Dodik-Angazovali smo 2 lobisticke kuce u Vasingtonu,Briselu

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
ineleZub
Posts: 32
Joined: 03/02/2007 12:44

Dodik-Angazovali smo 2 lobisticke kuce u Vasingtonu,Briselu

Post by ineleZub » 25/03/2007 12:55

http://www.glassrpske.com/cyrl/?page=&k ... f3453c0edc

Премијер РС Милорад Додик о свему отворено
Новости - 22 Mar 2007 09:00:00

Република Српска већ јесте бољи дио БиХ. Окренули смо се економији и развојним пројектима, и то нам иде од руке... Истина о Републици Српској све више продире у свијет. A нама треба само истина, јер је она наш савезник, истакао премијер Милорад ДодикПРЕМИЈЕР Републике Српске Милорад Додик, у друштву својих савјетника за медије, разговарао је са главним и одговорним уредницима штампаних и електронских медија у Републици Српској. У готово двочасовном разговору осврнуо се на готово све што политика дотиче на овим просторима и уопште у Европи.

"Глас Српске" објављује дијелове из тог разговора у слободној интерпретацији.

О приликама у БиХ.

- У суштини, у БиХ се у политичким (не)приликама ништа не мијења од 1992. године. На срећу заустављен је рат, нема жртава, страдања и убијања. Aли супротстављеност на релацији Сарајево - Бања Лука израженија је данас него било када прије. И то прије свега због Сарајева. Њихова политичка гарнитура, оличена у Харису Силајџићу покушава "демократским методима" да оствари за Бошњаке оно што није успјела у рату. A то је, прије свега, БиХ по мјери само једног народа. Дакле, само Бошњака. Република Српска на тако нешто неће никада пристати, био тумач њене политике Милорад Додик или неко други.

О Републици Српској данас.

- Наша је жеља да Република Српска буде бољи дио БиХ. Она то већ јесте. Окренули смо се економији и развојним пројектима, и то нам иде од руке. Широм смо отворили врата за стране инвеститоре, за све људе добре воље који желе овдје да стварају и граде. Таква клима довела је и до тога да готово двије стотине предузећа из Федерације БиХ жели да се пререгиструје код нас и да улаже у Републику Српску. Истовремено, Република Српска је и политички стабилна. Имамо јасне политичке циљеве, на њима истрајавамо и на том путу нас ништа не може омести.

О опозицији у Републици Српској.

- Најновија истраживања показују да СНСД има подршку 67 одсто грађана у Републици Српској. Наша популарност и утицај расте и у Федерацији БиХ. У Републици Српској ми уопште немамо озбиљног ривала. Штавише, СДС који би требало да буде опозиција, све више се утапа и растаче у својим унутарстраначким проблемима. Не могу они политичку реформу провести са људима попут Aнђелка Граховца и њему сличним. СДС је завршио своју причу. Њихов политички пројекат сад се састоји само у причи да је СНСД преузео њихову "политичку причу". Признаћете да је такво политичко размишљање у најмању руку - незрело!

О СНСД-у и његовој улози на овим просторима.

- СНСД има јасан програм и на њему сви заједно, без обзира на политичку функцију, истрајавамо и претварамо га у конкретан живот. Што се тиче носилаца високих политичких функција, они су аутентични тумачи политике СНСД-а. То у Предсједништву БиХ на заиста изузетно успјешан начин ради Небојша Радмановић, а у Савјету министара Никола Шпирић. Можда је неко прижељкивао да се Додик, Шпирић и Радмановић неће наћи на "истим таласним дужинама" кад је ријеч о политици на нивоу БиХ и Републике Српске. Очекивања му се нису испунила.

О Харису Силајџићу и Сулејману Тихићу, о Странци за БиХ и СДA.

- О Силајџићу сам већ говорио. Могу и да га схватим, али га уопште не разумијем. Као прагматичан политичар, схватам да он истрајава на својој политичкој досљедности, јер ово што данас говори говорио је и 1992. године и свих ратних година. Међутим, не разумијем да хоће нешто да оствари на уштрб два друга народа, јер му та замисао никада неће проћи. Aли, то је већ Силајџићев проблем. Тихић је талац политике СДA. Програмски циљеви СДA су јасни, доминација Бошњака у БиХ. На том фону функционише и Тихић, и то је велика политичка заблуда. СДA и странка за БиХ у суштини имају исти програмски циљ и исту политичку намјеру. Зато је и дошло до збрке на минулим изборима које је Тихић изгубио, јер гласачима више није била ни битна странка, већ реторика с којом су наступали Силајџић и Тихић. Тај пораз оставио је трага на Тихићу...

О посљедњим догађајима око Сребренице.

- За озбиљне аналитичаре ти догађаји нису изненађење. О њима је СДA говорила у предизборној кампањи. Све се тада помињало: издвајање Сребренице из Републике Српске, "велика прича" о дистрикту Сребреница, ненадлежност полиције Републике Српске због геноцида, итд. A заправо цијела та прича је уперена против будућег живота у Сребреници, против самих Бошњака, јер за обнову и препород Сребренице биле су намијењене огромне паре које су на чудесан начин "нестале" на путу Сарајево - Сребреница. О томе треба да говоре "заштитници" Сребренице из Сарајева. Они сада желе "лоптицу" да пребаце на Републику Српску. Брзо ће та истина изаћи на видјело. Од велике приче и велике галаме која се конструише у Сарајеву веома брзо неће бити ништа.

О лобирању у свијету.

- Република Српска је ангажовала двије значајне куће за лобирање. Једна је у Европи, друга у Aмерици. Колико год то било далеко нашем схватању политике и уопште живота, лобирање је данас саставни дио сваке политике. Без њега се не може. Истина, то много кошта, много кошта и Републику Српску, али од тога ће бити користи. Осјетимо је већ сада. Истина о Републици Српској све више продире у свијет. A нама треба само истина, јер је она наш савезник. Многе неистине из даље и ближе прошлости, угледаће свјетлост дана. И много тога ће се сазнати. И та истина Републици Српској ићи ће у прилог.

О медијима и њиховом утицају.

- У Републици Српској има много медија, али генерално гледано ми смо у дефанзиви. И то постаје наш проблем. Сви медији у Федерацији БиХ, дакле сви медији из Сарајева, функционишу на истој политичкој матрици. Уколико неко искочи, не бирају се методи да се с њим политички обрачуна. Имали смо прилике да читамо како су поједини медији третирали "љевичарство" Златка Лагумџије и његовог СДП-а. То медијско јединство нисмо постигли у Републици Српској. Можда је то и у нашој нарави, јер нам је блиска демократија и различитост.

О реформи полиције.

- О свим договорима и разговорима када је ријеч о реформи полиције могао бих написати цијелу књигу. Било је ту и драматичних и комичних састанака, притисака свакојаке врсте, политичких представа за филмске сторије, као када смо Тихић, Чавић и ја брзо морали да се изјаснимо на једном од бројних састанака за реформу полиције. Инстинктивно реагујући Чавић и ја смо рекли да се слажемо, Тихић је одбио, а представници међународне заједнице били су запрепашћени. До тада је Република Српска важила за реметилачки фактор, а онда је то постала Федерација БиХ, односно Сарајево, СДA и Тихић. Дакле, Република Српска остаје при свом ставу да полиција буде на три нивоа - локалном, ентитетском и државном, при томе смо спремни на неке уступке око формирања разних дирекција, као оне за борбу против тероризма са сједиштем у Сарајеву, али суштински оквир - локална, ентитетска и државна - за реформу полиције за нас остаје неприкосновена.

О СДП-у БиХ и Златку Лагумџији.

- Из БиХ СНСД и СДП су чланови Социјалистичке интернационале. Недавно је СДП, дакле Златко Лагумџија, тужио тој Интернационали СНСД и мене лично да смо скренули у најекстремнији национализам.

Зато је, између осталог, и Игор Радојичић отпутовао у Њемачку да објашњава нашу политичку платформу. На једном од састанака Интернационале званично ће се и расправљати о тој тужби СДП-а. Ето, то је та "велика прича" о блискости СДП-а и СНСД-а. Ми ћемо знати да изађемо из ове ситуације, али ћемо и политички упамтити ко нас је тужакао...

О међународној заједници.

- Требало је времена да и међународна заједница схвати суштину постојања и опстајања БиХ. Нема више, као некад, притисака на Републику Српску. Њу су сви прихватили као политичку реалност. Постоје притисци друге врсте. Aли, они захтијевају дуготрајну и исцрпљујућу политичку борбу, и Република Српска и ја лично смо спремни за такву борбу. Наш ће основни циљ бити да градимо Републику Српску као бољи дио БиХ, да сви грађани Републике Српске живе боље, да наша младост има будућност у својој Републици Српској, да Република Српска у сваком погледу буде дио укупне европске цивилизације, јер она то историјски и јесте.

О будућности.

- Ја сам рођени оптимиста... Тај оптимизам ме је и све ове године одржао у политици. Оптимиста сам и у погледу будућности Републике Српске. Будућност има и БиХ, али само под условом да буде земља равноправних народа, да ти народи уређују своје односе не угрожавајући друге. Отуда је мени и блиско конфедеративно и федеративно уређење БиХ. Нико не треба да се љути на мене када кажем да БиХ као унитарна и централизована земља нити може постојати, нити, поготово, може имати некакву будућност. То је реалност БиХ...

Томо МAРИЋСAРAДЊA СA СРБИЈОМ


О Србији.

Србија је окупирана Косовом и Метохијом и сви други проблеми сада су јој мање важни. Ми смо одлично сарађивали са Владом Војислава Коштунице. Резултат те сарадње је и велики пројекат приватизације "Телекома Српске" од стране "Телекома Србије". Међутим, има ту и ствари које је тешко објаснити. На примјер, нека ми неко каже шта је то урадио у корист унапређења односа Републике Српске и Србије министар спољних послова Србије Вук Драшковић. Заиста шта? Нисам сигуран ни да је Републику Српску и један једини пут поменуо.


ПОПУЛAРНОСТ У ХРВAТСКОМ НAРОДУ


О трећем ентитету и својој популарности у хрватском народу.

Сваки од три конститутивна народа у БиХ мора се гласно и јасно изјаснити у каквој БиХ жели да живи. Онда се мора тражити рјешење. Дејтонски споразум је јасан и недвосмислен. Због чега хрватски политичари ћуте, то морате да питате њих. Оно што сам ја рекао хрватски народ је објеручке прихватио и поздравио. Ето одакле моја популарност у хрватском народу.


User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

Post by danas » 25/03/2007 13:05

gag me with the spoon...

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 25/03/2007 13:34

О будућности.

- Ја сам рођени оптимиста... Тај оптимизам ме је и све ове године одржао у политици. Оптимиста сам и у погледу будућности Републике Српске. Будућност има и БиХ, али само под условом да буде земља равноправних народа, да ти народи уређују своје односе не угрожавајући друге. Отуда је мени и блиско конфедеративно и федеративно уређење БиХ. Нико не треба да се љути на мене када кажем да БиХ као унитарна и централизована земља нити може постојати, нити, поготово, може имати некакву будућност. То је реалност БиХ...

A ako se ko pobuni tog naroda "moze nestati" :shock: ( drugim rijecima)?

User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

Post by dizZaster » 25/03/2007 14:03

О лобирању у свијету.

- Република Српска је ангажовала двије значајне куће за лобирање. Једна је у Европи, друга у Aмерици. Колико год то било далеко нашем схватању политике и уопште живота, лобирање је данас саставни дио сваке политике. Без њега се не може. Истина, то много кошта, много кошта и Републику Српску, али од тога ће бити користи. Осјетимо је већ сада. Истина о Републици Српској све више продире у свијет. A нама треба само истина, јер је она наш савезник. Многе неистине из даље и ближе прошлости, угледаће свјетлост дана. И много тога ће се сазнати. И та истина Републици Српској ићи ће у при

rs je genocidna tvorevina.To je jedina istina.
Takvu odluku je donio MSP.
Vijeće sigurnosti UN treba donijeti rezoluciju o ukidanju te tvorevine.

User avatar
burekodsira
Posts: 3300
Joined: 09/07/2006 00:23
Has thanked: 4 times

Post by burekodsira » 25/03/2007 14:04

evo prevoda kome treba :D :-)


Premijer RS Milorad Dodik o svemu otvoreno
Novosti - 22 Mar 2007 09:00:00

Republika Srpska vecy jeste bolyi dio BiH. Okrenuli smo se ekonomiji i razvojnim projektima, i to nam ide od ruke... Istina o Republici Srpskoj sve visxe prodire u svijet. A nama treba samo istina, jer je ona nasx saveznik, istakao premijer Milorad DodikPREMIJER Republike Srpske Milorad Dodik, u drusxtvu svojih savjetnika za medije, razgovarao je sa glavnim i odgovornim urednicima sxtampanih i elektronskih medija u Republici Srpskoj. U gotovo dvocxasovnom razgovoru osvrnuo se na gotovo sve sxto politika doticxe na ovim prostorima i uopsxte u Evropi.

"Glas Srpske" objavlyuje dijelove iz tog razgovora u slobodnoj interpretaciji.

O prilikama u BiH.

- U susxtini, u BiH se u politicxkim (ne)prilikama nisxta ne mijenya od 1992. godine. Na srecyu zaustavlyen je rat, nema zxrtava, stradanya i ubijanya. Ali suprotstavlyenost na relaciji Sarajevo - Banya Luka izrazxenija je danas nego bilo kada prije. I to prije svega zbog Sarajeva. Nyihova politicxka garnitura, olicxena u Harisu Silajdxicyu pokusxava "demokratskim metodima" da ostvari za Bosxnyake ono sxto nije uspjela u ratu. A to je, prije svega, BiH po mjeri samo jednog naroda. Dakle, samo Bosxnyaka. Republika Srpska na tako nesxto necye nikada pristati, bio tumacx nyene politike Milorad Dodik ili neko drugi.

O Republici Srpskoj danas.

- Nasxa je zxelya da Republika Srpska bude bolyi dio BiH. Ona to vecy jeste. Okrenuli smo se ekonomiji i razvojnim projektima, i to nam ide od ruke. Sxirom smo otvorili vrata za strane investitore, za sve lyude dobre volye koji zxele ovdje da stvaraju i grade. Takva klima dovela je i do toga da gotovo dvije stotine preduzecya iz Federacije BiH zxeli da se preregistruje kod nas i da ulazxe u Republiku Srpsku. Istovremeno, Republika Srpska je i politicxki stabilna. Imamo jasne politicxke cilyeve, na nyima istrajavamo i na tom putu nas nisxta ne mozxe omesti.

O opoziciji u Republici Srpskoj.

- Najnovija istrazxivanya pokazuju da SNSD ima podrsxku 67 odsto gradyana u Republici Srpskoj. Nasxa popularnost i uticaj raste i u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj mi uopsxte nemamo ozbilynog rivala. Sxtavisxe, SDS koji bi trebalo da bude opozicija, sve visxe se utapa i rastacxe u svojim unutarstranacxkim problemima. Ne mogu oni politicxku reformu provesti sa lyudima poput Andyelka Grahovca i nyemu slicxnim. SDS je zavrsxio svoju pricxu. Nyihov politicxki projekat sad se sastoji samo u pricxi da je SNSD preuzeo nyihovu "politicxku pricxu". Priznacyete da je takvo politicxko razmisxlyanye u najmanyu ruku - nezrelo!

O SNSD-u i nyegovoj ulozi na ovim prostorima.

- SNSD ima jasan program i na nyemu svi zajedno, bez obzira na politicxku funkciju, istrajavamo i pretvaramo ga u konkretan zxivot. Sxto se ticxe nosilaca visokih politicxkih funkcija, oni su autenticxni tumacxi politike SNSD-a. To u Predsjednisxtvu BiH na zaista izuzetno uspjesxan nacxin radi Nebojsxa Radmanovicy, a u Savjetu ministara Nikola Sxpiricy. Mozxda je neko prizxelykivao da se Dodik, Sxpiricy i Radmanovicy necye nacyi na "istim talasnim duzxinama" kad je rijecx o politici na nivou BiH i Republike Srpske. Ocxekivanya mu se nisu ispunila.

O Harisu Silajdxicyu i Sulejmanu Tihicyu, o Stranci za BiH i SDA.

- O Silajdxicyu sam vecy govorio. Mogu i da ga shvatim, ali ga uopsxte ne razumijem. Kao pragmaticxan politicxar, shvatam da on istrajava na svojoj politicxkoj doslyednosti, jer ovo sxto danas govori govorio je i 1992. godine i svih ratnih godina. Medyutim, ne razumijem da hocye nesxto da ostvari na usxtrb dva druga naroda, jer mu ta zamisao nikada necye procyi. Ali, to je vecy Silajdxicyev problem. Tihicy je talac politike SDA. Programski cilyevi SDA su jasni, dominacija Bosxnyaka u BiH. Na tom fonu funkcionisxe i Tihicy, i to je velika politicxka zabluda. SDA i stranka za BiH u susxtini imaju isti programski cily i istu politicxku namjeru. Zato je i dosxlo do zbrke na minulim izborima koje je Tihicy izgubio, jer glasacxima visxe nije bila ni bitna stranka, vecy retorika s kojom su nastupali Silajdxicy i Tihicy. Taj poraz ostavio je traga na Tihicyu...

O poslyednyim dogadyajima oko Srebrenice.

- Za ozbilyne analiticxare ti dogadyaji nisu iznenadyenye. O nyima je SDA govorila u predizbornoj kampanyi. Sve se tada pominyalo: izdvajanye Srebrenice iz Republike Srpske, "velika pricxa" o distriktu Srebrenica, nenadlezxnost policije Republike Srpske zbog genocida, itd. A zapravo cijela ta pricxa je uperena protiv buducyeg zxivota u Srebrenici, protiv samih Bosxnyaka, jer za obnovu i preporod Srebrenice bile su namijenyene ogromne pare koje su na cxudesan nacxin "nestale" na putu Sarajevo - Srebrenica. O tome treba da govore "zasxtitnici" Srebrenice iz Sarajeva. Oni sada zxele "lopticu" da prebace na Republiku Srpsku. Brzo cye ta istina izacyi na vidjelo. Od velike pricxe i velike galame koja se konstruisxe u Sarajevu veoma brzo necye biti nisxta.

O lobiranyu u svijetu.

- Republika Srpska je angazxovala dvije znacxajne kucye za lobiranye. Jedna je u Evropi, druga u Americi. Koliko god to bilo daleko nasxem shvatanyu politike i uopsxte zxivota, lobiranye je danas sastavni dio svake politike. Bez nyega se ne mozxe. Istina, to mnogo kosxta, mnogo kosxta i Republiku Srpsku, ali od toga cye biti koristi. Osjetimo je vecy sada. Istina o Republici Srpskoj sve visxe prodire u svijet. A nama treba samo istina, jer je ona nasx saveznik. Mnoge neistine iz dalye i blizxe prosxlosti, ugledacye svjetlost dana. I mnogo toga cye se saznati. I ta istina Republici Srpskoj icyi cye u prilog.

O medijima i nyihovom uticaju.

- U Republici Srpskoj ima mnogo medija, ali generalno gledano mi smo u defanzivi. I to postaje nasx problem. Svi mediji u Federaciji BiH, dakle svi mediji iz Sarajeva, funkcionisxu na istoj politicxkoj matrici. Ukoliko neko iskocxi, ne biraju se metodi da se s nyim politicxki obracxuna. Imali smo prilike da cxitamo kako su pojedini mediji tretirali "lyevicxarstvo" Zlatka Lagumdxije i nyegovog SDP-a. To medijsko jedinstvo nismo postigli u Republici Srpskoj. Mozxda je to i u nasxoj naravi, jer nam je bliska demokratija i razlicxitost.

O reformi policije.

- O svim dogovorima i razgovorima kada je rijecx o reformi policije mogao bih napisati cijelu knyigu. Bilo je tu i dramaticxnih i komicxnih sastanaka, pritisaka svakojake vrste, politicxkih predstava za filmske storije, kao kada smo Tihicy, Cxavicy i ja brzo morali da se izjasnimo na jednom od brojnih sastanaka za reformu policije. Instinktivno reagujucyi Cxavicy i ja smo rekli da se slazxemo, Tihicy je odbio, a predstavnici medyunarodne zajednice bili su zaprepasxcyeni. Do tada je Republika Srpska vazxila za remetilacxki faktor, a onda je to postala Federacija BiH, odnosno Sarajevo, SDA i Tihicy. Dakle, Republika Srpska ostaje pri svom stavu da policija bude na tri nivoa - lokalnom, entitetskom i drzxavnom, pri tome smo spremni na neke ustupke oko formiranya raznih direkcija, kao one za borbu protiv terorizma sa sjedisxtem u Sarajevu, ali susxtinski okvir - lokalna, entitetska i drzxavna - za reformu policije za nas ostaje neprikosnovena.

O SDP-u BiH i Zlatku Lagumdxiji.

- Iz BiH SNSD i SDP su cxlanovi Socijalisticxke internacionale. Nedavno je SDP, dakle Zlatko Lagumdxija, tuzxio toj Internacionali SNSD i mene licxno da smo skrenuli u najekstremniji nacionalizam.

Zato je, izmedyu ostalog, i Igor Radojicxicy otputovao u Nyemacxku da objasxnyava nasxu politicxku platformu. Na jednom od sastanaka Internacionale zvanicxno cye se i raspravlyati o toj tuzxbi SDP-a. Eto, to je ta "velika pricxa" o bliskosti SDP-a i SNSD-a. Mi cyemo znati da izadyemo iz ove situacije, ali cyemo i politicxki upamtiti ko nas je tuzxakao...

O medyunarodnoj zajednici.

- Trebalo je vremena da i medyunarodna zajednica shvati susxtinu postojanya i opstajanya BiH. Nema visxe, kao nekad, pritisaka na Republiku Srpsku. Nyu su svi prihvatili kao politicxku realnost. Postoje pritisci druge vrste. Ali, oni zahtijevaju dugotrajnu i iscrplyujucyu politicxku borbu, i Republika Srpska i ja licxno smo spremni za takvu borbu. Nasx cye osnovni cily biti da gradimo Republiku Srpsku kao bolyi dio BiH, da svi gradyani Republike Srpske zxive bolye, da nasxa mladost ima buducynost u svojoj Republici Srpskoj, da Republika Srpska u svakom pogledu bude dio ukupne evropske civilizacije, jer ona to istorijski i jeste.

O buducynosti.

- Ja sam rodyeni optimista... Taj optimizam me je i sve ove godine odrzxao u politici. Optimista sam i u pogledu buducynosti Republike Srpske. Buducynost ima i BiH, ali samo pod uslovom da bude zemlya ravnopravnih naroda, da ti narodi uredyuju svoje odnose ne ugrozxavajucyi druge. Otuda je meni i blisko konfederativno i federativno uredyenye BiH. Niko ne treba da se lyuti na mene kada kazxem da BiH kao unitarna i centralizovana zemlya niti mozxe postojati, niti, pogotovo, mozxe imati nekakvu buducynost. To je realnost BiH...

Tomo MARICySARADNyA SA SRBIJOM


O Srbiji.

Srbija je okupirana Kosovom i Metohijom i svi drugi problemi sada su joj manye vazxni. Mi smo odlicxno saradyivali sa Vladom Vojislava Kosxtunice. Rezultat te saradnye je i veliki projekat privatizacije "Telekoma Srpske" od strane "Telekoma Srbije". Medyutim, ima tu i stvari koje je tesxko objasniti. Na primjer, neka mi neko kazxe sxta je to uradio u korist unapredyenya odnosa Republike Srpske i Srbije ministar spolynih poslova Srbije Vuk Drasxkovicy. Zaista sxta? Nisam siguran ni da je Republiku Srpsku i jedan jedini put pomenuo.


POPULARNOST U HRVATSKOM NARODU


O trecyem entitetu i svojoj popularnosti u hrvatskom narodu.

Svaki od tri konstitutivna naroda u BiH mora se glasno i jasno izjasniti u kakvoj BiH zxeli da zxivi. Onda se mora trazxiti rjesxenye. Dejtonski sporazum je jasan i nedvosmislen. Zbog cxega hrvatski politicxari cyute, to morate da pitate nyih. Ono sxto sam ja rekao hrvatski narod je objerucxke prihvatio i pozdravio. Eto odakle moja popularnost u hrvatskom narodu.

freak_with_a_laptop
Posts: 1035
Joined: 12/10/2006 13:01
Location: Kifino selo

Post by freak_with_a_laptop » 25/03/2007 14:06

danas wrote:gag me with the spoon...


... very very disgusting ... :x


Nele, Nele, ovoliko smeca, propagande i raznoraznog sranja ... i ti bas izdovjio vijest o lobiranju :? Nele ... ovo izgleda tvoj amaterski pokusaj lobiranja ... nice try ... try harder :D

На примјер, нека ми неко каже шта је то урадио у корист унапређења односа Републике Српске и Србије министар спољних послова Србије Вук Драшковић. Заиста шта? Нисам сигуран ни да је Републику Српску и један једини пут поменуо.

Kosovska nezavisnost značila bi i automatsku nezavisnost Republike Srpske po istim principima. U kontaktima sa svetskim liderima insistiram na principu istih standarda i stalno ističem da bi rešenje kosovskog problema u okviru Srbije stabilizovalo i BiH. Sve što dobiju Albanci na Kosovu, neka dobiju i Srbi u RS - kaže u razgovoru za „Blic“ šef diplomatije SCG Vuk Drašković.

... ovo mora da je Vuku nehotice izletilo a Miletu promasilo ... :lol:

neizostavno
Posts: 16
Joined: 08/03/2007 13:10

Post by neizostavno » 25/03/2007 14:30

Drvosječa iz laktaša.
I sds je imao 95%podrške među srbima - na istoj platformi zar ne?
Drvosjeća skonto recept.
Lijepo što mu hrvati zahvaljuju obzirom da ih 250.000 ne može natrag svojim kućama u posavinu.
Bit če da on ima podršku od hercegovaca HDZ - hercegovina do zagreba.
Dakle ako želi da hrvati imaju svoj entitet nek im da posavinu - to je najlakše.
Drvosječa,mali fašista iz laktaša.

Dijaspora
Posts: 58
Joined: 29/12/2003 00:00

Post by Dijaspora » 25/03/2007 16:33

Ovo je najjace definitivno.

То медијско јединство нисмо постигли у Републици Српској. Можда је то и у нашој нарави, јер нам је блиска демократија и различитост.

Oj, zivote lutalico.:-)

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

Post by Goran_35 » 25/03/2007 18:36

О приликама у БиХ.

Њихова политичка гарнитура, оличена у Харису Силајџићу покушава "демократским методима" да оствари за Бошњаке оно што није успјела у рату. A то је, прије свега, БиХ по мјери само једног народа.


................................

Ja jos nisam cuo Harisa Silajdzica da se zalaze za Bosnjacku muslimansku drzavu,vec za normalnu gradjansku demokratsku drzavu u kojoj se nude najveci demokratski standardi sto postoje svim konstitutivnim narodima!!

Iskreno,vec cujem mnoge Bosnjake,koji su umorni od ovoga ,tako da se bojim da ako propadne ideja multietnicke Bosne za koju se Bosanci bore jos 1992,da ce doci do znacajne radikalizacije medju Bosnjacima i onda ce Dodik,medjunarodna zajednic i ostali shvatiti da je Hare u stvari bio mekan kao pamuk.Mnogim Bosnjacima je vise pun kurac i medjunarodne zajednice i srbovanja i fasizma...

PetiKorpus
Posts: 215
Joined: 26/02/2007 17:23

Post by PetiKorpus » 25/03/2007 21:19

Goran_35 wrote:О приликама у БиХ.

Њихова политичка гарнитура, оличена у Харису Силајџићу покушава "демократским методима" да оствари за Бошњаке оно што није успјела у рату. A то је, прије свега, БиХ по мјери само једног народа.


................................

Ja jos nisam cuo Harisa Silajdzica da se zalaze za Bosnjacku muslimansku drzavu,vec za normalnu gradjansku demokratsku drzavu u kojoj se nude najveci demokratski standardi sto postoje svim konstitutivnim narodima!!

Iskreno,vec cujem mnoge Bosnjake,koji su umorni od ovoga ,tako da se bojim da ako propadne ideja multietnicke Bosne za koju se Bosanci bore jos 1992,da ce doci do znacajne radikalizacije medju Bosnjacima i onda ce Dodik,medjunarodna zajednic i ostali shvatiti da je Hare u stvari bio mekan kao pamuk.Mnogim Bosnjacima je vise pun kurac i medjunarodne zajednice i srbovanja i fasizma...


Silajdzic je rekao otvoreno ono sto vecina Bosnjaka (i Hrvata) misli.

Haskom presudom je dokazano da je RS nastala zlocinima, masakrima i genocidom. Da je to otkriveno, objelodanjeno prije Daytona, sporazum bi imao potpuno drugaciji izgled. Sada je to cinjenica, koja se NE SMIJE gurati u stranu, nego joj se MORA PRIZNATI ZNACAJ.

Dakle, Silajdzic je za ukidanje RS-a. Otvoreno.

Sta je onda problem?

Problem je "hrvatska sutnja", pojam uspostavljen jos u Suvarevo vrijeme. Nema dovoljno razumijevanja sa hrvatske strane za velicinu ovog momenta u istoriji / povijesti BiH.

Problem je takodje nedovoljna spremnost dijela bosnjackog naroda da sagleda cijelu sliku o tome sta se dogadja, cemu doprinose stalne price i zapricavanja "da je ekonomija najbitnija". Jasno je svima u BiH da je ekonomija izuzetno bitna.

Medjutim, doslo je vrijeme da se podvuce crta.

Treba (i mora se) jasno, odlucno odgovoriti na sva pitanja koja su otvorena haskom presudom.

Slazem se u potpunosti da Silajdzic gradi gradjansku BiH, pa ocekujem (bolji i konkretniji, otvoren) odgovor Dodika, zasto mu "gradjanska BiH" smeta. Smeta njemu, kako to vole reci ljudi iz njegovog okruzenja, "unitarna Bosna i Hercegovina", a to je termin koji je jako smetao i Radovanu Karadzicu.

melb26sa
Posts: 2406
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

Post by melb26sa » 25/03/2007 21:33

Goran_35 wrote:О приликама у БиХ.

Њихова политичка гарнитура, оличена у Харису Силајџићу покушава "демократским методима" да оствари за Бошњаке оно што није успјела у рату. A то је, прије свега, БиХ по мјери само једног народа.


................................

Ja jos nisam cuo Harisa Silajdzica da se zalaze za Bosnjacku muslimansku drzavu,vec za normalnu gradjansku demokratsku drzavu u kojoj se nude najveci demokratski standardi sto postoje svim konstitutivnim narodima!!

Iskreno,vec cujem mnoge Bosnjake,koji su umorni od ovoga ,tako da se bojim da ako propadne ideja multietnicke Bosne za koju se Bosanci bore jos 1992,da ce doci do znacajne radikalizacije medju Bosnjacima i onda ce Dodik,medjunarodna zajednic i ostali shvatiti da je Hare u stvari bio mekan kao pamuk.Mnogim Bosnjacima je vise pun kurac i medjunarodne zajednice i srbovanja i fasizma...


Sorry ali po nekoj logici ne mozes imati gradjansku drzavu ako imas preference za konstitutivne narode - a ostale ko **** je li tako? Silajdzic puno prica te novi ustav te gradjani a dosada jos nije izasao sa nekim konkretnim prijedlogom tog novog ustava. Kao da gledam cak i kad napokon izadje sa svojom verzijom ustava bice i dalje BiH je zemlja 3 konstitutivna naroda i ostalih. Nema od toga nista...

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 25/03/2007 21:43

Ali obecao je da ce raditi i radi... A sta... Pa nije ni bitno... Radi... Jest' da nije konkretno, al'...

User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

Post by dizZaster » 25/03/2007 22:24

_BosanaC wrote:Ali obecao je da ce raditi i radi... A sta... Pa nije ni bitno... Radi... Jest' da nije konkretno, al'...

citat;2007-03-19
Evropski parlament zahtijeva preispitivanje entitetskog glasanja
Stranka za BiH pozdravlja Izvještaj usvojen na jučerašnjoj sjednici Evropskog parlamenta koji, izmedju ostalog, poziva na hitno preispitivanje mehanizma entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Izvještaj jasno precizira da entitetsko glasanje “ozbiljno opstruira rad Parlamentarne skupštine BiH,” te da se taj mehanizam “može zadržati samo u vezi onih pitanja koja spadaju u podijeljenje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.”

Ovaj opširan izvještaj Evropskog parlamenta jasno drži da Dejtonsko ustavno ustrojstvo otežava uklanjanje etničkih barijera u Bosni i Hercegovini. Izvještaj stoga precizira da se debata o budućem ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine mora što prije pokrenuti, ali da ta debata ovaj put mora biti vodjena “javno, uz učešće gradjanskog društva i domaćih i stranih eksperata.”

Konacno, Izvještaj smatra plan ponudjen od strane Direkcije za reformu policije kao dobar osnov za dalji rad, te zahtjeva od Vijeća Evropske unije da “izvrši pritisak na relevantne snage u BiH, a pogotovo na vladu Republike Srpske, da prihvate taj plan…”

Izuzetno je korisno da je tijelo poput Evropskog parlamenta još jedno u nizu relevantnih institucija koje su jasno ukazale na stvarnu problematiku ustavne i drugih reformi u Bosni i Hercegovini, što u potpunosti oslikava već ranije iznesene stavove i principe Stranke za BiH. Evropski parlament je jedino direktno-izabrano tijelo Evropske unije, sastavljen od 785 članova koji dolaze iz svih 27 zemalja članica EU, te mišljenje ovog tijela mora biti obavezujuće po sve političke snage u Bosni i Hercegovini, uključujući i predstavnike medjunarodne zajednice.
kraj citata;
Haris Silajdžić radi,ali mnogi ne vide i ne čuju :D

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

Post by Goran_35 » 25/03/2007 23:54

melb26sa wrote:
Goran_35 wrote:О приликама у БиХ.

Њихова политичка гарнитура, оличена у Харису Силајџићу покушава "демократским методима" да оствари за Бошњаке оно што није успјела у рату. A то је, прије свега, БиХ по мјери само једног народа.


................................

Ja jos nisam cuo Harisa Silajdzica da se zalaze za Bosnjacku muslimansku drzavu,vec za normalnu gradjansku demokratsku drzavu u kojoj se nude najveci demokratski standardi sto postoje svim konstitutivnim narodima!!

Iskreno,vec cujem mnoge Bosnjake,koji su umorni od ovoga ,tako da se bojim da ako propadne ideja multietnicke Bosne za koju se Bosanci bore jos 1992,da ce doci do znacajne radikalizacije medju Bosnjacima i onda ce Dodik,medjunarodna zajednic i ostali shvatiti da je Hare u stvari bio mekan kao pamuk.Mnogim Bosnjacima je vise pun kurac i medjunarodne zajednice i srbovanja i fasizma...


Sorry ali po nekoj logici ne mozes imati gradjansku drzavu ako imas preference za konstitutivne narode - a ostale ko **** je li tako? Silajdzic puno prica te novi ustav te gradjani a dosada jos nije izasao sa nekim konkretnim prijedlogom tog novog ustava. Kao da gledam cak i kad napokon izadje sa svojom verzijom ustava bice i dalje BiH je zemlja 3 konstitutivna naroda i ostalih. Nema od toga nista...


Ovo "ostale ko yebe" si rekao ti a ne ja...

Gradjanska drzava kojom je Ustavom definisana konstitutivnost svih naroda koji je cine uz slobodu nacionalnog izjasnjavanja po zelji (dakle i za ljude iz mjesovitih brakova i sve ostale) je drzava sagradjena po najvecim demokratskim standardima.Ako je tebi draza Dodikova opcija,kojom se definitivno zeli etnicki podjeliti BiH za sva vremena i legalizovati rezultati rata i etnickog ciscenja,te ponistiti za sva vremena nikada ne sprovedeni jedini demokratski cin a to je Referendum za nezavisnost BiH,onda znaj da tek tada od takve BiH nema nista a rezultati mogu biti katastrofalni.
Dodikova retorika je veoma opasna.Podsjeca me na Karadzica,koji je slicno govorio pred rat i uspjesno podmetao Srpskom narodu nekakvu zavjeru protiv njih a u stvari radilo se suprotno.Karadzic je plasio Srbe "bartolomejskim nocima" a te bartolomejske noci je u stvari planirao i sproveo prema Bosnjacima sto je na kraju cak rezultiralo i genocidom u Srebrenici.Na slican nacin Dodik podmece drugima Ono sto on u stvari planira!Dodik govori o "BiH po mjerama jednog naroda" (misli vjerovatno na Bosnjacki) a u stvari ima takvu politiku i zeli BiH po mjeri "jednog naroda (Srpskog) odnosno po svojoj mjeri,a ta mjera je umjesto gradjanske drzave,etnicki podjeljena BiH u kojoj bi i najmanja iskra mogla da izazove pozar.
Ipak,sto se tice mog predhodnog komentara, bila mi je namjera da prvenstveno upozorim na mogucu radikalizaciju kod Bosnjaka,jer mnogima vec kipi i ne vide mogucnost suzivota i gradjanske drzave,jer ipak bi to trebala biti najveca civilizacijaska tekovina demokratske Evrope,a od te iste evrope nema ama bas nikakve podrske takvoj ideji.Onda se obicni Bosnjo zapita,pa sta ja dobijam ulaskom u Evropu?Da budem gradjanin drugog reda?Pa oni ako ne zele da podrze multietnicku demokratsku BiH(dakle neiko ne trazi, kao Dodik, nekakav nacionalni entitett u kojem ce carovati nacionalizam i klerofasizam)vec se trazi ideja multietnicnosti na kojoj pociva Evropa,onda sta ja u takvoj Evropi mogu ocekivati kada ni ovo nesto sto bi trebalo da prestavlja "demokratiju" ne zele da podrze?
Last edited by Goran_35 on 26/03/2007 00:01, edited 1 time in total.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 26/03/2007 00:00

Gradjanska drzava kojom je Ustavom definisana konstitutivnost svih naroda koji je cine uz slobodu nacionalnog izjasnjavanja po zelji (dakle i za ljude iz mjesovitih brakova i sve ostale) je drzava sagradjena po najvecim demokratskim standardima.


Naravno... Imaju puno pravo da budu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci :oops:

A ti demokratski principi su toliko veliki da ih niko drugi na svijetu nije kod sebe usvojio i iskoristio :roll:

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

Post by Goran_35 » 26/03/2007 00:05

_BosanaC wrote:
Gradjanska drzava kojom je Ustavom definisana konstitutivnost svih naroda koji je cine uz slobodu nacionalnog izjasnjavanja po zelji (dakle i za ljude iz mjesovitih brakova i sve ostale) je drzava sagradjena po najvecim demokratskim standardima.


Naravno... Imaju puno pravo da budu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci :oops:

A ti demokratski principi su toliko veliki da ih niko drugi na svijetu nije kod sebe usvojio i iskoristio :roll:


ja to nisam rekao... Ovo da imaju pravo da budu Bosnjaci Srbi i Hrvati...U Jugoslaviji je uveden nacionalni identitet "Jugosloven" i mnogi su se tako izjasnjavali ne samo ljudi iz mjesovitih brakova.A ti sada razmisli o tome...

I na kraju...Sta je tebi draze?Multietnicka ,gradjanska demokratska drzava ili drzava podjeljenja na tri nacionalna entiteta - a to je ono sto Dodik zagovara??

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 26/03/2007 00:09

Goran_35 wrote:
_BosanaC wrote:
Gradjanska drzava kojom je Ustavom definisana konstitutivnost svih naroda koji je cine uz slobodu nacionalnog izjasnjavanja po zelji (dakle i za ljude iz mjesovitih brakova i sve ostale) je drzava sagradjena po najvecim demokratskim standardima.


Naravno... Imaju puno pravo da budu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci :oops:

A ti demokratski principi su toliko veliki da ih niko drugi na svijetu nije kod sebe usvojio i iskoristio :roll:


ja to nisam rekao...U Jugoslaviji je uveden nacionalni identitet "Jugosloven" i mnogi su se tako izjasnjavali ne samo ljudi iz mjesovitih brakova.A ti sada razmisli o tome...

I na kraju...Sta je tebi draze?Multietnicka ,gradjanska demokratska drzava ili drzava podjeljenja na tri nacionalna entiteta - a to je ono sto Dodik zagovara??


Nisi rekao ono sto sam citirao? :?

Ili ces mi reci da ono sto sam napisao nije tacno? Ako je to u pitanju molio bih te samo jedan argument za to.

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

Post by Goran_35 » 26/03/2007 00:18

_BosanaC wrote:
Goran_35 wrote:
_BosanaC wrote:
Gradjanska drzava kojom je Ustavom definisana konstitutivnost svih naroda koji je cine uz slobodu nacionalnog izjasnjavanja po zelji (dakle i za ljude iz mjesovitih brakova i sve ostale) je drzava sagradjena po najvecim demokratskim standardima.


Naravno... Imaju puno pravo da budu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci :oops:

A ti demokratski principi su toliko veliki da ih niko drugi na svijetu nije kod sebe usvojio i iskoristio :roll:


ja to nisam rekao...U Jugoslaviji je uveden nacionalni identitet "Jugosloven" i mnogi su se tako izjasnjavali ne samo ljudi iz mjesovitih brakova.A ti sada razmisli o tome...

I na kraju...Sta je tebi draze?Multietnicka ,gradjanska demokratska drzava ili drzava podjeljenja na tri nacionalna entiteta - a to je ono sto Dodik zagovara??


Nisi rekao ono sto sam citirao? :?

Ili ces mi reci da ono sto sam napisao nije tacno? Ako je to u pitanju molio bih te samo jedan argument za to.


Ja nisam rekao da:"Imaju puno pravo da budu Srbi, Hrvati ili Bosnjaci" to si ti rekao...

Sta ti je draze?

1) Totalna naconalna podjela,ogradjivanje nacionalnih "torova" legalizacija stanja stvorena ratom,etnickim ciscenjem i Genocidom -Dodik verzija

2)Gradjanska,multietnicka,demokratska drzava

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 26/03/2007 00:23

2)Gradjanska,multietnicka,demokratska drzava, naravno.

A ovo sto sada imamo, i dok god imamo pricu o konstitutivnim narodima, nikada nece biti ni gradjanska, ni multietnicka, a pogotovo ne demokratska drzava.

Ovo sto sada imamo je upravo:

1) Totalna naconalna podjela,ogradjivanje nacionalnih "torova" legalizacija stanja stvorena ratom,etnickim ciscenjem i Genocidom -Dodik verzija

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

Post by Goran_35 » 26/03/2007 00:33

_BosanaC wrote:
A ovo sto sada imamo, i dok god imamo pricu o konstitutivnim narodima, nikada nece biti ni gradjanska, ni multietnicka, a pogotovo ne demokratska drzava.


Ako recimo izoztavis mogucnost Srbima da budu konstitutivni narod,pocinje stara prica o "ugrozenosti".Demokratija je takva i ne mozes nikome oduzeti pravo da se osjeca kakp se osjeca.Ali demokratija moze ponuditi i drugima pravo da se osjecaju kako se osjecaju...

Uvodjenje novih/starih nacionalnih identiteta kao recimo "Bosanac" ili "Bosansko-Hercegovacki" nacionalni identitet otvara se mogucnost da se mnogi tako u buducnosti i izjasnjavaju.Dakle ne samo ljudi iz mjesovitih brakova,sto je siguran put u stvaranje jedne bolje klime u vremenima u kojima mozda i nece biti bitno koje si nacije,vec ces se jednostavno smatrati Evropljaninom i intelektualcem :D a regionalno Bosancem ;)

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 26/03/2007 00:38

Goran_35 wrote:
_BosanaC wrote:
A ovo sto sada imamo, i dok god imamo pricu o konstitutivnim narodima, nikada nece biti ni gradjanska, ni multietnicka, a pogotovo ne demokratska drzava.


Ako recimo izoztavis mogucnost Srbima da budu konstitutivni narod,pocinje stara prica o "ugrozenosti".Demokratija je takva i ne mozes nikome oduzeti pravo da se osjeca kakp se osjeca.Ali demokratija moze ponuditi i drugima pravo da se osjecaju kako se osjecaju...

Uvodjenje novih/starih nacionalnih identiteta kao recimo "Bosanac" ili "Bosansko-Hercegovacki" nacionalni identitet otvara se mogucnost da se mnogi tako u buducnosti i izjasnjavaju.Dakle ne samo ljudi iz mjesovitih brakova,sto je siguran put u stvaranje jedne bolje klime u vremenima u kojima mozda i nece biti bitno koje si nacije,vec ces se jednostavno smatrati Evropljaninom i intelektualcem :D a regionalno Bosancem ;)


Upravo o tom zacaranom krugu se i radi. Preko noci je veliki broj ljudi ostao bez svog nacionalnog identiteta kako bi jos veci broj ljudi postao nacionalno osvjesten. Medjutim, bojim se da za to o cemu ti pricas uskoro ne bude kasno.

A onog trenutka kada se prestane vaziti o ovome o cemu ja vazim vec dvije godine na ovom forumu i od kad sam svjestan nekih stvari u svom zivotu, kao i svog zivota, vise nece ni biti potrebe za time o cemu si pisao. Svi oni koji ne budu mislili kao vecina ce ili napustiti drzavi ili biti asimilirani s jednom od tri grupacije, i upravo ce se desiti ono sto je Karadzic zacrtao jos '92.

Vozdra_123
Posts: 2219
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

Post by Vozdra_123 » 26/03/2007 00:57

da se ja pitam ja bih bosnu kolonizovao od strane neke vece drzave kao naprimjer kanada :D

multi etnicka multi nacionalna multi religijska zajednica pod engleskom krunom :D
znaci promjena ustava i sranja sa 3 konstitutivna naroda

onda bih otvorio granice sirom da dodju vrijedni imigranti iz zemalja 3eg svijeta da vam pokazu kako se zivi i radi

vozdra....

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Post by kub lajkan » 26/03/2007 09:16

...

Nancy Drew
Posts: 1928
Joined: 06/09/2006 12:43
Location: sarajevo

Post by Nancy Drew » 26/03/2007 10:17

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 14:51, edited 1 time in total.

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

Post by Goran_35 » 26/03/2007 13:01

_BosanaC wrote:
Goran_35 wrote:
_BosanaC wrote:
A ovo sto sada imamo, i dok god imamo pricu o konstitutivnim narodima, nikada nece biti ni gradjanska, ni multietnicka, a pogotovo ne demokratska drzava.


Ako recimo izoztavis mogucnost Srbima da budu konstitutivni narod,pocinje stara prica o "ugrozenosti".Demokratija je takva i ne mozes nikome oduzeti pravo da se osjeca kakp se osjeca.Ali demokratija moze ponuditi i drugima pravo da se osjecaju kako se osjecaju...

Uvodjenje novih/starih nacionalnih identiteta kao recimo "Bosanac" ili "Bosansko-Hercegovacki" nacionalni identitet otvara se mogucnost da se mnogi tako u buducnosti i izjasnjavaju.Dakle ne samo ljudi iz mjesovitih brakova,sto je siguran put u stvaranje jedne bolje klime u vremenima u kojima mozda i nece biti bitno koje si nacije,vec ces se jednostavno smatrati Evropljaninom i intelektualcem :D a regionalno Bosancem ;)


Upravo o tom zacaranom krugu se i radi. Preko noci je veliki broj ljudi ostao bez svog nacionalnog identiteta kako bi jos veci broj ljudi postao nacionalno osvjesten. Medjutim, bojim se da za to o cemu ti pricas uskoro ne bude kasno.

A onog trenutka kada se prestane vaziti o ovome o cemu ja vazim vec dvije godine na ovom forumu i od kad sam svjestan nekih stvari u svom zivotu, kao i svog zivota, vise nece ni biti potrebe za time o cemu si pisao. Svi oni koji ne budu mislili kao vecina ce ili napustiti drzavi ili biti asimilirani s jednom od tri grupacije, i upravo ce se desiti ono sto je Karadzic zacrtao jos '92.


Najgore sto se moze desiti,a onda je definitivno sigurno kasno,jeste da se bosna podjeli za vjeke vjekova na tri etnicke republike donosenjem novog ustava!!!Mislim da je krajnje vrijeme da se ujedine sve politicke partije,sve snage u BiH koje su za gradjansku demokratsku drzavu,te da se stvori zajednicki front koji ce pozivati medjunarodnu zajednicu da se drzi demokratije i podrzi demokratske standarde na kojima pociva Evropa.dosta je bilo nacionalizma i podjela!Dosta je medjupartijskog podmetanja nogu,u ovom trenutku je potrebno jedinstvo, a borba za vlast i fotelje moze da ceka bolja vremena ...

Jedini demokratski cin koji se desio je referendum iz 1992 godine.Da bi ubili demokratiju izbio je rat.Rat pa sve ostalo je nedemokratski ukljucujuci i Dejton,kao i dejtonski ustav koji je u stvari "ustav jednog mirovnog sporazuma??!!Demokratija treba da bude svetinja i treba je ispostovati ,a zadnje sto se desilo a ima veze sa demokratijom je referendum iz 1992 godine...

Post Reply