ovo je ključno. ovo se zove slađenje žitarica. praktično je nemoguće postići u kućnim uslovima. slad se pravi pod strogo kontrolisanim industrijskim uslovima i na žalost, mora se kupiti.safran wrote:Ah, amaterski totalno - prije 8-9 godina - slad nismo kupovali jer nismo imali gdje već smo naklijavali ječam i izdvajali ekstrakt. To je već bila patnja zbog problema sa održavanjem temperature na šporetu. Pa nismo imali odgovarajući kvasac. Neki hmelj smo dobili od nekoga. Koristili smo stakleni balon za vino - airlock naravno, i termometar. Ma više smo se dobro zezali (i pili sarajčicu) a od popravnog smo odustali upravo zbog slabe dostupnosti sirovina. I zato ti hvala na pokrenutoj temi - dakle sirovine se sada mogu pribaviti i u BiH.brewer wrote:daj malo opiši kako ste radili i s čim?safran wrote:Tema
Nekad smo probali ali nije ispalo dobro - niz nedostataka a kasnije smo se prihvatili drugih stvari i nismo imali vremena za popravni. Mogli bismo ove zime ponovo probati.
A na ideju pravimo domaće pivo smo nadošli nakon mog boravka u Beču (lijepa studentska vremena) gdje maltene svaki kvart ima svoju malu pivovaru (brau) koja pravi upravo ovako nefiltrirano pivo i svako ima svoj specifični šmek. I tačno znam o čemu pričaš kad opisuješ domaće pivo - i sama sam se tako osjećala kada sam ga prvi put probala - nevjerovatno.
naravno, uz značajan napor i finansijska sredstva može se i kući osladiti ječam, ali to već onda izlazi iz okvira hobija jer treba dosta novca i truda.