samo o njemu maštati.
Imal jos kakva preporuka da vidim mogu li jos stogod fuliti. Sve sam osim case omanuo od toga kad sam Draak pio. Ohladio ga u frizideru, pio ga uz rucak bez cigare, kamina i pasceta.
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#814 Re: domaće pivo
dobro, malo ja to hiperbolicno opisem uglavnom, temperatura i casa su stvarno jako bitni i mogu drasticno uticati na percepciju mirisa, okusa i teksture.
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#815 Re: domaće pivo
Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#816 Re: domaće pivo
heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.
tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.
kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.
nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
-
- Posts: 350
- Joined: 05/07/2004 13:41
#817 Re: domaće pivo
danny_boy wrote:Dobra ideja, ja sam svakako za...radet wrote:Evo dva mjeseca imam sirovine i mehanizaciju za skuhati prvo pivo. Čekam povoljne uslove za fermentaciju, jer nemam vremena za te iste uslove vještački praviti. Hvala breweru za neiscrpnu pomoć i informacije. Predlažem da se mi negdje skupimo, pa uživo i konkretno popričamo o svemu i riješimo sve nedoumice. Ima li ko kak'u ideju?
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#818 Re: domaće pivo
Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detaljebrewer wrote:heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.
tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.
kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.
nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
-
- Posts: 350
- Joined: 05/07/2004 13:41
#819 Re: domaće pivo
Posto je sef opsjednut Belgijancima, ja sam bio vrijedan i uradio dio domace zadace. Do sada probao:heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
Hoegaarden
La Trappe Dubbel
Chimay -red top
Leffe blond
Leffe bruin
Judas
Affligem Blond
Affligem Tripel
Ovaj La Trappe Dubbel meni nije lose pivo, Chimay ist odobar, ali i ovaj Affligem Tripel je super (preporuka). Naravno Hoegaarden standardica, uvijek dobar. Moram taj Kwaak nabaviti .
-
- Posts: 350
- Joined: 05/07/2004 13:41
#820 Re: domaće pivo
Moze se to fakat - pisao sam vec da sam u jednoj pivnici mirisao bocice sa tim aromama i onda ima lista sta sve osjetis u odredjenom pivu, tako da sam prepoznas te okuse. Mozes i sam vidjeti sta osjete drugi u pivu (na netu) i onda pokusati i sam. Fakat se onda nafuras da znas sta je banana, smokva, kafa, cokolada, preprzenost i sl.heckler wrote:Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detaljebrewer wrote:heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.
tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.
kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.
nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
- illuminated
- Posts: 999
- Joined: 01/10/2007 19:52
- Location: BI-DE
#821 Re: domaće pivo
za prve serije, ja sam prezadovoljan da se ne mora prosuti, i da se nije pokvarilo,
znaci pitko je.
a o bananama i to, o tom, po tom
znaci pitko je.
a o bananama i to, o tom, po tom
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#822 Re: domaće pivo
coltrane wrote:Moze se to fakat - pisao sam vec da sam u jednoj pivnici mirisao bocice sa tim aromama i onda ima lista sta sve osjetis u odredjenom pivu, tako da sam prepoznas te okuse. Mozes i sam vidjeti sta osjete drugi u pivu (na netu) i onda pokusati i sam. Fakat se onda nafuras da znas sta je banana, smokva, kafa, cokolada, preprzenost i sl.heckler wrote:Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detaljebrewer wrote:
termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.
tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.
kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.
nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
Moracu i ja kakav kurs ukusa uzeti. Da se ne blamiram pred ljudima
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#823 Re: domaće pivo
Ja sam od Belgijanaca probao Duvel, Gulden Draak, Maredsous, Trappistes Rochefort 8 i Westmalle Tripel.coltrane wrote:Posto je sef opsjednut Belgijancima, ja sam bio vrijedan i uradio dio domace zadace. Do sada probao:heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni
Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo
Hoegaarden
La Trappe Dubbel
Chimay -red top
Leffe blond
Leffe bruin
Judas
Affligem Blond
Affligem Tripel
Ovaj La Trappe Dubbel meni nije lose pivo, Chimay ist odobar, ali i ovaj Affligem Tripel je super (preporuka). Naravno Hoegaarden standardica, uvijek dobar. Moram taj Kwaak nabaviti .
Nesto mi naumpade... primaju li izbjeglice u Belgiji
- heckler
- Posts: 3763
- Joined: 24/01/2010 03:14
#824 Re: domaće pivo
I da ne eksplodira pola flasailluminated wrote:za prve serije, ja sam prezadovoljan da se ne mora prosuti, i da se nije pokvarilo,
znaci pitko je.
a o bananama i to, o tom, po tom
-
- Posts: 54
- Joined: 12/07/2012 11:46
#825 Re: domaće pivo
Ja sam ovih dana probao dva Franziskanera (slike sa neta):
Franziskaner je Minhenska pivara koja pravi psenicna piva.
Oba piva su mi odlicno sjela, cak bi mogli uci u top piva koja sam probao. Ovaj psenicni Krombacher iz Merkatora je svjetlosnu godinu iza njih.
Kao sto se vidi na slici a to sam i primjetio da ovaj Dunkel mnogo duze drzi pjenu od Hefea..
Oprobao sam i Starobrno Tradicni:
Osrednji pilsner, ne osjeti se gorcina i aroma je slabo izrazena, ali je veoma pitko.
Takodje mi je saka pao i jedan japanski lager - Asahi:
Njega sam uzeo u prodavnici iz frizidera i poderao odmah ispred posto sam bio veoma zedan. A kad si zedan sve ti je odlicno
Gorci je od ovog Starobrno Tradicni, ali nista posebno od ovog piva. Takoreci kao da sam pio neko nase pivo... Citam sad da se i Asahi u Evropi puni u Staropramenu.
Franziskaner je Minhenska pivara koja pravi psenicna piva.
Oba piva su mi odlicno sjela, cak bi mogli uci u top piva koja sam probao. Ovaj psenicni Krombacher iz Merkatora je svjetlosnu godinu iza njih.
Kao sto se vidi na slici a to sam i primjetio da ovaj Dunkel mnogo duze drzi pjenu od Hefea..
Oprobao sam i Starobrno Tradicni:
Osrednji pilsner, ne osjeti se gorcina i aroma je slabo izrazena, ali je veoma pitko.
Takodje mi je saka pao i jedan japanski lager - Asahi:
Njega sam uzeo u prodavnici iz frizidera i poderao odmah ispred posto sam bio veoma zedan. A kad si zedan sve ti je odlicno
Gorci je od ovog Starobrno Tradicni, ali nista posebno od ovog piva. Takoreci kao da sam pio neko nase pivo... Citam sad da se i Asahi u Evropi puni u Staropramenu.