Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
patrius wrote:"Huja" je meni "dijagnosticirana",cini mi se Al',kao sto rece,nek' tumaci kako ko hoce...
ok, sad mi je vec lakse...
patrius wrote: Sistem,drugarice i drugovi,sistem je kriv,a ne pojedinac,to je valjda nama jasnije nego ikome na svijetu!Ili mozda,ipak,nije
sistem ne nastaje sam od sebe. njega kreiraju ljudi, a ovakav kakav je u bih jednostavno - ne valja. posto rekoh da se sistem sam nece ni napraviti ni popraviti, to ostaje na nama svima da ga dogradjujemo i mijenjamo.
Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Svoju huju prosipaj onima koji su izvrsili agresiju na BiH a ne onima koji su se goloruko branili i nekako odbranili.
ne znam stvarno na koga se odnosi ova poruka, znam samo da ja nigdje nisam "prosipao huju" vec govorim ono sto bi trebalo biti i pjesnicima i mravima veoma jasno. ako je tebi jasno jedino da postoje i da su problem jedino "oni koji su izvrsili agresiju na BiH" onda nije nesto u redu s tvojim sveukupnim nacinom razmisljanja.
za one koji su ubijali, rusili i cinili zlocine postoje sudske instance i za njihovo kaznjavanje bi se trebali svi svesrdno zalagati i to nije upitno. medjutim, to ma koliko bilo znacajno to samo nece rijesiti problem krhke BH ekonomije, pljacke i drzave i naroda od strane onih koji su se obogatili u ratu, problem nastavka medjunacionalne mrznje, koja nije nacin za uspjesno jacanje drzave i sistema, jer sistem cine ljudi.
uzmimo da karadzic i mladic budu sutra uhvaceni i osudjeni na dozivotni zatvor, sta ce se u BiH time promijeniti? malo toga, jer ce time mediji samo izgubiti jednu temu vise koju otvaraju prema trenutnim politickim potrebama. hoce li biti ukinuta rs? malo sutra, jer rs je karadzic zacementirao podjednako onoliko koliko i izetbegovic svojim potpisom u dejtonu (ovaj posljednji jos i vise) i pristankom da se republika bosna i hercegovina konacno transformira u nekakvu kvazidrzavu (kakve ne postoji nigdje u svijetu) bosnu i hercegovinu s dva entiteta koji zvanicno nisu drzave, ali imaju dosta atributa iste. ako se i ti i ja ne budemo zajednicki zalagali za ono sto je za dobro svih "naroda i narodnosti" u bih sistem se nece sam od sebe promijeniti.
to sto je npr. u srebrenici masakrirano 8.000 bosnjaka zloupotrebljavaju podjednako i oni koji jos uvijek pokusavaju govoriti kako se genocid nije desio, kao i oni koji srebrenicku tragediju koriste samo u dnevno-politicke svrhe, odnosno kada to njima zatreba. zalosno je sto to neki nece da vide i tako moze biti ne samo jos 12 godina (koliko je vec proslo od zavrsetka ratovanja) nego jos najmanje dva puta po 12 godina, a za to ce vrijeme izumrijeti veliki dio onih koji su 1992-1995 vec bili odrasli i ostat ce oni koji su prakticno cijeli svoj zivot proveli u necemu (drzava, entitet, mjesto) sto se moze zvati samo "getto". ako se protiv njega ne budemo sami borili nitko nam boljitak nece na pladnju donijeti.
ako je tebi i to "huja" spreman sam tu huju i dalje "prosipati", jer to je ono u sta ja vjerujem i za sta se zalazem.
U sustini se slazem sa tobom. Danasnje politicare u glavnom treba mlatiti palicama.
Ali ono sto nevolim je kad se cio narod naziva hajvanima a znamo da reforme u zemlji koze RS-ovci, kad znamo da ni druge (proBiH)pratije nisu mnogo bolje...
Slazem se da nam trebaju novi pravi ljudi.
Dabome,sistem se mora mijenjati.Ovakav kakav je sad,gdje uvijek i svuda moramo postovati "kerber-princip",nikamo nas nece odvesti.Odnosno,doveo nas je ovdje gdje smo sad,i moze i dalje,u tom pravcu.Dakle,sistem je taj koji omogucuje raznoraznim nakaradnim pojedincima da u njemu igraju znacajne uloge,jer je vaznije kako se zoves,od toga ko i sta zapravo jesi.Pa tako imamo geometre za premijere,ortopede za ministre prometa i komunikacija,arhitekte za ministre sigurnosti...Opet moram reci,obrazovni profil i ne mora tu biti prepreka,ali kod nas jeste,jer ljudi koji se imenuju na odredjene funkcije po prvi puta se susrecu s tom problematikom.Posve,dakle obrnuto od logickog principa,prema kom ljudi izvjesno vrijeme rade na odredjenoj problematici,pa tek onda,nakon odredjenog iskustva staju na celo odredjenog resora,kod nas se najprije postaje ministar,pa onda zamjenik ili pomocnik ministra,pa savjetnik,pa...Naravno,jasno je zasto je to tako,ali je jednostavno nedopustivo...
Pustinjski pjesnik i mrav wrote: U sustini se slazem sa tobom. Danasnje politicare u glavnom treba mlatiti palicama.... Ali ono sto nevolim je kad se cio narod naziva hajvanima a znamo da reforme u zemlji koze RS-ovci, kad znamo da ni druge (proBiH)pratije nisu mnogo bolje... Slazem se da nam trebaju novi pravi ljudi.
ne vidjeh nigdje da sam ja rekao da politicare treba mlatiti palicama. njih treba "mlatiti" izbornim listicima, zahtjevima za ostavkama, smjenama...
isto tako, ne vidjeh nigdje da se cio narod naziva hajvanima. koliko vidim rijec 'hajvan' upotrebljena je u jednini.
ipak, misljenja sam da hajvan ostaje hajvan kakvo god ime nosio na celu. a oni koji problem vide iskljucivo kod drugih, propustajuci ocistiti sto je moguce bolje ispred vlastitih vrata, kojima ni 12 godina nije dovoljno vidjeti i zakljuciti kuda sve vodi, i ne zasluzuju nikakvo bolje ime do - hajvan.
bez promjene starog nacina razmisljanja, bez akcije, novi i pravi ljudi nece nikada doci sami od sebe. mogu doci samo jos gori od ovih sadasnjih, jer samo korov se siri sam od sebe i to mnogo brze nego plementito bilje...
Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Svoju huju prosipaj onima koji su izvrsili agresiju na BiH a ne onima koji su se goloruko branili i nekako odbranili.
"Nacionalna" SDA nije kriva za pocetak rata niti za razaranje, vec oni koji su kovali planove po sumadijama poput komuniste Milosevica ili druga djenerala Mladica.
SDA, SBiH, bosnjaci, bosanci nisu krivi sto su oni tamo cetnici niti sto im je BiH trn u oku.
Zato svoju srdzbu(koju donekle svatam) uputi onima koji su zapoceli rat, stradanja i razaranja a ne onima koji se protive dviju policijama, entitetskom glasanju itd...
Ta takva SDA je prodala gradjansku, zajednicku i sekularnu drzavu za male pare. S toga iako nisu zlocnici u najmanju ruku su sa SDS-om i HDZ-om zajedno krivi za sadasnje katastrofalo stanje, jer su im isli na ruku svojom politikom. I zato danas H. Sliajdzic pretstavlja Bosnjake a ne sve gradjane ove jedne drzave!
ljudi u bih trebaju uzeti stvar u svoje ruke, ali ne nacin koji vodi u rat, vec vodi u mir. to nije lako, ali je mnogo vise isplativo nego rat. rat dobra nikad nije donio osim kriminalcima. zato, pamet u glavu, a ona se ne dobija s kalasnjikovim u rukama ili s bombama oko pasa, vec knjigama i stalnim trudom.
U Sarajevu se, dodu¹e, javno ne mokri na bogomolje, ali se "pi¹u radikalni pogromi nad pojedincima, izmi¹ljaju im se grijesi u pro¹losti, kopa im se po familijama, s namjerom, valjda, da ih se ukine ili protjera". (Semezdin Mehmedinoviæ)