nas sistem je u procesu tranzicije pa ko koga odere.... predaleko smo mi od uredjenog funkcionalnog sistema i ne mozemo se ni u kom smislu poredit skoro ni s albanijom a koliko smo daleko tek od uhodane kapitalisticke amerike gdje se vec 100 godina sa 'papirima' mozes slikati ako nemas znanje adekvatno papirima... tako da ti u tom slucaju papiri stvarno sluze u imaginarne "statu(s)tarne" svrhe...putnik29 wrote:...Diplome koje imamo (fakultetske, magistarske i doktorske) su SAMO potvrda da smo savladali odredjeni nastavni plan i program, i kao takve garantiraju nam neke statutarne prednosti tipa, ako si doktor nauka onda si akademik itd... ali to nema veze s platom i sposobnoscu. Neke stvari se ne mogu nauciti, vec se moraju iskustveno steci.
Dobra plata?
Moderator: anex
-
senada
-
pijem_i_derem
nije tačno, moj rođak je završio najteži smjer automatiku i mutav je, i ima platu oko 500-600 km, radi u jednoj osnovnoj školi, kao nastavnik informatike...općenito, koliku će ko platu imati zavisi od sreće, poznanstava, poznantsava njegovih staraca, snalažljivosti, sebičnosti i naravno diplome...tako da ne treba generalizirati.sabanss wrote:Za ETF se ne brini. Ako si bas mutav i ne znas se snaci ceka te 1000 KM plate + topli obrok.
-
senada
cuj ti pijes i deres, i moja je rodica specijalizirala patopsihologiju pa opet radi s' blistavim umovima za cekic i exere.pijem_i_derem wrote: nije tačno, moj rođak je završio najteži smjer automatiku i mutav je, i ima platu oko 500-600 km, radi u jednoj osnovnoj školi, kao nastavnik informatike...općenito, koliku će ko platu imati zavisi od sreće, poznanstava, poznantsava njegovih staraca, snalažljivosti, sebičnosti i naravno diplome...tako da ne treba generalizirati.
ps.pozdravi rodjaka i poruci mu da te laze barem za duplo.
-
pijem_i_derem
ne filozofiraj...ljudi sa diplomama trebaju da dobiju ona mjesta za koja su kvalifikovani, i koliko god jedan SSS radnik bio kreativan i željan znanja, on se ne može smjestiti u stolicu menadžera...ako je željan znanja neka prodje fakultet a ne da se uči preko ledja firmi i radnika u koja je uletio "po preporuci".Takvo tvoje raz,mišljanje nas je i dovelo ovdje gdje jesmo...da nam su nam direktori pošta veterinari, a urokovodioci osiguravajućih kuća sa diplomama medicinskih škola...i onda se pitamo zašto nam je ekonomija tu gdje jeste...ma hajmo sve škole zatvoriti pa ćemo se usavršavati u "biznisima", koga briga za te neke teorije i sl. keš je najvažniji danas, export-import, džaba nama sve...mi i da sutra uđemo u EU ne bi se osjetio pomak, jer bi naš mentalitet ušao tek za nekih 50 godina.senada wrote:Posao traze neznalice a poslovi traze znalce.
Onaj ko manje zna trazi vise a dobije manje, a onaj koji vise zna ne trazi nista a dobije mnogo.
-
pijem_i_derem
vidi naše mahaluše kako ona sve zna, šta ima još u komšilukusenada wrote: cuj ti pijes i deres, i moja je rodica specijalizirala patopsihologiju pa opet radi s' blistavim umovima za cekic i exere.
ps.pozdravi rodjaka i poruci mu da te laze barem za duplo.
-
senada
pijem_i_derem wrote:ne filozofiraj...ljudi sa diplomama trebaju da dobiju ona mjesta za koja su kvalifikovani...senada wrote:Posao traze neznalice a poslovi traze znalce.
Onaj ko manje zna trazi vise a dobije manje, a onaj koji vise zna ne trazi nista a dobije mnogo.
pa da! zato ce nam prometne komunikacije lijeciti dr. specijalista pedijatar
-
pijem_i_derem
pa upravo u tome i leži razlog zbog kojeg treba cijeniti i braniti teško steknute diplome.senada wrote:pijem_i_derem wrote:ne filozofiraj...ljudi sa diplomama trebaju da dobiju ona mjesta za koja su kvalifikovani...senada wrote:Posao traze neznalice a poslovi traze znalce.
Onaj ko manje zna trazi vise a dobije manje, a onaj koji vise zna ne trazi nista a dobije mnogo.![]()
-
senada
dok razlog lezi odoh i ja lec, da pijem i derem, valja mi sutra branit tesko steknutu diplomu...pijem_i_derem wrote:pa upravo u tome i leži razlog zbog kojeg treba cijeniti i braniti teško steknute diplome.senada wrote:pijem_i_derem wrote: ne filozofiraj...ljudi sa diplomama trebaju da dobiju ona mjesta za koja su kvalifikovani...![]()
-
rashid
#109 Re: Dobra plata?
Da nebi supljirao po forumu, slazem se sa ovim potpuno. A takodze nemam nekih informacije za medicinu. Ali mislim da pripravnik medicine je negdje takodze kao i pravnik, znaci 500KM ali kasnije mislim da se to puno na bolje promjeni.sabanss wrote:Definiraj VSS?delina wrote:Zanima me šta je za vas dobra plata za VSS, recimo neka početnička i za nekoga ko ima 3-6 godina iskustva
Fakulteti tipa FPN, Filozofije, PMF i sl. - daj Boze da ista nadju.
Pravo i sl. - 500 - 600 KM
Tehnicki fakulteti - sve sto ima veze sa informatikom - 1100-1200 KM pocetnicka, 1500-1800 KM poslije nekoliko godina staza (za ovo znam konkretno). Ostali malo manje ali i vise zavisi od snalazljivosti, u kategoriju se moze rahat podvesti i ekonomija.
Medicina - Ovo stvarno ne znam, u stvari oni su mi jedina nepoznanica. Koliko moze ocekivati ljekar opce prakse?
-
rashid
Ko je to tebe dirao?senada wrote:dok razlog lezi odoh i ja lec, da pijem i derem, valja mi sutra branit tesko steknutu diplomu...pijem_i_derem wrote:pa upravo u tome i leži razlog zbog kojeg treba cijeniti i braniti teško steknute diplome.senada wrote:![]()
-
mala-i
ne smatram stvarno sebe nekim ko nije svjestan situacije, razmišljanja velikog dijela ljudi, ali naprosto me uvijek iznova znaju zabezeknuti...Beatrix wrote:nećeš se nikad prestati pitati višemala-i wrote:ne jedan čovjek pitaše mog oca zašto zaboga dajemo tolike pare za postdiplomski kad za njih možemo kupiti radno mjesto za menetad sam se po ko zna koji put zapitala gdje i s kim ja živim.
al to ti kažem, drugačije sisteme vrijednosti ljudi imaju skroz.
-
sabanss
Hm... Nastavnik u osnovnoj skoli ima platu od 700 KM (osim ako ne radi puni fond sati ali onda je to honorarni posao). Nije mi jasno kako on kao automaticar predaje informatiku ali nema veze. Eno mu Energoinvesta ko s pika ce raditi za 700 KM pa mu je i to napredak. I kao sto rekose, laze te bar za duplo:)pijem_i_derem wrote: nije tačno, moj rođak je završio najteži smjer automatiku i mutav je, i ima platu oko 500-600 km, radi u jednoj osnovnoj školi, kao nastavnik informatike...općenito, koliku će ko platu imati zavisi od sreće, poznanstava, poznantsava njegovih staraca, snalažljivosti, sebičnosti i naravno diplome...tako da ne treba generalizirati.
Sjecam se predavanja na ETF-u, III godina. Ulazi profesor i pita koliko vas radi, 80% amfiteatra je diglo ruke.
-
xon_sa
I travar i doktor mozda mogu izlijeciti istu bolest, ali to ne znaci da ce u bolnicama pocet primat travare.
Ja predlazem da svi kolektivno spalimo svoje visokoskolske diplome, jer nam po rijecima pojedinaca ne vrijede nista i da se fakulteti ovog trena zatvore jer ljudi koji studiraju bezveze trose dragocjeno vrijeme. Usput bi mogli zapaliti i sve knjige, cd-ove, kompjutere i sl. da se zatre svaki trag nauci, pa da oni sa najvecim misicima i sa najsnaznijim konjima mogu da se vrate u bogatiji sloj drustva.
Ja predlazem da svi kolektivno spalimo svoje visokoskolske diplome, jer nam po rijecima pojedinaca ne vrijede nista i da se fakulteti ovog trena zatvore jer ljudi koji studiraju bezveze trose dragocjeno vrijeme. Usput bi mogli zapaliti i sve knjige, cd-ove, kompjutere i sl. da se zatre svaki trag nauci, pa da oni sa najvecim misicima i sa najsnaznijim konjima mogu da se vrate u bogatiji sloj drustva.
-
Svemirski_Jebach
Beatrix,
odlican post.
-
pijem_i_derem
vidim da si dobro savladala gramatiku u srednjoj, ali na faksu moras traziti smisao u recenicama a ne samo poznavati gramatiku da bi se pravio pametansenada wrote: dok razlog lezi odoh i ja lec, da pijem i derem, valja mi sutra branit tesko steknutu diplomu...
-
pijem_i_derem
pa evo ljekar ce postati ministar prometa i komunikacija tvoje zemlje, zasto ti je to cudno?Kao sto kaze Beatrix, sistem vrijednosti je poremecen totalno...i ne laze me rodjak prvo sto nema razloga za to, a drugo tip nije snalazljiv i pomalo je mutav, tako da sam time samo htio reci da ovdje u ovoj zemlji mutavi, nesnalazljivi, koji nemaju nikakvih stela, mogu zavrsiti i automatiku i biti nastavnik u srednjoj skoli i raditi za 600 KM...i da ne bude zabune ne radi u sarajevu, vec u kaknju, zato NE MORA imati 700 KM.sabanss wrote:
Hm... Nastavnik u osnovnoj skoli ima platu od 700 KM (osim ako ne radi puni fond sati ali onda je to honorarni posao). Nije mi jasno kako on kao automaticar predaje informatiku ali nema veze. Eno mu Energoinvesta ko s pika ce raditi za 700 KM pa mu je i to napredak. I kao sto rekose, laze te bar za duplo:)
Sjecam se predavanja na ETF-u, III godina. Ulazi profesor i pita koliko vas radi, 80% amfiteatra je diglo ruke.
-
sabanss
Ok, NHF. Meni je to malo cudni jer toliko sam zaradjivao kao student i to za posao koji je bio part time. Znam i dosta ljudi sa faxa koji su otisli raditi za 800 KM (narocito cura koje su imale vecinom desetke:) ali mislim da je grehota poslije zavrsenog ETF-a raditi za tako sitnu lovu.pijem_i_derem wrote: pa evo ljekar ce postati ministar prometa i komunikacija tvoje zemlje, zasto ti je to cudno?Kao sto kaze Beatrix, sistem vrijednosti je poremecen totalno...i ne laze me rodjak prvo sto nema razloga za to, a drugo tip nije snalazljiv i pomalo je mutav, tako da sam time samo htio reci da ovdje u ovoj zemlji mutavi, nesnalazljivi, koji nemaju nikakvih stela, mogu zavrsiti i automatiku i biti nastavnik u srednjoj skoli i raditi za 600 KM...i da ne bude zabune ne radi u sarajevu, vec u kaknju, zato NE MORA imati 700 KM.
Za dusebriznike koji ce se javiti, nek' se raspitaju sta znaci zavrsiti AiE na elektrotehnici i koliko znanja treba usvojiti da bi se doslo do diplome.
-
_BosanaC
putnik29 wrote:Plata---
Ovo je naravno najosjetljivija tema diskusije u okviru zivota i rada jer radi se o izvoru egzistencije, a malo i o tome sto svako od nas, bez obzira kakvu obrazovnu podlogu ima, smatra da zavrijedjuje nesto...
Imam vise od jedne fakultetskih diploma sto ne znaci da sam niti bilji niti "na osnovu toga" u startu bolje placen od nekog ko iste nema. radi se o sljedecem, savremeno drustvo placa rezultate rada, obrazovanje je manje bitno, ali treba imati na umu da se do rezultata lakse dodje nakon nadgradnje koju pruza visoko obrazovanje. Medjutim, i ovo je individualno jer, licno poznajem ljudi s fakultetskim, magistarskim i doktorskim zvanjima koji nisu u stanju kreirati vrijednost, a isto tako znam dosta osoba koji to rade bolje...
Neki dan sam bas o ovome pricao s jednom kolegicom. Ja imam za ovdasnje (americke) prilike vrlo solidna primanja, ali ona, bez fakulteta, ima veca. Medjutim ona je uspjela bez formalne diplome da razvije sposobnost ostvarivanje vrijednosti u poslovanju i to je ono sto se placa.
Diplome koje imamo (fakultetske, magistarske i doktorske) su SAMO potvrda da smo savladali odredjeni nastavni plan i program, i kao takve garantiraju nam neke statutarne prednosti tipa, ako si doktor nauka onda si akademik itd... ali to nema veze s platom i sposobnoscu. Neke stvari se ne mogu nauciti, vec se moraju iskustveno steci.
-
_BosanaC
To ti @senada i pokusava reci, samo sto ocito ne kontas: diploma nije mjerilo vrijednostipijem_i_derem wrote:pa upravo u tome i leži razlog zbog kojeg treba cijeniti i braniti teško steknute diplome.senada wrote:pijem_i_derem wrote: ne filozofiraj...ljudi sa diplomama trebaju da dobiju ona mjesta za koja su kvalifikovani...![]()
a) ako radis izvan struke
b) ako ti je fakultet jedina referenca za strucnost.
-
_BosanaC
Frustracije su cudo... A sujeta pogotovo. Ova tema bi bila fantasticna za i onako nam sujetne administratore SA-Xa.xon_sa wrote:I travar i doktor mozda mogu izlijeciti istu bolest, ali to ne znaci da ce u bolnicama pocet primat travare.
Prica o "studiranju" je mac sa dvije ostrice. Zavrsiti ETF. medicinu, ili sa druge strane zavrsiti danas toliko popularni menadzment, politologiju, socijalni rad... A sve je VSS
Oni koji nemaju posao, i koji ga nisu ni imali, neka budu svjesni da posao nikada nece traziti njih. A ako dodju u situaciju da posao trazi njih onda im je to najbolja potvrda da su u svojoj struci zaista daleko dogurali.
Mislim da se vise ne vrijedi definitivno raspravljati na ovu temu.
-
xon_sa
Ko je u stvari ovdje frustriran? Meni poslodavac nece smanjiti platu zato sto je neko na forumu rekao da mi diploma ne vrijedi nista. Vi pokusajte tu pricu prodat svom poslodavcu pa vam mozda poveca platu 
Pristupate temi s nekim stavom "ah sta oni znaju, preko stele zavrsili fakultet" ili jos gore "yebo taj fakultet, to moze svako zavrsiti". Pa da ga moze svako zavrsiti onda bi mi bili najobrazovanija nacija na svijetu, ali stvarnost je malo surovija, jos uvijek imamo nepismenih! Fakultet nije lako zavrsiti i sama cinjenica da je neko zavrsio fakultet govori da je neko bio spreman da zrtvuje dio svog zivota, svoja primanja i trud da bi usavrsio svoja znanja i na taj nacin sebi otvorio vrata za sofisticiranije i placenije poslove. To poslodavci cijene i u krajnjem slucaju spremni su taj trud da mu/joj nadoknade kroz bolju platu i to savrseno funkcionise na trzistu, koliko god se to nekome ne svidjalo.
Pristupate temi s nekim stavom "ah sta oni znaju, preko stele zavrsili fakultet" ili jos gore "yebo taj fakultet, to moze svako zavrsiti". Pa da ga moze svako zavrsiti onda bi mi bili najobrazovanija nacija na svijetu, ali stvarnost je malo surovija, jos uvijek imamo nepismenih! Fakultet nije lako zavrsiti i sama cinjenica da je neko zavrsio fakultet govori da je neko bio spreman da zrtvuje dio svog zivota, svoja primanja i trud da bi usavrsio svoja znanja i na taj nacin sebi otvorio vrata za sofisticiranije i placenije poslove. To poslodavci cijene i u krajnjem slucaju spremni su taj trud da mu/joj nadoknade kroz bolju platu i to savrseno funkcionise na trzistu, koliko god se to nekome ne svidjalo.
-
_BosanaC
Prica o frustraciji se nije odnosila na tebe, ali ako si se nasao u tome...xon_sa wrote:Ko je u stvari ovdje frustriran? Meni poslodavac nece smanjiti platu zato sto je neko na forumu rekao da mi diploma ne vrijedi nista. Vi pokusajte tu pricu prodat svom poslodavcu pa vam mozda poveca platu
Ja pricam uopsteno. Takodje, ni moja plata kao ni posao ne zavise od ovih prica. Sve sto sam napisao napisao sam vodjen vlastitim iskustvom, koje razumijem da mnogi jos uvjek nemaju.
Fakat završavam s ovom temom, ovo prelazi na demagogiju i igru rijecima.
Pozdrav
-
mostarac
ja samo znam da je ETF shodno znanju koje pruza izuzetno precjenjen fakultet, mada daje jednu drugu prednost, a to je da je rastegao mentalne mogucnosti covjeka skoro do krajnjih granica pa ti ljudi brzo uce i uvode se u novi posao i poprilicno su snalazljivi, mada je to sve od covjeka do covjeka, ali znanje koje nose sa sobom je jadno, bijedno i mrsavo i kad pogledas konkurse u novinama shvatis bolnu cinjenicu gdje si bio i sta si radio dok si dero guzove na ETF-u.
Shvatis da ti u sustini pojma nemas, nazalost, jer ETF ima jedan problem viska i to sam sa sobom, a to je da je prije rata finansiran od Energoinvesta i onda nije bilo toliko bitno da student nauci da radi to za sta se skoluje, nego da ga se osposobi da on u Energoinvestu moze da popuni bilo koje radno mjesto uz godinu dana pripravnickog gdje ce mu neko objasnjavati sta da radi. ETF ide u sirinu i o svemu da pomalo znanja, a ni o cemu ne da dovoljnu kolicinu da bi ti mogao nesto kvalitetno da napravis sa njom. Medjutim ta logika u svijetu kapitalizma ne pali jer privatnik hoce gotovog strucnjaka. Drugi je sad par rukava sto su ljudi, hvala bogu, u zabludi oko ETF-a i znanja koje daje
Shvatis da ti u sustini pojma nemas, nazalost, jer ETF ima jedan problem viska i to sam sa sobom, a to je da je prije rata finansiran od Energoinvesta i onda nije bilo toliko bitno da student nauci da radi to za sta se skoluje, nego da ga se osposobi da on u Energoinvestu moze da popuni bilo koje radno mjesto uz godinu dana pripravnickog gdje ce mu neko objasnjavati sta da radi. ETF ide u sirinu i o svemu da pomalo znanja, a ni o cemu ne da dovoljnu kolicinu da bi ti mogao nesto kvalitetno da napravis sa njom. Medjutim ta logika u svijetu kapitalizma ne pali jer privatnik hoce gotovog strucnjaka. Drugi je sad par rukava sto su ljudi, hvala bogu, u zabludi oko ETF-a i znanja koje daje
-
teletrader
Mamice milja plafon s tim sto je izvjesnije da ces dobiti par stoja nizhe...mamica 31 wrote:jel neko zna kako su placeni socijalni radnici??? Posebno me interesuje stanje u Austriji. Cula sam da im i nisu neke plateAli sve je to rekla kazala
Kako god,isplatnije ti je roditi kos koje kinderche