madner wrote:Da da, jer svi znamo da svaki roditelj prvo polozi test da se vidi da je emotivno psihicki stabilan pa tek onda dobije moc da napravi dijete.
Nisam rekao da je svako dijete iz takvih uslova problem, no veliki % jeste.
Vidi citat gore sto se tice sile, realno se zavaravas, sila je faktor koji je uvijek prisutan. Mozemo svi zamisliti da bi bilo ljepo da nije tako, no to ne mijenja objektivno stanje.
Nije slucajno da roditelj ima pravo upotrijebiti silu u svrhu odgoja (ne izivljavanja).
pa iskreno, ja sam za to da se uvede selekcija ko moze/smije biti roditelj, a ko ne. tu bih uvrstila psihicke, emotivne i naravno, tjelesne/genetske kriterije. i da se tih kriterija bas rigidno pridrzava. jer fakat svaki kreten moze biti roditelj danas.
djeca iz takvih porodica postaju problemi jer ih se problemima nacini. znas ono, sta je starije koka ili jaje. ko je koga tu prvi izazvao, malo dijete ili frustrirani mame & tate?
i nema svugdje roditelj pravo upotrijebiti silu u odgojne svrhe. u civiliziranim drustvima recimo nema. drugo je to sto je bosna na ivici zatucanosti i retardiranosti po ovom pitanju (a jeste, ako mi neko ko se moze sluziti internetom, da ponovim ovdje medenine rijeci, kaze da je ok spucat samar ili prebit dijete jer recimo, odgovara kako ne treba ili je los u skoli). ako je dijete lose ili dovedeno do toga da se lose, asocijalno ponasa, onda su krivi roditelji. jer ne znaju odgajati. i naravno da se prihvataju batina jer je najlakse tako. a realno i ispraznis se nakon bezveznog radnog dana.