Dobra plata?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ja2

#176 Re: Dobra plata?

Post by ja2 »

sabanss wrote:
Beatrix wrote: možda ako nemaš radnog iskustva ili si pripravnik, ne znam. ali plata visokoobrazovane osobe, nek prosječna, ne spušta se i ne smije se spuštati ispod 650 KM.
Jel' to pise u zakonu? Evo ti odmah primjer: asistenti na fakultetima imaju 600 KM plate.

Pravnici obicno nadju posao u drzavnoj upravi ili kao pomocnici advokata sto automatski znaci da sumu od 600 KM tesko mogu preci, a i ako je predju to nije znacajno. Rijetki su oni koji se uvale u dobre firme ili postanu advokati.
Ovo nije istina, pravnik kao pripravnik dok ga placa biro ima 600 km, plus od dobre vojlje poslodavca kartu i topli. Moja prijeteljica je radi u drzavnoj upravi, pocela je kao pripravnik, nakon godinu dana plata joj skocila na 1400 i ima tendenciju rasta.Za advokate i notare predpostavljam da su steljiviji, ali opet ocekivana plata u tom slucaju ne bi smijela biti manja od 900-1000KM.
sabanss

#177 Re: Dobra plata?

Post by sabanss »

ja2 wrote: Ovo nije istina, pravnik kao pripravnik dok ga placa biro ima 600 km, plus od dobre vojlje poslodavca kartu i topli. Moja prijeteljica je radi u drzavnoj upravi, pocela je kao pripravnik, nakon godinu dana plata joj skocila na 1400 i ima tendenciju rasta.Za advokate i notare predpostavljam da su steljiviji, ali opet ocekivana plata u tom slucaju ne bi smijela biti manja od 900-1000KM.
Koliko pravnika dobije priliku da ucestvuje u programima odradjivanja pripravnickog staza? Mnogi bez stela se mogu samo nadati...

Sto se tice tvoje prijateljice, molim te reci mi ime ustanove na bilo kojoj razini vlasti sa tom platom, moze i na PP. Da trazim stelu.... :D
ja2

#178 Re: Dobra plata?

Post by ja2 »

jedno od ministarstava
udrch

#179 Re: Dobra plata?

Post by udrch »

Prije 3 godine kad je otvorena ova tema dobra plata je bila i 700 KM..
Danas je dobra plata 1000 KM uz uslov da ti partner/ica radi i da imaš riješeno stambeno pitanje..
Sve ispod je mrka kapa, ne znam kako, ali tako mi se čini..ovo ja malo iz iskustva..
felichi

#180 Re: Dobra plata?

Post by felichi »

ja2 wrote:jedno od ministarstava
zajednice institucije, ministarstvo,.. zaboravila ti prijateljica prijaviti jos cetvrtinu sume. bez komisija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#181 Re: Dobra plata?

Post by Truba »

mislim da nikad neću imati dobru platu :lol: :lol: :lol:
Josip

#182 Re: Dobra plata?

Post by Josip »

Dobra plata je bolja od loše plaće.
Meni bi sa VSS za početak bila dobra oko milje i dvjesto.
atko

#183 Re: Dobra plata?

Post by atko »

Josip wrote:Dobra plata je bolja od loše plaće.
Zasto mislis da vrijedis milju i dvjesto samo zato sto imas vss ???

Moj prvi poso je bio da sam molio jednog da me pusti da malo volontirma (ucim kako se radi) kod njega ... (2-3 mjeseca kao student)
Moj drugi poso je bio da sam radio od kuce neke programice za jednog drugog ... ako se sta plati dobro i jest bitno je da steknem osjecaj kako se radi realno na realnom projektu (3-4 mjeseca kao student)
Moj treci a u stvari prvi pravi ozbiljni posao gdje se vadi radna knjizica i sve to je bio (poslije apsolviranja na faxu) u jednoj malo vecoj firmi i tu sam radio prvo za 400 KM pa onda za 600KM pa onda za 900KM (13 mjeseci) i to plata neredovna bila ;)
E tek onda sam mogao naci drugi pravi ozbiljan posao i reci trazim toliko i toliko ;)

Ljudi iz neznanja i neiskustva dodju udobre firem u kojima mogu raditi i razvijati se .. al u startu traze milju i dvjesto jer zaboga imaju diplomu ... i tako propuste odlicnu priliku za dobar start svoje radne karijere.

Prvo 3 mjeseca volontiraj, pa 3 mjeseca radi probno kolko ti plate.. .zapni uci ... e onda ce ti sami ponuditi milju i sesto za pocetak ... sto se kompenzira i sve dodje na svoje a ti imas otvorena vrata pred sobomza dalji rad i razvoj ;)

Govorim o pravim firmama ... ne mislim na drzavne cumeze :wink:
enco12

#184 Re: Dobra plata?

Post by enco12 »

Plata je dobra ako mozes sa njom da pokrijes bazicne zivotne potrebe i da ti malo ostane za odmor i koja stoja za penzija i crne dane(nedaj boze).Po ovom principu u slucaju da covjek ima hipoteku na stan od 50-70 kvadrata(sto je normalna situacija u savremenom svjetu jer tamo niko nema rjeseno stambeno pitanje) potrebno je mjesecno sa rezijama minimum 1000 KM samo za to onda recimo za hranu i pice 400 KM.Za izlaske 200 KM i stednja za penzije i odmor 300 KM.
Po ovoj racunici dolazimo do cifre od 2000 KM i po mom misljenu je ovo relativno pristojna plata za nase prilike.Minimalna plata u EU iznosi 1500 euro sto je za milju manje od po mojoj racunici solidne plate za nase prilike.
Chischo

#185 Re: Dobra plata?

Post by Chischo »

Evo da ne otvaram novu temu, jedno pitanje, posto sam u dilemi zadnjih dana.
Zavrsio sam ekonomski fax u sarajevu, posao cekam vec godinu dana i dobio sam ga u firmi gdje sam odradio tri mjeseca probni rad i sad mi nude platu 500 km na osnovu ugovora o djelu, radi se od pon. do petka po 10-12 sati dnevno, ljudski odnosi uzasni, gazda uzasan, posao nije u struci, meni trebaju pare jer trenutno nemam drugu priliku.
Da li biste vi pristali?
Josip

#186 Re: Dobra plata?

Post by Josip »

atko wrote:
Josip wrote:Dobra plata je bolja od loše plaće.
Zasto mislis da vrijedis milju i dvjesto samo zato sto imas vss ???

Moj prvi poso je bio da sam molio jednog da me pusti da malo volontirma (ucim kako se radi) kod njega ... (2-3 mjeseca kao student)
Moj drugi poso je bio da sam radio od kuce neke programice za jednog drugog ... ako se sta plati dobro i jest bitno je da steknem osjecaj kako se radi realno na realnom projektu (3-4 mjeseca kao student)
Moj treci a u stvari prvi pravi ozbiljni posao gdje se vadi radna knjizica i sve to je bio (poslije apsolviranja na faxu) u jednoj malo vecoj firmi i tu sam radio prvo za 400 KM pa onda za 600KM pa onda za 900KM (13 mjeseci) i to plata neredovna bila ;)
E tek onda sam mogao naci drugi pravi ozbiljan posao i reci trazim toliko i toliko ;)

Ljudi iz neznanja i neiskustva dodju udobre firem u kojima mogu raditi i razvijati se .. al u startu traze milju i dvjesto jer zaboga imaju diplomu ... i tako propuste odlicnu priliku za dobar start svoje radne karijere.

Prvo 3 mjeseca volontiraj, pa 3 mjeseca radi probno kolko ti plate.. .zapni uci ... e onda ce ti sami ponuditi milju i sesto za pocetak ... sto se kompenzira i sve dodje na svoje a ti imas otvorena vrata pred sobomza dalji rad i razvoj ;)

Govorim o pravim firmama ... ne mislim na drzavne cumeze :wink:

ja samo govorim o željama, realnost je nešto drugo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#187 Re: Dobra plata?

Post by Truba »

Chischo wrote:Evo da ne otvaram novu temu, jedno pitanje, posto sam u dilemi zadnjih dana.
Zavrsio sam ekonomski fax u sarajevu, posao cekam vec godinu dana i dobio sam ga u firmi gdje sam odradio tri mjeseca probni rad i sad mi nude platu 500 km na osnovu ugovora o djelu, radi se od pon. do petka po 10-12 sati dnevno, ljudski odnosi uzasni, gazda uzasan, posao nije u struci, meni trebaju pare jer trenutno nemam drugu priliku.
Da li biste vi pristali?
da nemam posao radio bih što mogu dokle mogu
dakle samo za lovu i iskustvo neko
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#188 Re: Dobra plata?

Post by Pera Trta »

Chischo wrote:Evo da ne otvaram novu temu, jedno pitanje, posto sam u dilemi zadnjih dana.
Da li biste vi pristali?
Pošto se radi o ugovoru o djelu, vodi računa da ti neće uplaćivati staž, zdravstveno, penziono, da nećeš imati pravo na godišnji odmor i bolovanje...praktično sve ti se svodi na tih 500 KM, bez dodatnih prava koja sljeduju stalno zaposlene.
opa22

#189 Re: Dobra plata?

Post by opa22 »

e zdravo svima, zamolio bih da mi neko kaze ko radi ovu vrstu posla ili zna kakva je placa referentu prodaje?? kako se krecu place za tu vrstu posla to podrazumjeva putovanje obilazak poslovnica???? unaprijed hvala svima
OptimusPrime

#190 Re: Dobra plata?

Post by OptimusPrime »

VSS, 2,5 godine radnog iskustva. Plata 2300 KM netto.
saim_adka

#191 Re: Dobra plata?

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 21/01/2017 10:26, edited 1 time in total.
Blue :D

#192 Re: Dobra plata?

Post by Blue :D »

Pokusajte vidjeti podatke na www.plata.ba

Ima generalan prikaz plata po pozicijama u BiH, i ako popunite upitnik za svoju poziciju dobijate pregled prosjecnih plata po polu, i gradu... :)
Risto Kuglarić

#193 Re: Dobra plata?

Post by Risto Kuglarić »

OptimusPrime wrote:VSS, 2,5 godine radnog iskustva. Plata 2300 KM netto.
... ne tražim ništa, samo se hvalim :D
OptimusPrime

#194 Re: Dobra plata?

Post by OptimusPrime »

Risto Kuglarić wrote:
OptimusPrime wrote:VSS, 2,5 godine radnog iskustva. Plata 2300 KM netto.
... ne tražim ništa, samo se hvalim :D
Samo sam dao primjer da ostali vide da je moguce... btw. firma je d.o.o i nisam u "rodjackoj vezi" :)
Post Reply