Dokazi, jedan po jedan...

Rasprave o vjerskim temama.
TIFA29

Post by TIFA29 »

RoadRunner wrote:Tifa nije rekao nista novo, nista o cemu svaki vjernik prije njega nije razmisljao.
Ocigledno je takodjer, da Tifa nema ni jedan dokaz za ono sto tvrdi.
Cijela koncepcija mu se zasniva na pretpostavkama.
Zasto onda ismijavati ljude koji vjeruju u Boga?
Da li Tifa nudi bilo kakav dokaz, ili samo dogmu? Treba mu se vjerovati, a za uzvrat ne nudi nikakav dokaz. :D
Malo cu da oponasam Tifu, pa da kopiram nesto sto je vec napisano na jednoj drugoj temi :D

Tifa: Da li ti vjerujes u postojanje Boga?
Teista: Da, vjerujem
Tifa: Ali Bog ne postoji, zasto onda da i dalje vjerujes u njega?
Teista: Kako znas da ne postoji?
Tifa: Pa ne znam, ali ja mislim da ne postoji
Teista: Imas li neki argument kojim bi mi potvrdio da Bog ne postoji?
Tifa: Nemam
Teista: Aha :roll:

Zbog ovoga otprilike, Tifa misli da je pametniji od onih koji vjeruju u Boga :D

P.S. Vecina pitanja koja ovdje postavlja Tifa su iz knjige koju je vec ranije spomenula "Zena", a koja se zove "Razgovor sa prijateljem ateistom". Knjiga se moze kupiti u knjizari "Svjetlost" u Titovoj, i kosta svega 4 KM, a napisao ju je teista-musliman.
Promasio si. No, to nije ni cudno. :) Podjimo redom:

Dakle, ja sam ateista. Ako teizam je vjera u Boga, onda je ateizam nevjera u Boga, odnosno nedostatak vjere u nadzemaljsko bice koje je svemoguce. Ili jednostavnije: Ateista nije neko sto kaze: "Bog ne postoji" (takve oznacavamo kao antiteiste), vec neko sto kaze: "Ja ne vjerujem u Boga".
Sada pojasnimo sta je teista. Teizam je vjera u Boga, i tu dakle nema nedostatka vjere u nadzemaljsko bice, vec naprotiv. Eh sada, ja ne vjerujem u neko nadzemaljsko bice sto je (ili bi trebao biti) stvoritelj svemu. Ne vjerujem, jer nema dokaza za osnovanost (opravdanost) takve pretpostavke (polazinice). Teista ne samo da smatra da ta osnovanost postoji, vec on tvrdi da takvo nadzemaljsko bice i 100% postoji. Stavise, on zna takodje tacno sta to bice od nas zeli i ocekuje itd. Dakle, nije do mene da ja dokazujem da takvo bice ne postoji, vec je do teiste da takvo sto dokaze. Sto znaci: Pored toga sto mora da dokaze svoju tvrdnju o stopostotnom postojanju Stvoritelja (jos nisam sreo teistu koji takvo sto ne tvrdi 100% :)), on mora i da ako tvrdi da to bice od nas zahtijeva ovo ili ono, takvo sto da opravda i obrazlozi. Ili drugacije: On mora da opravda i samu osnovanost takve pretpostavke, koju on - to sam vec naveo - ne smatra ili predstavlja kao pretpostavku, vec je smatra i predstavlja kao cinjenicu. A cinjenice, one su valjda dokazive, ili?

Kraci rezime: Na teisti je da dokaze svoju tvrdnju. Svi dokazi, koje su teisti do sada nudili, ispostavljeni su samo kao pretpostavke bez valjane (a kamoli deduktivne) osnove. Pri svojem "dokazivanju" teista se koristi dogmatizmom, tautologijom, logicnim sestarom (vrtenje u krug) zaboravljajuci da to nisu metode dokazivanja.

U pogledu da njihove tvrdnje o ovakvom ili onakvom Bogu ja sebe smatram antiteistom. Antiteistom, jer takav Bog ne moze da postoji. To je dokazivo. Tu ne pomazu niti ontoloski, kozmoloski ili ini argumenti... jer oni nisu zaista deduktivni/obavezni. Svi argumenti u korist Njegovog postojanja baziraju na, to smo vec naveli, dogmatizmu, tautologiji i logicnim sestarom. :)

A sada se posvetimo tvojem dijalogu:

Ateista ne mora da dokaze ne postojanje Boga, ali to nikada da se shvati. Ja dokazati ne mogu ni da ne postoje "sedmonozni konji ljubicaste dlake sa dva repa" - za takav dokaz bih morao pretraziti cijeli univerzum kako u sadasnjosti tako i u proslosti. Stoga je prakticno nemoguce da dokazem njihovo nepostojanje. To vrijedi i za bogove u proslosti (Zevs, Tor, Mars, Apolon, Odin itd) ili i za bogove hinduista ili inih drugih religija. Takodje i za Djeda Mraza ili i Babarogu. Kada bi ovakav nacin argumentiranja vrijedio, onda sve religije sto postoje imaju pravo. Bas sve, i istovremeno iako se toliko razlikuju. A to nije logicno, ili jeste? :)

Dakle, da Bog ne postoji nije potrebno dokazati (niti je takvo sto moguce, razlozi su gore navedeni). Dokazivo je jedino da ovakav ili onakav Bog moze da postoji, ako se postojanje istog uslovljava. A to, to vec nije valjano, niti logicno ispravno. Ovisno o tim navedenim osobinama istoga (Boga), dokazivo je da takvo sto nije moguce.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

...padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu... :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

LudoALudjiJA wrote:...padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu......padaju zvijezdeee, tuuuu na mome jastuuuu... :D
:lol: :lol: :lol:
TIFA29

Post by TIFA29 »

Tako je uvijek kada se nema sta reci. :)
black

Post by black »

I ti iscrtavash velike krugove shestarom ....koncentricni krugovi gluposti...

8)
TIFA29

Post by TIFA29 »

Hvala A. :) Nadam se da sada neces ti postati "meta" njihova. :)
airwing

Post by airwing »

A wrote:Samo da primjetim:

Ali, Tifa nikoga ne vrijedja.

....

Kao i obicno na forumu, rijeci forumasa kojima opisuje drugog (najcesce svog "protivnika") vise govore o piscu redova, nego o onome koga zeli da diskredituje i uvrijedi.
OOPSSS
Neko ti je dirao istomišljenika?
Image

Strašno... :lol:
airwing

Post by airwing »

Da pretpostavim da ste sada ugroženi i da je ateistima umanjen životni prostor skupa sa prostorom za cyber attack?

8)
TIFA29

Post by TIFA29 »

Ne bih rekao da smo (ateisti) ugrozeni ovdje. Da imate vlast (bilo na forumu ili u drzavi), bili bi. U to ne sumnjam. :)
airwing

Post by airwing »

Auuuh

Ne bih rekao da ti u domovini vladaju ateisti
Christian Democratic Union or CDU [Angela MERKEL]; Christian Social Union or CSU [Edmund STOIBER, chairman]
;)

Možda smo mi muslimani manje demokratični-Šta misliš?
:D
blenta

Post by blenta »

TIFA29 wrote:Tako je uvijek kada se nema sta reci. :)
Evo sto je Tifa29 ko pokvaren gramofon, uzeo mu neko oprugu:

Koliko se sića imo je najviše 13 – 14 godina kad je napravio prvu vršaću mašinu od daščica i pleva (lima) stare tepsije, a kajišove je isiko od bačene unutrašnje gume za biciglu. Tom prvom kazanu trup je bio od drveta, a krov, točkovi i druge dilovi od pleva. Napravio mu je sve dilove, čak i one sitne: kruške, pa i vrata od katlanke. S kaslom je lakše izašo na kraj, napravio je svu od drveta, a da bi je kazan okrećo za pogon je uzo feder (oprugu) starog gramofona (1), bubanj je otežo olovnim šinama izlivenim u kalupu od blata. Dok je trajala snaga u federu njegova se mašina okrećala i radila na prazno ko prava. Lajčo i danas kaže da mu je to bio jedan od najsrićniji dana u životu kad mu je proradila prva mašina.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

najtuznije je kada kada mali covjeculjak ovakav jadan kakav je, glup, zatucan, ogranicen, itd zeli da nekakvom logikom 'otkrije' nesto sto je iznad svega pa i iznad savrsenstva, iznad svemocnosti...itd
a jos tuznije je kada se tom istom covjeculjku pokaze sve 'crno na bijelo' opet nevjeruje i spreman je raspravljati.... tuzno tuzno
JBL

Post by JBL »

A wrote:Samo da primjetim:
Tifa vama mozda moze biti dosadan sto ponavlja svoje tvrdnje, koje su, ako nista sa gledista logike, ispravne. Sad, da li su tacne ili ne - sam Bog zna ;)

Ali, Tifa nikoga ne vrijedja.

A za njega smo mogli procitati da je lazov, da je glup, da izgleda kao homo, da je dosadan... sta mu jos niste rekli?

Kao i obicno na forumu, rijeci forumasa kojima opisuje drugog (najcesce svog "protivnika") vise govore o piscu redova, nego o onome koga zeli da diskredituje i uvrijedi.
to i nije bas istina, kako sto smo vec dokazali jednom na ovom forum :zzzz:

vjernike redovno naziva glupim, "tekstovi" su uvrijedljivi za vecina vjernika, zna i slagat koju
TIFA29

Post by TIFA29 »

to i nije bas istina, kako sto smo vec dokazali jednom na ovom forum :zzzz:

vjernike redovno naziva glupim, "tekstovi" su uvrijedljivi za vecina vjernika, zna i slagat koju.
Ne bih bas rekao da je tako. :)
najtuznije je kada kada mali covjeculjak ovakav jadan kakav je, glup, zatucan, ogranicen, itd zeli da nekakvom logikom 'otkrije' nesto sto je iznad svega pa i iznad savrsenstva, iznad svemocnosti...itd
a jos tuznije je kada se tom istom covjeculjku pokaze sve 'crno na bijelo' opet nevjeruje i spreman je raspravljati.... tuzno tuzno
Crno na bijelo, a? :lol: Nista pokazano nije, a kamoli dokazano. Stoga glupi, zatucani, ograniceni itd. covjeculjak jos uvijek ne vjeruje. I, nije to tuzno. :)
Ne bih rekao da ti u domovini vladaju ateisti...

....Možda smo mi muslimani manje demokratični-Šta misliš?
U drzavi gdje sam rodjen, vlast nema religiozna ustanova. Odavno vec, i dobro je da je tako.

P.S: Kancler je Schöder. :)
RoadRunner

Post by RoadRunner »

TIFA29 wrote: Promasio si. No, to nije ni cudno. :)
Slazem se. Cudno bi bilo da si ti nesto pogrijesio :wink: :D
TIFA29 wrote: Dakle, ja sam ateista. Ako teizam je vjera u Boga, onda je ateizam nevjera u Boga, odnosno nedostatak vjere u nadzemaljsko bice koje je svemoguce. Ili jednostavnije: Ateista nije neko sto kaze: "Bog ne postoji" (takve oznacavamo kao antiteiste), vec neko sto kaze: "Ja ne vjerujem u Boga".
Citas li ti sta pises, Tifa?
Samo cu napraviti kraci rezime, pa cu nastaviti dalje:
teisti = oni koji vjeruju u Boga
ateisti = oni koji ne vjeruju u Boga
TIFA29 wrote: Dakle, nije do mene da ja dokazujem da takvo bice ne postoji, vec je do teiste da takvo sto dokaze.
Kome i sta da dokaze Tifa? Ako si i sam napisao da su teisti osobe koje vjeruju u postojanje Boga, sta ti trebaju dokazati?...da vjeruju da taj Bog i postoji?? Apsurdno bi bilo da ti dokazuju da vjeruju u nesto, zar ne??

Sa druge strane, sebe koliko god da pokusavas predstaviti kao osobu koja ne vjeruje u postojanje Boga, utisak koji ostavljas na mene, kao i na vecinu drugih jeste da ti u stvari negiras postojanja Boga (sada vec izlazimo iz definicije ateizma), zato u onom dijalogu i nisam pisao da se vodi izmedju teiste i ateiste, nego izmedju teiste i Tife.
TIFA29 wrote: Sto znaci: Pored toga sto mora da dokaze svoju tvrdnju o stopostotnom postojanju Stvoritelja
:-) :-)

Vrati se nazad, pa procitaj definiciju teizma, koju si i sam napisao.
Trazis dokaze od osoba koje si svrstao u definiciju osoba koje vjeruju u postojanje Boga.
TIFA29 wrote: Ili drugacije: On mora da opravda i samu osnovanost takve pretpostavke, koju on - to sam vec naveo - ne smatra ili predstavlja kao pretpostavku, vec je smatra i predstavlja kao cinjenicu. A cinjenice, one su valjda dokazive, ili?
Transformacije definicija su cudna stvar :-)
Vidis li ti covjece koliko si ti zaslijepljen. Mislim da te neko jednom ispravno nazvao kao ateistickog fanatika :D
TIFA29 wrote: Kraci rezime: Na teisti je da dokaze svoju tvrdnju.
Procitaj definicuju teiste (a vec si je i sam napisao) pa opet procitaj svoju recenicu. :D
TIFA29 wrote: Pri svojem "dokazivanju" teista se koristi dogmatizmom, tautologijom, logicnim sestarom (vrtenje u krug) zaboravljajuci da to nisu metode dokazivanja.
Prati malo svoje komentare, pa onda razmisli o tautologiji, metodama koje nista ne dokazuju, logickom sestaru i sl.
TIFA29 wrote: A sada se posvetimo tvojem dijalogu:
8-) :D
TIFA29 wrote: Ateista ne mora da dokaze ne postojanje Boga, ali to nikada da se shvati.
U dijalogu nisam koristio rijec teista i ateista, nego teista i Tifa, a upravo zbog toga sto tebe kroz tvoje komentare nisam doziovio kao nekoga ko sumnja u postojanje ili nepostojanje Boga, nego kao osobu koja je sigurna u Njegovo nepostojanje, ali se uvijek skriva iza definicije atizma pokusavajuci time da sebi olaksa stratesku poziciju i ne izlozi sebe nikakvom dokazivanju. Tebe bi jedino uvjerilo u postojanje Boga, to da sjednes sa njim pa da zajedno popijete kaHvu s rahat lokumom i malo proeglenisete :wink: :D
TIFA29 wrote: Kada bi ovakav nacin argumentiranja vrijedio, onda sve religije sto postoje imaju pravo. Bas sve, i istovremeno iako se toliko razlikuju. A to nije logicno, ili jeste? :)
Nije logicno, ali nije logican ni nacin na koji ti slazes stvari?
Da li bi kao logicna, mogla proci pretpostavka da nisu u pravu svi koji vjeruju u Boga?...ili za ovakvu opciju nisi ostavao mjesta u svom razmisljanju?...a ako nisi, ne znam koliko je logicno da nisi, a veoma cesto se pozivas na sirinu pogleda? :D
TIFA29 wrote: Dakle, da Bog ne postoji nije potrebno dokazati
Da, ali ne mozes ni ocekivati da drugi slijede tvoje vjerovanje da On ne postoji, kada drugi od tebe ne mogu dobiti nikakav dokaz u suprotno. Nikada nisi ni ponudioo nista vise, od pukog skrivanja iza definicija ili recenica tipa da ti nemas sta dokazivati i sl. i beskonacnog ponavljanja vec recenog, a koje u principu ne predstavlja nikakvu pamet, jer ne znam da li one koji vjeruju u Boga, smatras maloumnicima, pa mislis da pitanja koja ti ovdje postavljas (a u principu ih krades iz drugih knjiga i sajtova), nisu i sami sebi postavljali?

TIFA29 wrote: Dokazivo je jedino da ovakav ili onakav Bog moze da postoji, ako se postojanje istog uslovljava. A to, to vec nije valjano, niti logicno ispravno. Ovisno o tim navedenim osobinama istoga (Boga), dokazivo je da takvo sto nije moguce.
Ovo si malo preuopsteno rekao, pa ne znam sta si tacno imao u glavi kada si ovo pisao. Kada budes imao malo vise vremena, napisi nesto vise o ovome. I tako su ti komentari u glavnom besmisleno dugi, pa barem okreni plocu i sa druge strane da procitamo i nesto novo.

P.S. Tifa, vidis li ti kako si na samom pocetku teiste formulisao definicijom da su to ljudi koji vjeruju u postojanje Boga, a kasnije kroz cijeli svoj mail trazis nekakve dokaze. Jel' ti tu nesto nelogicno? :-)

P.P.S. sta mislis, da li ce ti Bog (ako se ispostavi da postoji) pripisati kao dobro djelo, to sto si mnoge vjernike samo ucvrstio u njihovom vjerovanju, iako ti to uopste nije bila namjera? :-D
Last edited by RoadRunner on 25/08/2004 10:01, edited 2 times in total.
RoadRunner

Post by RoadRunner »

Nekad pomislim da si zaboravio da si upravo ti, ovoj temi dao ime "Dokazi, jedan po jedan..." :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

ccccccccccc...nemoj, bolan...nemoj da nam diras naseg Deduktivnog (Obaveznog) Tifu...aka TifaCtrlCCtrlV...nalet te ne bilo :D
semil

Post by semil »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

TIFA29 wrote:Ne bih rekao da smo (ateisti) ugrozeni ovdje. Da imate vlast (bilo na forumu ili u drzavi), bili bi. U to ne sumnjam. :)
idem ja u općinu kada mi neki dječarac na vratima kaže

selamalejskum i ja ga prekinem

kakav bre selam pusti me i odem

u njemu sam vidio velikog inkvizitora iz srednjeg vijeka :( :roll:
airwing

Post by airwing »

:oops: Sramota

Nas kamara a on hud sam...
Pravednik

8)
airwing

Post by airwing »

komi wrote:
TIFA29 wrote:Ne bih rekao da smo (ateisti) ugrozeni ovdje. Da imate vlast (bilo na forumu ili u drzavi), bili bi. U to ne sumnjam. :)
idem ja u općinu kada mi neki dječarac na vratima kaže

selamalejskum i ja ga prekinem

kakav bre selam pusti me i odem

u njemu sam vidio velikog inkvizitora iz srednjeg vijeka :( :roll:
Ja nekidan u policiju kad pajdo zatekbira a ja skočih pod pult i tu sačekah interventnu ekipu.

U njemu sam vidio privedenog Komija iz 21 stoljeća :( :roll:
Još jedan pravednik :lol:
JBL

Post by JBL »

I onda je sigrno tako zar ne? :zzzz: A zasto? Mozda nisi napisao da su vjernici glupi (izmedju ostalog)?
U drzavi gdje sam rodjen, vlast nema religiozna ustanova.
A utjecaj na vlast? Koliko moc ima jedna "religiozna ustanova" mozes vidjeti i ovdje:

http://www.rnw.nl/hotspots/html/pop030910.html
TIFA29

Post by TIFA29 »

JBL wrote:
I onda je sigrno tako zar ne? :zzzz: A zasto? Mozda nisi napisao da su vjernici glupi (izmedju ostalog)?

Sumnjam da sam generalizirao da vjernici su glupi. Pored toga si naveo da i lazem, pa cak i to dokazao. :lol:
A utjecaj na vlast? Koliko moc ima jedna "religiozna ustanova" mozes vidjeti i ovdje:

Sta da zakljucimo iz toga? Da imati vlast je identicno imati i utjecaj na vlast? :)
JBL

Post by JBL »

TIFA29 wrote:
JBL wrote:

Sumnjam da sam generalizirao da vjernici su glupi. Pored toga si naveo da i lazem, pa cak i to dokazao. :lol:

Sta da zakljucimo iz toga? Da imati vlast je identicno imati i utjecaj na vlast? :)

kakve veze ima jel "identicno" ili nije? ako se A uvede u B sasvim svejedno jel to naredio C po svojoj volji ili po volji D

A je jos uvijek u B, kontas?
TIFA29

Post by TIFA29 »

kakve veze ima jel "identicno" ili nije? ako se A uvede u B sasvim svejedno jel to naredio C po svojoj volji ili po volji D

A je jos uvijek u B, kontas?
Aaa, sada kuzim. Sada i kuzim zasto se stalno blati to A. Sve je to zavjera A. U stilu: Putem javnih medija, blatit` cu sebe (a B ce takav nastup tolerirati), i sve to da se ne bi skuzilo da A je jos uvijek u B, i da ne igra ulogu da li je to po volji C ili D. :)

P.S: Ja ne sumnjam da religija ima utjecaja na politiku (pored politicara, ima i biraca sto su vjernici). No, taj utjecaj je minimalan prema onom koji je religija imala prije nekih 200 (ili unazad od tih 200 jos 1000 i kusur godina) godina na ovim podrucjima. Naime, tada su imali zaista vlast. A, kako je tada bilo... o tome nam kazuje istorija.
Post Reply