MarcoPolo wrote:jugoistocnjak wrote:
Odlicno je kad citiras nekog novinara i novine. To bi valjda trebalo znaciti da je to istina?!
Svi ti (a ima nas puno, vjeruj mi) koji kojima je, kako ti kazes, ukidanje Republike Srpske smisao zivota ne rade to da bi napakostili Srpskom narodu niti je to cilj. Cilj je da se ova zemlja napravi normalnom i da se osigura ravnopravnost naroda na njenom cijelom teritoriju. Smanjenje ovlasti entiteta (u prvom redu RS-a) je samo jedan od koraka koji vodi tom cilju. Neki to zovu i ukidanje RS-a. Svak onaj koji imalo ne bjezi od istine zna da je RS nastala na genocidu i na masovnim zlocinima i protjerivanjima nesrpskog stanovnistva. To sto bi sad neki da se to legalizuje nas nimalo ne obavezuje i da se slozimo sa tim rjesenjem.
Ako se ne mognemo sloziti oko ovoga, a izgleda da ne mozemo, onda cemo se jos dugo i baviti ovim stvarima umjesto da se bavimo ekonomijom. Fasisticka politika rukovodstva RS-a je ta koja ne dozvoljava da se ide naprijed, jer zeli da RS bude samo entitet jednog naroda.
Ma ti samo teras svoje, ponavljas kao navijen Silajdziceve gluposti, a na srpske se argumente uopste ne obazires. Bosna se sastoji od dva entiteta, gde je Republika konstanta. Nista se u ovoj zemlji vise ne moze uraditi bez pristanka srpskog entiteta, a Bosna je samo prosti zbir entiteta i nista vise. Ako ne verujes, pogledaj Dejtonski ugovor i Ustav BiH, i to je ono sto je bitno. Tvoje puste zelje za dominacijom nad Srbima, uvijene u oblandu gradjanske drzave nikad nece proci!!! MOZE BITI SAMO: JEDAN ENTITET- JEDAN GLAS, i nikako drugacije. Bez obzira na tvoja nerealna htenja, stvari ce se razvijati sasvim drugacije.
Ja ne znam o cemu to pises. Jeli to neko rek'o da se BiH ne sastoji od dva entiteta?
Ja ti kazem da je RS nastala na genocidu, masovnim zlocinima i protjerivanjima, a ti to ne negiras nego mi prigovaras da ja zelim gradjansku drzavu. Prvo ne vidim nista lose u gradjanskoj drzavi, ali vidim dosta losih stvari (da su samo lose) u entitetu koji je ustrojen tako da bude entitet samo jednog naroda. To se vidi od naziva tog entiteta, do skolskog plana i programa, liste praznika koji se slave i obiljezavaju, liste drzavnih praznika koji se negiraju. RS jeste trenutno realitet i bice jos dugo, ali je nastala uz pomoc kame. Ti dokazi da nije, ako imas argumenata.
Ti kazes da se Bosna sastoji od dva entiteta, sto znaci da se i RS nalazi u Bosni i Hercegovini, s cim se i ja slazem. Ali zbog cega onda politicari i vlast RS-a na svakom koraku javno ponizavaju ovu zemlju? Banalna stvar, zasto ponekad ne navijaju za reprezentaciju ove zemlje, ako vec jesu dio te zemlje?
To poistovjecujes, kako kazes, "zelju za dominacijom nad Srpskim narodom" sa legitimnim pravima Bosnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda da i ostvare tu svoju konstitutivnost na cijelom prostoru BiH.
RS jeste jedan od entiteta i nije realna opcija da se on skoro ili uopste ukine, ali boricemo se da mu se smanje ovlasti i ukine ociti aparthejd u RS-u. Ako ti mislis da je to uzaludan posao, to je vec nas problem, zar ne?
Ako ti nije jasno o cemu pricam otidji i razgovaraj sa povratnicima u RS. Vidi kako je njihovoj djeci u skolama u RS-u? Jasno je tebi sve to, ali ti bi da se to prihvati kao normalna stvar i da se postojanje RS-a posmatra samo kao "legitimni izraz volje Srpskog naroda u BiH". Necemo uopste pominjati nacin na koji je ona nastala, ravnopravnost naroda i slicne stvari jer za to mora postojati saglasnost oba entiteta.
Naravno da je bolje da se ova zemlja pozabavi svojom ekonomijom, ali posto se izgleda i nakon 12,5 godina od zavrsetka rata ne mozemo sloziti oko stvari koje su i ustavom zagarantovane, onda cemo jos zadugo biti u .govnima. Par miliona gradjana ove zemlje, ukljucujuci i mene i tebe.
Nisam uopste simpatizer Harisa niti sam ikad glasao za njega i tvoja primjedba je potpuno promasena.