Slobodno i naplatite malo vise, ali uz uslov da nam obezbijedite pivo za degustaciju.brewer wrote:prije oktobra ništa, a možda čak i malo kasnije. koncept će biti takav da ćemo morati naplaćivati neku simboličnu kotizaciju da bi samo pokrili troškove sirovina i energije. nemojte očekivati nikakav profesionalan nivo, odnosno bit će puno priče i teorije, ali više na to gledajte kao na druženje uz demonstraciju i ništa više. (strah me da ljudi ne pomisle da se radi o nekom profi seminaru sa certificiranim predavačima, a tamo dvije dilajle uflekane pivom pokušavaju da sastave prosto-proširenu rečenicufixer wrote:Dokle je dosla organizacija onih kurseva i slicno?![]()
![]()
) ok, malo karikiram, ali skontali ste šta želim da kažem.
uglavnom samo jedno opušteno druženje uz demonstraciju kuhanja piva i puno priče o tome kako, šta, kad i zašto.
o terminima ću vas obavijestiti ovdje na forumu.
domaće pivo
Moderator: anex
-
fixer
#526 Re: domaće pivo
- djulba
#528 Re: domaće pivo
jedva čekam taj seminar. A da se pohvalim i ja sam napravio juče svoje prvo pivo. ja i brat smo ga završili za četiri sata. slad mi je bio previše sitan, na tome ću morati da poradim tj da napravim svoj mlin, ali smo ga super procijedili. U onaj piknik frižider sam stavio dvije mrežice tako da je išla po dnu frižidera i na kraju se dizala uza zid i pravo je cijedilo. puno sam izgubio prilikom kuhanja dobio sam 21 litar piva još kad se istaloži otiće koji litar. Ali količine nije bitna, kuhaćemo još. Evo dvije slike sa jučerašnjeg rada.

Shot at 2012-09-09

Shot at 2012-09-09

Shot at 2012-09-09

Shot at 2012-09-09
- Pitarrr82
#529 Re: domaće pivo
brewer wrote:prije oktobra ništa, a možda čak i malo kasnije. koncept će biti takav da ćemo morati naplaćivati neku simboličnu kotizaciju da bi samo pokrili troškove sirovina i energije. nemojte očekivati nikakav profesionalan nivo, odnosno bit će puno priče i teorije, ali više na to gledajte kao na druženje uz demonstraciju i ništa više. (strah me da ljudi ne pomisle da se radi o nekom profi seminaru sa certificiranim predavačima, a tamo dvije dilajle uflekane pivom pokušavaju da sastave prosto-proširenu rečenicufixer wrote:Dokle je dosla organizacija onih kurseva i slicno?![]()
![]()
) ok, malo karikiram, ali skontali ste šta želim da kažem.
uglavnom samo jedno opušteno druženje uz demonstraciju kuhanja piva i puno priče o tome kako, šta, kad i zašto.
o terminima ću vas obavijestiti ovdje na forumu.
Sve je dobro dok se tu samo radi na pivi
- brewer
#530 Re: domaće pivo
jedno pitanje i jedna konstatacija:djulba wrote:jedva čekam taj seminar. A da se pohvalim i ja sam napravio juče svoje prvo pivo. ja i brat smo ga završili za četiri sata. slad mi je bio previše sitan, na tome ću morati da poradim tj da napravim svoj mlin, ali smo ga super procijedili. U onaj piknik frižider sam stavio dvije mrežice tako da je išla po dnu frižidera i na kraju se dizala uza zid i pravo je cijedilo. puno sam izgubio prilikom kuhanja dobio sam 21 litar piva još kad se istaloži otiće koji litar. Ali količine nije bitna, kuhaćemo još. Evo dvije slike sa jučerašnjeg rada.
Shot at 2012-09-09
Shot at 2012-09-09
pitanje: kolika vam je bila gustoća sladovine prije dodavanja kvasca?
konstatacija: na drugoj slici ste napravili grešku što ste pustili sladovinu s ovolike visine da curi dole u lonac. ovim ste doprinijeli procesu koji se na engleskom zove hot side areation. za vrijeme dok je sladovina vruća ne smije se aerirati (znači što manje prskanja i pljuštanja i miješanja) zbog toga što to dovodi do oksidacije melanoidina što poslije u konačnom proizvodu može uzrokovati nepoželjne okuse. drugi put uzmi komad silikonskog crijeva i montiraj ga na pipu od frižidera, a sladovinu puštaj tako da je crijevo na dnu lonca i da se od dna puni prema gore.
p.s.
e da, daj još recept po kojem si radio i daj nam ukratko opiši kako je prošlo, odnosno po koracima kako si radio
- djulba
#531 Re: domaće pivo
Gustoću nisam ni mjerio jer mi nije stigao hidrometar
kontam prvo mi je pivo pa ne moram ni sračunati sve tj. nisam više mogao čekati.
To nisam znao, valjda neće biti puno nekih čudnih okusa.
Radio sam engleski bitter što si ga postavio na forum. striktno sam se držao recepta.
nasuo sam noć prije 30 l vode sa izvora da malo odstoji. Sutradan smo izašli u 9 h naložili vatru u kaminu i ugrijali 15 l vode. kada se zagrijala na 72 stepena nasuo sam u frižider, dodao mljeveni slad ( mješavinu osnovnog i cristal malta) dobro promješao i ostavio pola sata. zatim sam otvorio na brzinu promješao i izmjerio temperaturu bila je oko 66 c.
nakon pola sata smo otvorili pipu i iscurilo je 12 l sladovine. dodali smo novu vodu koja je bila 75 C. i čekali smo 10 minuta zatim smo i to procijedili i dobili još nekih 14 litara. kada je prokuhala sladovina stavili smo hmelj Northdown. nakon 40 min East kent i pet minuta prije kraja opet east kent. Ohladili smo za 15 minuta na 25 C. Pola sata prije toga sam pripremio kvasac tako što sam stavio dec vode da prokuha sa malo šečera. kada se ohladila na 37 C stavio sam kvasac safale S-04, počeo je brzo da radi i bio je napunio cijelu kriglu. Ohlađenu sladovinu smo presuli u staklenu bocu od 50l. dodali smo kvasac, stavili vranj (koji koristim za vino) i to je to, talog se brzo spustio a na vrhu se nakon 3-4 sata već uhvatila pjena i počeli su mjehurići.
Ovakvu pripremu kvasca sam pročitao u knjizi how to brew valjda sam dobro skontao.
vatra je bila jaka i puno je kuhalo tako da sam dosta izgubio.
Nadam se da nisam šta puno uprskao.
To nisam znao, valjda neće biti puno nekih čudnih okusa.
Radio sam engleski bitter što si ga postavio na forum. striktno sam se držao recepta.
nasuo sam noć prije 30 l vode sa izvora da malo odstoji. Sutradan smo izašli u 9 h naložili vatru u kaminu i ugrijali 15 l vode. kada se zagrijala na 72 stepena nasuo sam u frižider, dodao mljeveni slad ( mješavinu osnovnog i cristal malta) dobro promješao i ostavio pola sata. zatim sam otvorio na brzinu promješao i izmjerio temperaturu bila je oko 66 c.
nakon pola sata smo otvorili pipu i iscurilo je 12 l sladovine. dodali smo novu vodu koja je bila 75 C. i čekali smo 10 minuta zatim smo i to procijedili i dobili još nekih 14 litara. kada je prokuhala sladovina stavili smo hmelj Northdown. nakon 40 min East kent i pet minuta prije kraja opet east kent. Ohladili smo za 15 minuta na 25 C. Pola sata prije toga sam pripremio kvasac tako što sam stavio dec vode da prokuha sa malo šečera. kada se ohladila na 37 C stavio sam kvasac safale S-04, počeo je brzo da radi i bio je napunio cijelu kriglu. Ohlađenu sladovinu smo presuli u staklenu bocu od 50l. dodali smo kvasac, stavili vranj (koji koristim za vino) i to je to, talog se brzo spustio a na vrhu se nakon 3-4 sata već uhvatila pjena i počeli su mjehurići.
Ovakvu pripremu kvasca sam pročitao u knjizi how to brew valjda sam dobro skontao.
vatra je bila jaka i puno je kuhalo tako da sam dosta izgubio.
Nadam se da nisam šta puno uprskao.
- Lipton
#532 Re: domaće pivo
Evo ga jos jedan prijavljen da prati temu, ali i da nesto nauci
Vise pijem vino, ali ne bjezim od dobrog piva (ovdje ne mislim na ovo sto se prodaje kod nas). Naravno, uz uzivanje u oba pica.
Brewer-u svaka cast, i meni je hedonizam u krvi pa mi je uzitak pratiti ovu temu a mozda i nesto probam u svojoj kucnoj radinosti
Sretno!
Vise pijem vino, ali ne bjezim od dobrog piva (ovdje ne mislim na ovo sto se prodaje kod nas). Naravno, uz uzivanje u oba pica.
Brewer-u svaka cast, i meni je hedonizam u krvi pa mi je uzitak pratiti ovu temu a mozda i nesto probam u svojoj kucnoj radinosti
Sretno!
- brewer
#533 Re: domaće pivo
kuku leledjulba wrote:Gustoću nisam ni mjerio jer mi nije stigao hidrometar
37° je prevruće za kvasac. drugi put nemoj rehidrirati kvasac s tako vrućom vodom, neka voda bude na temperaturi od 25 - 27°. john palmer se malo preračunao tudjulba wrote:kada se ohladila na 37 C stavio sam kvasac safale S-04
50 litara je prevelik fermentor za dvadesetak litara piva. imaš ogroman prostor iznad piva i rizikuješ oksidaciju i kontaminaciju.djulba wrote:Ohlađenu sladovinu smo presuli u staklenu bocu od 50l.
p.s.
mogao si nam uslikati fermentor i kraesuen (pjenu od kvasca na vrhu piva)
- djulba
#534 Re: domaće pivo
Uslikaću danas kada se vratim kući pa postam sutra
Šta misliš da li bi mogao danas uraditi pretakanje u manju bocu taman bi se oslobodio taloga ?
edit: Vezano za hidrometar. znam da treba mjeriti gustoću ali nisam čekao i iz razoga što ne znam kakve bi korake poduzeo. npr. kada pravim vino izračunam na moštomjeru koliko ću dobiti alkohola u vinu i sve što mogu uraditi je da dodam šečera po formuli ako je puno kiseo mošt. Pa možda da nam svima napraviš malo predavanje oko rada sa hidrometrom to jeste tih koraka nakon prvog mjerenja i potrebnih radnji. zahvaljujem.
Pozdrav.
Šta misliš da li bi mogao danas uraditi pretakanje u manju bocu taman bi se oslobodio taloga ?
edit: Vezano za hidrometar. znam da treba mjeriti gustoću ali nisam čekao i iz razoga što ne znam kakve bi korake poduzeo. npr. kada pravim vino izračunam na moštomjeru koliko ću dobiti alkohola u vinu i sve što mogu uraditi je da dodam šečera po formuli ako je puno kiseo mošt. Pa možda da nam svima napraviš malo predavanje oko rada sa hidrometrom to jeste tih koraka nakon prvog mjerenja i potrebnih radnji. zahvaljujem.
Pozdrav.
- Zis
#535 Re: domaće pivo
Pozdrav.[/quote]
Pozdrav djulba, ja mislim da ide ovako: previsok OG sladovine obaras dodavanjem prokuhane vode, prenizak OG nastavis kuhati sladovinu do zeljenog OG_a.
P.S. Mislim da bi koji dan trebali Brewera ostaviti na miru, imao je buran vikend.
Pozdrav.[/quote]
Pozdrav djulba, ja mislim da ide ovako: previsok OG sladovine obaras dodavanjem prokuhane vode, prenizak OG nastavis kuhati sladovinu do zeljenog OG_a.
P.S. Mislim da bi koji dan trebali Brewera ostaviti na miru, imao je buran vikend.
- brewer
#536 Re: domaće pivo
ja evo razmišljam kako bi vam to objasnio a da ne moram pisati od kulina banaZis wrote:Pozdrav djulba, ja mislim da ide ovako: previsok OG sladovine obaras dodavanjem prokuhane vode, prenizak OG nastavis kuhati sladovinu do zeljenog OG_a.
u proizvodnji piva postoji termin koji se zove brewhouse efficiency, odnosno efikasnost pivare koja se ogleda u procentu šećera koji je pivara uspjela kod ukomljavanja da ispere iz samljevenog slada u sladovinu. to vrijedi i za nas kućne pivare. da stvari maksimalno pojednostavimo, ako 100 grama slada u sebi sadrži 100 grama šećera, a vi uspijete u sladovinu isprati 80 grama šećera, onda imate efikasnost od 80%. (ove veličine su izmišljene samo za primjer)
ova efikasnost zavisi od nekoliko jako važnih faktora - kvaliteta mljevenja (jako važan faktor), ph vrijednost komine, odnos kg slada/l vode u komini, temperatura ukomljavanja i sistema filtracije.
teoretski je nemoguće postići efikasnost od 100% jer će uvijek nešto šećera ostati u tropu (ostacima slada nakon ispiranja), međutim sve ispod 70% se smatra lošim rezultatom. moja efikasnost redovno iznosi 80%, mada ja volim krupnije mljeti slad i spustiti efikasnost na nekih 73-75% jer time ubrzavam i olakšavam cijeđenje. naravno, moram staviti malo više slada u recept da bi dobio željenu količinu šećera. zato je pivarski software kao što je beertools ili beersmith jednostavno zakon u kućnom pivarstvu i bez njega teško da možete ozbiljnije pristupiti kreiranju recepata i ciljanju nekog konkretnog pivskog stila.
većina recepata za pivo rađena je po nekim kriterijima o kojima ne bi sad na dugo i na široko, ali bit je u tome da nepoštivanjem tih kriterija pivo ne može ispasti dobro. na primjer, ako je recept predvidio da gustoća sladovine prije dodavanja kvasca bude 1.055, a gorčina 40 IBU to je urađeno radi takozvanog IBU:SG ratio odnosa, odnosno međusobne relacije gorčine i jačine piva u šećeru. da bi pivo bilo balansiranog okusa gorčina u odnosu na jačinu u šećeru moraju biti u određenoj relaciji za određeni pivski stil.
djulba je rekao da je jako sitno mljeo i da je izgubio dosta sladovine kod kuhanja, a to znači da je on najvjerovatnije premašio željenu početnu gustoću i dobio je prejaku sladovinu od koje će nastati pivo sa previše alkohola. nije problem previše alkohola, nego je problem što cijeli recept mora biti prilagođen tom procentu alkohola. ovo njegovo pivo će najvjerovatnije biti premalo gorko da bi izbalansiralo taj alkohol. (ne kazem da ce biti lose, ali to su neke finese koje su bitne ako zelite napraviti stvarno odlično pivo)
zis je predložio da se razrijedi sladovina sa prokuhanom vodom što je dobra varijanta, ali ima i svoju posljedicu - gorčina neće u tom slučaju biti dovoljna za tu količinu piva jer nije došlo do dovoljne utilizacije hmelja za tu količinu piva. s druge strane, zis je predložio duže kuhanje kod sladovina koje imaju premalo šećera odnosno kod kojih nismo imali dobru efikasnost, a to isto nosi svoje posljedice - dužim kuhanjem hmelj oslobađa više alfa kiselina i time dodatno zagorčava pivo. dužina kuhanja hmelja je jako bitna, što ga duže kuhamo to je pivo više gorko. druga posljedica ispravanja vode dodatnim kuhanjem je karamelizacija šećera koja nastupa u jednom trenutku. taj proces se zove maillardova reakcija i dužim kuhanjem pivo bi usljed te reakcije potamnilo i dobilo jak karamelni okus.
poenta je da je idealno postići sve veličine odjednom precizno i bez popravljanja na bilo koji način.
djulba nije izmjerio gustoću i sada na žalost neće znati kolika mu je efikasnost, neće znati koliko je neprevrelog šećera ostalo u pivu, neće znati količinu alkohola u pivu i bez hidrometra ne može znati tačno kada je pivo spremno za flaširanje. može nagađati, ali time rizikuje da mu boce eksplodiraju. ali dobro, doći će hidrometar pa će iduću turu mjeriti.
uglavnom, ja vam preporučujem obavezno korištenje software-a za pivarstvo. ne morate kupovati ove što se plaćaju, ima odličan besplatni brewtarget.
nemoj danas pretakati, još je rano. trenutno imaš aktivnu fermentaciju i većina čestica koje će tek postati talog su još uvijek u soluciji odnosno "lebde" uokolo po pivu. pretoči u manju posudu kada krauzen (pjena od kvasca) nestane s vrha piva. to će biti za nekih 5-10 dana, zavisno od temperature na kojoj fermentiraš. ako si koristio S-04 kvasac ja preporučujem da temperatura fermentacije ne pređe 18° jer sve iznad toga ovaj kvasac neće proizvesti dobro pivo. kod pretakanja dobro pazi na sanitaciju kompletne opreme i svega što bude dolazilo u kontakt s pivom. kada primarna fermentacija završi i kad kvasac krene da se taloži, to je jako osjetljiv period jer tada druge bakterije lako mogu da inficiraju pivo.djulba wrote: Šta misliš da li bi mogao danas uraditi pretakanje u manju bocu taman bi se oslobodio taloga ?
- djulba
#537 Re: domaće pivo
znači biće super ako mi boce ostanu čitave
Mislim da sam skontao otprilike, skinuo sam i software tako da će iduća tura ići po PS-u.
Hvala puno na odgovoru.
Mislim da sam skontao otprilike, skinuo sam i software tako da će iduća tura ići po PS-u.
Hvala puno na odgovoru.
- brewer
#538 Re: domaće pivo
djulba wrote:znači biće super ako mi boce ostanu čitave![]()
Hvala puno na odgovoru.
boce će ti sigurno ostati čitave ako ne flaširaš prerano. bez hidrometra ne možeš znati kada je prerano. dakle moj savjet je da flaširaš nakon 25 dana od dana kad je počela fermentacija da bi bio 100% siguran da u pivu nije ostalo neprevrelih šećera i time izbjegneš eksplozije boca.
edit:
naravno uz gore navedeno, potrebno je i precizno odmjeriti količinu šećera za karbonizaciju jer boce mogu eksplodirati i od previše šećera za karbonizaciju koji se naknadno dodaje u pivo.
-
landlord
#539 Re: domaće pivo
@brewer: Sta mislis o ovom sistemu: http://www.rubystreetbrewing.com/tp40/p ... ?ID=263057
- brewer
#540 Re: domaće pivo
landlord wrote:@brewer: Sta mislis o ovom sistemu: http://www.rubystreetbrewing.com/tp40/p ... ?ID=263057
ok je ovo. sistem je klasičan. može se i napraviti ovo sve ali treba obratiti pažnju na nekoliko stvari - varenje (naći dobrog varioca da zna raditi sa inoxom), kvalitetna pumpa, gorionik sa regulatorom jačine najmanje 3,5 a najbolje 5 kW i naravno najkvalitetnija moguća mjerna oprema - senzori i termometri. mada, ja da ovo sve radim onda bi definitvno napravio kvalitetan HERMS umjesto ovoga.
- djulba
#541 Re: domaće pivo
I mislio sam ostaviti malo duže. juče sam presuo u manju bocu nisam smjeo ostavit (ništa te ne slušambrewer wrote:djulba wrote:znači biće super ako mi boce ostanu čitave![]()
Hvala puno na odgovoru.
boce će ti sigurno ostati čitave ako ne flaširaš prerano. bez hidrometra ne možeš znati kada je prerano. dakle moj savjet je da flaširaš nakon 25 dana od dana kad je počela fermentacija da bi bio 100% siguran da u pivu nije ostalo neprevrelih šećera i time izbjegneš eksplozije boca.
edit:
naravno uz gore navedeno, potrebno je i precizno odmjeriti količinu šećera za karbonizaciju jer boce mogu eksplodirati i od previše šećera za karbonizaciju koji se naknadno dodaje u pivo.
Evo dvije slike prije i poslije pretakanja.

By djulba at 2012-09-10
Uploaded with ImageShack.us
- brewer
#542 Re: domaće pivo
nista me ne slusas moj djulba
pivo je u velikom balonu imalo zastitini sloj CO2 u praznom prostoru ili tzv. "deku" jer se radilo o samom početku fermentacije kada se oslobađaju velike količine CO2. opasnosti od ovog praznog prostora nastupaju tek kad primarna fermentacija krene da jenjava.
a na drugoj slici se vidi da nisi puno postigao s pretakanjem jer opet imaš popriličan talog, a na to sam te upozoravao jer dosta tih čestica lebdi uokolo po pivu dok traje vrenje
samo je bitno da si sve dezinficirao i da je sve bilo apsolutno čisto. sve ostalo je manje više ok.
pivo je u velikom balonu imalo zastitini sloj CO2 u praznom prostoru ili tzv. "deku" jer se radilo o samom početku fermentacije kada se oslobađaju velike količine CO2. opasnosti od ovog praznog prostora nastupaju tek kad primarna fermentacija krene da jenjava.
a na drugoj slici se vidi da nisi puno postigao s pretakanjem jer opet imaš popriličan talog, a na to sam te upozoravao jer dosta tih čestica lebdi uokolo po pivu dok traje vrenje
samo je bitno da si sve dezinficirao i da je sve bilo apsolutno čisto. sve ostalo je manje više ok.
- Pitarrr82
#543 Re: domaće pivo
Stigao "Theakston Old Peculiar", proba veceras uz tekmu 
- djulba
#544 Re: domaće pivo
Ma malo sam plahno vodombrewer wrote: samo je bitno da si sve dezinficirao i da je sve bilo apsolutno čisto. sve ostalo je manje više ok.
Pivo će da bude
Pozdrav.
- brewer
#545 Re: domaće pivo
super. očekujem neku recenzijuPitarrr82 wrote:Stigao "Theakston Old Peculiar", proba veceras uz tekmu
nadam se da se šališ i da si imao sredstvo za dezinfekcijudjulba wrote:Ma malo sam plahno vodom![]()
![]()
- djulba
#546 Re: domaće pivo
Naravno. Izosan.brewer wrote: nadam se da se šališ i da si imao sredstvo za dezinfekciju![]()
- brewer
#547 Re: domaće pivo
djulba wrote:Naravno. Izosan.brewer wrote: nadam se da se šališ i da si imao sredstvo za dezinfekciju![]()
-
MKD-Zoran
#548 Re: domaće pivo
Prekrasna tema, brewer molimte reci mi dali sa kolicinom kvasca moze da se ekperimentira ili to mora da bude tacno kolicina koju si postavio na sliku na 8 stranu. Pozdrav
- brewer
#549 Re: domaće pivo
o kvascu sam već dosta pisao, mada bi se o tome moglo baš nadugo i naširoko. vrećica kvasca sa 8 stranice Fermentis S-04 sadrži 11g suhog, dehidriranog kvasca i u njoj je broj ćelija dovoljan da bi odfermentirao nekih 6 US gallona, odnosno nekih 23 litre sladovine gustoće do 1.055 SG. 11 grama je neka standardna količina suhog kvasca u vrećicama. veća količina piva ili jača sladovina zahtijevali bi još jednu vrećicu, odnosno još onoliko grama koliko je srazmjerno povećanju količine ili gustoće.MKD-Zoran wrote:Prekrasna tema, brewer molimte reci mi dali sa kolicinom kvasca moze da se ekperimentira ili to mora da bude tacno kolicina koju si postavio na sliku na 8 stranu. Pozdrav
onaj kvasac na 8. stranici je jako popularan engleski soj kvasca i koristi se većinom za engleska ale piva.
dvije osnovne karakteristike kvasaca su:
1. flokulacija - sposobnost kvasca da se istaloži na dno posude nakon završene fermentacije. neki kvasci su jako "tvrdoglavi" i jako teško se talože, treba im puno vremena i jako niska temperatura da bi se istaložili (na primjer njemački kvasci gornjeg vrenja za Altbier, Kolsch ili Weizen piva), dok su neki jako dobri flokulanti, kao na primjer baš ovaj S-04 koji se jako brzo taloži i talog bude čvrst, a pivo bistro.
2. atenuacija - sposobnost kvasca da konzumira šećer iz sladovine do određene mjere. na primjer, neki sojevi kvasca jednostavno vriju i u jednom trenutku se zaustave (recimo "pojedu" odnosno, prevriju samo 65% šećera iz sladovine) i ostave nešto slađe pivo s manje alkohola jer taj soj jednostavno iz određenih razloga ne može dalje fermentirati. na primjer ovaj S-04 je srednje dobar atenuator i trebao bi fermentirati sladovinu do nekih 75% bez problema.
evo kopiram i dio teksta koji sam prethodno pisao o kvascima
brewer wrote: ..naime u pivu mora biti optimalna količina kvasca što znači da ga ne smije biti ni premalo, ni previše u trenutku kad se doda u sladovinu. razlog tome je taj što se kvasac množi prije početka i za vrijeme aktivne fermentacije i to diobom stanica (eng. budding), odnosno stručni naziv je mitoza. prilikom te diobe stvaraju se određeni spojevi koji doprinose okusu u pivu. ti spojevi zovu se esteri. ako je kvasca na početku premalo u pivu (to se zove under pitching) on će se množiti previše i stvorit će se previše estera što će uzrokovati jako "voćno" pivo, što najčešće nije poželjno. s druge strane, ako je kvasca na početku previše (to se zove over pitching), neće imati potrebe da se množi skoro nikako a time se neće stvoriti ni malo estera, što opet ne valja jer će pivo biti naizgled suho i vodenasto i bez karaktera.
dodavanjem novog piva na postojeći talog od kvasca se radi jedan ogroman over pitching, odnosno, tamo ima previše kvasca i to generalno nije dobro. osim estera koje sam naveo, koji neće biti proizvedeni u optimalnoj mjeri, drugi problem over pitchinga je autoliza kvasca, odnosno prirodno odumiranje ćelija koje su se "umorile" u prethodnoj fermentaciji i praktično su mrtve kao i buduće odumiranje novih ćelija u novom pivu "koje neće imati šta da rade" jer je tamo jednostavno previše kvasca - kao takve daju specifičan i nepoželjan okus poslije u pivu.
kada kažem optimalna količina kvasca to je jednostavno broj stanica/ćelija po jednom mililitru sladovine. preporučena optimalna količina kvasca gornjeg vrenja za sladovine do 1.050 specifične gustoće je 6 miliona ćelija po mililitru sladovine, a za sladovine od 1.050 do 1.080 specifične gustoće je 12 miliona ćelija po mililitru sladovine.
za lager kvasce, odnosno kvasce donjeg vrenja, ovaj broj je daleko veći, ali to i nije tako važno jer ti radiš sa kvascima gornjeg vrenja.
dakle, najbolje je iz prethodnog piva uzeti talog i "oprati kvasac". pošto nemaš mikroskop jako je teško izračunati broj ćelija, ali generalno je pravilo da ćeš sa 100 mililitara opranog kvasca (pod uvjetom da nije bio pod temperaturnim stresom ili jako dugo neaktivan stajao) dobiti tu optimalnu količinu za sljedeće pivo od 20 litara.
što se tiče over pitchinga i under pitchinga ovo su neki problemi koji mogu nastati:
over pitching (dodano previše kvasca u sladovinu prije fermentacije)
- jako niska ili nikakva proizvodnja estera
- ekstremno brze fermentacije
- krajnji proizvod je "tanko" i vodenasto pivo
- autoliza kvasca odnosno odumiranje ćelija koje "nemaju šta raditi" i loši okusi u pivu vezani za autolizu
under pitching (dodano premalo kvasca u sladovinu prije fermentacije)
- prevelike količine diacetila (pisao sam o diacetilu na prethodnoj stranici)
- prevelike količine fusel alkohola (pisao sam i o tome)
- prevelike količine estera (jaki i skoro neugodne voćne arome)
- proizvodnja velikih koncentracija sumpora
- visoke završne gustoće (fermentacija se jednostavno zaustavi i pivo neće da prevrije iako još ima fermentabilnih šećera u sladovini)
- rizik za infekciju (kada je malo kvasca, to znači da druge bakterije i gljivice imaju prostora za razvoj u sladovini)
eto, nadam se da sam pomogao. ako još šta ne bude jasno, pitaj.
-
landlord
#550 Re: domaće pivo
Uzeo sam za veceras ova dva po preporuci da probam.
[IMG=http://img204.imageshack.us/img204/7863/photo7sig.jpg][/IMG]
[IMG=http://img204.imageshack.us/img204/7863/photo7sig.jpg][/IMG]