Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Lesli Eldridž

#26 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by Lesli Eldridž »

opet ja wrote:E ovako ces...prvo ces naravno otici na carsiju...kako ces doci u sarajevo a da nisi bila u carsiji :D , tamo ima jedna kafanica po imenu barhana (ili se barem zvala prije jedno 5-6 god.) imaju odlicnu rakiju...svakako ce svi po bastama sjedjeti...a zatim laganim koracima do shitija na pivke a onda, ako vam dosadi gledati te face laganice u underground.... :D
Ja mislim da ti je to najbolji prijedlog. Barhana je da pojasnim na čaršiji, pa ako se malo raspita skontaće brzo... Baš je nekad bila gradska raja tamo, ali sada ne znam kako je... :)
neshto

#27 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by neshto »

Lesli Eldridž wrote:
opet ja wrote:E ovako ces...prvo ces naravno otici na carsiju...kako ces doci u sarajevo a da nisi bila u carsiji :D , tamo ima jedna kafanica po imenu barhana (ili se barem zvala prije jedno 5-6 god.) imaju odlicnu rakiju...svakako ce svi po bastama sjedjeti...a zatim laganim koracima do shitija na pivke a onda, ako vam dosadi gledati te face laganice u underground.... :D
Ja mislim da ti je to najbolji prijedlog. Barhana je da pojasnim na čaršiji, pa ako se malo raspita skontaće brzo... Baš je nekad bila gradska raja tamo, ali sada ne znam kako je... :)
barhana je na žalost pretvorena u polurestoran i više je mjesto za ugodne sjedeljke nego za provod :x
opet ja

#28 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

neshto wrote:
Lesli Eldridž wrote:
barhana je na žalost pretvorena u polurestoran i više je mjesto za ugodne sjedeljke nego za provod :x
pa dobro sve zavisi koliko doticna osoba ima godina...meni to ugodno sjedenje prija :D ...ali dobro ja sam vec vjerovatno "stara" :D :shock: :D
neshto

#29 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by neshto »

opet ja wrote:
neshto wrote:
pa dobro sve zavisi koliko doticna osoba ima godina...meni to ugodno sjedenje prija :D ...ali dobro ja sam vec vjerovatno "stara" :D :shock: :D
ma ja sam malo nostalgičan na staru barhanu koja je bila poslije rata sigurno najluđe mjesto u sarajevu...
a i ovu novu toplo preporučim za sve koje mislim da im odgovara, i dalje je u vrhu al heb ga, totalno druga stvar nego prije desetak godina... šta ću kad volim rupe :)
maja_zg

#30 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by maja_zg »

hehehe koliko informacija, morat ću si ovo isprintati, pa ko pravi turist ;)))
hvala vam..
jedva čekam.. :)
opet ja

#31 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

neshto wrote:
opet ja wrote:
neshto wrote:
ma ja sam malo nostalgičan na staru barhanu koja je bila poslije rata sigurno najluđe mjesto u sarajevu...
a i ovu novu toplo preporučim za sve koje mislim da im odgovara, i dalje je u vrhu al heb ga, totalno druga stvar nego prije desetak godina... šta ću kad volim rupe :)
Bila nekada davno jedna rupa ...zvala se bulldog...e to je bila rupa :thumbup:
Lesli Eldridž

#32 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by Lesli Eldridž »

Buldog je preimenovan u Vigvam, ali Mustafa nije znao to da vodi (jooj jest avliju nabolju u gradu im'o) i propalo je sve. Ne radi više... :(
suspect_zero

#33 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by suspect_zero »

Joj meni sad pade na pamet onaj ''Ćumez'', tamo sam znala često navratiti dok sam studirala............. e to je bilo davno :-) .........zna li neko da li to mjesto još uvijek postoji, mislim radi li? (jeli kafa još uvijek 0,50 km?)... :-D
opet ja

#34 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

ma ja govorim o buldogu iz '96 ...cika sudin bulldog :(
opet ja

#35 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

suspect_zero wrote:Joj meni sad pade na pamet onaj ''Ćumez'', tamo sam znala često navratiti dok sam studirala............. e to je bilo davno :-) .........zna li neko da li to mjesto još uvijek postoji, mislim radi li? (jeli kafa još uvijek 0,50 km?)... :-D
:thumbup: teta mina :D
Lesli Eldridž

#36 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by Lesli Eldridž »

suspect_zero wrote:Joj meni sad pade na pamet onaj ''Ćumez'', tamo sam znala često navratiti dok sam studirala............. e to je bilo davno :-) .........zna li neko da li to mjesto još uvijek postoji, mislim radi li? (jeli kafa još uvijek 0,50 km?)... :-D
Radi, ali sad je malo drugačije. Pola marke više nije niđe kafa... :D
suspect_zero

#37 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by suspect_zero »

opet ja wrote:
:thumbup: teta mina :D

Eh koja su to vremena bila :-D :-D .....sjećam 10 u indexu kafa džabe i još par nekih fora :)
suspect_zero

#38 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by suspect_zero »

Lesli Eldridž wrote:
Radi, ali sad je malo drugačije. Pola marke više nije niđe kafa... :D

Šta, više ne dolaze studenti?.............cijeli FPN (doduše i kod Muslija :mrgreen: ) i ekonomija je tamo visila :-D
anđeo s greškom

#39 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by anđeo s greškom »

dobro...
sada znamo gdje ćemo se opijati...

a sada... gdje ćemo pojesti najbolje ćevape???
zeljanicu?

i što trebamo vidjeti od kulturnih stvari... muzeji, crkve, džamije...???

HVALA! :)
chengaba

#40 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by chengaba »

JThomas wrote:
maja_zg wrote:da, ja ustvari volim birtije.. :))
kino bosna? šta ima tamo?

niste mi rekli jel to sve u centru ili?
ima najgora i najjeftinija rakija u gradu (al udaraaaaaaaaaaa, ko čekićem), ima stara i opičena gazdarica, likova svih profila od viših razreda srednje škole do vremešnih alkosa, samo nema muzike jer nemaju dozvolu :lol:
bosna je plafon, ali bas ako volis te birtije sa kariranim stoljnacima, a i napijes se za 10 maraka :-D .

Mislim da nije spomenut caffe Opera (nalazi se pored nar. pozorista) - svirke uzivo, ok ekipa.
Fin mi je isto i Cheers pub (nalazi se 20m od city puba). :wink:
opet ja

#41 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

anđeo s greškom wrote:dobro...
sada znamo gdje ćemo se opijati...

a sada... gdje ćemo pojesti najbolje ćevape???
zeljanicu?

i što trebamo vidjeti od kulturnih stvari... muzeji, crkve, džamije...???

HVALA! :)
jos ti nisi dosla u sa :-) ...ja mislila vi se vec vratile pa cete nam dojmove prepricavati :D ...

sto se tice cevapa...e to ti je vec stvar ukusa...zeljo je kult...to ce ti svako i u zg reci ko je bio u sa...mada su meni licno najbolji cevapi u zmaju (i pazi da se neizofirate pa narucite cevape s ajvarom i senfom :D ) u cevape ide iskljucivo luk i ko voli kajmak (mada ti to sada ne bi savjetovala radi vrucina...da ne bi ostatak posjete nasem seheru provele gatajuci u solju) :D ...sto se tice pita..ali pazi PITA ne BUREKA (burek je iskljucivo pita s mesom) i to je stvar ukusa :D al' posto cete hodati po carsiji najbolja po meni je bosna (buredzici :thumbup: )...pivnicu sam zaboravila

e sada dolazi onaj tezi dio :-) sta vidjeti...sta obici...bio bi red da vidite dzamiju...najljepsa daleko (opet po meni) je ali-pasina...to je na skenderiji..ali svi turisti idu u begovu (opet carsija)...onda po meni obavezno i morica han (carsija)...onda bezistan (carsija) ma najbolje jedan dan za carsiju ostaviti pa hodajte i istrazujte :D
otidjite do likovne akademije (daleko najljepse zdanje u sa- obala) tamo ce vas sigurno rado neko uputiti ako imaju znacajne izlozbe i tome slicno :D a mozete se sigurno malo prosetati i po akademiji...ima svega :D
sto se muzeja tice...ne isplati se...opet moje misljenje (pola je pokradeno u ratu...ono sto sada imaju je jad i bijeda) :( ja bih prije na vasem mjestu otisla na neku od planina...ali to ako imate koga da vas odvede...vi onako na svoju ruku ni slucajno
Lesli Eldridž

#42 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by Lesli Eldridž »

chengaba wrote:
JThomas wrote:
maja_zg wrote:da, ja ustvari volim birtije.. :))
kino bosna? šta ima tamo?

niste mi rekli jel to sve u centru ili?
ima najgora i najjeftinija rakija u gradu (al udaraaaaaaaaaaa, ko čekićem), ima stara i opičena gazdarica, likova svih profila od viših razreda srednje škole do vremešnih alkosa, samo nema muzike jer nemaju dozvolu :lol:
bosna je plafon, ali bas ako volis te birtije sa kariranim stoljnacima, a i napijes se za 10 maraka :-D .

Mislim da nije spomenut caffe Opera (nalazi se pored nar. pozorista) - svirke uzivo, ok ekipa.
Fin mi je isto i Cheers pub (nalazi se 20m od city puba). :wink:
Samo što su konobari bezobrazni i preskupi su. :D
anđeo s greškom

#43 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by anđeo s greškom »

opet ja wrote:
jos ti nisi dosla u sa :-) ...ja mislila vi se vec vratile pa cete nam dojmove prepricavati :D ...

sto se tice cevapa...e to ti je vec stvar ukusa...zeljo je kult...to ce ti svako i u zg reci ko je bio u sa...mada su meni licno najbolji cevapi u zmaju (i pazi da se neizofirate pa narucite cevape s ajvarom i senfom :D ) u cevape ide iskljucivo luk i ko voli kajmak (mada ti to sada ne bi savjetovala radi vrucina...da ne bi ostatak posjete nasem seheru provele gatajuci u solju) :D ...sto se tice pita..ali pazi PITA ne BUREKA (burek je iskljucivo pita s mesom) i to je stvar ukusa :D al' posto cete hodati po carsiji najbolja po meni je bosna (buredzici :thumbup: )...pivnicu sam zaboravila

e sada dolazi onaj tezi dio :-) sta vidjeti...sta obici...bio bi red da vidite dzamiju...najljepsa daleko (opet po meni) je ali-pasina...to je na skenderiji..ali svi turisti idu u begovu (opet carsija)...onda po meni obavezno i morica han (carsija)...onda bezistan (carsija) ma najbolje jedan dan za carsiju ostaviti pa hodajte i istrazujte :D
otidjite do likovne akademije (daleko najljepse zdanje u sa- obala) tamo ce vas sigurno rado neko uputiti ako imaju znacajne izlozbe i tome slicno :D a mozete se sigurno malo prosetati i po akademiji...ima svega :D
sto se muzeja tice...ne isplati se...opet moje misljenje (pola je pokradeno u ratu...ono sto sada imaju je jad i bijeda) :( ja bih prije na vasem mjestu otisla na neku od planina...ali to ako imate koga da vas odvede...vi onako na svoju ruku ni slucajno

ma... idemo onaj vikend za dva tjedna...

da... željo... bila, vidjela, a zmaj... koliko se sjećam, jeli to u Hrasnom (ako sam dobro zapamtila ime naselja)???

a ja nekako najviše volim ćevape sa jogurtom (to se smije jelda???) :D

nego.. zanima me... možemo li mi ući u te džamije i razgledati ih??

i vrelo bosne?? koliko je to daleko od grada i jeli uopće daleko i kako se stiže do tamo??

HVALA!!!
Lesli Eldridž

#44 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by Lesli Eldridž »

Morate imati nekog od domaćina na raspolaganju. Planine su najbolje. Preporučujem Bjelašnicu i Igman. U Begovu džamiju se može ući. Čaršija k'o čaršija, ništa naročito kakva je bila, nema više starih zanata puno, a to vam je najinteresantnije. Skrećem pažnju da će vas levatiti za neku željezariju sa olimpijskim motivima. To nije u tradiciji i bezveze ćete to kupovati. Onda da vam skrenem pažnju na tzv. "aladinke" papuče.- To stalno gledam na reklamama jedne od lokalnih tv stanica i navodno ide i na CNN-u. Aladinke nikada nisu bile u tradiciji bosanskih muslimana i za tako nešto se nije znalo do zadnjih par godina. To je skupo i nije u našoj tradiciji i uvaljivat će vam to k'o muda pod bubrege. Do rata je bilo na Baščaršiji kupiti divnih drvenih nanula, grubo tesanih, ali ima skoro 20 godina ne pravi više to niko. Za suvenire koje prodaju moram kazati da su bezvrijedni i brukaju Sarajevo. Evo sad sam na drugim temama gdje se piše o Sarajevu i nažalost moram i ovde konstatovati, da to više nije to. Steći ćete pogrešan utisak o Sarajevu i njegovoj tradiciji. Nema više starih zanata. Pogledajte malo i Ali pašinu džamiju, jer eminentni stariji arhitekti kažu da je to najljepša džamija. I jeste sigurno jer ima savršene proporcije otomanske džamije. Isto tako je fina i Careva džamija (meni je ljepša Alipašina džamija), jer ima biblioteku i još krasnih sadržaja. Pogledajte i Muzej grada Sarajeva interesantan je u i čaršiji. Nije loš ni Muzej preko puta tehničke škole. Pogledajte i Muzej Mlade Bosne kod mjesta ubistva prestolonasljednika Ferdinanda i hanume mu Sophie. Od izletišta je najbolje otići na Igman ili još bolje na Bjelašnicu, ali iza hotela "Maršal". (tu vam ne valja, urbanistički su upropastili sve i čudit ćete se). E imamo i fino izletište Barice. Malo je pristup ružan zbog uske cestice, a mnogi idioti voze sredinom, pa neka vas vozi domaćin, ako ga imate. Ima gore finih mjesta za sjesti... Jahorina nije što je bila, urbanistički je upropaštena. Na Trebević se ne ide odavno malo je minirano :D Eto napisah svašta nešta. Vrelo Bosne je interesantno ima fino šetalište od Ilidže. (Eh jesu nekad oni austrijski hoteli dobri bili). 8-)
Pazite na semaforima, kad firauni vide da imate strane tablice trčat će da vam "operu" stakla. Najbolje je ne otvarati prozore, agresivni su. Zaključavajte vrata na semaforima, baš takvi firauni napadaju i uzimaju tašne iz kola. Nisu to više djeca već odrasli razbojnici. :-)
opet ja

#45 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

anđeo s greškom wrote:
opet ja wrote:

ma... idemo onaj vikend za dva tjedna...

da... željo... bila, vidjela, a zmaj... koliko se sjećam, jeli to u Hrasnom (ako sam dobro zapamtila ime naselja)???

a ja nekako najviše volim ćevape sa jogurtom (to se smije jelda???) :D

nego.. zanima me... možemo li mi ući u te džamije i razgledati ih??

i vrelo bosne?? koliko je to daleko od grada i jeli uopće daleko i kako se stiže do tamo??

HVALA!!!
ovo prvo -jeste mislim na zmaj :D

a za dzamije...naravno da mozete samo se morate pokriti...daju oni tamo marame al' bi ti ja preporucila da poneses duksericu s kapuljacom...tako sam barem ja ulazila...sta ja znam ko je prije mene tu maramu stavljao :-) i naravno da ste prikladno obucene tj. zaboravite ljetne haljinice :D

a na v. bosne nisam vala bila od djetinstva...vala mi je sve to postala ciganija
sodom

#46 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by sodom »

mirzazmaj wrote:ja i pub corner, kod FIS-a nije loshe
ma odlicna mjesta u pubu sve snob do snoba a u corneru nema niko stariji od 14 ljeta:)

daj ba...

meni je zao sto te ne mogu pomoci oko izbora mjesta al meni da si dosao ja bi te ispalio negdje van grada u prirodu ili nest slicno sta znam-...
Šaner

#47 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by Šaner »

opet ja wrote: a na v. bosne nisam vala bila od djetinstva...vala mi je sve to postala ciganija
nisi bila od djetinstva a znas da je sve ciganija tamo? :lol:
kEN0

#48 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by kEN0 »

Šaner wrote:
opet ja wrote: a na v. bosne nisam vala bila od djetinstva...vala mi je sve to postala ciganija
Elvis j kurtovic - mala glupaca
ibizza

#49 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by ibizza »

eh ovak...
niko ti nije spomenuo Cheers,super mjesto u centru grada(nema narodnjaka)...Jez...srijedom trubaci,extra bude,obavezno odi :D
opet ja

#50 Re: Dobra mjesta za izaći u Sarajevu

Post by opet ja »

Šaner wrote:
ne moram otici da bih znala :-) ...postoji nesto sto se zove tv, novine,usmeno predanje :D ..ili ti ovo cudo od interneta...pa gledam slike standova "made in china" a koliko se ja sjecam prije par godina su za 1.maj labuda "okrenuli" ....mora da je neki fin svijet tamo :D bas mi ono nedostaje
Post Reply