Dobra plata?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

[quote="tempora"][quote="teletrader"][quote="tempora"]Mi sa drustvenim naukama mozemo sanjati o kojekakvim ciframa. Doduse, zene imaju duplu perspektivu, ili diploma ili brak! :D :? :([/quote]

pa mozhe i oboje sta fali? :)[/quote]

Naravno! Apsolutno pozdravljeno :D[/quote]

A moze i da ih sef papak vrijedja, ponizava, salje po dorucak i trazi seksualne usluge. Divota jedna.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ko vam je kriv sto niste studirali pravo :D :D
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

[quote="_BosanaC"]Ne izdrzah da se opet ne ukljucim :D

Trazila jedna strana firma u Sarajevu uposlenika (nedavno) za cisto administrativne poslove i komunikaciju sa poslovnicama u regionu. Plata 2000KM+ i VSS kao uslov.

Javi se treba koja je magistar drustvenih nauka. Radila mjesec dana i dobila nogu, nakon sto je isfrustrirala komplet radnu okolinu pricom o svom magistratu (takodje VSS radna okolina), nakon sto je taj mjesec posvetila uredjivanju kancelarije po (ispravite me ako grijesim) feng shui metodama, nakon sto je pokusala izmjeniti komplet princip rada firme stare pedeset godina...

Nakon toga ponovo raspisu konkurs, javi se jos jedna. Dva magistrata. Procitajte ovo gore pa pomnozite sa dva.

Na kraju spuste kriterije, zaposle djevojku koja je samohrana majka sa SSS, dadnu joj 1700KM platu, cura radi ko zmaj, posao ide, okolina i menadzment prezadovoljni.

Nije poenta da NE TREBA ganjati skolu. Poenta je da, ponavljam po ko zna koji put, TREBA UCITI. A od svakog se moze po nesto nauciti, pa i od onog sa cetiri razreda osnovne.[/quote]

Ma kad se tim zenama da skola pohase se....zato je najbolje kad su NK i jos samohrane. Rade sve sto se od njih trazi...
nadia

Post by nadia »

Hm..ovdje se razvezala tema, a moze se i puno toga reci...

Prvo faks/bez faksa....faks ti u startu daje neku prednost pri zaposlenju, recimo da ti daje sigurnost sto ej ipak vecini nas bitno..ali ne daje ti nuzno vecu platu nego kolegi sa SSS. Isto tako ne kaze ni da si sposobniji, moj stari sa SSS se bavi biznisom uspjesnije od mnogih sa VSS, ja sma sama dipl ing i nigdje mi ne pise da cu biti uspjesna u poslu iako sam bila ekstra student..

Drugo...dobra plata..za pocetak 1000+ KM, s godinu/dvije staza i tehnickom strukom 1500+, ispod toga ne treba ici, za drustevene vec ne znam...

Jos jedna opaska, tehnicki faks ti osigurava da ces odmah naci posao, mi stvarno imamo izbora i ne moramo za to brinuti, u startu ti je dobra plata, bolja nego ekonomisti ili nekimd rustvenim naukama, ali mislim da poslije sporije raste u odnosu na ekonomiste.

Eto toliko za sad:)
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

...Kako je krenulo kod nas ce jos malo pa traziti i diplomu za mjesto NK chistachice u nekoj Drz Inst. :D

Da me ne bi poceli napadati, ne omalovazavam diplome/ naprotiv... I sam radim od 3. razreda srednje (3. i 4. razred sam BTW spavao po max 5-6 sati) i radio full-time :-) al' proslo i to, naucilo se svasta itd. isl. i onda sam radio par godina, evo nedavno upisao fax i radim oboje u isto vrijeme... i sta sad!? Da trazim vecu platu zato sto sam se odricao necega (a bogami jesam i jos uvijek se odricem)....ma dajte ljudi... Potpisujem ovo dole 100% znam ljude koji imaju po 2500KM mjesecno a ne znaju sprziti hebeni CD a o Wordu jali PPointu il' necem gorem da i ne pricamo a to im je BTW usko vezano za posao :D i DA imaju diplomu :D al' hebiga, ljudi se dobro asimilirali i kamuflirali, k'o virusi, pa ih tesko skontat' :lol:

Radim sa strucnjakom/ strancem/ na Human Resources...fino "cojek" kaze da imaju more ljudi sa diplomama al' bez sposobnosti da "proizvode i prepoznaju rijednosti" i kaze da se i kod njih diploma prije 20ak godina kovala u zlatni okvir al' je tendencija zadnjih 5god da se izuzetno cijeni iskustvo, potencijal, timski rad, sposobnost prilagodjavanja isl. itd.... njihov moto je da je "past performance best predictor of the future"

Diploma otvara vrata u "visi platni razred" (kod nas) al' ljudi moji ako ne znate raditi, ako ste ljeni, necete da se nadogradjujete nece vas niko trpiti, barem je tako u mom okruzenju....osim ako niste u SDA firmi (sestrici, dajdzici, amidzici)...

Uostalom, moj sef kaze: "Education is not a hunderd yards run, it's a marathon" :-)

Uostalom, sve je to individualno i zavisi od "nafake" :-)

Al' dobro neko ovde rece, nema vise (ili ima jos maaalo, al' nece jos dugo)socijalizma, komunizma pa da jedan gura a desetorica da mu se "privale" :D

Davno sam ja raji na poslu govorio da se ne prebacuju s guza na guz i s kafe na kafu vec da zagriju stolicu i nauce jos nesto...haman pa niko nije slusao-svi su bukvalno potonuli- 'em sto ih je pregazilo vrijeme 'em sto ih je pregazila mlada konkurencija...

al' eto, da ne tushim vise...

Haj pozdrav!
Sarafcina wrote:
Sogan wrote:
_BosanaC wrote: :thumbup:
:thumbup:

"...savremeno drustvo placa rezultate rada..."
nazalost :(
odes u bilo koju drzavnu instituciju i vidis da to nije tacno :x
bar u lijepoj nasoj balkanskoj stvarnosti...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

poselami shefa i reci mu da nema pojma... :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Svemirski_Jebach wrote:poselami shefa i reci mu da nema pojma... :D
Sef je nevidjen kreten :D
senada

Post by senada »

Ostri_Mac wrote: ... Al' dobro neko ovde rece, nema vise (ili ima jos maaalo, al' nece jos dugo)socijalizma, komunizma pa da jedan gura a desetorica da mu se "privale" ......

Haj pozdrav!
bez obzira na kom principu drustveni sistem funkcionise, timski rad je uvijek bio i biti ce nista drugo do poturanje ledja jednog konja za deset lezihljebovica, i naravno zajednickog uzivanja u plodovima rada... :)
Hendrix

Post by Hendrix »

Osvrnuću se na neke postove o ljudima koji su završili tehničke faxove a sada su nastavnici u srednjim školama.Osim u slučaju da to nije neki poslić sa strane preporučujem da udaraju glavom od zid na malim i velikim odmorima!Pošto sam u srednjoj školi bio izložen "podučavanju" od strane ovakvih stručnjaka mogu samo da kažem da to ne ide tako.Niti znaju svoj posao niti znaju objasniti šta.Ako završiš jedan od najtežih faxova da bi na kraju radio sa 30+ tinejdžera koje apsolutno to tvoje zanimanje ne interesuje pitanje je gdje ćeš ti završiti na kraju?Ili nemaš pojma ili te strah raditi svoj posao za koji si dao najbolje godine života.Poslije diplomiranja učenje posla tek počinje pa šta se u srednjoj može naučiti uopšte?!?Kako kečeve davat?
A najžalosnije kad kraj tebe prođe nastavnik fizičkog nasmijan jer je proveo još jedan dan laprdajući u dvorani i dijeleći lopte za istu platu kao i ti.
Moj bivši profa u srednjoj je oženio učenicu i sretno žive u braku,on je diplomirani građevinski inžinjer sa 0 godina staža u profesiji i 20 u školi,sa ženom 20ak godina mlađom.
Plata , oko 700 KM.
nadia

Post by nadia »

Hendrix wrote:Osvrnuću se na neke postove o ljudima koji su završili tehničke faxove a sada su nastavnici u srednjim školama.Osim u slučaju da to nije neki poslić sa strane preporučujem da udaraju glavom od zid na malim i velikim odmorima!Pošto sam u srednjoj školi bio izložen "podučavanju" od strane ovakvih stručnjaka mogu samo da kažem da to ne ide tako.Niti znaju svoj posao niti znaju objasniti šta.Ako završiš jedan od najtežih faxova da bi na kraju radio sa 30+ tinejdžera koje apsolutno to tvoje zanimanje ne interesuje pitanje je gdje ćeš ti završiti na kraju?Ili nemaš pojma ili te strah raditi svoj posao za koji si dao najbolje godine života.Poslije diplomiranja učenje posla tek počinje pa šta se u srednjoj može naučiti uopšte?!?Kako kečeve davat?
A najžalosnije kad kraj tebe prođe nastavnik fizičkog nasmijan jer je proveo još jedan dan laprdajući u dvorani i dijeleći lopte za istu platu kao i ti.
Moj bivši profa u srednjoj je oženio učenicu i sretno žive u braku,on je diplomirani građevinski inžinjer sa 0 godina staža u profesiji i 20 u školi,sa ženom 20ak godina mlađom.
Plata , oko 700 KM.
Haha, al me zbuni s ovim dijelom o ucenici i sretnom braku, pokusavam da nadjem vezu :-) I sama mislim da je glupo sa tehnickim faksom otici u srednju skolu raditi,to je bas onako waste, plus ako ne poloze onu grupu pedagoskih predmeta...
Vingo

Post by Vingo »

gradjani svijeta wrote:
_BosanaC wrote:Ne izdrzah da se opet ne ukljucim :D

Trazila jedna strana firma u Sarajevu uposlenika (nedavno) za cisto administrativne poslove i komunikaciju sa poslovnicama u regionu. Plata 2000KM+ i VSS kao uslov.

Javi se treba koja je magistar drustvenih nauka. Radila mjesec dana i dobila nogu, nakon sto je isfrustrirala komplet radnu okolinu pricom o svom magistratu (takodje VSS radna okolina), nakon sto je taj mjesec posvetila uredjivanju kancelarije po (ispravite me ako grijesim) feng shui metodama, nakon sto je pokusala izmjeniti komplet princip rada firme stare pedeset godina...

Nakon toga ponovo raspisu konkurs, javi se jos jedna. Dva magistrata. Procitajte ovo gore pa pomnozite sa dva.

Na kraju spuste kriterije, zaposle djevojku koja je samohrana majka sa SSS, dadnu joj 1700KM platu, cura radi ko zmaj, posao ide, okolina i menadzment prezadovoljni.

Nije poenta da NE TREBA ganjati skolu. Poenta je da, ponavljam po ko zna koji put, TREBA UCITI. A od svakog se moze po nesto nauciti, pa i od onog sa cetiri razreda osnovne.
Ma kad se tim zenama da skola pohase se....zato je najbolje kad su NK i jos samohrane. Rade sve sto se od njih trazi...
Salis se jel tako?
prleitihi

Post by prleitihi »

Ne sali se covjek!
Treba svakoj i povodac staviti, pa onoliko koliko im mužjak pusti toliko ima da idu!
Hendrix

Post by Hendrix »

Ovo sa učenicom je bilo o tome kako čovjek oglupi u srednjoj tako pa onda "uzgaja" sebi ženu 4 razreda do 18 godine i onda je oženi.
sabanss

Post by sabanss »

Hendrix wrote:Ovo sa učenicom je bilo o tome kako čovjek oglupi u srednjoj tako pa onda "uzgaja" sebi ženu 4 razreda do 18 godine i onda je oženi.
Mozda i nije losa ideja, odoh traziti konkurse za nastavnika :lol:
Sejla

Post by Sejla »

Grle se pred Katedralom... :D
prleitihi

Post by prleitihi »

Šex..tebe nema ko? :shock: :roll: :D ..Dooooooooooođiiiiiiiiiiiii.. :-) :-) :oops: :D :D
Sejla

Post by Sejla »

prleitihi wrote:Šex..tebe nema ko? :shock: :roll: :D ..Dooooooooooođiiiiiiiiiiiii.. :-) :-) :oops: :D :D
Hvala na kolegijalnosti... :D
prleitihi

Post by prleitihi »

ali..prvo reci..kolika ti je plata? :oops: :D :D
Sejla

Post by Sejla »

prleitihi wrote:ali..prvo reci..kolika ti je plata? :oops: :D :D
ccccc.... vidi ti "sponzoraŠa"... :shock: :D :D
prleitihi

Post by prleitihi »

Šex..ko to još grli džaba? :? :oops: :D ..a da znaš kako sam dobar..dala bi i avansa.. :oops: :D :D
Sejla

Post by Sejla »

prleitihi wrote:Šex..ko to još grli džaba? :? :oops: :D ..a da znaš kako sam dobar..dala bi i avansa.. :oops: :D :D
imaš li preporuke i radni staž? :D :lol:
tempora

Post by tempora »

Sta kazu istrazivanja:

70,2%, nezaposlenih u BiH ima samo srednjoškolsku spremu
"Kada se govori o stopi nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, uvijek postoje određene rezerve u davanju procjena. Premda službena statistika pokazuje kako u BiH ima oko 30 posto nezaposlenih, druga istraživanja pokazuju kako je nezaposlenost mnogo veća, pa je tako neslužbeno istraživanje rađeno polovinom 2006. godine pokazalo stopu od 51,6%.

Istraživanje Posao.ba portala rađeno u januaru 2007. godine na uzorku od 1257 ispitanih, pokazalo su da među internet populacijom ima samo oko 27 % nezaposlenih.
Naravno, treba uzeti u obzir da internet populacija predstavlja dio konkurentnog tržišta rada, te je automacki nezaposlenost manja.

Prema navodima Manager.hr trenutno je u BiH nezaposleno 31,1% građana BiH.
Najviše je njih, 70,2%, sa srednjoškolskom spremom, približno 25,4% ima završenu samo osnovnu školu, dok posao ne može naći ni 4,4% građana s višom školom, fakultetom, čak i doktoratom.

Među nezaposlenima je 58,7% muškaraca, a starosna struktura govori da su nešto manje od dvije trećine nezaposlenih starosne dobi od 25 do 49 godina.

Takođe, Manaer navodi kako većina BiH građana pokušava ili priželjkuje dobiti posao u inozemstvu. Međutim, šanse da dođu do radnog mjesta izvan bosanskohercegovačkih granica još su manje nego u Bosni i Hercegovini, jer za bolje plaćene poslove u drugim zemljama zainteresirani su i oni koji imaju stalni posao u BiH."

(M.M.)
Posao.ba
zenicablues

#173 Re: Dobra plata?

Post by zenicablues »

hajde da malo osvježimo vou temu!!!!
delina

#174 Re: Dobra plata?

Post by delina »

bio dobar topic, sada je bome malo drugačija situacija, mislim gora. Moj prijatelj sa početka teme postao direktor jedne manje firme, dijela veće strane firme, plata 3500 km, kaže da je imao dosta sreće
sammo

#175 Re: Dobra plata?

Post by sammo »

Sta je dobra plata je relativno, nekima je 700 km dobra, jer zive sa roditeljima. Ako si podstanar i imas troskove od 500 KM, bi dobra plata bila 1500 KM. Ovaj sa 700 KM moze biti podstanar jedino u pasjoj kucici.
Post Reply