Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sheilak

#76 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by sheilak »

Sta sam ja trebao raditi nakon batina od kabla? kad stari skine opasac pa me naruzi? ili dok sipku ne slome ne odustaju ? vjeruj mi stid me bilo hodat sa crvenim linijama po tijelu...
jel ovo neko trik pitanje? ili si ironican?

al nek si ti bolja, normalna osoba. :D
madner

#77 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Nije los kabal, ja imam onaj debeli od struje u autu u slucaju incidentnog ponasanja drugog vozaca.
swanfilter

#78 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by swanfilter »

Meni se cini da ti znas cupati zivce kao bagerom, pa starci ti popucali vise. Kako to biva u zivotu, posebno kada su problemi u pitanju, kreni od sebe. Kao sto si sama rekla, bahata si, neodgovorna, odgovaras, ne uradis ono sto ti se kaze, .... Ali, ipak, ti postujes i volis svoje roditelje. Diskutabilno ...
sheilak

#79 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by sheilak »

swanfilter wrote:Meni se cini da ti znas cupati zivce kao bagerom, pa starci ti popucali vise. Kako to biva u zivotu, posebno kada su problemi u pitanju, kreni od sebe. Kao sto si sama rekla, bahata si, neodgovorna, odgovaras, ne uradis ono sto ti se kaze, .... Ali, ipak, ti postujes i volis svoje roditelje. Diskutabilno ...
da, fakat, didiz2. mislim, sta ti mami preostaje nego da te mlati dok se ne onesvijestis. i budi zahvalna tati zapravo jer te je polio vodom da dodjes sebi. bas si nezahvalna.
swanfilter

#80 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by swanfilter »

Ne opravdam ja roditelje. Posebno ne batinjanje po glavi ili ovo ponizavanje sa vodom (da budem iskren, ovaj dio mi je vec mali Fritz-ovski ... ), ali je i vise nego ocito da cura mnogo toga preskace o odnosu sa roditeljima. Dio toga ona sama priznaje, ali jos veci dio price izostavlja ... Za svoje godine, a nas mentalitet i podnebje je previse svojeglava i bahata ...
MedenoSrce

#81 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by MedenoSrce »

do kada ce se intelektualna insuficijencija kod nas nadomjestati silom, snagom i jos se za to traze nekakvi izgovori :roll:
svako ko misli da je normalno i pozeljno vlastite stavove utjerivati silom nekome, zelim da dobiju postene batine bar jednom godisnje.
Meni je zabrinjavajuce kada osobe koje imaju pristup internetu, pa samim tim i znanju smatraju kako je opravdano da se batinama istjeruju "bubice" i "adolescencija".

Otkad je svojeglavost losa? Trebalo bi da njeguje podanicki mentalitet, pda, sto bi ona bila svojeglava kada ja nemam coHones da budem svojeglav
sheilak

#82 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by sheilak »

ma nista sto dijete, tinejdzer uradi ne opravdava ovakvu ili bilo kakvu brutalnost, poput sipki, remenja, saka, etc. ako nisu u stanju disciplinirati svoje dijete na normalan nacin, onda je to krivica roditelja. i upravo, kao sto medena kaze, otkad je svojeglavost losa? ok, jeste losa za male tiranine u ulozi roditelja koji vlastitu inferiornost u drustvu lijece na djetetu.
navedeni

#83 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by navedeni »

Napalio sam se :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#84 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by hrasno38 »

didiz2 wrote:Malo nejasasan naziv teme al nakon malog uvoda nadam se da ce vam biti jasnije..
Imam 16 godina i naravno kao i svaki 'tinejder' dolazi do mnogih nesuglasica kad je u pitanju porodica,narocito roditelji,još preciznije majka.Svjesna sam da je ovo doba bahatog ponasanja,svadanja,'odgovaranja' i sl. Al mene zanima do koje granice je prihvatljivo trpiti zlostavljanje? naravno kad kazem zlostavljanje ne mislim samo na ono fizickog tipa nego i psihickog. Ne zelim da me pogresno shvatite,ne pokusavam sebe predstaviti kao slabu i ne trazim sazaljenje,jako voilm svoje roditelje i posutjem ih. Al kako zivjeti s tim da te majka rodena vrijeda,cini te da se osjecas lose,udara te krvnicki dok ne padnes u nesvijest (situacija koja se desiila sinoc) urkatko,mislila je da sam joj uzela neke pare iz novcanika i kada sam se vratila kuci cekalo me udaranje glave od pod,sutanje,udaranje pesnicama i sl dok iz neizmoglosti nisam pala u nesvijest..Otac mi je usao u sobu polio me vodom,cekao da dodem sebi,ugasio svjetlo i izasao iz sobe. Priznajem da ja cesto znam biti bezobrazna,bahata, da se desi da ne uradim kucne obaveze al mene psihicki unistava sto se to meni desava iz noci u noc,a sutra dan u skolu,medu drustvo moram doci kao da se nista nije dogodilo...
kako izaci na kraj da su vam 'vasi' malo..agresivniji jel to normalno,da li treba reci nekome?pedagogu,psihologu? samo zelim vase misljenje :)
Prije svega to sto si napisala pod uslovom da je tacno nije "mala agresivnost" nego cista surovost koja je nepojmljiva u porodici a narocito prema vlastitom djetetu. Po koji samar se skoro svakom desio u odrastanju i uglavnom je imao opravdanje koje se shvati tek kasnije kad se odraste i kad dobijes svoju djecu. To sto se tebi sine desava je za prijavu policiji a ne psiholozima i sta ti ja znam jer to je klasicno maltretiranje uz primjenu zestoke fizicke sile i to od oba roditelja. Vjerovatno ni ti nisi zlatna jer mi bas ne ide u glavu da je to skoro bas iz cista mira mada je sve moguce u danasnje vrijeme. Naravno ne bi ti zgoreg bilo popricati sa nekim u koga imas beskrajno povjerenje i za kojeg znas da ce te sigurno razumjeti i stati u tvoju zastitu. Ponavljam ako je sve to zaista tako kako si napisala!
Cholina_Lokica

#85 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Cholina_Lokica »

Procitas odgovore ovdje, i onda skontas zasto je ono jadno dijete u hadzicima ubijeno, i da je to relativno normalno vecini :roll:
MedenoSrce

#86 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by MedenoSrce »

i vjerovatno je to maksum sam trazio
madner

#87 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Sila rjesava vecinu nesuglasica u svijetu, tako da nema nista cudno u tom modelu. Nema svako pametno djete da mu se moze dokazat da ne valja sto radi.
pashasolidni

#88 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by pashasolidni »

sila ne rjeshava nesuglasice.sila siluje
madner

#89 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Anyone who clings to the historically untrue—and thoroughly immoral—doctrine that, ‘violence never settles anything’ I would advise to conjure the ghosts of Napoleon Bonaparte and the Duke of Wellington and let them debate it. The ghost of Hitler could referee, and the jury might well be the Dodo, the Great Auk and the Passenger Pigeon. Violence, naked force, has settled more issues in history than has any other factor, and the contrary opinion is wishful thinking at its worst. Breeds that forget this basic truth have always paid for it with their lives and freedom.
MedenoSrce

#90 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by MedenoSrce »

de ba manderu ne spamaj bezze i ne izvrci
govorimo o nasilju u porodici, a ne o nasilju izmedju drzava clanica NATOa
pashasolidni

#91 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by pashasolidni »

ne priznajem te nevjernike
samo dzihad priznajem kao legitimno silovanje :run:
madner

#92 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Princip je isti, ne upotrebljava se sila da se rjesi spor izmedju Francuske i Njemacke jer su to razumne drzave koje se medjusobno uvazavaju i shvataju potrebe drugog.

No kada Eritreja i Etiopija imaju spor oko pitke vode, nema labavo. Tako da je zgrazavanje sasvim displasirano, da znaju bolje, da su djeca drugacija, ne bi bilo sile.
sheilak

#93 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by sheilak »

slab ti je pokusaj izvlacenja, madneru.

impliciras dakle da je svakom djetetu potrebna sila (da bi skontalo nesto) i da je svaka sila objektivno argumentirana? jbte, ja ne znam bas za toliko tupu djecu niti toliko krvozednu i bezobraznu da prosto vape za tokom ocevog remena. ili maminom sakom.
madner

#94 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Nisi shvatila paralelu, pa da ti nacrtam. Kada alkoholicar bez posla nadje poluretardiranu pa joj slozi petore djece, uslovi odrastanja ce biti znatno drugaciji nego kada se nadju dvoje intelktualaca. Shodno tome i sila ce biti sasvim normalna stvar, jer niti su roditelji u toj familiji zlatni, niti ce im djeca biti sjajna.

Svakom djetetu su potrebna pravila i autoriteti.
sheilak

#95 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by sheilak »

nije to uvijek tacno. pa nije dijete od rodjenja zlo i naopako da mu je sila potrebna kao najbolji nacin discipliniranja. a dosta je slucajeva u kojima zlostavljanje pocne od najranijeg doba. eto, recimo, taj mali smajo. iz asocijalne porodice je dijete bilo, no ono samo dobro.

a o sili izmedju francuza i nijemaca ne bih, s obzirom na njihovu (zajednicku) proslost. sila nikad nije opravdana, osim kad je opravdava jaci koji je obicno i koristi. a dijete je tu uvijek nezasticeno i slabije. ako neko ne zna disciplinirati svoje dijete, bez upotrebe sile ili recimo psihickog, emotivnog izivljavanja, ne zasluzuje da bude roditelj.
madner

#96 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Da da, jer svi znamo da svaki roditelj prvo polozi test da se vidi da je emotivno psihicki stabilan pa tek onda dobije moc da napravi dijete. :D
Nisam rekao da je svako dijete iz takvih uslova problem, no veliki % jeste.

Vidi citat gore sto se tice sile, realno se zavaravas, sila je faktor koji je uvijek prisutan. Mozemo svi zamisliti da bi bilo ljepo da nije tako, no to ne mijenja objektivno stanje.

Nije slucajno da roditelj ima pravo upotrijebiti silu u svrhu odgoja (ne izivljavanja).
O'zone
Globalni moderator

#97 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by O'zone »

Do četvrtog loma ruke.
pashasolidni

#98 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by pashasolidni »

madner wrote:Da da, jer svi znamo da svaki roditelj prvo polozi test da se vidi da je emotivno psihicki stabilan pa tek onda dobije moc da napravi dijete. :D

Vidi citat gore sto se tice sile, realno se zavaravas, sila je faktor koji je uvijek prisutan. Mozemo svi zamisliti da bi bilo ljepo da nije tako, no to ne mijenja objektivno stanje.

Nije slucajno da roditelj ima pravo upotrijebiti silu u svrhu odgoja (ne izivljavanja).
kod nas u shveckoj bogami nema.zato smo mi prije par sedmica obiljezavali 200 godina NEratovanja
madner

#99 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Tuzna je ta prica o Svedskoj, nekad prava sila bila.

Elem, neke od zemlji gdje je dozvoljeno:
UK, Francuska, USA, Bosna.
sheilak

#100 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by sheilak »

madner wrote:Da da, jer svi znamo da svaki roditelj prvo polozi test da se vidi da je emotivno psihicki stabilan pa tek onda dobije moc da napravi dijete. :D

pa iskreno, ja sam za to da se uvede selekcija ko moze/smije biti roditelj, a ko ne. tu bih uvrstila psihicke, emotivne i naravno, tjelesne/genetske kriterije. i da se tih kriterija bas rigidno pridrzava. jer fakat svaki kreten moze biti roditelj danas.

djeca iz takvih porodica postaju problemi jer ih se problemima nacini. znas ono, sta je starije koka ili jaje. ko je koga tu prvi izazvao, malo dijete ili frustrirani mame & tate?

i nema svugdje roditelj pravo upotrijebiti silu u odgojne svrhe. u civiliziranim drustvima recimo nema. drugo je to sto je bosna na ivici zatucanosti i retardiranosti po ovom pitanju (a jeste, ako mi neko ko se moze sluziti internetom, da ponovim ovdje medenine rijeci, kaze da je ok spucat samar ili prebit dijete jer recimo, odgovara kako ne treba ili je los u skoli). ako je dijete lose ili dovedeno do toga da se lose, asocijalno ponasa, onda su krivi roditelji. jer ne znaju odgajati. i naravno da se prihvataju batina jer je najlakse tako. a realno i ispraznis se nakon bezveznog radnog dana.
Post Reply