s' moje sokoćalo
Moderator: anex

a gdje je fun part s ovim?Jack Be Nimble wrote:Dva brata iz Seattle (jedan bivsi programer iz Microsofta, drugi naucnik i inzinjer specijalizacija u hrani) napravili "mikrovalnu" za pravljenje domaceg piva. ubacis sastojke i sve samo odradi.
PicoBrew

breweru, imas PPdomac_89 wrote:svaka čast breweru, upisujem se i pratim!

Predrages wrote:Pozdrav svima, napravio sam već 3 ture piva i na svakoj mi se javlja isti problem. Osećaj nepoželjne oporosti koja ostaje u ustima. Negde sam pročitao da taj ukus proizvode tanini. Da li je to tačno i kako da izbegnem pojavu tanina u pivu?
chemipro oxi nije dobro rješenje za sterilizaciju. bolje bi bilo da ste radili sa običnom varikinom u potrebnoj koncentraciji, kad već nemate star san. star san je vrh za sterilizaciju i nema mu ravnog sredstva. po internetu imaš dosta rasprava u vezi chemipro oxi sredstva od kojih se većina završi sa negativnim iskustvima.Predrages wrote:Recept:
Ale - all grain
4,7 kg (94,0%) 4,7 kg Pilsner Malt - added during mash
0,3 kg (6,0%) 0,3 kg Crystal Malt 120 EBC - added during mash
25 g (33,3%) 25 g Fuggles (5,5%) - added during boil, boiled 60 m
25 g (33,3%) 30 g Fuggles (5,5%) - added during boil, boiled 20 m
25 g (33,3%) 30 g Fuggles (5,5%) - added during boil, boiled 5 m
1 ea 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04
15 litara vode ( česmuša koja je odležala celu noć) smo zagrejali u električnom emajl loncu na 72 stepena, u piknik frižideru koji smo napravili tačno po tvojim uputstvima ukomljavali smo 60 min. Početna temperatura 69 a krajnja 68.Prilikkom filtriranja imali smo problema (morali smo da mešamo da bi iscurila sladovina jer se filter zapušio) Drugih 15 litara zagrejali smo na 75 i sipali u piknik frižider. Posle deset minuta smo filtrirali sa istim problemom kao i prvi put. Dobili smo 26 l sladovine.
Hmeljenje smo radili u gazi sa vremenima kao u receptu. Hladili smo kroz bakarnu spiralu 20 min. Dobili smo 23 l sladovine ohlađene na 25 stepeni gustine 1.054.
Svu opremu smo dezinfikovali aktivnim kiseonikom Chemipro OXI.
Aerisali smo 5 min i dodali rehidriran kvasac, zatvorili u plastično bure i ostavili 21 dan na temperaturi između 19 i 21 stepen (malo je varirala).
Flaširali smo sa 7,5 grama dekstroze po litru i ostavili dve nedelje na istoj temperaturi ( od 19 do 21)
FG=1.010
To bi bilo to, i ostale ture smo slično radili, hvala unapred.

Ma to meni najvise lici da je od tog sredstva za dezinfekciju. Voda vam je jako tvrda pa morate pripaziti na pH vrijednost kod ukomljavanja i trebali bi koristiti neku kiselinu ili acid malt da se pH spusti na 5,2 - 5,5 jer inace ne mozete dobiti dobre rezultate.Predrages wrote:Što se tiče vode, znam samo tvrdoću (16-18 °dH), oxi chemipro nažalost nismo ispirali (tako je pisalo u uputstvu), pivo smo pili posle dve nedelje odležavanja u flašama, ali smo od prve ture (bitter) ostavili par komada i probali posle tri meseca -isti šmek, ne znam kako da objasnim - neprijatan kiselo gorak ukus koji ostaje u grlu i što se više pije sve je neprijatniji, čak se i u mirisu oseti "to nešto"...