Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

strongwoman

#51 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by strongwoman »

Kad se ja udam za Seika i posaljem vam vagone nafte :mrgreen:
melbaa

#52 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by melbaa »

lejlatab wrote:Kad se ja udam za Seika i posaljem vam vagone nafte :mrgreen:
Do tada nece vise biti nafte :-D
strongwoman

#53 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by strongwoman »

melbaa wrote:
lejlatab wrote:Kad se ja udam za Seika i posaljem vam vagone nafte :mrgreen:
Do tada nece vise biti nafte :-D
jao grozna si! :mrgreen:
BiH-x

#54 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by BiH-x »

Damir Džumhur evropski prvak do 18 godina
Image

Naš najbolji junior, Damir Džumhur, danas je postigao historijski uspjeh za bh. tenis. On je u švicarskom Klostersu postao evropski prvak do 18 godina.

U finalnom meču je pobijedio novu špansku nadu, Artuneda Martinavarra, sa ubjedljivih 6-1 6-4. Ovom pobjedom Damir je postao treći junior na svjetskoj juniorskoj rang-listi.

Inače, put do trofeja našeg tenisera bio je impresivan, u šest mečeva izgubio je samo jedan set.

Prvo kolo je preskočio jer je žrijeb odlučio da bude slobodan. U drugom kolu protivnik mu je bio Estonac Daniil Proskura. Za Damira tu nije bilo većih problema pa je slavio u dva seta (6-4, 6-0). Ni njegov sljedeći protivnik, Irac Ciaran Fitzgerald, nije pružio puno veći otpor u 3. kolu, bilo je 6-3 i 6-2 za Damira.

Francuz Romain Arneodo stajao je na putu našem takmičaru u osmini finala, no ni on nije uspio uzeti set Damiru, bilo je 6-4 i 6-3.

Slovak Jozef Kovalik bio je najbliži iznenađenju, budući da je dobio prvi set u četvrtfinalu (3-6). No, Damir je pokazao snagu i dobio naredna dva seta bez izgubljenog gema (6-0, 6-0).

U polufinalu ga je čekao Švicarac Claude Benz, ali sve što je uspio napraviti bilo je osvajanje sedam gemova u dva seta. Pobjeda je otišla Damiru i on se plasirao u finale, u kojem je ostvario veliki rezultat i savladao Martinavarra.
Emina Hadžiahmetović osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu
Image

Bosanskohercegovačka stonoteniserka Emina Hadžiahmetović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade u Istanbulu.

Nakon pet pobjeda najbolja bh. kadetkinja je u borbi za finale poražena od prve nositeljice Rumunke Bernadette Szocs, te je ostala bez prilike da se bori za najsjajnije odličje.

Uprkos porazu Hadžiahmetović je ostvarila najveći rezultat u karijeri, kao i jedan od najvećih uspjeha bh. stonog tenisa, saopćeno je iz Stonoteniskog saveza BiH.

Emina Hadžiahmetović je do ovog prvenstva bila deveta na evropskoj rang listi, a očekuje se da će popraviti plasman nakon osvajanje bronze u Istanbulu.
BiH-x

#55 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by BiH-x »

Orlando Duque: Oduševljen sam ljepotom BiH
Ovih dana u našoj domovini boravio je devetostruki svjetski šampion u skokovima sa litice, Kolumbijac Orlando Duque. Njegovog domaćin bio je "mostarska lasta" Lorens Listo. Izbor stijena za izvođenje skokova trajao je dva dana. Odluka je pala na litice kanjona Neretve. Naime, Orlando je bio oduševljen prirodnim ljepotama i mogućnostima koje ta lokacija pruža.

Image

"Neretva je možda i najhladnija rijeka u koju sam skakao tokom svoje karijere, ali ima neku magičnu privlačnost. Očarala me ljepota stijena u kanjonu. Teško je opisati osjećaj ushićenja pomiješanog sa malom dozom straha dok se otiskujete u ledenu rijeku. Na zanimljivim lokacijama sam zaustavljao čamac i u potpunosti uživao. Priroda je nevjerovatna, BiH je za mene posebno lijepa zemlja", izjavio je Duque nakon dvodnevne avanture.

Image

On je, inače, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine u kojoj je boravio već pet puta i, kako sam kaže, osjeća potrebu da barem jednom godišnje posjeti našu državu.
Orlando je članove ekspedicije iznenadio lakoćom sa kojom je savladavao sve prepreke prilikom penjanja.

Image

"Bilo je intrigantno. Baš kada pomislite da ste ste na vrhu, staza vas vodi dalje. Mislite da ste blizu kraja, a niste ni na pola. Kada vas prođu trnci, to je neopisiv osjećaj. Bilo je strmih uspona, ali kada sam se popeo, ljepoti nije bilo kraja".

Image

Njegov domaćin Lorens Listo koračao je na istoj liniji zadovoljstva:

"Velika je čast istraživati i skakati sa Orlandom. Prošle godine je pozvao mene i Emira Balića da prisustvujemo 'Red Bull Cliff Diving' takmičenju u Dubrovniku. Sretan sam što je tada pobijedio", rekao je Listo.

Image

Za kraj treba naglasiti da se Orlando nakon dva od šest takmičenja u 2010. godini trenutno nalazi na drugoj poziciji u ukupnom poretku "Red Bull Cliff Divinga". Prvi je Englez Gary Hunt.

Image

"Takmičenje postaje sve uzbudljivije. Pored Hunta i mene, tu su još i Artem Silchenko i Kent de Mond koji svojim skokovima čine svjetsku turneju neizvjesnom. Ostala su nam još četiri nadmetanja prije nego bude krunisan šampion za 2010. godinu", rekao je Duque.

Orlando se divi hrabrosti skakača na glavu koji u Mostaru imaju tradiciju dugu preko 440 godina, ali se nada da će se u BiH uskoro pojaviti i skakači figuralnih skokova sa stijena, kakve on izvodi.

Trenutno se ovim sportom bavi relativno mali broj ljudi, ali dajmo im vremena. Za takvo nešto potreban je poseban stil života.

Image
http://www.sarajevo-x.com/sport/clanak/100711041
Chloe
Photo mod

#56 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by Chloe »

https://forbes.n1info.ba/biznis/autodij ... ju-korist/
Autodijelovi iz BiH sve traženiji – kako je domaća industrija recesiju okrenula u svoju korist

Uprkos njemačkoj recesiji bosanskohercegovačka autoindustrija ostvarila je rast izvoza autodijelova u ovu zemlju, koja je jedno od naših ključnih izvoznih tržišta za razne grane industrije. Prema izvještaju Vanjskotrgovinske komore BiH, naša zemlja je u automobilskom sektoru na evropskom tržištu ostvarila izvoz u vrijednosti 678,5 miliona KM, gdje je Njemačka i dalje broj jedan izvozno tržište BiH, sa plasiranih 36,42 posto ukupnog izvoza, druga je Austrija na čije tržište je BiH izvezla 17,48 posto proizvoda iz sektora autoindustrije, dok na Italiju iz ovog sektora otpada 8,58 posto vrijednosti ukupnog izvoza.
Chloe
Photo mod

#57 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by Chloe »

https://www.klix.ba/lifestyle/kucaiured ... /250320065
Hotel Baškuća iz Sarajeva se našao na listi Timeovih najboljih lokacija na svijetu u 2025. godini

Magazin Time izdvojio je listu najboljih mjesta za odsjesti u 2025. godini, a na njoj se našao i hotel Baškuća u Sarajevu kojeg opisuju kao "nivo luksuza koji se rijetko viđa na Balkanu" i sa "mnogo više karaktera od lanaca hotela".
Uz Shebara Resort na Crvenom moru u Saudijskoj Arabiji i Mbano Manor hotel kod Viktorijinih vodopada u Zimbabveu na Timeovoj listi najboljih lokacija na svijetu za 2025. godinu našao se i sarajevski hotel Baškuća.

"Smješten pored malog groblja na vrhu brda, hotel Baškuća je blizu svih lokacija gdje bi putnik poželio otići na kaldrmi Baščaršije, uključujući česmu Sebilj u osmanskom stilu, monumentalnu Gazi Husrev-begovu džamiju, Latinski most (mjesto atentata Franza Ferdinanda), mali; ali potresan Muzej ratnog djetinjstva i kao kazandžijsku ulicu, gdje zanatlijski čekići zveckaju danju i noću", navodi Time.
stubrijez

#58 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by stubrijez »

Ovo su smijesne vijesti... nisi morala ni to ako nema nista drugo za ovih 15 godina :lol:
Chloe
Photo mod

#59 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by Chloe »

stubrijez wrote: 20/03/2025 16:50 Ovo su smijesne vijesti... nisi morala ni to ako nema nista drugo za ovih 15 godina :lol:
Ovo su pozitivne vijesti u moru negativnih.. Tako nam je. Ako si se i nasmijao, osevapila sam se. I to je pozitivno. :D
stubrijez

#60 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by stubrijez »

Druga me je bas nasmijala. Ovo prvo se odnosi na izvoznike tj. poslodavce koji su otpustili stotine radnika pred novu godinu jer "nema posla" i koji muku muce kako da isplate 1000 KM minimalca... kome je to pozitivna vijest? Valjda smo nauculi da se lazemo...
Chloe
Photo mod

#61 Re: Dobre i pozitivne vijesti iz zemlje

Post by Chloe »

Druga je meni skroz kul :-D unapređeno ugostiteljstvo novim hotelom uz notu tradicije koja je prepoznata. I gdje god da se bilo šta naše BiH pohvali, dobije dobre ocjene, nadati se je pozitivnom učinku po turizam .

Prva, ne znam za radnike, ali ko danas uspije iz BiH izvesti, pa taman i za 1% povećati izvoz, pozitivno je. Ako je vijest laž, onda imamo veliki problem sa plasiranjem lažnih informacija, a posljedice će biti kad tad, negativne naravno
Post Reply