Nazif_Gljiva wrote:Jos par pitanja...
Na zadnjim slikama, ako je ovo posuda za fermentiranje, gdje dodje onaj cep sto pusta co2, a ne propusta kisik?
Da li u gradiski ima crystal slada?
Sta je potrebno od aparature za mjerenje?
Beersmith ili beer tools?
Ako moze malo detaljnije o dezinfekciji boca i kompletne aparature...
Hvala
evo i odgovora
- na poklopcu posude je probušena rupa sa bušilicom i u nju se montira airlock odnosno vrenjača. postoji nekoliko mogućih izvedbi tog "ventila", od kojih je najpopularniji onaj koji sam pokazao u opremi, a izgleda ovako
mada ja u ovoj fermentacijskoj komori koristim nešto drugačiji sistem....koji ima isti efekat, naravno
-u gradiški nema crystal slada, na žalost. ako ćeš nabavljati u sloveniji onda tamo obavezno kupit. možeš uzeti crystal i možeš uzeti još nekih tzv. specijalnih sladova, recimo za tamno pivo ako želiš. ako si zainteresiran, reci pa ću ti napisati koje su ti opcije. inače ovi sladovi su poprilčno jeftini tako da.....a što se tiče baznog slada to možeš bez problema u gradiški.
- što se tiče aparature za mjerenje, potreban ti je precizan termometar digitalni ili analogni. ja imam nekoliko komada. osim toga potreban ti je areometar za pivo (još ga nazivaju i hidrometar) kojim se mjeri količina otopljenog šećera u sladovini. uz areometar obično ide i menzura u koju uzimaš uzorak sladovine ili piva. ovo su dvije najosnovnije stvari. osim toga možeš poslije nabaviti i refraktometar koji ima istu funkciju kao aerometar, ali je puno zgodniji za korištenje. ovako izgleda refraktometar
- beersmith i beertools su dva najpoznatija softveraa za pivarstvo. razvili su ih homebreweri tako da su oba dovedeni do savršenstva. oba koštaju oko 20-ak dolara. ja sam koristio oba i na kraju sam kupio beertools jer mi je bio ljepši dizajn
što se tiče funkcija, apsolutno isto rade, s tim da je beersmith poprilično komplikovaniji za shvatiti i za koristiti, ako mene pitaš.
ogromna količina kalkulacija je sadržana u ovim softverima i ovo jako olakšava formulaciju recepata, praćenje zaliha sirovina, bilješke za vrijeme fermentacije itd....
moja preporuka je da prvo skineš besplatni program brewtarget na ovom linku
http://brewtarget.sourceforge.net/ i da ga koristiš za prvih nekoliko piva, a onda da skineš trial verzije beersmitha i beertoolsa i da vidiš šta ti više leži. ako ti više legne beersmith, javi se za patch
mada ipak preporučujem beertools.
evo nekoliko screenshotova beertoolsa (kad kliknete na ovaj thumbnail ponovo idite na desni klik i open in new tab)
- što se tiče dezinfekcije boca i kompletne opreme moglo bi se dosta toga napisati. uglavnom, proces kuhanja piva se sastoji od sterilne i nesterilne faze. postoji jedna tačka od koje na dalje apsolutno sve što dolazi u dodir s pivom mora biti sterilno, uključujući naše ruke, sve posude u kojima će se nalaziti pivo, crijeva za pretakanje, hidrometar kojim mjerimo početnu gustoću, jednom riječju - sve.
postoji nekoliko opcija za dezinfekciju, odnosno sterilizaciju. jedno od najpopularnijih sredstava za dezinfekciju opreme se zove Star San i zaista je odlično. ja imam jednu bocu koja može potrajati godinama. miješa se s vodom u omjeru 7ml sredstva na 5 litara vode. prednost ovoga sredstva je što se ne mora ispirati, dovoljan je kontakt s površinom od 20 sekundi da se sterilizira, radi po principu ph vrijednosti i potpuno je bezopasno, nema okusa, mirisa. jednostavno savršeno sredstvo.
druga opcija je Betadin koji je na bazi joda i ima ga u apotekama kod nas. Jod je odličan dezinficijens. Betadin je samo najčešće ime, ali ga ima u drugih naziva. Postoji uputstvo na bočici kako se razrijeđuje i kakvu koncentraciju treba postići. Mana mu je što ostavlja žute tragove na plastičnoj opremi koji su bezopasni, ali eto, ostaju. Mana mu je i to što sam ga ja uvijek ispirao, bez obzira što je bila neka koncentracija za koju je pisalo da se ne ispire.
treća opcija je najobičnija varikina. natrijum-hipoklorit. varikina je sigurno najefikasniji (i najjeftiniji) dezinficijens. mnogi restorani u kuhinjama dezinficiraju svoje suđa varikinom. naravno, radi se o određenoj koncentraciji varikine u vodi. preporučena koncentracija je 19 mL varikine na 5 litara vode. sve od opreme se potopi u ovu otopinu i ostavi dvadesetak minuta. nakon toga opremu je potrebno isprati pod jakim mlazom hladne vode. ja sam dugo vremena koristio varikinu za deznifekciju i nikada nisam imao nikakvih problema, ali otkad sam nabavio star san, preporodio sam se jer je puno lakši za korištenje i ne ispire se....