P.S: Ponavljas i ponavljas stivo... dok ga ne nauce. Zar ne?
Dokazi, jedan po jedan...
-
TIFA29
Je li se ne slazes? Ili slazes? Ako ne, onda potkrijepi to. Obrazlozi zasto se ne slazes, odnosno zasto si drugacijeg misljenja. Dakle, da se ne bi stalno ponavljalo, to demontiraj... i mirna je kuca.
-
LudoALudjiJA
Tifa, nije kilometarski copy paste, cemu inace ti pribjegavas, niti sam, Boga mi jedinog, ikad otisao na google ili bilo koju stranicu ili knjigu da bih ti odgovorio na tvoje komentare. Vezano za moj gornji post. Posto je jasan i kratak, mozes li mi reci sa cime u njemu se ne slazes. Svojim rijecima, bez nekih ocizamazivajucih i razvodnjavajucih kilometarskih tudjih citata (na svaki od navoda ti mogu odgovoriti, ali na vecinu vec jesam, tako da je besmisleno). Jedino sto ja vidim u mom postu je cinjenica da si ti koristeci svoj razum mogao doci do zakljucka razlicitog od onog do kojeg sam ja dosao, koristeci svoj. Sve bi bilo jednostavno, jer tebe tvoja logika ne mora dovesti do istog zakljucka kao mene moja. Ali to nije ono sto si ti tvrdio, vec si se umjesto toga bazirao na tome da se ne moze apsolutno spoznati ("kafa) da Bog postoji. Takvim pristupom, malo si promasio i sad se nasao u nezgodnoj situaciji. Dakle, molim te da objasnis sa cime se iz mog citiranog posta ne slazes, ako takvo nesto postoji.LudoALudjiJA wrote:
Tifa29: Vidis. Postoji samo jedna logika koja moze dokazati ispravnost i obaveznost nekog argumenta. Matematicka vjerovatnoca ne dokazuje Njegovo postojanje, stavise, ona ukazuje na to da On (kakvim ga predstavljaju, ili kakvim navodno sebe predstavlja) ne moze biti.
Da, krajnji domet jeste krunski dokaz. Posto ga nema, onda nisu u pravu ni oni sto tvrde da je istina da Ga ima. end
Smijesne tvrdnje. Postoje dvije medjusobno iskljucive opcije. Prva je da Ga ima, druga je da Ga nema. Krunskog dokaza ("kafe") nema. Zivotinja nema razum. Covjek ga ima. Ako Bog stoji pred tobom, da ga registrujes, dovoljna su ti i cula (vida, recimo hipotetski, posto je antropomorfizam grijeh i ja zaista ne znam kako On izgleda i kojim se od pet cula moze pojmiti). To je dovoljno i zivotinjama, puka cula i nagoni, bez razuma. Tamo gdje nema "krunskog dokaza" covjek koristi razum da bi stekao zakljucak. Meni razum (a rekao sam ranije na osnovu cega) bez ikakve nedoumice govori da Boga ima. A sad cu ti reci zasto si smijesan. Boga ima ili nema. Pozitivna i negativna vrijednost. Tacno i netacno. ISkljucive medjusobno. Ti u sustini ne tvrdis da nema Boga. Samo tvrdis da ne postoji apsolutni dokaz. A istina je samo jedna od dvije mogucnosti:ima ga ili ga nema. Ti nudis trece rjesenje, koje je ustvari izbjegavanje rjesenja, tj. odricanja od odgovora DA ili NE. A jedan od ta dva je tacan. Recimo da je matematska vjerovatnoca (na osnovu posrednih dokaza) da Bog postoji 80%. To ipak ne znaci da ti 80% vjerujes da on postoji (niti da samo 80% Boga postoji, neka mi oprosti na ovom). Jer, posto su dvije izvjesne, a iskljucive opcije, ja mogu samo 100% vjerovati da On postoji ili 100% vjerovati da On ne postoji. Tog izmedju na cemu ti tupis gramofonsku iglu tu nema kao opcije, jer zauzimas stav koji nije nijedan od dva, od koja dva je jedan istinit. Logicki gledano (logika kao nauka), ja sam mozda u pravu, a mozda nisam 50-50% da Bog postoji. A istom tom logikom kao naukom ti 100% nisi u pravu, jer ne nudis nijednu od dvije mogucnosti koje su jedine moguce, a svoj stav koji je izbjegavanje zauzimanja stava karakterises kao opciju koja ima veze sa sustinom egzistencije Boga. Pametnom je ovo dosta. Ti si pametan.
-
LudoALudjiJA
u pravu si, Cici...ostavljam tifu da vodi monologe (tj. nastavi voditi monologe), mada sumnjam da ce sta pametno cutiCiCiban wrote:razocarani ..
..jednom ko zna ko je to fino opisao.. u pocetku pises radi sebe.. zatim pises radi ostalih..i najzad pocnes pisati za druge
@A
-
TIFA29
I naravno, logicno si dokazao da za logiku nemam slifa.neka prosti za cinizam, razlog nije njegov ateizam, nego to sto ne zna da je losa argumentacija ponavljana u beskonacnost (copy paste) skoro najmizernija zanimacija...pozdrav tifa, sto za logiku nemas slifa...
P.S: Moji komentari se ponavljaju, jer ih ne umijete da pobijete. Predlozio sam logiku da postavite vase dokaze, uzeli/iskoristili tu mogucnost niste. Ja vam dokazujem kada koji argumenat nije valjan, ali vi to ignorisete ponavljajuci uvijek iste (dokazive) greske. I stalno se zalite u stilu: Tifkane, nema veze to sto si napisao (mrsko mi bilo citati), ali to ne znaci da si u pravu. Hebi ga, ne mogu dokazati da nisi u pravu pri ovom ili onom, ali... to nema veze. Ja znam da je to tako.
-
LudoALudjiJA
Naravno da nisam. To si ti dokazao, radis to danima, a i ide ti od ruke.TIFA29 wrote:I naravno, logicno si dokazao da za logiku nemam slifa.neka prosti za cinizam, razlog nije njegov ateizam, nego to sto ne zna da je losa argumentacija ponavljana u beskonacnost (copy paste) skoro najmizernija zanimacija...pozdrav tifa, sto za logiku nemas slifa...![]()
- CiCiban
ludoA pocnes li slucajno pisati radi drugih
naAAAarocito radi tife onda si laz
I dare yA, I double dare yA
.. tifa? mozes ponavljati koliko god zelis..ali meni se urezao u sjecanje onaj post od progDVB ( izolovano ostrvo) i sto se mene tice
mozes pisati Rat i Mir poslije toga, ako bas zelis.. ali moje postovanje neces zadobiti

I dare yA, I double dare yA
.. tifa? mozes ponavljati koliko god zelis..ali meni se urezao u sjecanje onaj post od progDVB ( izolovano ostrvo) i sto se mene tice
-
TIFA29
Idem da se ubijem, da te usrecim kada ti mene nisi,... jer me ne zelis postovati.CiCiban wrote:ludoA pocnes li slucajno pisati radi drugih![]()
![]()
I dare yA, I double dare yA![]()
.. tifa? mozes ponavljati koliko god zelis..ali meni se urezao u sjecanje onaj post od progDVB ( izolovano ostrvo) i sto se mene ticemozes pisati Rat i Mir poslije toga, ako bas zelis.. ali moje postovanje neces zadobiti
Kako bi bilo sa valjanim argumentima, ili dokazima?
-
LudoALudjiJA
Cici, ozbiljno pisanje za hatar nekog onako neozbiljnog je odnedavno iskljuceno...ako si primijetila, okrecem na zezu, njoj sam uvijek rad, a relaksira me...za razliku od...prethodnog...u pravu si za ono...sapienti sat...potpunoCiCiban wrote:ludoA pocnes li slucajno pisati radi drugih![]()
![]()
I dare yA, I double dare yA![]()
.. tifa? mozes ponavljati koliko god zelis..ali meni se urezao u sjecanje onaj post od progDVB ( izolovano ostrvo) i sto se mene ticemozes pisati Rat i Mir poslije toga, ako bas zelis.. ali moje postovanje neces zadobiti
- CiCiban
kidajmo na diskusije l&s..kulturu-.
hahahahhaaaaaaaaaaaaa lol
UPOMOoooooooooooooooooc hahaha
jao falit cete mi narednu sedmicu
pocela sam sa ''sofijinim svijetom''
-
LudoALudjiJA
sofijin svijet...svijet mudrosti...a iz drugog ugla...staniste ludosti...tifa...sa puno slifaCiCiban wrote:spasavajte se!!!!!!!!!!!!!!!!!
kidajmo na diskusije l&s..kulturu-.![]()
ima li spasa od cike koji voli arRgument i logiku
![]()
a voli da ponavlja gradivo
![]()
![]()
hahahahhaaaaaaaaaaaaa lol![]()
![]()
UPOMOoooooooooooooooooc hahaha:D
jao falit cete mi narednu sedmicua mislila sam da doktoriram filozofiju na sa-x forumu
pocela sam sa ''sofijinim svijetom''![]()
-
Kores
Tifa, tvoji primjeri nemaju veze sa temom. Ti dokaze iz Kur'ana porices dokazima sa vockama. Primjer koji bi poprilicno sugestivno trebao da djeluje na citaoce, ali je istovremeno poprilicno plitak. Ljudima koji malo vise razmisljaju, cak je i poprilicno smijesan.TIFA29 wrote: P.S: Moji komentari se ponavljaju, jer ih ne umijete da pobijete. Predlozio sam logiku da postavite vase dokaze, uzeli/iskoristili tu mogucnost niste. Ja vam dokazujem kada koji argumenat nije valjan, ali vi to ignorisete ponavljajuci uvijek iste (dokazive) greske. I stalno se zalite u stilu: Tifkane, nema veze to sto si napisao (mrsko mi bilo citati), ali to ne znaci da si u pravu. Hebi ga, ne mogu dokazati da nisi u pravu pri ovom ili onom, ali... to nema veze. Ja znam da je to tako.
Takodjer, porices postojanje Boga, istovremeno ne nudeci bilo kakav dokaz niti da on postoji niti da ne postoji? U sta i na koji nacin ti zelis da ubijedis publiku? Kojim argumentima? U sta zelis da publika povjeruje, i sta nudis kao argumentaciju svog stava?
Ti se samo zadrzavas na vlastitim pretpostavkama gradeci od njih price ili primjere. Otvorio si temu "Dokazi, jedan po jedan..." a za svo ovo vrijeme koje si proveo na forumu jos uvijek nisi nista uspio dokazati, osim sto ti par tvojih istomisljenika povremeno zapljesce, jer tolika mudrost izlazi iz tebe
Da li si svjestan koliko je tvojih komentara ostalo neprocitano, upravo zbog dosade koja zraci iz njih.
A sta ako je to sto ponavljas pogresno? Ponavljat ces to sve dok i ostale ne uvjeris u to sto govoris?TIFA29 wrote:Je li se ne slazes? Ili slazes? Ako ne, onda potkrijepi to. Obrazlozi zasto se ne slazes, odnosno zasto si drugacijeg misljenja. Dakle, da se ne bi stalno ponavljalo, to demontiraj... i mirna je kuca.
Cak i laz, vise puta ponovljena, postaje istina. Zelis li istu stvar da ponavljas dok i tvoji argumenti ne postanu opsteprihvaceni, umjesto da pokusas da ih branis na nacin kakav ocekujes od ostalih da tebi dokazu suprotno?
Ili da i ostali prihvate ponavljanje kao nacin diskusije, ali cemu bi nas to odvelo? Jos vecoj monotoniji, zar ne? Tifa, volio bih da pokusas unijeti malo svjezine u svoje komentare, a mislim da nisam jedini koji tako misli.
-
MASON33.50
LudoALudjiJA,
Ne, pojma nemam sta je londja, pretpostavljam zargon za nesto, novijeg datuma, svakako. U moje doba nismo koristili taj izraz.
Nego, znas li ti kakvu dobru knjigu iz islamske apologetike?
Ako znas, koja je ili ako ne gdje se slicne knjige mogu nabaviti?
Gdje se sada mogu kupiti izdanja Islamske zajednice? Nekad davno kao dijete, poznavao sam gospodina Busovacu koji je iako u penziji prodavao njihova izdanja, taj covjek je bio genijalac svoje vrste i sigurno jedan od nepoznatih junaka Sarajevskog kulturnog zivota. Iako cijelog svog vijeka predani vjernik kao izuzetan poznavalac knjige i knjizarskog poslovanja (zavrsio jos 30-tih Eksportnu akademiju u Becu, Austrija) bio je od strane komunisticke vlasti postavljen za prvog direktora Veselina Maslese jer komunisti nisu imali "kadar" neophodan za tu poziciju. Nazalost ja ne znam da li je on uopste ziv.
Ne, pojma nemam sta je londja, pretpostavljam zargon za nesto, novijeg datuma, svakako. U moje doba nismo koristili taj izraz.
Gdje se sada mogu kupiti izdanja Islamske zajednice? Nekad davno kao dijete, poznavao sam gospodina Busovacu koji je iako u penziji prodavao njihova izdanja, taj covjek je bio genijalac svoje vrste i sigurno jedan od nepoznatih junaka Sarajevskog kulturnog zivota. Iako cijelog svog vijeka predani vjernik kao izuzetan poznavalac knjige i knjizarskog poslovanja (zavrsio jos 30-tih Eksportnu akademiju u Becu, Austrija) bio je od strane komunisticke vlasti postavljen za prvog direktora Veselina Maslese jer komunisti nisu imali "kadar" neophodan za tu poziciju. Nazalost ja ne znam da li je on uopste ziv.
-
LudoALudjiJA
MASON33.50 wrote:LudoALudjiJA,
sto se tice islamske apologetike, kako je ti zoves...odavno nisam nista citao...a tesko je preporuciti nesto samo apologetsko kao takvo...ono sto sam ja citao su mahom knjige koje se bave relativno uskom problematikom...trudio sam steci siri pogled...mozda za tebe harun yahya... njegovi tomovi dostupni za narucivanje cak u tvrdom povezu i na bosanskom
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
samo čovjek pored 2D vidi i 3Dragib wrote:za mrava monitor samo glatka povrsina i nista vise, a ne vidi emisiju niti njenu svrhu onakvom kakva je zamisljena od svoga tvorca.
-------------
Respekt
isto kao što mačka ne može hodati na 2 noge = stečene osobine u evoluciji
to što je mrav zakržljala radnik - ženka nesvjestna monitora
ne dokazuje ništa
- black
Hvala Bogu! Od biti znanja o Njemu udaljeni su opisi svi, buduci da velicina Njegova sputava umove, te zato ne nalaze put da bi se priblizili krajnostima zbilje Njegove. On je Allah, Istina Jasna, istinitiji i jasniji nego što oci mogu vidjeti. Umovi Ga ne mogu shvatiti ustvrdujuci granice za Nj, jer bi Mu u slucaju tome pripisali oblik. Zamišljanje Ga ne moze doseci ustvrdujuci kolicine za Nj, jer bi Mu u slucaju tome pripi-salo tjelesnost. On je stvorio stvorove bez uzora ikakva i bez savjeta savjetnika i bez pomoci pomagaca. Stvaranje se Njegovo upotpunilo odredbom Njegovom i pokorilo se u poslušnosti Njemu. Odazvalo se i nije se opiralo. Potcinilo se i nije se odupiralo.
Primjer tanahna tvorenja Njegova i stvaranja zacudna jeste ono što nam je pokazao od tajni mudrosti u ovim sljepimišima koje svjetlo danje skuplja, dok sve drugo rasprostire. A rasprostire ih tama koja sve drugo skuplja. I kako oci njihove zaslijepe i ne mogu koristiti svjetlo suncevo kao uputu u kretanju svome i doprijeti do znanih mjesta svojih pravcem što ga Sunce priskrbljuje?! On ih je onemogucio u kretanju na blještavosti Sunca i vezao ih za mjesta skrivanja njihova, umjesto da izlaze u vrijeme sijanja njegova. Zato oni po danu drze spuštene ocne kapke svoje, a noc drze za svjetiljku i uz pomoc njezinu idu u potragu za opskrbom svojom. Mrklina noci ne prijeci gledanje njihovo, niti ih tmina noci odvraca od kretanja. Cim Sunce zbaci veo svoj i svjetlost jutra se ukaze i zrake svjetlosti nj egove prodru do guštera u pukotinama nj ihovim, slj epimiši spuste kapke na oci svoje i zive od onog što su skupili u tmini nocnoj.
Uzvišen je Onaj Koji je ucinio njima noc danom i vremenom stjecanja za zivot, a dan smirajem i odmorom. On im je dao krila od tijela njihova kojima se, kada potreba iziskuje, dizu uvis i lete. Ona su poput lukova školjke uha, bez perja ili kostiju. Svakako, ti vidiš zilice sasvim razgovijetno. Imaju dva krila, koja nisu ni previše tanka da se izvrnu pri letu, niti previše debela da se pokazu teška. Kada lete, mladi njihovi priljubljeni su uz njih i traze utocište pri njima, spuštajuci se kada se oni spuštaju i dizuci se kada se oni dizu. Ne napuštaju ih sve dok udovi njihovi ne postanu jaki i krila ih njihova mognu podrzati da se uzdignu, te ne upoznaju pravce zivota svoga i koristi svoje.
Uzvišen je Onaj Koji stvara sve bez primjera ikakva koji bi neko dao prije Njega.
Naravno za vrlog "filozofa" TIFU ovo nece biti neki dokaz ali et...
Rekoh ja juce zora je svanula onome koji ima oci...
Ludo@ pozdrav
p.s. ciciban kad vec citas Sofijin svijet procitaj od istog autora i Maja
Primjer tanahna tvorenja Njegova i stvaranja zacudna jeste ono što nam je pokazao od tajni mudrosti u ovim sljepimišima koje svjetlo danje skuplja, dok sve drugo rasprostire. A rasprostire ih tama koja sve drugo skuplja. I kako oci njihove zaslijepe i ne mogu koristiti svjetlo suncevo kao uputu u kretanju svome i doprijeti do znanih mjesta svojih pravcem što ga Sunce priskrbljuje?! On ih je onemogucio u kretanju na blještavosti Sunca i vezao ih za mjesta skrivanja njihova, umjesto da izlaze u vrijeme sijanja njegova. Zato oni po danu drze spuštene ocne kapke svoje, a noc drze za svjetiljku i uz pomoc njezinu idu u potragu za opskrbom svojom. Mrklina noci ne prijeci gledanje njihovo, niti ih tmina noci odvraca od kretanja. Cim Sunce zbaci veo svoj i svjetlost jutra se ukaze i zrake svjetlosti nj egove prodru do guštera u pukotinama nj ihovim, slj epimiši spuste kapke na oci svoje i zive od onog što su skupili u tmini nocnoj.
Uzvišen je Onaj Koji je ucinio njima noc danom i vremenom stjecanja za zivot, a dan smirajem i odmorom. On im je dao krila od tijela njihova kojima se, kada potreba iziskuje, dizu uvis i lete. Ona su poput lukova školjke uha, bez perja ili kostiju. Svakako, ti vidiš zilice sasvim razgovijetno. Imaju dva krila, koja nisu ni previše tanka da se izvrnu pri letu, niti previše debela da se pokazu teška. Kada lete, mladi njihovi priljubljeni su uz njih i traze utocište pri njima, spuštajuci se kada se oni spuštaju i dizuci se kada se oni dizu. Ne napuštaju ih sve dok udovi njihovi ne postanu jaki i krila ih njihova mognu podrzati da se uzdignu, te ne upoznaju pravce zivota svoga i koristi svoje.
Uzvišen je Onaj Koji stvara sve bez primjera ikakva koji bi neko dao prije Njega.
Naravno za vrlog "filozofa" TIFU ovo nece biti neki dokaz ali et...
Rekoh ja juce zora je svanula onome koji ima oci...
Ludo@ pozdrav
p.s. ciciban kad vec citas Sofijin svijet procitaj od istog autora i Maja
-
TIFA29
CiCiban wrote:spasavajte se!!!!!!!!!!!!!!!!!
kidajmo na diskusije l&s..kulturu-.![]()
ima li spasa od cike koji voli arRgument i logiku
![]()
a voli da ponavlja gradivo
![]()
![]()
hahahahhaaaaaaaaaaaaa lol![]()
![]()
UPOMOoooooooooooooooooc hahaha:D
jao falit cete mi narednu sedmicua mislila sam da doktoriram filozofiju na sa-x forumu
pocela sam sa ''sofijinim svijetom''![]()
Prica o Sulji...LudoALudjiJA wrote:sofijin svijet...svijet mudrosti...a iz drugog ugla...staniste ludosti...tifa...sa puno slifa , neki ne znaju da se postovanje stice, postuje se ili ne postuje, nema veze sa zeljom...kao neumitnost zore koja svice...svanuce, poljubiti se sa posteljom dana bijelom...neumitnost nezavisna od ljudi...ako hoces, sakrij se i u pecini budi...ali nju neces omesti, nemocni su ljudi...znakovi su dati svakom, pa sa njima uradi kao sa zvakom...ako prepoznas cemu sluzi, zvakaces je i imati ugodaj duzi (neki se protezu u vjecnost kao dokle oko seze dnevna svjetlost)...a ako ne znas cemu sluzi zvaka, pomislices da je pravljenje kuglica...nije zvaka za seljaka...ni za stiklu svaka neravna ulica...
Ujutro je pozvonilo zvono. Kada sam otvorio vrata, ugledao sam dobro obuceni pra. Muskarac je prvi progovorio:
Mujo: Zadravo, Ja sam Mujo, a ovo je Gordana.
Gordana: Zdravo! Pozvali bi vas, da zajedno s nama poljubite Suljinu guzu.
Ja: Molim sta?! O cemu pricate? Tko je Suljo, i zasto da mu poljubim guzu?
Mujo: Ako mu poljubite guzu, dobit` cete jedan milion Euro, ako ne, tada ce vam Suljo sve kosti polomiti.
Ja: Molim? Je li to neki bizarni pokusaj ucjene nekih reketara?
Mujo: Suljo je milijarder i filantrop [prijevod: ljubitelj ljudi]. Suljo izgradjuje svoj grad. On je vlasnik i ovog grada. On moze da radi sta hoce, i on vam zeli pokloniti jedan milion Euro ali to ne moze ako ne ljubite njegovu guzu.
Ja: To mi nema smisla. Zasto ...
Gordana: A, tko ste vi da sumnjate u njegov poklon? Zar ne zelite jedan milion Euro? Zar to nije vrijedno da ljubis guzu?
Ja: Moze biti, kada bi bilo legalno, ali ...
Mujo: Onda podjite s nama i ljubite mu guzu.
Ja: Ljubite li vi njegovu guzu cesto?
Gordana: Da, jako cesto...
Ja: I. je li vama on da milion Euro?
Mujo: Ne, novac dobivamo tak kada napustimo ovaj grad.
Ja: Pa, zasto onda odmah ne napustite ovaj grad?
Gordana: Ne mozete napustiti grad dok vam Suljo ne dozvoli, inace ne dobivate novac. A, ako napustite grad prije, sve ce vam kosti on polomiti.
Ja: Je li znate nekog sto je ljubio Suljinu guzu, napustio grad kada mu je Suljo rekao i za to dobio jedan milion Euro?
Mujo: Moja mati je godinama redovno ljubila Suljinu guzu. Prosle godine je napustila grad, i uvjeren sam da je dobila svoj novac za to.
Ja: Jeste li s njome o tome pricali?
Mujo: Naravno da ne. Suljo ne dozvoljava kontkat sa osobama koje su napustile grad.
Ja: Zasto onda vjerujete da ljudi dobivaju zaista lovu, kada nikada niste priacali sa osobom koja je napustila grad, dobila lovu i koja bi to sve mogla potvrditi.
Gordana: Pa, nekada dobijete od njega nesto i prije nego napustite grad. Mozda povisicu place na poslu gdje radite, mozda upoznate ljubav svojeg zivota, mozda dobijete i na lotu, ili mozda nadjete novcanicu od 20 Euro na ulici.
Ja: Kakave to veze ima sa Suljom?
Mujo: Suljo ima "odredjene veze".
Ja: Zao mi je, ali ja ne vjerujem ni rijeci do te vase price.
Mujo: Ali, u pitanju je jedan milio Euro! Kako to ostaviti slucaju? I, uzmi u obzir da ce ti da ce ti Suljo, ako mu ne ljubis guzu, polomiti sve kosti.
Ja: Hmm, kada bih mogao s njim licno pricati i saznati detalje...
Gordana: Niko ne vidi Sulju, i niko ne moze s njim da prica dok je jos u gradu.
Ja: Kako onda mozete ljubiti njegovu guzu?
Mujo: Ponekad mu dobacimo samo jedan poljubac, ponekad mislimo na njegovu guzu. Poneka ljubimo i guzu od Radomira, i onda on to za nas proslijedi dalje.
Ja: Tko je Radomir?
Gordana: Jedan od nasih prijatelja. On nas je svemu poducio o ispravnom ljubljenju Suljine guze. Nasi rodjaci su ga par puta pozvali na veceru.
Ja: I vi ste povjerovali u svaku rijec kada je govorio da postoji Suljo koji zeli da mu svi ljubite guzu, i da ce vas za to nagraditi?
Mujo: Ne tako jednostavno! Radomir je prije par godina dobio pismo u kojem je Suljo sve potanko objasnio. Evo, ovdje imamo kopiju tok pisma, pogledajte sami i uvjerite se.
Kopija Suljinog pisma:
Code: Select all
01. Ljubi Suljinu guzu, i on ce ti dati jedan milion Eura kada napustis grad.
02. Pij alkohol umjereno.
03. Prebij ili izbjegavaj sve ljude koji nisu kao ti.
04. Jedi ispravnu hranu.
05. Ovo pismo je bez sumnje od Sulje.
06. Van vaseg grada je sve idealno.
07. Sve sto Suljo kaze je istina.
08. Operi uvijek ruke kada napustas kupatilo.
09. Ne pij alkohol.
10. Lepinja u loju, sa lukom i cevapima, bez ostalih zacina.
11. Ljubi Suljinu guzu ili ce ti sve kosti uvijek iznova biti polomljene.
Ja: Ovo je napisano na papiru koji je koristio Radomir?.
Gordana: Suljo mu je dao taj papir.
Ja: Sumnjam da je od Sulje, ovo mi lici na rukopis covjeka, mozda i od samog Radomira...
Mujo: Naravno, Suljo je njemu to pismo diktirao.
Ja: Koliko sam razumio, rekli ste da niko nije pricao direktno sa Suljom?
Gordana: Danas ne, ali prije par godina jesu. Tada je pricao sa nekim ljudima direktno, a nekima preko porucitelja.
Ja: Takodje sam napocetku razumio da je Suljo filantrop tj. ljubitelj ljudi. Kakav je to ljubitelj ljudi kada istima svaki puta iznova kosti lomi, ako mu ne ljube guzu? Ili, ako su drugaciji nego vi?
Gordana: To je Suljina zelja, a Suljo je uvijek u pravu.
Ja: Odakle to mozete znati?
Gordana: Tacka 7 u pismu to pokazuje. To mi je dovoljno kao odgovor!
Ja: Mozda je sve to Radomir ipak sam izmislio?
Mujo: Nikada! Tacka 5 jasno naznacuje da je to pismo zaista od Sulje. Pored toga, pod tackom 2 vidljivo je: "Pij alkohol umjereno". a tacka 4 kaze: "Jedi ispravnu hranu" a tacka 8 nam kaze "Operi uvijek ruke kada napustas kupatilo." Svi ljudi znaju da je to ispravno, stoga mora i sve ostalo u pismo biti ispravno.
Ja: Ali tacka 9 kaze "Ne pij alkohol", to ne odgovara tacki 2, a tacka 6 tvrdi da je van naseg grada sve idealno. Vi niste nikada napustili ovaj grad zbog Sulje, tako da to ne mozete sa sigurnoscu reci da je istina.
Mujo: Nema kontradiktornosti izmedju tacke 9 und 2, 9 cini tacku 2 samo jasnijom. Sto se tacke 6 tice: Ni vi niste napustili grad, stoga...
Ja: Ja do sada nisam imao volju da napustim grad. Ali, naucnici su otkrili da ne postoji idealno, pa ni van naseg grada.
Gordana: Hahaha. Ni oni nisu napustili grad, stoga ne mogu da to sa sigurnoscu da tvrde.
Ja: Nisam ekspert u nauci, ali postoji teorija...
Mujo: Eto! Sada ste priznali da niste ekspert, i da postoji teorija. No, mi nemamo teoriju, mi znamo da je Suljo uvijek u pravu!
Ja: Znate li to stvarno?
Mujo: Naravno da znamo, tacka 5 nam to potvrdjuje.
Ja: Vi kazete: Suljo je uvijek u pravu, jer pismo to potvrdjuje. Pismo je istinito, jer ga je Suljo diktirao, a da je to tacno, to znate jer samo pismo to potvrdjuje. To je cirkularna logika, nista drugacije nego da odmah kazete: "Suljo je u pravu, je Suljo kaze da je on pravu."
Mujo: Napokon si skuzio! Za nas je velika nagrada kada neko shvati Suljin nacin razmisljanja i pripovjedanja. ,
Ja: Ali,... na ja, svejedno je. Nego, sta je sa tackom 11?
Gordana: (zacrvenila se)
Mujo: Lepinja u loju, sa lukom i cevapima, bez ostalih zacina. To je Suljin stil. Sve drugo je pogresno.
Ja: A, sta ako nemam lepinje?
Mujo: Bez lepinje nema cevapa. Loj sa lukom bez cevapa je pogresno.
Ja: Bez zacina? Bez dodatka?
Gordana: (tuznog pogleda)
Mujo: (galami) Nemas pravo takvo sto postavljati kao uslov! Svi dodatci su pogresni! Necemo novotarije!
Ja: Znaci, bijeli kruh sa isjeckanim lukom i cevapima ne dolazi u obzir?
Gordana: (stavlja prste u usi) Ne slusam te. La la la, la la, la la la.
Mujo: To je odvratno. Samo manijak bi takvo sto mogao...
Ja: Pa i nije bas lose! Cesto to jedem.
Gordana: (pada u nesvijest)
Mujo: (pridrzava Gordanu) Da sam prije znao da s tobom gubim svoje vrijeme... Kada ti Suljo bude uvijek iznova kosti lomio, tada cu ja svoj novac brojati i tebi se smijati. Ja ljubim Suljinu guzu i za tebe, budalo jedna. Ti, ti,... jedacu bijelog kruha sa isjeckanim lukom i cevapima! Htio sam ti pomoci, da zaradis jedan milion Euro,... ali neka...
Ne dovrsivsi svoju recenicu, Mujo sjeda u auto, Gordana je pored njega, i odjurise...
(Autor originalne price: Jim Huber, © 1996-2002. Prijevod i obrada: Iris Samardzic. Link do originalne price: http://jhuger.com/kisshank.mv )
P.S: Preporucujem stranicu od Jim Huber-a.
-
LudoALudjiJA
black, otpozdrav
tifa, monolog si usavrsio do forme (ili samo nuzde) izmisljanja dijaloga...
ali, eto, nije svako savrsenstvo hajr...
tifa, monolog si usavrsio do forme (ili samo nuzde) izmisljanja dijaloga...
ali, eto, nije svako savrsenstvo hajr...