Dobra supruga je temelj drustva
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#201 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Dobra supruga...redovan rucak,redovna vecera,cista kuca,pun frizider piva,slobodan TV i redovan sex...sta komplikujete
.
- muz66
#202 Re: Dobra supruga je temelj drustva
I tek ispeglana kosulja svako jutroBobi wrote:Dobra supruga...redovan rucak,redovna vecera,cista kuca,pun frizider piva,slobodan TV i redovan sex...sta komplikujete.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#203 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Tvojoj majci treba podici spomenik, jer je odgojila pametnu, razumnu i dobru kcerku.tempora wrote: Na koncu, ja sam generacija ciji su roditelji razvedeni, a sto je u to vrijeme znacilo pola zene, koja se ne uzima za ozbiljno i djeteta koje je na teretu. I u moje vrijeme, bilo je ogavnih zabrana igranja s djecom koja su nazivala "kopilad" a to je danas takodjer sveopste prihvacen epitet. Sto ce reci, nista se na zalost nije promijenilo. Zbog cega svi, kolektivno treba da se stidimo.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#204 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Ma kome se ono prilijepilo jaje na plafon
.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#205 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Bobi wrote:Ma kome se ono prilijepilo jaje na plafon![]()
![]()
.
e vala ništa gore neg kad jedeš kljukušu a ono dlaka ko konjski rep
- x0z0y0
#206 Re: Dobra supruga je temelj drustva
e onda po tvojim shvatanjima ja nisam normalnaPalaSa Marsa wrote:Edit: Mislim da svaka normalna osoba tezi da "siri" svoju genetsku rasu.
iskreno..zaboli me ciju genetiku, dijete koje odgajam (ili cu aBd) kao SVOJE, nosi
bitno mi je da je zdravo i zivo...
po tvojoj teoriji pojam usvajanja je besmislen..
a brak srozati na tako niske grane...na cistu reprodukciju..stvarno banaliziranje..PalaSa Marsa wrote: Ni meni nije jesno, kako neko moze izabrat' nekog kome nisu bitni "nasljednici" i (opste je poznato da su djeca plod ljubavi, koja bi morala postojat' u barku, po meni,dakle ljubav, naravno) uopste ovakav stav (ako postoji naravno) i (sta je cilj zenidbe i udaje, osim ako je u pitanju nesto drugo, meni nepoznato), s' tim da postujem umjetnu oplodnju ukoliko nije moguce imat' djecu putem kojim je to odredjeno.
Ps: Pitam se kako je moguce uopste ljudima s' recimo normalnim stavom, pitat' ovakva pitanja, ako je na cisto sa sobom sta hoce od zivota ili sta ocekuje od zivota.
ne bih se nikad udavala da mi je to jedini i krajnji cilj..
i da taj drugi tebi nepoznat cilj se zove - LJUBAV
p.s. no hard filingS
-
patrius
#207 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Je li ljubav cilj ili sredstvo
"O kako tuznih ljubavi ima" 
-
PalaSa Marsa
#208 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Ps: De malo ohanite, nisam vas pojela
-
PalaSa Marsa
#209 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Evo ovo je to uglavnom sto bi' ja rekla, ako nista barem slicno, samo sto mi je mrsko pisat' na duboko i na sirokoEleonora wrote:@ muz 66
Ne slazu se po jednom jako bitnom pitanjuo tome su prije trebali imati razgovor... a ne fol u braku... ma daj...
logicno je ako je muskarac taj koji zeli djecu, trazit ce zenu koja zeli djecu.... trebao je stvari bolje i jasnije sagledati prije braka... a ne naletiti na karijeristicu koja ni pod koju cijelu ne zeli djecu...
Dva'j's prvi vijek je. A u doba kraljeva su se "unajmljivale" zene da radjaju (i to one, za koje se "predpostavljalo" da bi mogle rodit' musku djecu (potomke)), pa ako joj se slucajno oma(h)ne da ne rodi, onda ide sistem, hajmo sljeeedeca
- neprilagodjena
#210 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Ja stvarno ne vidim nista ne normalno u tome ako zena i muz (ili samo zena) ne zele djece!!
Nije svakome od nas to jedini cilj kad udjemo u brak!!
Ko hoce da ima djecu neka ima a ko nece ne mora,i ne treba toj osobi/osobama odma za vrat skakati sa komentarima 'ti nisi normalan/normalna' i slicno.
Mogu samo reci da je nas narod dosadan i bezobrazan sto se tice radjanja djece,ovo govorim iz iskustva.
Zabadaju svoje nosove tamo gdje ne bi trebali da ih zabadaju.
Ja sam jos uvjek ona sto vjeruje u ljubav i valjda su se njih dvoje uzeli iz ljubavi a ne samo da bi rekli da su se uzeli i da sebi nadju nekoga sa kim ce da prave djecu..
Zar se o takvim stvarima (hoces - neces djece) ne bi trebalo pricati prije braka,a ne u braku
ili jos ima onih koji misle 'ma nagovoricu ja nju/njega kad se uzmemo 
A sto se ove teme tice

Nije svakome od nas to jedini cilj kad udjemo u brak!!
Ko hoce da ima djecu neka ima a ko nece ne mora,i ne treba toj osobi/osobama odma za vrat skakati sa komentarima 'ti nisi normalan/normalna' i slicno.
Mogu samo reci da je nas narod dosadan i bezobrazan sto se tice radjanja djece,ovo govorim iz iskustva.
Zabadaju svoje nosove tamo gdje ne bi trebali da ih zabadaju.
Ja sam jos uvjek ona sto vjeruje u ljubav i valjda su se njih dvoje uzeli iz ljubavi a ne samo da bi rekli da su se uzeli i da sebi nadju nekoga sa kim ce da prave djecu..
Zar se o takvim stvarima (hoces - neces djece) ne bi trebalo pricati prije braka,a ne u braku
A sto se ove teme tice
- iz dna duše
#211 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Oprosti molim te, jel ovo ozbiljno misliš?test01 wrote:suoceni s dekadencijom modernog drustva, cesto smo u prilici postaviti si pitanje: zasto je to tako? smatram da je jedan od glavnih razloga to sto pripadnice njeznijeg spola odbijaju preuzeti ulogu koju im je nametnula majka priroda: biti dobra supruga, drzati 3 zida kuce i doprinositi opstanku vrste ucestalim porodima i kvalitetnim odgojem podmlatka.
vecina zena zapravo ne zna na koji nacin prihvatiti tu ulogu i kako na taj nacin doprinijeti njegovanju tradicionalnih vrijednosti. stovise, sklone su vlastite neuspjehe pripisivati konzervativnom drustvu u kojem zive pritom pogresno misleci da bi karijera trebala predstavljati uspjeh, a uloga supruge i majke drugu, manje sjajnu stranu medalje. na koji bi se nacin moglo pomoci djevojkama da promijene svoj pogled na vlastitu ulogu u drustvu?
Ne spomenu muškarce, koja je njihova uloga, nametnuta od majke prirode: Da "idu u lov i donose hranu" i hrane ženu i djecu...Žene u većini slučajeva danas odrađuju i ono nametnuto od strane majke prirode: brinu se o domaćinstvu, rađaju djecu, drže sve ćoškove kuće na sebi i plus odrađuju i ono što je priroda nametnula muškarcima: "Idu u lov i donose hranu", zato što nemaju muškarca "hranitelja" ili zato što imaju nesposobnog muškarca (namjerno ne kažem nezaposlenog jer neću nezaposlene i nesposobne da poistovjećujem).
Ali, ono što ovim postom prvenstveno želim da kažem jeste: u normalnim brakovima neka partneri sebi organizuju život i podjelu uloga i obaveza kako oni hoće i kako im odgovara.
Ja sam čini mi se i u nekim drugim postovima spominjala da sam uvijek radila, imala većinom zanimljiv posao, koji me je dosta ispunjavao, ali da sam uživala i uživam u materinstvu. Nije bilo potrebe da u mom slučaju jedno isključuje drugo!
Istovremeno, podržavam žene koje su svojom voljom odabrale da budu "samo" domaćice i majke. Ne odobravam ako im je to "nametnuto od majke prirode", pardon muža, svekrve, sredine...
- bez_ideje
#212 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Koja kolicina nebuloza na jednom mjestu
Testu,lijepo po selima turneju napravi kad se budes kanio zeniti,mozda nadjes neki primjerak kojem je sreca i rahatluk sestero djece ,dzezvenjak i najmoderniji usisisvac !
O kakvim vi epruvetama pricate
,pa valjda ce biti jasno i glasno ko ste,sta ste,u sta vjerujete i sta namjeravate prije nego se upustite u zajednicu. I ko ima pravo da vas kritikuje zbog toga......
JA sam sebicna,karijerista,egocentricna,zaljubljena u sebe ,sve mi je u planu ispred nekog porodicnog zivota ,za djecu necu da cujem prije 30 ( naravno ako budem imala uslove za to) ,pardon ,za dijete ,jednina (mnozina samo u slucaju blizanaca),dogovorena klinika,"prirodni" ne dolazi u obzir (jeste,ja tako kazem) ,laser ,vracanje linije ...pu..kakvo djubre sebicno,vaznija joj linija od djeteta ,striktno podjeljena odgovornost ,sad vec mozemo da pricamo....E ovo moze da stoji i odstampano sto se mene tice,kome se ne svidja razligu
Jesi pristao na to,jesi ,jesam ja pristala na ono sto si ti ,jesam....e sad se vec moze pricati o ulasku u zajednicu ,a te naknadne "epruvete" i budjenja mogu si lagano gurnuti u guzu(ili guzu cika advokata)
!
Testu,lijepo po selima turneju napravi kad se budes kanio zeniti,mozda nadjes neki primjerak kojem je sreca i rahatluk sestero djece ,dzezvenjak i najmoderniji usisisvac !
O kakvim vi epruvetama pricate
JA sam sebicna,karijerista,egocentricna,zaljubljena u sebe ,sve mi je u planu ispred nekog porodicnog zivota ,za djecu necu da cujem prije 30 ( naravno ako budem imala uslove za to) ,pardon ,za dijete ,jednina (mnozina samo u slucaju blizanaca),dogovorena klinika,"prirodni" ne dolazi u obzir (jeste,ja tako kazem) ,laser ,vracanje linije ...pu..kakvo djubre sebicno,vaznija joj linija od djeteta ,striktno podjeljena odgovornost ,sad vec mozemo da pricamo....E ovo moze da stoji i odstampano sto se mene tice,kome se ne svidja razligu
- sinus
#213 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Je li te neko kritikuje i pokušava da ti zabrani nešto? Imenuj ga ?bez_ideje wrote:Koja kolicina nebuloza na jednom mjestu![]()
![]()
![]()
O kakvim vi epruvetama pricate,pa valjda ce biti jasno i glasno ko ste,sta ste,u sta vjerujete i sta namjeravate prije nego se upustite u zajednicu. I ko ima pravo da vas kritikuje zbog toga......
JA sam sebicna,karijerista,egocentricna,zaljubljena u sebe ,sve mi je u planu ispred nekog porodicnog zivota ,za djecu necu da cujem prije 30 ( naravno ako budem imala uslove za to) ,pardon ,za dijete ,jednina (mnozina samo u slucaju blizanaca),dogovorena klinika,"prirodni" ne dolazi u obzir (jeste,ja tako kazem) ,laser ,vracanje linije ...pu..kakvo djubre sebicno,vaznija joj linija od djeteta ,striktno podjeljena odgovornost ,sad vec mozemo da pricamo....E ovo moze da stoji i odstampano sto se mene tice,kome se ne svidja razliguJesi pristao na to,jesi ,jesam ja pristala na ono sto si ti ,jesam....e sad se vec moze pricati o ulasku u zajednicu ,a te naknadne "epruvete" i budjenja mogu si lagano gurnuti u guzu(ili guzu cika advokata)
!
Nakon koliko izlazaka ovo kažeš muškarcu?JA sam sebicna,karijerista,egocentricna,zaljubljena u sebe ,sve mi je u planu ispred nekog porodicnog zivota ,za djecu necu da cujem prije 30 ( naravno ako budem imala uslove za to) ,pardon ,za dijete ,jednina (mnozina samo u slucaju blizanaca),dogovorena klinika,"prirodni" ne dolazi u obzir (jeste,ja tako kazem) ,laser ,vracanje linije ...pu..kakvo djubre sebicno,vaznija joj linija od djeteta ,striktno podjeljena odgovornost ,sad vec mozemo da pricamo....
- bez_ideje
#214 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Ne kazem na prvom ,a ni ne zavlacim ga do treceg !
Jel posteno od mene
Ma ne kritikuje niko,to ja mali dijalog sama sa sobom
Jel posteno od mene
- hadzinicasa
#215 Re: Dobra supruga je temelj drustva
ja prosto ne mogu da vjerujem da si postavio ovakvo pitanje...sinus wrote:
Pitao bih te nešto (mada može i neka druga djevojka da odgovori), a ne moraš odgovoriti ako ne želiš.
Zamislimo da imaš namjeru da se udaš, ako nisi već to uradila. I da muž izrazi želju da imate troje djece...Da li bi ti pristala da rodiš troje djece ? Ako ne bi pristala iz razloga karijera, ne želiš da se razvališ od tolikog poroda, ne želiš ni da te režu, ne želiš toliko problema oko djece, ne želiš svoju slobodu da narušavaš obavezama dodatnim itd...Da li bi imala išta protiv da tvoj muž na primjer plati da oplodi neku drugu ženu ( ne mora se sexati postoje i drugi načini) da mu rodi djecu i da onda ta djeca budu vaša ? Ako si protiv toga molio bih te da obrazložiš zašto.
1. "ne zelis da se razvalis od tolikog poroda" - mislim svaka zena koja o sebi razmislja kao o tijelu.... no comment, osim toga, zene se ne razvaljuju porodima vec nebrigom... svojom i tudjom
2. "ne zelis toliko problema oko djece" - valjda su djeca zajednicka!?!?!?!? djeca nisu problem vec radost.... valjda, osim toga, kad je njemu vec toliko stalo do djece, nek povuce malo vise. Nek uzme porodiljni, po zakonu moze, nek bude s djecom....
3. "ne zelis svoju slobodu da narusavas obavezama dodatnim" - o kakvoj slobodi pricamo? brak je zajednica jednakopravnih jedinki. valjda je sve dogovor?
a sto se tice placanja i oplodjivanja, humanije je usvojiti djecu i dati im dom, izgraditi ljude od njih....
"plati da oplodi drugu zenu" !?!!?! pa nije krava majku mu. ima to svoje ima - surogat majka, ali majka....
"i da onda ta djeca budu vasa" - djeca nisu vasa ni nasa, sva su djeca ista i imaju pravo na dom, odgoj i ljubav.... nije vazno ko ih je rodio
mozda ti je namjera bila da iskarikiras stvari, ili da isprovociras sasvim suprotan stav, ili ne znam ni ja sta, ali izvini tvoj post isijava homo balcanicus mentalitetom...
sve je dogovor i kompromis i nicije zelje u zajednici ne bi trebale biti prioritet.
pored toga postavila bih jedno pitanje: da li smatrate da je reprodukcija jedina svrha naseg postojanja na zemlji, u drustvu? i muskarca i zene? ili se moza na mlion drugih nacina postici samoostvarenje i dati doprinos?
- iz dna duše
#216 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Hadžinice, potpisujem sve što si rekla, svaka čast!hadzinicasa wrote:ja prosto ne mogu da vjerujem da si postavio ovakvo pitanje...sinus wrote:
Pitao bih te nešto (mada može i neka druga djevojka da odgovori), a ne moraš odgovoriti ako ne želiš.
Zamislimo da imaš namjeru da se udaš, ako nisi već to uradila. I da muž izrazi želju da imate troje djece...Da li bi ti pristala da rodiš troje djece ? Ako ne bi pristala iz razloga karijera, ne želiš da se razvališ od tolikog poroda, ne želiš ni da te režu, ne želiš toliko problema oko djece, ne želiš svoju slobodu da narušavaš obavezama dodatnim itd...Da li bi imala išta protiv da tvoj muž na primjer plati da oplodi neku drugu ženu ( ne mora se sexati postoje i drugi načini) da mu rodi djecu i da onda ta djeca budu vaša ? Ako si protiv toga molio bih te da obrazložiš zašto.
1. "ne zelis da se razvalis od tolikog poroda" - mislim svaka zena koja o sebi razmislja kao o tijelu.... no comment, osim toga, zene se ne razvaljuju porodima vec nebrigom... svojom i tudjom
2. "ne zelis toliko problema oko djece" - valjda su djeca zajednicka!?!?!?!? djeca nisu problem vec radost.... valjda, osim toga, kad je njemu vec toliko stalo do djece, nek povuce malo vise. Nek uzme porodiljni, po zakonu moze, nek bude s djecom....
3. "ne zelis svoju slobodu da narusavas obavezama dodatnim" - o kakvoj slobodi pricamo? brak je zajednica jednakopravnih jedinki. valjda je sve dogovor?
a sto se tice placanja i oplodjivanja, humanije je usvojiti djecu i dati im dom, izgraditi ljude od njih....
"plati da oplodi drugu zenu" !?!!?! pa nije krava majku mu. ima to svoje ima - surogat majka, ali majka....
"i da onda ta djeca budu vasa" - djeca nisu vasa ni nasa, sva su djeca ista i imaju pravo na dom, odgoj i ljubav.... nije vazno ko ih je rodio
mozda ti je namjera bila da iskarikiras stvari, ili da isprovociras sasvim suprotan stav, ili ne znam ni ja sta, ali izvini tvoj post isijava homo balcanicus mentalitetom...
sve je dogovor i kompromis i nicije zelje u zajednici ne bi trebale biti prioritet.
pored toga postavila bih jedno pitanje: da li smatrate da je reprodukcija jedina svrha naseg postojanja na zemlji, u drustvu? i muskarca i zene? ili se moza na mlion drugih nacina postici samoostvarenje i dati doprinos?
- Loulou
#217 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Postavljala sam i ja to pitanje nekada... I sve se svede na "argument o djeci kao smislu postojanja"hadzinicasa wrote:...
pored toga postavila bih jedno pitanje: da li smatrate da je reprodukcija jedina svrha naseg postojanja na zemlji, u drustvu? ...
Ako se ne smatra jedinom, onda sasvim sigurno najbitnijom.
Da nije reprodukcije kao neke "vrhovne vrijednosti", zašto bi homoseksualnost izazivala takvo zgražanje i osude?
-
zemo_online
#218 Re: Dobra supruga je temelj drustva
ne mogu ni zamisliti koliki je tvoj dragi papucar.bez_ideje wrote:Ne kazem na prvom ,a ni ne zavlacim ga do treceg !
Jel posteno od mene![]()
pa pogledaj ti samo avatar.
-
zemo_online
#219 Re: Dobra supruga je temelj drustva
jeli mora bas zena uvijek da odluci kad ce da rodi ili moze muskarac i savjet da da.
ne samo da da vec da i malo stisne dragu kako ne bi bilo bas sve po njenom.
- sinus
#220 Re: Dobra supruga je temelj drustva
1) Hoćeš da kažeš da nema takvih žena koje tako razmišljaju? Ja ih znam barem 10hadzinicasa wrote: ja prosto ne mogu da vjerujem da si postavio ovakvo pitanje...
2) Ne budi bukvalac. Za neke žene je i postojanje djeteta problem. Gdje sam naveo da samo žena treba da brine o djeci? Navedi.
3) Hoćeš da kažeš da nema žena koje misle da rađanjem djece ugrožavaju svoju slobodu pa šta god one mislile da je ta sloboda?
U vezi oplođivanja, možda muškarac želi da ima djecu koju je on napravio...zar niej sebično od tebe to što si protiv toga?
Plati da oplodi drugu ženu, šta je sporno u nazivu?. A kako se zove ono kada spermatozoid uđe u jajnu čeliju, oplodnja jajne čelije ili šta ?
Čuuuj djeca ne mogu da budu na primjer moja. Pa čija su djeca koju sam ja napravio? Da nisu tvoja? Barem tako ispade po tvojoj konstataciji.
A o evaluaciji mene od strane tebe nemam potrebe da išta napišem...samom tvojom ocjenom da li sam ja zaostao ili ne na osnovu hipotetički postavljene situacije u kojoj nisam rekao da je to moje mišljenje niti da ja takvo nešto želim već sam samo postavio mogući scenarij, dovoljno je da pokaže tvoj mentalitet.
NA tvoje pitanje odgovor:
Ja ne znam koja je svrha našeg postojanja. Ti ako znaš molim te podijeli sa nama to, jer ipak je to svjetska misterija. Sam Bog zna razlog zašto nas je stvorio, a ti ako nam kažeš razlog našeg postojanja bi bila druga koja to zna. Ali činjenica je da je reprodukcija primarna za opstanak ljudske rase, da za 100 godina svi mi koji smo sada na forumu ćemo biti mrtvi, i ne samo mi već cijela planeta. U koliko nema reprodukcije džaba ti je tvoje naučno djelo kada nemaš kome da ga ostaviš da ga proširi i nadogradi. Džaba ti najbolji crteži kada nema više ko da ih vidi...
- Dioda
#221 Re: Dobra supruga je temelj drustva
muskarac mORe da stisce koliko hoce jer jedino to i znatest01 wrote:jeli mora bas zena uvijek da odluci kad ce da rodi ili moze muskarac i savjet da da.
al ce ipak biti po njenom
- Eleonora
#222 Re: Dobra supruga je temelj drustva
[/quote]
Ja ne znam koja je svrha našeg postojanja. Ti ako znaš molim te podijeli sa nama to, jer ipak je to svjetska misterija. Sam Bog zna razlog zašto nas je stvorio, a ti ako nam kažeš razlog našeg postojanja bi bila druga koja to zna. Ali činjenica je da je reprodukcija primarna za opstanak ljudske rase, da za 100 godina svi mi koji smo sada na forumu ćemo biti mrtvi, i ne samo mi već cijela planeta. U koliko nema reprodukcije džaba ti je tvoje naučno djelo kada nemaš kome da ga ostaviš da ga proširi i nadogradi. Džaba ti najbolji crteži kada nema više ko da ih vidi...[/quote]
Simpatican odgovor, al i istinit
Ja ne znam koja je svrha našeg postojanja. Ti ako znaš molim te podijeli sa nama to, jer ipak je to svjetska misterija. Sam Bog zna razlog zašto nas je stvorio, a ti ako nam kažeš razlog našeg postojanja bi bila druga koja to zna. Ali činjenica je da je reprodukcija primarna za opstanak ljudske rase, da za 100 godina svi mi koji smo sada na forumu ćemo biti mrtvi, i ne samo mi već cijela planeta. U koliko nema reprodukcije džaba ti je tvoje naučno djelo kada nemaš kome da ga ostaviš da ga proširi i nadogradi. Džaba ti najbolji crteži kada nema više ko da ih vidi...[/quote]
Simpatican odgovor, al i istinit
- Eleonora
#223 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Jooj sta uradi od citata
sorry...
Citirala sam @sinus
Citirala sam @sinus
- bez_ideje
#224 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Ponavljas se testu, vec si mi to rekaotest01 wrote:ne mogu ni zamisliti koliki je tvoj dragi papucar.bez_ideje wrote:Ne kazem na prvom ,a ni ne zavlacim ga do treceg !
Jel posteno od mene![]()
Ma ne kritikuje niko,to ja mali dijalog sama sa sobom![]()
- muz66
#225 Re: Dobra supruga je temelj drustva
Znas koji papucar, papuce broj 49test01 wrote:ne mogu ni zamisliti koliki je tvoj dragi papucar.bez_ideje wrote:Ne kazem na prvom ,a ni ne zavlacim ga do treceg !
Jel posteno od mene![]()
Ma ne kritikuje niko,to ja mali dijalog sama sa sobom![]()