za citav ksc Skenderija

Ne budi seljak. Das citav onaj prostor umjetnicima na upravljanje… sto alu, scenskim, muzickoj
Centar Skenderija životari vec četrdesetak godina otkako su usitnili poslovni grad i unistili ga totalno, a sada da se citav ksc Skenderija renovira treba oko 60 miliona hladno. Ja ne znam ljudi jeste li vi hodali oko toga centra i na sta to lici, sve je propalo i totalno uništeno, samo za rekonstrukciju doma mladih treba 12 milionamoimoi wrote: ↑26/10/2023 20:36Ne budi seljak. Das citav onaj prostor umjetnicima na upravljanje… sto alu, scenskim, muzickoj
Galerije, koncertne dvorane, hotel tj hostel za gostujuce umjetnike, restorani, kafici, prodajni prostori… slike, unikatni nakit, skulpture, rucni radovi, umjetnicki materijal, instrumenti, ploce,unikatna odjeca etc. etc.
Mjesto gdje ce se odvijati citava umjetnicka scena i gdje ce turisti zaista moci kupiti suvenir iz BiH a ne uvoz iz Kine i Turske.
Umjetnici ne znaju da raspolažu i rukovode takvim stvarima, u prvoj godinu bi bili dužni na sve strane a u drugoj bi se posvađali oko toga ko je kriv za takvo stanje..moimoi wrote: ↑26/10/2023 20:36Ne budi seljak. Das citav onaj prostor umjetnicima na upravljanje… sto alu, scenskim, muzickoj
Galerije, koncertne dvorane, hotel tj hostel za gostujuce umjetnike, restorani, kafici, prodajni prostori… slike, unikatni nakit, skulpture, rucni radovi, umjetnicki materijal, instrumenti, ploce,unikatna odjeca etc. etc.
Mjesto gdje ce se odvijati citava umjetnicka scena i gdje ce turisti zaista moci kupiti suvenir iz BiH a ne uvoz iz Kine i Turske.
Kada kazem “das umjetnicim” naravno da ne mislim bukvalno das umjetnicima. Ali mislim da oni imaju glavnu rijec tj ne da im neko ko veze sa umjetnoscu nema diktira sta ce i kako ce.Isner wrote: ↑26/10/2023 20:49Umjetnici ne znaju da raspolažu i rukovode takvim stvarima, u prvoj godinu bi bili dužni na sve strane a u drugoj bi se posvađali oko toga ko je kriv za takvo stanje..moimoi wrote: ↑26/10/2023 20:36Ne budi seljak. Das citav onaj prostor umjetnicima na upravljanje… sto alu, scenskim, muzickoj
što je najgore, plan je postojao...
Kakva autorska prava, na štaS obzirom na to da je Halid Muhasilović već u 85. godini života i poprilično slab, prepisao je autorska prava Skenderije svom unuku Džanu Karajici...
https://www.faktor.ba/vijest/unuk-autor ... ade-283914
HelaS wrote: ↑28/10/2023 10:33Kakva autorska prava, na štaS obzirom na to da je Halid Muhasilović već u 85. godini života i poprilično slab, prepisao je autorska prava Skenderije svom unuku Džanu Karajici...
https://www.faktor.ba/vijest/unuk-autor ... ade-283914![]()

Zna se definicija i pravo "autorskih prava". Kako je on stekao ta prava, kad je projekat Skenderije nastao u vrijeme Jugoslavije, društvenog vlasništvatramvajtrojka wrote: ↑28/10/2023 10:53Hoce mali da se ugradi klasicna nasa imal mene tu, a sam mu dedo crtao hotele i poslovne prostore na Skenderiji koji nikada nisu završeniHelaS wrote: ↑28/10/2023 10:33Kakva autorska prava, na štaS obzirom na to da je Halid Muhasilović već u 85. godini života i poprilično slab, prepisao je autorska prava Skenderije svom unuku Džanu Karajici...
https://www.faktor.ba/vijest/unuk-autor ... ade-283914![]()
![]()
pokojni Štraus je tako mislio da ima, sam se sjećam njegovih predavanja i uvjerenosti...Ateista wrote: ↑28/10/2023 21:19 Autorska prava se odnose na projekat a ne na vlasnistvo nad objektima. Nisam siguran da postoji obaveza ni kod izmjena da se konsultuje projektant ili nosilac autorskih prava,vlasnik ima pravo da radi izmjene koje hoce, a autorska prava se vise odnose na eventualno kopiranje i koristenje dizajna u drugim projektima, to je bar moje vidjenje, ne tvrdim 100% da sam u pravu.
Ostarilo se. Sjecam se projekta kojim su trebali biti obnovljeni unisovi neboderi. Staklo je trebalo da bude u nekakvim duginim bojama, a ne plavo kako je bilo prije i danas. Pa bi neboder izgledao kao prajd zastava.breuer wrote: ↑28/10/2023 23:54pokojni Štraus je tako mislio da ima, sam se sjećam njegovih predavanja i uvjerenosti...Ateista wrote: ↑28/10/2023 21:19 Autorska prava se odnose na projekat a ne na vlasnistvo nad objektima. Nisam siguran da postoji obaveza ni kod izmjena da se konsultuje projektant ili nosilac autorskih prava,vlasnik ima pravo da radi izmjene koje hoce, a autorska prava se vise odnose na eventualno kopiranje i koristenje dizajna u drugim projektima, to je bar moje vidjenje, ne tvrdim 100% da sam u pravu.
na kraju je završio izdvajajući ne znam koji procenat penzije na osnovu tužbe koju je zijanio![]()
Zelena Elektroprivreda, zelenimstubovi rasvjete....
nie samo zelena već zeleno - plavo - oker ukoliko se dobro sjećam...mislim na čitav onaj blok, naplata, Elektroprijenos i Elektroprivreda ili je to svakako jedno...
Sjecam se malo i ja te price sa Strausom i refleksije, nisam puno pratio ali znam da je izgubio na sudu. Treba biti realan, ali uz svo duzno postovanje prema projektantima, ne mozemo ocekivati da investitor i vlasnik imaju vezane ruke, ipak projektanti rade za interese istih. To se odnosi i na naknadne izmjene a i na sam projekat gdje je posao projektanta da na najbolji moguci nacin ispostuje zelje i potrebe investitora, a ne da pod svaku cijenu gura svoje ideje makar one bile i bolje. Onaj ko daje pare se pita i to je tako, sa tim se treba pomiriti.breuer wrote: ↑28/10/2023 23:54pokojni Štraus je tako mislio da ima, sam se sjećam njegovih predavanja i uvjerenosti...Ateista wrote: ↑28/10/2023 21:19 Autorska prava se odnose na projekat a ne na vlasnistvo nad objektima. Nisam siguran da postoji obaveza ni kod izmjena da se konsultuje projektant ili nosilac autorskih prava,vlasnik ima pravo da radi izmjene koje hoce, a autorska prava se vise odnose na eventualno kopiranje i koristenje dizajna u drugim projektima, to je bar moje vidjenje, ne tvrdim 100% da sam u pravu.
na kraju je završio izdvajajući ne znam koji procenat penzije na osnovu tužbe koju je zijanio![]()
To je to.snijeg_led wrote: ↑28/10/2023 21:22 Vlasnik Skederije ima pravo da radi sta hoce. Projektant je vec davno ispacen za projekat.