Dobar majstor za Fiat?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

help_desk

#26 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by help_desk »

Mogu li dobiti kontakt informacije Gdina Jakare? Moze i PM.
johntra

#27 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

mislim da Jakara radi i sa servom, nisam 100 posto siguran, nek me neko ispravi...Leko, kakvi su ti simptomi bili, osim krckanja, i da li je krckanje baš bilo izraženo? ja znam da imam lufta u volanu, ali on je nastao zato jer sam stavljao veće felge i one su mi poremetile trap...isto tako, znam da može doći do lufta na krstu volana, to je onaj dio dole kod papučica, i da se to može sanirati njegovom zamjenom, bez reparacije letve...iskreno, meni se to krckanje pojavilo prije mjesec dana, ali samo kada motam u lijevo, i to ponekad, i volan mi je malo nakrivljen na lijevo..u vožnji nemam nikakvih većih oscilacija, osim da mi volan stoji ukrivo, a i špura je udure...kad stanem i trzam volanom, osjetim luft i osjetim kao malo lupkanje iz donjeg dijela, baš tamo gdje je krst volana...inače, Stilu je više mana totalno rikavanje serva i tada se radi poptuna reparacija, dok za luft u volanu nisam baš siguran...
help_desk

#28 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by help_desk »

Svi pricaju o reparaciji serva ja u Sa ne mogu nikoga da nađem ko to radi :sad:
Inace nov servo za Punta 2 sa elektronikom u Srbiji se moze naci za nekih 200 eura, kod nas se pominju neke cifre oko 600-700 KM sto je stvarno previse za auto koji kosta 5000-6000 KM.
shlauf

#29 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by shlauf »

Kad sam imao Stila riknuo mi je bio servo. Tada je nov koštao oko 2800,oo KM a polovnog ni za lijeka. Našao sam preko neta servis u Šapcu "IVANOVIĆ" i telefonom dogovorio zamjenu i termin kad da dodjem. Zamjena i putni troškovi 300,oo €. Evo broj pa ako kome treba nazovite i dogovorite se. Steva 00381 64 6428222.

A sin me je zajeb'o pa sam se ja slomio vozeći iz Sarajeva do Šapca a kad je zamjenjen servo onda on u povratku vozio. :x

Bio je i lik u Brnjacima, zove se Zoka 061/464-985 (ako nije promjenio broj) i znam da je i on vršio raji popravku serva.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
LeKo

#30 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by LeKo »

help_desk wrote:Mogu li dobiti kontakt informacije Gdina Jakare? Moze i PM.
061-260-331 - Jakara

Sretno drug.
LeKo

#31 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by LeKo »

johntra wrote:mislim da Jakara radi i sa servom, nisam 100 posto siguran, nek me neko ispravi...Leko, kakvi su ti simptomi bili, osim krckanja, i da li je krckanje baš bilo izraženo? ja znam da imam lufta u volanu, ali on je nastao zato jer sam stavljao veće felge i one su mi poremetile trap...isto tako, znam da može doći do lufta na krstu volana, to je onaj dio dole kod papučica, i da se to može sanirati njegovom zamjenom, bez reparacije letve...iskreno, meni se to krckanje pojavilo prije mjesec dana, ali samo kada motam u lijevo, i to ponekad, i volan mi je malo nakrivljen na lijevo..u vožnji nemam nikakvih većih oscilacija, osim da mi volan stoji ukrivo, a i špura je udure...kad stanem i trzam volanom, osjetim luft i osjetim kao malo lupkanje iz donjeg dijela, baš tamo gdje je krst volana...inače, Stilu je više mana totalno rikavanje serva i tada se radi poptuna reparacija, dok za luft u volanu nisam baš siguran...
Pored krckanja osjetilo se i kuckanje (mali luft) na sitnijim uzastopnim neravninama (tipa grubljeg makadama i sl.) koje se prenosilo i na sam obruč volana. Što se tiče serva i na mom je mjenjan, ali na sreću ne u mojoj režiji. Moj nije vukao ni u jednu stranu, doduše kod mene su bile standardne 15".
Zvek

#32 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by Zvek »

LeKo wrote:
help_desk wrote:Mogu li dobiti kontakt informacije Gdina Jakare? Moze i PM.
061-260-331 - Jakara

Sretno drug.
Hvala drug!
johntra

#33 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

LeKo wrote:Pored krckanja osjetilo se i kuckanje (mali luft) na sitnijim uzastopnim neravninama (tipa grubljeg makadama i sl.) koje se prenosilo i na sam obruč volana. Što se tiče serva i na mom je mjenjan, ali na sreću ne u mojoj režiji. Moj nije vukao ni u jednu stranu, doduše kod mene su bile standardne 15".
ja nemam problema sa kuckanjem sa trapa, meni je to više unutra, i plastični je zvuk, nije metalni...ni kod mene ne vuče, nego samo volan stoji nakrivljen, ali svemu tome su krive velike felge...
LeKo

#34 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by LeKo »

@johntra,

1. Imaš li lufta na volanu (krugu upravljača) kad ga povučeš prema sebi ili gurneš naprijed (kao da hoćeš da ga podesiš)?

2. Kada je u City modu osjetili se krckanje i ako brže motaš jeli brže krcka?
johntra

#35 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

Nisam to gledao, ali mislim da za luft kada povučem volan prema sebi nemam...City mode nikada ne palim, ali ću pokušati, pa da vidim....mada, kad kod njih ode servo, on to mora prijaviti svjetlosnim upozorenjem i onom porukom servo failed...meni se to nikada nije dogodilo niti se ikada upalila ona žuta lampica od volana...kažem ti da imam krckanje sa desne strane volana, u donjem dijelu table, a isto se čuje lupkanje sa dijela krsta volana...
edin_r1

#36 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by edin_r1 »

help_desk wrote:Nisam cuo za Jakaru, da li on moze popraviti el servo volan na Puntu 2? Kad namotam u lijevo skoro do kraja obavezno se ugasi? Auto mi malo vuce u lijevo iako sam promijenio obje lafete, krajnice i uradio špuru?
Da li ti mijenja opterecenje sa jedne strane ne drugu kad udjes u špuru na cesti, (ono od kamiona i autobusa). Meni se to dešava već dize vrijeme, ponekad mi se dešavalo da se ugasi servo prilikom motanja u krajnji polozaj, i vuce mi u lijevo bez obzira na špuru, nove lafete, gume itd... Ispitivao letvu sa majstorom, nema lufta u njoj, ali sam tad mijenjao gurače kad je već skinuta letva, pošto je malo teže skidati. Kad volan brzo trzam lijevo-desno cuje se neko lupkanje, ima neki luft izgleda kod motorića serva (moje laičko mišljenje)
johntra

#37 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

vrlo lako može i tebi biti luft u krstu volana...trebaš to pregledati, to je čak dostupnije kod Punta, nego kod Stila...to za gašenje može biti zabrinjavajuće, je li ti javljao poruke na displeju?
kod mene nema lufta kad vučem volan prema sebi, a nisam provjeravao kad upalim city mode da li nešto krcka..mada se sjećam da je jednom prilikom bilo krkeljanje u volanu, ali to je više kao onaj zvuk kablova...
edin_r1

#38 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by edin_r1 »

johntra wrote:vrlo lako može i tebi biti luft u krstu volana...trebaš to pregledati, to je čak dostupnije kod Punta, nego kod Stila...to za gašenje može biti zabrinjavajuće, je li ti javljao poruke na displeju?
kod mene nema lufta kad vučem volan prema sebi, a nisam provjeravao kad upalim city mode da li nešto krcka..mada se sjećam da je jednom prilikom bilo krkeljanje u volanu, ali to je više kao onaj zvuk kablova...
Kode mene se gasio prije dvije godine, ali samo na minusima, što donekle i opravdavam budući da je elektro, ali u skorije vrijeme ništa, osim neki dan kad je bilo -12... Nemam display ipak je ovo punto 1.2 :D, ali upali se crvena lampica od serva, i nakon što ga ugasim i upalim sve radi kako treba.
LeKo

#39 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by LeKo »

@ Edin_r1, provjeri u kakvom ti je stanju akumulator.
@ johntra, onda je 99% luft na krstu volana kod tebe, probaj staviti bijele tovatne masti i dotegnuti onaj šaraf na krstu.
johntra

#40 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

mast nije problem, ali kako ide ta šema sa šarafom...onako, na prvu, ja ga i ne vidim...jesi ti to radio i koji je princip tog rada?
LeKo

#41 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by LeKo »

Jesam, radio sam. Šaraf se nalazi ispod krsta volana na mjestu gdje se isti pričvršćuje na osovinu volana (iza papučice gasa), gedora/okasti višekantni 10 koliko se sjećam i dotegni ako se popustilo, drugi šaraf je na letvi volana i može se pristupiti samo ako je auto na dizalici - kanalu (ovaj se ne doteže dok se ne pojavi luft između osovine i letve volana što ti nemaš jer ti ništa ne kucka)
johntra

#42 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

samo sam tebe čekao da mi uliješ koju pametnu... :D
ja svoje probleme rješavam na vrlo lagan i jeftin način...samo što se to vama ne može dokazati...bolje imati probleme, nego nemati auto nikako, jer, gle čuda, mogu ti ga ukrasti na svakom ćošku... :lol:
duboka_misao

#43 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by duboka_misao »

bolje hodati nego voziti VW -Virtually Worthless a golfista ako nema dilema vezanih za fiat vozilo koje posjeduje neka otpiri sa teme
edin_r1

#44 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by edin_r1 »

LeKo wrote:@ Edin_r1, provjeri u kakvom ti je stanju akumulator.
Dobar je akumulator, dešavalo mi se ovo gašenje i sa starim i sa ovim novim. Ali samo kad je debeli minus napolju. Gore mi je ovo što vuče ustranu i što na neravnoj cesti mijenja opterećenje na volanu i vuče lijevo-desno. Ima nekog lufta garant, zadnji majstor mi je reko da je kod motorića luft negdje, i nisam se dalje ni raspitivao.
johntra

#45 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

golfista wrote:od tolikih problema normalan čovjek bi i poželio nekada da ga nema takvog, ali eto, neko, očito, uživa obilazeći svjetske garaže tražeći spasa, a kako vidim obilaze se i svi mogući travari i efendije kako bi bilo bolje hehehe...nikad nije kasno doći tobe...voziti auto samo zbog toga da ti ga ne ukradu je banalno, potroši malo na garažu, koju mehaničku zaštitiu i eto..
ma vidi, bolje je i to, nego davati 2.000 maraka dodatne zaštite ili dodatnog otkupa kad ti ga ukradu rumeni likovi sa Romanije...a pošto se praviš da nešto znaš, a ne znaš, luft na volanu, ili ti ga na krstu, može se pojaviti na svakom autu, pogotovo kada se vozi na većim felgama po ovim našim rovovima i tranšeima od cesta...
frngla

#46 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by frngla »

edin_r1 wrote:Gore mi je ovo što vuče ustranu i što na neravnoj cesti mijenja opterećenje na volanu i vuče lijevo-desno.

Hmmm... Ista stvar mi se desava, doduse na skodi (fabia mk1), moram otici vidjeti u cemu jeproblem ako neko prvi rijesi (ili ako je rijesio vec) neka napise o cemu se radi...
Zvek

#47 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by Zvek »

Ono sto je zanimljivo je da danas sve veci broj proizvodjaca ugradjuje te el servo uredjaje a samo Fiat ima problema sa njima a prvi je poceo da ih ugradjuje. Mislio sam da je Stilo lisen Puntovih bubica kad ono nije. Sjecam se super testa Grande Punta 1.3 Mjet u Auto Klubu iz 2007. na 60000 km mu je zamijenjen upravljacki mehanizam bas zbog problema sa elektro motorom, sto znaci da od 1999-2007. nisu uspjeli da rijese problem u potpunosti. Gledao sam po netu i Panda ima iste probleme. Jos me zanima da li i Bravo ima ovaj "feler".
Last edited by Zvek on 27/01/2011 12:51, edited 1 time in total.
johntra

#48 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by johntra »

Bravo ima drugu generaciju Dualdrive serva, tako da je lišen ovih problema...Također, isti servo ima i GP od sredine 2007...jbga, inovacija trpi posljedice, a tih godina, bar do 2006., nisu imali love da razvijaju novi...zato se taj i koristio toliko dugo vremena...mada, to nije nikakav problem i rijetko se javlja, osim ako se često u tim autima nije koristio dualdrive tj. city servo, koji ne meni na Stilu totalno nepotreban, jer je servo i bez njega odličan...zato Punto i najviše trpi, jer ove modele koji se kod nas uvoze su najviše vozile žene i cure, kojima je i običan servo težak... :D
Zvek

#49 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by Zvek »

Ma i za to treba jedno 1-2 godine da se vidi ima li bubica sto znaci da je "izlijecen" onaj s kraja 2008. godine.
frngla

#50 Re: Dobar majstor za Fiat?

Post by frngla »

golfista, nemoj da smatras smecem sve sto nije njemacko, njemacki proizvodi su u 99% slucajeva kvalitetnije izrade, medjutim vrati se samo jednu stranicu iza, ja sam napisao da imam problem sa skodom fabiom koja je uzgred na 14" felgama (citaj stock) na kojoj se desava problem s upravljacem (a presla je tek 58k km) :)
Post Reply