PROVOKATOR,KLASICNI............SAMO,BRZO JE PROVALJENketronsd1 wrote:Cuj mangupa!MarcoPolo wrote:Dragi forumasi,
zaista mi je drago da me Silajdzicevi saborci na ovom forumu zestoko napadaju i vredjaju. Mogu reci cak i da sam ponosan na to. Ni reci o argumentima koje sam naveo u predhodnim postovima, jer su oni svi istiniti, a o tome i treba diskutovati. Nisam dodikovac, vec samo patriota i zelim najbolje svim narodima u BiH u okviru moguceg.
Jos jednom, dakle, da podjemo od sadasnjosti.
--- Republika Srpska je trajna kategorija koja ima svoje uporiste u Dejtonu, Ustavu BiH, i nista manje vazno, u izjavama zvanicnika SAD I EU. Sta ovde nije jasno i moze li neko da pobije ove cinjenice? Zaista mislim da negiranje istih zalazi u domen naucne fantastike i podseca na pricu o Sizifu kamenu . Dakle od ukidanja RS nema nista, ma sta hare pricao, lagao narod i trazio podrsku u arapskim zemljama.
---Dejtonski ugovor i Ustav BiH se ne mogu menjati, ukoliko se srpski narod (citaj Dodik) ne slozi sa tim. Ovo je opste poznat stav, koji skoro svaki dan ponavljavu predstavnici medjunarodne zajednice, a takodje i Dodik sam. Sta i ovde nije jasno, cisto pravnicki i demokratski? Ko moze da negira pomenute cinjenice?
E, pa, kad smo se lepo slozili oko toga, setimo se da je politika umetnost moguceg i pokusajmo da nadjemo neki dogovor na osnovu navedenih premisa.
Ili, dajemo na glasanje predlog o ukidanju RS. MMM... GLASANJE.. predlog nije prihvacen, idemo dalje, sledeca tacka...Izdvajanje Srebrenice iZ RS, ..GLASANJE..., predlog nije prihvacen, idemo dalje.. sledeca tacka... izdvajanje RS iz BiH...glasanje.. predlog nije prihvacen, idemo dalje sledeca tacka...
Bosna je samo ono sta se njeni narodi dogovore, (a ne sto bi hare zeleo),a ako se ne dogovore tu je i dalje Dejtonski sporazum, ispod toga se ne moze.
Ako neko hoce da komentarise post, neka to bude kulturno i bez vredjanja. Hvala na strpljenju.
Pa samim tim sto si rekao( ovo sto je boldirano) pokazujes koliko si provokativan text napiso i trazis onnda neku kulturu i bez vrijedjanja.Pa sinko dragi nauci se ti kulture i nemoj i sam vrijedjati pa ces tako biti i sam prihvacen,
NE ZABORAVI JEDNU STVAR..........KOJIM JE PUTEM TAJ TVOJ ENTITET DOSAO NA SVIJET......NEMOJ SE PRAVITI OPET MANGUP I OSLANJATI SE NA DEJTON JER I SAM ZNAS STA SE PRIJE DEJTONA DESILO.
PS;bezobrazan si ono bas do jaja a i kultura ti nije bas jaca strana.Morat ces ici Mletu da te malo obuci.
Dodik i Silajdzic - oficijelna tema
-
from_dust
-
ketronsd1
Ma ja!from_dust wrote:PROVOKATOR,KLASICNI............SAMO,BRZO JE PROVALJENketronsd1 wrote:Cuj mangupa!MarcoPolo wrote:Dragi forumasi,
zaista mi je drago da me Silajdzicevi saborci na ovom forumu zestoko napadaju i vredjaju. Mogu reci cak i da sam ponosan na to. Ni reci o argumentima koje sam naveo u predhodnim postovima, jer su oni svi istiniti, a o tome i treba diskutovati. Nisam dodikovac, vec samo patriota i zelim najbolje svim narodima u BiH u okviru moguceg.
--- Republika Srpska je trajna kategorija koja ima svoje uporiste u Dejtonu, Ustavu BiH, i nista manje vazno, u izjavama zvanicnika SAD I EU. Sta ovde nije jasno i moze li neko da pobije ove cinjenice? Zaista mislim da negiranje istih zalazi u domen naucne fantastike i podseca na pricu o Sizifu kamenu . Dakle od ukidanja RS nema nista, ma sta hare pricao, lagao narod i trazio podrsku u arapskim zemljama.
---Dejtonski ugovor i Ustav BiH se ne mogu menjati, ukoliko se srpski narod (citaj Dodik) ne slozi sa tim. Ovo je opste poznat stav, koji skoro svaki dan ponavljavu predstavnici medjunarodne zajednice, a takodje i Dodik sam. Sta i ovde nije jasno, cisto pravnicki i demokratski? Ko moze da negira pomenute cinjenice?
E, pa, kad smo se lepo slozili oko toga, setimo se da je politika umetnost moguceg i pokusajmo da nadjemo neki dogovor na osnovu navedenih premisa.
Ili, dajemo na glasanje predlog o ukidanju RS. MMM... GLASANJE.. predlog nije prihvacen, idemo dalje, sledeca tacka...Izdvajanje Srebrenice iZ RS, ..GLASANJE..., predlog nije prihvacen, idemo dalje.. sledeca tacka... izdvajanje RS iz BiH...glasanje.. predlog nije prihvacen, idemo dalje sledeca tacka...
Bosna je samo ono sta se njeni narodi dogovore, (a ne sto bi hare zeleo),a ako se ne dogovore tu je i dalje Dejtonski sporazum, ispod toga se ne moze.
Ako neko hoce da komentarise post, neka to bude kulturno i bez vredjanja. Hvala na strpljenju.
Pa samim tim sto si rekao( ovo sto je boldirano) pokazujes koliko si provokativan text napiso i trazis onnda neku kulturu i bez vrijedjanja.Pa sinko dragi nauci se ti kulture i nemoj i sam vrijedjati pa ces tako biti i sam prihvacen,
NE ZABORAVI JEDNU STVAR..........KOJIM JE PUTEM TAJ TVOJ ENTITET DOSAO NA SVIJET......NEMOJ SE PRAVITI OPET MANGUP I OSLANJATI SE NA DEJTON JER I SAM ZNAS STA SE PRIJE DEJTONA DESILO.
PS;bezobrazan si ono bas do jaja a i kultura ti nije bas jaca strana.Morat ces ici Mletu da te malo obuci.![]()
Gnjida ona prava!
- jeza u ledja
MarcoPolo, sve je nama jasno. RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS. Nije u tome poenta. Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem, a ne nekim prirodnim putem (da jeste danas bi Drvar bio u RS, a ne Srebrenica), te ono sto je jos najbitnije u njoj se ne postuju prava onih na kojima se sprovodila fasisticka politika SDSa. Nismo ni mi male mace, ali vi ste usrali sa svim onim sto ste uradili u ratu, a danas necete da se suocite s tim.
Najbolji primjer, kao sto ti neko napisa, je poredjenje Srebrenice sa Jasenovcem. Sta hoces da kazes sa time?? Jesmo li i ti i ja u skoli ucili o Jasenovcu, Kozari, Kragujevcu, itd..? Je li u Jasenovcu napravljen spomenik tim zrtvama? Sta u RS danas uce djeca? Da li se spominje Srebrenica i genocid? A zasto, pa zato sto isti mentalitet vlada u RS koji je vladao i prije 15 godina.
To sto vi necete da zivite u BiH, i sto ste htjeli ostati u Velikoj Srbiji je shvatljivo. To sto hocete autonomiju danas u BiH je takodje shvatljivo. Ali ako pobijes 30.000 neduznih civila i protjeras pola miliona ostalih, sistematski srusis bogomolje i onda podizes crkve na njihovoj zemlji je, a sve u procesu stvaranja takve RS je - FASIZAM. To se i danas desava, postoje mali pomaci, ali i dalje vlada ta ideologija i niko nista ne radi da se ona promjeni, vec se zataskava koliko je moguce sve sto se desilo. Kako se bolan ti osjecas kad znas da su oko tebe razasute kosti neduznih civila, kada oko tebe hodaju ratni zlocinci, a ti se dicis svojom RS?? Opet kazem ima takvih i kod nas, ima ih i kod Hrvata, ali su takvi oznaceni kao zlocinci i njihovih nedjela se stidimo svi mi. Ali kod vas....kod vas se prodaju majice takvih ljudi na ulici.
Nismo mi svi isti. Krijete strasno zlo od samih sebe. I to se ne moze opravdati ni Silajdzicem ni Cericem ni nekim desetim.
Najbolji primjer, kao sto ti neko napisa, je poredjenje Srebrenice sa Jasenovcem. Sta hoces da kazes sa time?? Jesmo li i ti i ja u skoli ucili o Jasenovcu, Kozari, Kragujevcu, itd..? Je li u Jasenovcu napravljen spomenik tim zrtvama? Sta u RS danas uce djeca? Da li se spominje Srebrenica i genocid? A zasto, pa zato sto isti mentalitet vlada u RS koji je vladao i prije 15 godina.
To sto vi necete da zivite u BiH, i sto ste htjeli ostati u Velikoj Srbiji je shvatljivo. To sto hocete autonomiju danas u BiH je takodje shvatljivo. Ali ako pobijes 30.000 neduznih civila i protjeras pola miliona ostalih, sistematski srusis bogomolje i onda podizes crkve na njihovoj zemlji je, a sve u procesu stvaranja takve RS je - FASIZAM. To se i danas desava, postoje mali pomaci, ali i dalje vlada ta ideologija i niko nista ne radi da se ona promjeni, vec se zataskava koliko je moguce sve sto se desilo. Kako se bolan ti osjecas kad znas da su oko tebe razasute kosti neduznih civila, kada oko tebe hodaju ratni zlocinci, a ti se dicis svojom RS?? Opet kazem ima takvih i kod nas, ima ih i kod Hrvata, ali su takvi oznaceni kao zlocinci i njihovih nedjela se stidimo svi mi. Ali kod vas....kod vas se prodaju majice takvih ljudi na ulici.
Nismo mi svi isti. Krijete strasno zlo od samih sebe. I to se ne moze opravdati ni Silajdzicem ni Cericem ni nekim desetim.
-
nineac
Nemoj biti nekulturan jeboga, fino ti je covjek rekaojeza u ledja wrote:MarcoPolo, sve je nama jasno. RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS. Nije u tome poenta. Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem, a ne nekim prirodnim putem (da jeste danas bi Drvar bio u RS, a ne Srebrenica), te ono sto je jos najbitnije u njoj se ne postuju prava onih na kojima se sprovodila fasisticka politika SDSa. Nismo ni mi male mace, ali vi ste usrali sa svim onim sto ste uradili u ratu, a danas necete da se suocite s tim.
-
prleitihi
daytonski ustav može promijeniti visoki predstavnik.zahvaljujući bonskim ovlastima..znači..ili lažeš..ili ne znaš..ti izaberi šta je od to dvoje!MarcoPolo wrote:Dragi forumasi,
---Dejtonski ugovor i Ustav BiH se ne mogu menjati, ukoliko se srpski narod (citaj Dodik) ne slozi sa tim. Ovo je opste poznat stav, koji skoro svaki dan ponavljavu predstavnici medjunarodne zajednice, a takodje i Dodik sam. Sta i ovde nije jasno, cisto pravnicki i demokratski? Ko moze da negira pomenute cinjenice?.
-
basicman
vecina srba su zadojeni cetnistvom.umjesto poslje toliko nepravde i zla sto su pocinili da pokazu kajanje i da pokusaju da se iskupe i da rade na zajednickoj BiH, oni se trude svom silom da je uniste. nista bolja im nisu braca iz srbije. najrealniju izjavu o srbima i srbiji je dao stipe mesic, kad je izjavio da u srbiji ne postoji politicka alternativa nego da je to jedno veliko natjecanje u nacionalizmu. kod bosanskih srba je isto evidentno da se natjecu ko je veci nacionalista od drugog. hare je trenutno najbolji covjek za vodstvo jer ne popusta cetnicima iz RSa. Mislili su i misle da ce im proci, ali nece moci ove noci 
- Fair Life
Kratko, jasno i glasno !!jeza u ledja wrote:MarcoPolo,
...
To sto vi necete da zivite u BiH, i sto ste htjeli ostati u Velikoj Srbiji je shvatljivo. To sto hocete autonomiju danas u BiH je takodje shvatljivo. Ali ako pobijes 30.000 neduznih civila i protjeras pola miliona ostalih, sistematski srusis bogomolje i onda podizes crkve na njihovoj zemlji je, a sve u procesu stvaranja takve RS je - FASIZAM.
...
-
artzy
Pusti covjeka neka pise kako hoce. Nas problem je sto se fasisticka ideja provlaci kao normalna opcija i rezultati agresije, veleizdaje i genocida kao nesto sto se treba prihvatiti kao "stanje stvari". I jos se protura da si ekstremista ako trazis pravdu.Prozor wrote:@marcopolo
Ako si iz Bosne, sto pises ekavicom?
-
BAHadzic
Sarajevo - Članovi državnog Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić danas su saopćili da će uputiti pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Munu i zatražiti od njega pomoć u anuliranju rezultata genocida u Bosni i Hercegovini, a u skladu s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je presudio da je počinjen genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. "Do sada nismo ništa čuli o provedbi ove presude i tražimo od generalnog sekretara da, u skladu sa Statutom Ujedinjenih naroda, provede presudu. Ovo je reakcija na to da presuda nema nikakvih posljedica. Kakva je to presuda bez posljedica, kakav je to sud koji donosi presudu bez posljedica i kakvi su to Ujedinjeni narodi koji ne reagiraju na ovu presudu?", kazao je Silajdžić novinarima u Sarajevu.
ImageKomšić je kazao da je ovo, ako ne politička, onda sigurno moralna obaveza, u skladu s onim što je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda. "Ovdje se traži realizacija presude kojom je utvrđeno da se desio genocid u Srebrenici, ali su dosta fluidno navedene posljedice. Mislim da je ovo korisno za cijelu Bosnu i Hercegovinu i da može doprinijeti smirivanju u vezi s najnovijim dešavanjima u Srebrenici. Naš stav nije da cijeli srpski narod u Bosni i Hercegovini mora snositi posljedice onoga što su radile određene institucije", kazao je Komšić.
Prema njegovim riječima, ne može se reći da su genocid počinili slučajni prolaznici kroz Srebrenicu, jer su za takvu vrstu akcije potrebne organizirane institucije, koje su u to vrijeme bile vojska i policija bosanskih Srba.
"Želimo istaći iskrenu nadu da Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica neće propustiti još jednu priliku da pomognu u uspostavljanju trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, eliminacijom svih efekata i rezultata najgnusnijih međunarodnih zločina. Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat, kao i genocid, ali Bosna i Hercegovina danas predstavlja moralnu obavezu, kao i prije 12 godina. Iako će Srebrenica svakako zauvijek kolektivno proganjati sve nas, intenzitet tog iskustva će se samo povećavati ukoliko bude dozvoljeno da se rezultati genocida zadrže, a mir i sigurnost će uvijek biti ugroženi", kaže se u pismu koje će, osim Ujedinjenim narodima, biti upućeno i institucijama Vijeća Evrope, Evropske unjie i Vijeću za provedbu mira.
Silajdžić je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović upoznat o ovom pismu, ali da misli da on "ne stoji iza ove inicijative". "On nije rekao da stoji iza ove inicijative. Iza ove inicijatove stojimo Komšić i ja", rekao je Silajdžić.
ImageKomšić je kazao da je ovo, ako ne politička, onda sigurno moralna obaveza, u skladu s onim što je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda. "Ovdje se traži realizacija presude kojom je utvrđeno da se desio genocid u Srebrenici, ali su dosta fluidno navedene posljedice. Mislim da je ovo korisno za cijelu Bosnu i Hercegovinu i da može doprinijeti smirivanju u vezi s najnovijim dešavanjima u Srebrenici. Naš stav nije da cijeli srpski narod u Bosni i Hercegovini mora snositi posljedice onoga što su radile određene institucije", kazao je Komšić.
Prema njegovim riječima, ne može se reći da su genocid počinili slučajni prolaznici kroz Srebrenicu, jer su za takvu vrstu akcije potrebne organizirane institucije, koje su u to vrijeme bile vojska i policija bosanskih Srba.
"Želimo istaći iskrenu nadu da Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica neće propustiti još jednu priliku da pomognu u uspostavljanju trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, eliminacijom svih efekata i rezultata najgnusnijih međunarodnih zločina. Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat, kao i genocid, ali Bosna i Hercegovina danas predstavlja moralnu obavezu, kao i prije 12 godina. Iako će Srebrenica svakako zauvijek kolektivno proganjati sve nas, intenzitet tog iskustva će se samo povećavati ukoliko bude dozvoljeno da se rezultati genocida zadrže, a mir i sigurnost će uvijek biti ugroženi", kaže se u pismu koje će, osim Ujedinjenim narodima, biti upućeno i institucijama Vijeća Evrope, Evropske unjie i Vijeću za provedbu mira.
Silajdžić je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović upoznat o ovom pismu, ali da misli da on "ne stoji iza ove inicijative". "On nije rekao da stoji iza ove inicijative. Iza ove inicijatove stojimo Komšić i ja", rekao je Silajdžić.
-
MarcoPolo
Gospoda draga, zaista sam iznenadjen lavinom zustrih i uvredjlivih izjava na isticanje poznatih cinjenica koje cak i medjunarodni zvanicnici svakodnevno ponavljaju. Cak i ti ("jeza") pises o tome, " RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS".jeza u ledja wrote:MarcoPolo, sve je nama jasno. RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS. Nije u tome poenta. Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem, a ne nekim prirodnim putem (da jeste danas bi Drvar bio u RS, a ne Srebrenica), te ono sto je jos najbitnije u njoj se ne postuju prava onih na kojima se sprovodila fasisticka politika SDSa. Nismo ni mi male mace, ali vi ste usrali sa svim onim sto ste uradili u ratu, a danas necete da se suocite s tim.
Dakle, hajdemo da se dogovaramo na osnovu tih premisa, a ne sto bi neko hteo. Deo Bosnjka bi zeleo da ukine Republiku Srpsku, deo Srba bi hteo da otcepi istu. To ne moze, hajde da razgovaramo o onome sta je moguce, a to je Republika Srpska kao entitet u Bih sa svojom policijom i entitetskim glasanjem. Uostalom i Federacija je entitet u BiH, sa svojom policijom i entiteskim glasanjem! To su fakta koja se ne mogu promeniti. Prestavnici Federacije u PD mogu odbiti svaki srpski predlog koji im ne odgovara, ali kad Srbi ne prihvate predloh iz Federacije, onda je to opstrukcija. Ne vredjam nikog, samo pokusavam da otvorim diskusiju o stvarima koje je moguce uraditi.
"Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem.." Ovo je, naravno, savim netacna izjava ostrascenog harisa, koja se horski ponavlja u svim izjavama njegovih sledbenika i obozavalaca. Svima nama je poznat datum nastanka Republike Srpske, i ako me secanje ne vara to je bilo bar tri godina ranije od pomenutog dogadjaja.
"Kako se bolan ti osjecas kad znas da su oko tebe razasute kosti neduznih civila, kada oko tebe hodaju ratni zlocinci,.."
Ko je cinio zlocine, i to na svim stranama, neka odgovara, nemam ja nista protiv. Ali, zapamti, ratni zlocinci hodaju i pored tebe, (ali ih vi nazivate herojima) i oko tebe su razasute kosti neduznih, srpskih civila; svakodnevno se u BiH odrzavaju parastosi neduznim zrtvama, ali ti to ne zelis da znas i da vidis.
Zakljucak:
Prestanimo da se nadmudrujemo, pa prizivamo zrtve ove ili one strane, jer to nigde ne vodi i svaka optuzba ima svoju protivoptuzbu i ta prica nema kraja. Ostavimo to sudskim organima, i ja ponavljam, hajde da se dogovorimo o onome sto je moguce. Niko ne moze rasturiti Bih, kao sto niko ne moze ukinuti Srpsku. Jel ima resenja negde izmedju?
Pozdrav.
-
MarcoPolo
Gospoda draga, zaista sam iznenadjen lavinom zustrih i uvredjlivih izjava na isticanje poznatih cinjenica koje cak i medjunarodni zvanicnici svakodnevno ponavljaju. Cak i ti ("jeza") pises o tome, " RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS".jeza u ledja wrote:MarcoPolo, sve je nama jasno. RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS. Nije u tome poenta. Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem, a ne nekim prirodnim putem (da jeste danas bi Drvar bio u RS, a ne Srebrenica), te ono sto je jos najbitnije u njoj se ne postuju prava onih na kojima se sprovodila fasisticka politika SDSa. Nismo ni mi male mace, ali vi ste usrali sa svim onim sto ste uradili u ratu, a danas necete da se suocite s tim.
Dakle, hajdemo da se dogovaramo na osnovu tih premisa, a ne sto bi neko hteo. Deo Bosnjka bi zeleo da ukine Republiku Srpsku, deo Srba bi hteo da otcepi istu. To ne moze, hajde da razgovaramo o onome sta je moguce, a to je Republika Srpska kao entitet u Bih sa svojom policijom i entitetskim glasanjem. Uostalom i Federacija je entitet u BiH, sa svojom policijom i entiteskim glasanjem! To su fakta koja se ne mogu promeniti. Prestavnici Federacije u PD mogu odbiti svaki srpski predlog koji im ne odgovara, ali kad Srbi ne prihvate predloh iz Federacije, onda je to opstrukcija. Ne vredjam nikog, samo pokusavam da otvorim diskusiju o stvarima koje je moguce uraditi.
"Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem.." Ovo je, naravno, savim netacna izjava ostrascenog harisa, koja se horski ponavlja u svim izjavama njegovih sledbenika i obozavalaca. Svima nama je poznat datum nastanka Republike Srpske, i ako me secanje ne vara to je bilo bar tri godina ranije od pomenutog dogadjaja.
"Kako se bolan ti osjecas kad znas da su oko tebe razasute kosti neduznih civila, kada oko tebe hodaju ratni zlocinci,.."
Ko je cinio zlocine, i to na svim stranama, neka odgovara, nemam ja nista protiv. Ali, zapamti, ratni zlocinci hodaju i pored tebe, (ali ih vi nazivate herojima) i oko tebe su razasute kosti neduznih, srpskih civila; svakodnevno se u BiH odrzavaju parastosi neduznim zrtvama, ali ti to ne zelis da znas i da vidis.
Zakljucak:
Prestanimo da se nadmudrujemo, pa prizivamo zrtve ove ili one strane, jer to nigde ne vodi i svaka optuzba ima svoju protivoptuzbu i ta prica nema kraja. Ostavimo to sudskim organima, i ja ponavljam, hajde da se dogovorimo o onome sto je moguce. Niko ne moze rasturiti Bih, kao sto niko ne moze ukinuti Srpsku. Jel ima resenja negde izmedju?
Pozdrav.
-
jugoistocnjak
RS je nastala kao rezultat genocida, etnickog ciscenja i masovnih zlocina, a samo je legalizovana kao jedan od dva entiteta u BiH u decembru 1995 u Daytonu. Pa nisu valjda zbog potpisivanja mirovnog sporazuma nestali svi nesrbi iz RS-a. To da je RS nastala na genocidu i masovnim zlocinima je potvrdjeno dosada kroz niz sudskih presuda i to je nesto sto uopste nije upitno. Tvoji pokusaji relativiziranja ovih cinjenica kroz "svaka optuzba ima svoju protivoptuzbu" su vrlo drski i govori samo o metodama kojima se zvanicna vlast RS -a i Srbije koristi, ali ne i o istinitosti tih tvrdnji (vidjeti pod Selim Beslagic, Nedzad Salkovic).MarcoPolo wrote:Gospoda draga, zaista sam iznenadjen lavinom zustrih i uvredjlivih izjava na isticanje poznatih cinjenica koje cak i medjunarodni zvanicnici svakodnevno ponavljaju. Cak i ti ("jeza") pises o tome, " RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS".jeza u ledja wrote:
Zakljucak:
Pozdrav.
Ja ti kazem da nikada ne moze biti prihvaceno to sto ti proturas kao svoju istinu. Jeste RS jedan od dva entiteta u BiH, ali on je nastao na genocidu i masovnim zlocinima i naravno da ce se raditi na tome da mu se smanje ovlasti. Ima metoda, ne sekiraj se ti. Nije ni Krajisnik htio uopste razgovarati o recimo jedinstvenim tablicama. K'o biva i to je nacionalni interes.
Problem je samo sto ce to potrajati i sto cemo se svi za to vrijeme valjati u .ovnima. Bosnjaci u BiH imaju jedan jak razlog da se bore, a to je da nemaju rezervnu opciju. Ovim naravno ne zelim nicim da umanjim pravo i bosanskim Srbima i Hrvatima na "suvlasnistvo" u zajednickoj nam domovini.
-
prleitihi
kako fino upakovano..prosto čovjek poželi da mu stisne desnicu..MarcoPolo wrote:Gospoda draga, zaista sam iznenadjen lavinom zustrih i uvredjlivih izjava na isticanje poznatih cinjenica koje cak i medjunarodni zvanicnici svakodnevno ponavljaju. Cak i ti ("jeza") pises o tome, " RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS".
Zakljucak:
Pozdrav.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Cao Marco. Gdje si se ti sakrio. Nisi mi odgovorio na ovo zadnje pitanje, za tebe covjeka koji na stvari gleda realno I sa ubjedjenjem da bi svi trebali biti ravnopravni. Posto sve probleme svaljujes na Harisa I vladu u Sarajevu hajte vi u RS-u pokazite da ste ljudi pa napravite promjene.
Dado dijasporitus wrote:Odlicno Marco Polo, kad si za ravnopravnost onda hajde da rijesimo pitanje ravnopravnosti u RS-u. Da bi RS, bas kao I BiH bila ravnopravna zajednica sva tri naroda ista mora I da izgleda kao da je ravnopravna zajednica sva tri naroda. Za pocetak uradite ono najlogicnije a to je da ukinite naziv RS, ukinite zastavu I grb RS-a, I ukinite himnu RS-a koje sve imaju apsolutno jednonacionalno, provocirajuce, ratnohuskasko I neravnopravno znacenje (ako ti trebam ovo objasniti kroz analizu heraldike ili simbolizma slobodno se javi). Ubjedjen sam da kad bi ovo uradili da bi FBiH uradila istu stvar, da bi Bosnjaci I Hrvati u RS-u se osjecali sigurnije I stabilnije I da bi imali vise povjerenja I postovanja prema danasnjim zvanicnicima RS-a. Ja ti ovo govorim kao gradjanin RS-a kojem centralizacija prema Sarajevu nije bila mila ni prije a evo ni poslije rata.MarcoPolo wrote:Ljudi, moramo shvatiti realnost, BiH ima svoj ustav, od ukidanja RS nema nista, jedino ako se ona sama slozi; ostavimo sve sto je bilo iza sebe i ajde da pocnemo da zivimo ljudski, da razvijamo ekonomiju, da se ide napred, da nam deca ne beze u inostranstvo... Silajdzic prica gluposti, laze i zavadjuje narod. Od "demokratske" BiH gde ce vladati princip jedan gradjanin jedan glas, nece biti nista; mnogo je realniji princip "jedan entitet jedan glas" kao sto je i sada. U predstavnickom domu od 42 delegata, vise od polovine, dakle, 24 su bosnjaci. Znaci, svaki predlog koji odgovara Bosnjacima je prihvacen, a svaki koji odgovara Srbima nije izglasan. A sta bi da je obrnuto, dali bi i tada zagovarali gorepomenuti princip, ili bi trazili entitetski veto?
Izvinite ako sam bio opsiran, i ramislite o ovome. Bilo je vreme da se cuje i srpska strana na forumu. Pozdrav!
-
artzy
To sto svi kazu da se "ne moze mijenjati bez pristanka Srba" ne mijenja cinjenice da su neke stvari neprihvatljive i ne znaci da se to moze zloupotrebljavati. Ako ja kazem da ta teritorija ne pripada samo jednom narodu, ako kazem da ne moze nositi ime samo jednog naroda; itd - ti mislis da mozes drzati suprotno kao validno? Kad se kaze da "ne moze bez pristanka" ne znaci da mozes ici protiv zdravog razuma i da fasisticka ideja biva prihvatljiva.Gospoda draga, zaista sam iznenadjen lavinom zustrih i uvredjlivih izjava na isticanje poznatih cinjenica koje cak i medjunarodni zvanicnici svakodnevno ponavljaju. Cak i ti ("jeza") pises o tome, " RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS".
Kada bi neko rekao "zabraniti Srpski jezik i protjerati Srbe" garantujem ti da ne bi moglo dobiti podrsku Bosnjackog ni Hrvatskog naroda jer nije u okviru necega sto mozes reci i ostati "normalan", nije u okviru zdravog razuma.
Genocid/etnicko ciscenje je pocelo u trenutku proglasavanja dijelova BiH kao "srpske autonomne oblasti" koje su ukljucivale podrucja sa Hrvatskim i/ili Bosnjackim stanovnistvom. Nema potrebe da budes Haris ili ostrascen. To je cinjenica koju poznaje svako ozbiljan. Predlazem citanje izvadaka iz zapisnika skupstine rs od 1991 - 1997...."Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem.." Ovo je, naravno, savim netacna izjava ostrascenog harisa, koja se horski ponavlja u svim izjavama njegovih sledbenika i obozavalaca. Svima nama je poznat datum nastanka Republike Srpske, i ako me secanje ne vara to je bilo bar tri godina ranije od pomenutog dogadjaja.
Istina je da se hapse zlocinci i otkopavaju masovne grobnice. Medjutim, istina je i da neki koji nisu na listi zlocinaca pokusavaju da zadrze rezultate zlocina potajno slaveci zlocince kao ljude koji "su se zrtvovali" za "Srpsku stvar". Istinski ces osuditi zlocin kada prihvatis da se isprave bar neke osnovne posljedice zlocina. Kada sam sebi kazes da ne moze se zvati (samo) srpskim Zvornik jer je bilo Bosnjaka tamo bar 50%. To ce biti trenutak kada cemo moci razgovarati normalno i poceti graditi povjerenje i nasu zemlju. Sve dok to ignorises ja te vidim kao nekoga ko se raduje smrti svih tih ljudi, nekoga ko se raduje zbog nesrece i nepravde koja je tim ljudima nanesena. Tada se ozbiljnije mogu sagledati sve zrtve i upoznati vise i sa nesrecom koja je pogodila srpski narod u ovom ratu."Kako se bolan ti osjecas kad znas da su oko tebe razasute kosti neduznih civila, kada oko tebe hodaju ratni zlocinci,.."
Kao sto rekoh nas jedini put je u ispravljanju posljedica zlocina. Ako to nije moguce - sta ce biti moguce? Ja znam da to nije lako prihvatiti, da izgleda suvise strasno da bi bilo istinito, znam kako moze biti nezgodno ako pokazes razumijevanje za druge da mozes biti ekskomuniciran od svoje familije, da mozes biti napadnut kao izdajica, mozda i ubijen... Mi ne zelimo da ukidamo rs na silu - zato se kaze da nema dogovora bez Srba. Mi zelimo da Srbi izadju u susret i da se sve normalne funkcije drzave i zivota mogu se pokrenu. Jedino dijalog cini stvari normalnima.Zakljucak:
Pozdrav.
Rjesenje izmedju Velike Srbije, Velike Hrvatske i Bosnjacke Republike Bosne i Hercegovine je Bosna i Hercegovina sa kantonima unutar nje.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Do sada najrazumniji post koji sam procitao ovjdeartzy wrote:To sto svi kazu da se "ne moze mijenjati bez pristanka Srba" ne mijenja cinjenice da su neke stvari neprihvatljive i ne znaci da se to moze zloupotrebljavati. Ako ja kazem da ta teritorija ne pripada samo jednom narodu, ako kazem da ne moze nositi ime samo jednog naroda; itd - ti mislis da mozes drzati suprotno kao validno? Kad se kaze da "ne moze bez pristanka" ne znaci da mozes ici protiv zdravog razuma i da fasisticka ideja biva prihvatljiva.Gospoda draga, zaista sam iznenadjen lavinom zustrih i uvredjlivih izjava na isticanje poznatih cinjenica koje cak i medjunarodni zvanicnici svakodnevno ponavljaju. Cak i ti ("jeza") pises o tome, " RS je stvorena u Dejtonu i ne moze se mjenjati bez pristanka Srba u RS".
Kada bi neko rekao "zabraniti Srpski jezik i protjerati Srbe" garantujem ti da ne bi moglo dobiti podrsku Bosnjackog ni Hrvatskog naroda jer nije u okviru necega sto mozes reci i ostati "normalan", nije u okviru zdravog razuma.
Genocid/etnicko ciscenje je pocelo u trenutku proglasavanja dijelova BiH kao "srpske autonomne oblasti" koje su ukljucivale podrucja sa Hrvatskim i/ili Bosnjackim stanovnistvom. Nema potrebe da budes Haris ili ostrascen. To je cinjenica koju poznaje svako ozbiljan. Predlazem citanje izvadaka iz zapisnika skupstine rs od 1991 - 1997...."Poenta je sto je RS nastala na genocidu, sto je nastala ratnim osvajanjem.." Ovo je, naravno, savim netacna izjava ostrascenog harisa, koja se horski ponavlja u svim izjavama njegovih sledbenika i obozavalaca. Svima nama je poznat datum nastanka Republike Srpske, i ako me secanje ne vara to je bilo bar tri godina ranije od pomenutog dogadjaja.
Istina je da se hapse zlocinci i otkopavaju masovne grobnice. Medjutim, istina je i da neki koji nisu na listi zlocinaca pokusavaju da zadrze rezultate zlocina potajno slaveci zlocince kao ljude koji "su se zrtvovali" za "Srpsku stvar". Istinski ces osuditi zlocin kada prihvatis da se isprave bar neke osnovne posljedice zlocina. Kada sam sebi kazes da ne moze se zvati (samo) srpskim Zvornik jer je bilo Bosnjaka tamo bar 50%. To ce biti trenutak kada cemo moci razgovarati normalno i poceti graditi povjerenje i nasu zemlju. Sve dok to ignorises ja te vidim kao nekoga ko se raduje smrti svih tih ljudi, nekoga ko se raduje zbog nesrece i nepravde koja je tim ljudima nanesena. Tada se ozbiljnije mogu sagledati sve zrtve i upoznati vise i sa nesrecom koja je pogodila srpski narod u ovom ratu."Kako se bolan ti osjecas kad znas da su oko tebe razasute kosti neduznih civila, kada oko tebe hodaju ratni zlocinci,.."
Kao sto rekoh nas jedini put je u ispravljanju posljedica zlocina. Ako to nije moguce - sta ce biti moguce? Ja znam da to nije lako prihvatiti, da izgleda suvise strasno da bi bilo istinito, znam kako moze biti nezgodno ako pokazes razumijevanje za druge da mozes biti ekskomuniciran od svoje familije, da mozes biti napadnut kao izdajica, mozda i ubijen... Mi ne zelimo da ukidamo rs na silu - zato se kaze da nema dogovora bez Srba. Mi zelimo da Srbi izadju u susret i da se sve normalne funkcije drzave i zivota mogu se pokrenu. Jedino dijalog cini stvari normalnima.Zakljucak:
Pozdrav.
Rjesenje izmedju Velike Srbije, Velike Hrvatske i Bosnjacke Republike Bosne i Hercegovine je Bosna i Hercegovina sa kantonima unutar nje.
-
_BosanaC
Ako se RS mogla stvoriti voljom samo jednog naroda (kako mi vise ovo narod ide na zivce) onda se isto tako moze i ukinuti.
Odnosno, predlazem da se u centru Banja Luke podigne spomenik Aliji Izetbegovicu i Harisu Silajdzicu, pripadnicima jos jednog naroda i legitimnim predstavnicima RBIH koji dadose aferim na stvaranje RS a koji ukinuse drzavu koju su zvanicno predstavljali i za ukidanje koje mandat definitivno nisu imali.
Odnosno, predlazem da se u centru Banja Luke podigne spomenik Aliji Izetbegovicu i Harisu Silajdzicu, pripadnicima jos jednog naroda i legitimnim predstavnicima RBIH koji dadose aferim na stvaranje RS a koji ukinuse drzavu koju su zvanicno predstavljali i za ukidanje koje mandat definitivno nisu imali.
-
rina*
I agree_BosanaC wrote:Ako se RS mogla stvoriti voljom samo jednog naroda (kako mi vise ovo narod ide na zivce) onda se isto tako moze i ukinuti.
-
rina*
I agree_BosanaC wrote:Ako se RS mogla stvoriti voljom samo jednog naroda (kako mi vise ovo narod ide na zivce) onda se isto tako moze i ukinuti.
- Shahab
Republika Srpska stvorena je na zlocinu istrebljenja nesrba na 49% teritorije BiH uz punu podrsku medjunarodne zajednice tj. Zapada. Ideološka podloga za zlocin je ideja srpstva kao posebnog vida neuroticke narcisoidnosti koja se generise u srpskoj akademiji u Beogradu.rina* wrote:I agree_BosanaC wrote:Ako se RS mogla stvoriti voljom samo jednog naroda (kako mi vise ovo narod ide na zivce) onda se isto tako moze i ukinuti.
Oni koji su je napravili danas je odrzavaju u zivotu.
Kada zapad kaze da je rekonstrukcija BiH moguća samo uz dogovor tri naroda i dvotrecinsku vecinu u parlamentu to u prevodu znaci da im ne pada na pamet da demontiraju Republiku Srpsku.
Vec po pitanju Kosova Zapad prica drugu pricu i ulazi u kontradikciju sa proklamacijama na koje se poziva u BiH.
Sada kako vrijeme prolazi postaje sve izrazenija tragicnost potpisa u Daytonu po sudbinu Bosne.
Iz tog Harisovog potpisa legitimitet crpe svi neprijatelji Bosne.
-
_BosanaC
Nisu Srbi krivi sto su im dva najveca politicara bili Alija i Haris...Shahab wrote:Republika Srpska stvorena je na zlocinu istrebljenja nesrba na 49% teritorije BiH uz punu podrsku medjunarodne zajednice tj. Zapada. Ideološka podloga za zlocin je ideja srpstva kao posebnog vida neuroticke narcisoidnosti koja se generise u srpskoj akademiji u Beogradu.rina* wrote:I agree_BosanaC wrote:Ako se RS mogla stvoriti voljom samo jednog naroda (kako mi vise ovo narod ide na zivce) onda se isto tako moze i ukinuti.
Oni koji su je napravili danas je odrzavaju u zivotu.
Kada zapad kaze da je rekonstrukcija BiH moguća samo uz dogovor tri naroda i dvotrecinsku vecinu u parlamentu to u prevodu znaci da im ne pada na pamet da demontiraju Republiku Srpsku.
Vec po pitanju Kosova Zapad prica drugu pricu i ulazi u kontradikciju sa proklamacijama na koje se poziva u BiH.
Sada kako vrijeme prolazi postaje sve izrazenija tragicnost potpisa u Daytonu po sudbinu Bosne.
Iz tog Harisovog potpisa legitimitet crpe svi neprijatelji Bosne.